ciasta francuskiego można wyczarować różne różności. Pyszności na słono, słodko, z mięskiem czy z warzywami - za to plus dla niego. Minusem jest cena - za 450 g bezglutenowego ciasta francuskiego zapłaciłam prawie 10.oo zł. Jednak nigdy wcześniej nie próbowałam więc postanowiłam coś wyczarować - nadziewane kieszonki. FARSZ - nie jestem w stanie określić gramatury ponieważ powstał "na oko" pieczarki cebulka boczek(...)ogniu, doprawiamy do smaku. Do gotowego farszu dodajemy troszkę sera żeby farsz fajnie nam się połączył i nadziewamy nasze kieszonki. Często jeśli chce mieć jednolitą masę albo farsz - używam blendera. Pieczemy do zarumienienia się ciasta. Proste, smaczne i szybkie. Smaczna przekąska gotowa
BezglutenowaIzabelaubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić i podzielić na 3 krążki. Ptasie mleczko: Galaretki(...)zacznie się ścinać, ubić śnieżki z mlekiem. Nadal miksując dodać tężejącą galaretkę. Krążki biszkoptu skropić wodą z cukrem i łyżką soku z cytryny. Nałożyć obręcz na biszkopt i przełożyć masą. Wstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Zimną kremówkę ubić na puch z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Udekorować boki tortu, zrobić szprycą rozetki. Na torcie ułożyć opłatek
Smakołyki Asibiałka 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 50ml letniego mleka 7g drożdży 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g masła 200g miodu krem czekoladowy Cadbury ze sklepu Kuchnie Świata Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawę piernikową oraz masło. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia się składników - mieszając(...)Następnie dodajemy partiami (po dwa) żółtka i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mąki oraz kakao, mieszamy i dodajemy letnie mleko oraz drożdże. Do gotowej masy dodajemy ostudzony miód i miksujemy do połączenia składników. Ciasto będzie gęste, ale nie zwarte. Dlatego powinno spędzić noc w lodówce. Następnego dnia wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5cm i wycinamy pierniczki - podsypujemy mąką
Gotowanie i blogowanieżółtym lukrem pięknie prezentuje się na wielkanocnym stole. Gwarantuję, że wszystkim posmakuje, u mnie znika ze stołu jako pierwsza. Polecam ją zwłaszcza początkującym kucharkom, nie może się nie udać! Ciasto: 25 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 20 dag cukru pudru cukier waniliowy 1 cytryna 25 dag masła Lukier: 1,5 szkl cukru pudru 2 łyżki(...)wiórki kokosowe Miękkie masło miksujemy do białości. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając, cukier waniliowy, cukier puder, sok i otartą skórkę z cytryny. Masę mieszamy z mąką i pianą ubitą z białek. Ciasto przelewamy do foremki na babkę i pieczemy ok 50-60min godz w 170st C. Studzimy. Składniki na lukier ucieramy pałką i dodajemy odrobinę barwnika
Smakołyki Asijajo;1,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania;Sól;Pieprz;Olej do posmażenia cebuli.Dodatkowo:100 g wędzonego boczku;1 duża cebula;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Cebulę do ciasta na kopytka obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złocisty kolor na rozgrzanym na patelni oleju.Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i jeszcze gorące przecinąć przez(...)ziemniaków. Dodać ser biały, podsmażoną cebulę i dobrze wymieszać ( ja mieszam i ugniatam tłuczkiem do ziemniaków). Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia.Do wystudzonej masy ziemniaczano-twarogowej dodać jajo, mąkę i zagnieść ciasto.Zagniecione ciasto podzielić na kilka kawałków. Z każdego formułować wałek i kroić ukośne kopytka.Kopytka wrzucać partiami na gotującą się (bulgoczącą), lekko osoloną wodę i gotować
Gospodyni Miejskadługiego czasu oczekiwania na finalny wypiek, jest dość prosty w wykonaniu. Po upieczeniu najlepiej jest przełożyć go powidłami lub inną masą, a następnie oblać czekoladą. Można go długo przechowywać, zwłaszcza jeśli wybierzemy wersję nieprzekładaną niczym lub upieczemy z ciasta pierniczki. Piernik dojrzewający najlepiej jest wykonać z domową przyprawą do piernika , która jest bardziej aromatyczna niż gotowe mieszanki dostępne w sklepach(...)suchego patyczka - nie należy piec ich za długo, gdyż ciasto może niepotrzebnie się przesuszyć - upieczone placki wystudzić, następnie oddzielić od siebie papierem do pieczenia, a całość owinąć folią spożywczą lub aluminiową i odłożyć na 1-2 dni do skruszenia - po tym czasie placki przełożyć powidłami lub inną masą - powidła dobrze podgrzać na małej mocy palnika, aby odparowały i zgęstniały
Smakołyki Berenikigęste.Do drugiej miseczki wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy margarynę i szklankę cukru. Wyrobić.Otrzymamy ciasto na kruszonkę. Blachę natłuścić. Ciasto na kruszonkę dzielimy na 2 części. Pierwszą część wysypujemy równomiernie na blachę. Na wierzch wylać masę twarogową. Rozprowadzić.Posypać resztą kruszonki. Wstawić do nagrzanego piekarnika
kulinarnajamka.blogspot.comKolejny wielkanocny wypiek,sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami i bezą. kruche ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 250 g masła 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego 2 budynie waniliowe (2x po 40g) 125 g roztopionego masła lub margaryny 3 jajka 3/4 szklanki cukru sok wyciśnięty(...)cukier i miksować ok. 3 min. Po tym czasie dodać sok z cytryny i jeszcze chwilę miksować. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, ułożyć pokrojone na nieduże kawałki brzoskwinie. Wyłożyć pianę z białek i wyrównać. Zetrzeć na wierzch pozostałą część zamrożonego ciasta. Piec w temp. 180 C przez godzinę. Jeśli ciasto z wierzchu będzie za mocno się przypiekać możemy
Kolorowa kuchnia Elkistary zeszyt jeszcze nieraz Was zaskoczy – ja dziwię się za każdym razem, gdy go przeglądam. Składniki: Ciasto • 60 dkg mąki pszennej • 500 g masła • 6 łyżek kwaśnej śmietany 18% • 4 żółtka • 1 białko do smarowania Masa • 250 g serka mascarpone • 250 ml 30% śmietanki • 3 łyżki cukru pudru • 1 mały śmietan-fix • kakao do posypania(...)Wykonanie: • Mąkę posiekać z masłem, dodać zółtka i śmietanę. • Wyrobić ciasto półfrancuskie, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić co najmniej 2 godziny w lodówce. • Rozwałkować ciasto na grubość 0,5cm i wykrawać kółka o średnicy ok. 5 cm. • W połowie kółek wyciąć w środku małe kółeczka. • Białko roztrzepać i posmarować
To co kochamszklanki mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli około 250g truskawek przekrojonych na pół dodatkowo cukier puder do obsypania gotowego ciasta Wykonanie: jajka miksujemy z cukrem ,aż uzyskamy puszystą i jasną masę ( miksujemy około 5 minut) do masy jajecznej powolutku wlewamy olej, cały czas miksując, na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą, miksujemy(...)masę wykładamy do formy 21x28cm wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy połówki truskawek ( ścięciem ku górze) pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170˚C gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem. Źródło:http://www.mniammniam.com/Ciasto_z_owocami_na_oleju-8646p.html
Słodkie zapomnieniecukru Sposób przygotowania: 1. Przygotować ciasto jasne - białka ubić na sztywną pianę. 2. Pod koniec dodając cukier, dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać. 3. Przygotować ciasto ciemne - żółtka i jaja utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. 4. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej, połączyć. 5. Blaszkę 33x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 6. Wykładać na przemian
W mojej kuchniwymieszać w miseczce z 60 g wody (zakwas). W dużej misce wymieszać ze sobą suche składniki. Do suchych składników dodać zakwas i resztę wody. Masę wymieszać drewnianą łyżką, a następnie ręką do wymieszania składników. Garść ciasta (ok. 130 g ) odłożyć do pojemnika na następny wypiek. Na koniec polać ciasto w misce olejem znad tahiny i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto przykryć
Weekendy w domu i ogrodzieubijamy, dodajemy do niej cukier, oraz cukier wanilinowy. Kremówkę mieszamy z serkiem mascarpone. Żelatynę rozpuszczamy w 75 ml wrzącej wody i dodajemy do masy. Gotowy krem przekładamy na stężałą galaretkę. Na wierzch delikatnie przekładamy ciasto z bezą - bezą do góry. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce. Spodobał Ci się mój post? Polub moją stronę na Facebooku i pozostań
Pani domowarozpuścić, białka oddzielić od żółtek. Pierwsze ubić na pianę, następnie powoli dodawać po kolei cukier i żółta. Cały czas miksując na małych obrotach. Powstałą masę dodać do suchych składników. Masło rozpuścić, przestudzić i dodać do ciasta. Połowę migdałów również dodać. Wszystko dokładnie wymieszać.Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blaszkę lekko nasmarować tłuszczem, ja to zawsze robię z opakowania
pieprzny smaczekCiasto idealne, gdy nie mamy czasu na długie bawienie się z masami, pieczeniem itd. Składniki wrzucamy do miski, zostawiamy na kilka godzin, potem mieszamy, owoce, kruszonka, pieczemy i tyle! Dla kogo: dla niemających czasu na pieczenie dla lubiących drożdżowe ciasta pod każdą postacią dla chcących spróbować drożdżowego na nowy sposób Składniki na ciasto: 100g drożdży 240g cukru (kopiata szklanka
Mania Wypiekaniaczekoladowy: 50 g gorzkiej czekolady 30 ml śmietany 36 % Składniki umieścić w garnku, lekko podgrzać i odstawić do rozpuszczenia czekolady. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodatkowo : całe migdały płatki migdałowe roztopiona biała czekolada Na wystudzone ciasto wyłożyć krem czekoladowy i wyrównać. Ozdobić migdałami i kleksami roztopionej białej czekolady. * Ilość składników można zwiększyć dwukrotnie, aby otrzymać większą pisankę dla całej rodziny
Chocolate Muffin Bloggjajko lub białko do posmarowaniaDo blednera wrzucić rukolę, czosnek, suszone pomidory i słonecznik, dodać olej. Wszystko zblenderować. Łososia oprószyć solą i posmarować otrzymaną masą, odstawić do lodówki na min. godzinkę. Potem łososia zawinąć w ciasto francuskie, ja uformowałam taką rybkę. Posmarować rostrzepanym jajkiem lub białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C, piec ok 20-30 minut aż ciasto
Monia miesza i gotujeBardzo lubię pyszne nadzienia do bułeczek i rogalików. Nawet nie samo ciasto a właśnie to co w sobie kryje. Po to się wgryzam w puchną bułeczkę aby w odkryć to co ma w sobie najlepszego. Masa, którą Wam dziś proponuję jest mojego autorstwa. Składa się z dodatków, które lubię najbardziej - orzechów arachidowych, rodzynek i czekolady. Robiona na bazie mleka. Wystarcza(...)Dodać pokruszoną czekoladę i mleko w proszku. Wymieszać. Dodać odsączone rodzynki i wystudzić. Doprawić sokiem z cytryny. Zimną nadziewać rogaliki. Masa podczas pieczenia nie wypływa, nie powiększa objętości więc wypieki nie pękają z jej udziałem. Moje rogale wykonałam z ciasta drożdżowego półfrancuskiego. Nie będę podawała na nie przepisu, gdyż świetnie opisała to Reata na blogu Artkulinaria (klik) . Koniecznie
kawawszklanceBiałka oddzielam od żółtek, ubijam na sztywno. Ciągle ubijając dodaję po trochę cukru, a na koniec po jednym żółtku. Do masy jajecznej wsypuję przesiane mąki. Łączę dużą łyżką robiąc delikatne, ale zamaszyste ruchy, aby do ciasta wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Dodaję barwnik, mieszam. Uwaga: po upieczeniu kolor jest zawsze bardziej intensywny. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wylewam(...)oblepiła blaszki i ułatwi to wyciąganie później serniczka. Gdy masa zacznie delikatnie tężeć, wylewam nieco na spód wystudzonego biszkoptu. Wykładam porcję kryształków, zakrywam masą. Znów kryształki, masa. Musi zakryć wszystkie kryształki. Tak przygotowane ciasto wkładam na minimum 1,5 h do lodówki. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki