makiem, podawane na ciepło to jedno z dań,bez których stół wigilijny byłby smutny. Składniki na ciasto:-ok. 1 i 1/4 szklanki mąki-2 żółtka i jedno całe jajko-2 łyżki zimnej wody-szczypta soli Składniki masy makowej:-15 dkg mielonego maku-2 i 1/2 szklanki mleka-4-5 łyżek miodu-garść orzechów włoskich i garść(...)smaku miód. Dosypujemy pokrojone orzechy i rodzynki i gotujemy do zredukowania mleka. Ciasto kroimy w pasy a następnie w łazanki. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 10 minut.Przelewamy na sitku zimną wodą i przekładamy do masy makowej.Dokładnie mieszamy i gotowe.Smacznego
Maminek kulinarnylikierze użyłam frużeliny (wiśnie w żelu), a na wierzch położyłam bitą śmietanę. Ciasto wyszło mocno czekoladowe i bardzo pyszne. Składniki: 4 jajka 1/2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 4 żółtka 300 ml mleka 3 łyżki cukru 6 łyżek kakao 2 kostki margaryny(...)krążek smaruję połowę frużeliny, na to połowę masy, przykrywam drugim nasączonym krążkiem ponownie frużelina i reszta masy, przykrywam trzecim nasączonym krążkiem i wstawiam do lodówki. Kremówkę ubijam na sztywno dodając porcjami cukier i kakao. Ubitą smaruję wierzch ciasta i posypuję startą czekoladą. Odstawiam do lodówki najlepiej na całą
Ciasteczkowy Potwórciepłej wody, przemieszać żeby się rozpuściły, po czym wlać je w zagłębienie w mące, razem z dwoma łyżkami oliwy. Przez około 5-10 minut mieszać ciasto drewnianą łyżką, aż powstanie gładka i nieco lepka masa. Odstawić ją na 1 godzinę w ciepłe miejsce (bądź na 30 minut do piekarnika nastawionego na ~40 C). W tym czasie obrać jabłka, pokroić
Przepysznik - BLW i nie tylkosztuki), można razem z cebulą podsmażyć 1 – 2 rozgniecione ząbki czosnku. Mieszamy wszystko razem. Gotujemy na twardo 3 jajka. Siekamy i dodajemy do masy mięsnej. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Połowę ciasta wlewamy do nasmarowanej formy, wykładamy mięso i zalewamy drugą połową ciasta. Pieczemy w temperaturze 200°C ok. 30 – 40 min na złoto – brązowy kolor .Można sprawdzić patyczkiem
kulinarnajamka.blogspot.compodkreśla smak sernika a kwaśny i chrupiący granat przełamuje monotonię ciasta. Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): Kruchy spód piernikowy: 3/4 szklanki mąki 2 łyżki przyprawy korzennej 100 gram masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara 1 żółtko 1 łyżka kakao Masa serowa: 500 gram twarogu trzykrotnie zmielonego 1/2 puszki mleka(...)Składniki na kruchy spód zagnieć w misce na jednolite ciasto. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep ciastem i podpiecz spód w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. W tym czasie twaróg zmiksuj z pozostałymi składnikami. Masę serową wylej na podpieczony spód i wstaw ponownie formę do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piecz sernik przez
Mango Papajamasło orzechowe, wanilię i sól. Podgrzej, aż składniki się połączą. Przestudź lekko masę i dodaj mielone siemię lniane i dokładnie wymieszaj. W dużej misce wymieszaj mąki, skrobię i proszek do pieczenia. Do suchych składników dodaj mokre i bardzo dokładnie wymieszaj. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i przełóż ciasto (może mieć grudki). Wyklej dłońmi kształt ciasta, wstaw do lodówki na pół(...)Wystudź ciasto. Rozpuść masło orzechowe i wymieszaj z mlekiem kokosowym i syropem klonowym. Polej ciasto i udekoruj rozpuszczoną, gorzką czekoladą i orzechami. Wstaw do lodówki, żeby masa stężała. Składniki 100 g mąki kukurydzianej 80 g mąki jaglanej 50 g skrobi z tapioki / ziemniaczanej 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 80 g syropu klonowego
Eat me! Fit me!słomki fitness obsypanej ziarenkami zdrowa alternatywa dla chipsów itp itd, mi smakuje strasznie ;) ). Wracając do sernika, to był bardzo dobry pomysł, słomki zmiękły pod wpływem masy serowej i takie leciutkie, świetnie komponowały się z ciastem. Sam sernik zaś zachwycił nas swoją delikatnością i aromatem owoców leśnych, dlatego polecam go Wam :) Składniki: 300 ml śmietany 30% 220 g. serka twarogowego(...)Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy do niej oba serki i rozpuszczoną żelatynę. Na dnie tortownicy (22cm) równą warstwą rozkładamy słomkę ptysiową. Na słomkę wykładamy połowę masy serowej. Pozostałą masę mieszamy z łyżką rozgniecionych lub zblendowanych jagód i przekładamy do tortownicy. Na masie równomiernie rozkładamy owoce - jagody i poziomki i zalewamy zimną galaretką. Chłodzimy kilka godzin
Cynamonowe szczęściełyżce cukru , następnie po żółtku i miksuje /ubijam na najwolniejszych obrotach miksera. Mąkę , budyń i proszek do pieczenia przesiewam i dodaję partiami do ubitej masy, mieszam już wtedy delikatnie łyżką. Dno tortownicy wykładam papierem. Ciasto przekładam do tortownicy ( 28 cm) piekę 40 minut w 180 st. C Zimne przekrawam na dwa blaty. Biszkopt kokosowy: Białka ubijam ze szczyptą soli
Takie tam pichceniemiałam, czy proporcje odpowiednio dobrałam, czy kaszy za mało- za dużo nie dodałam 😵. Ale co tam, następnie jajka, groszku dodałam i do tortownicy masę przelałam. Piekłam chwilę w wysokiej temperaturze, żeby ciasto się zagrzało, a potem zmniejszyłam i trochę serce 💔 mi drżało, czy kasza się ugotuje 👀, czy po wyciągnięciu z tortownicy, nic się nie porozsypuje(...)godzinie ⏰ czekania, zabrałam się do „ciasta” wyciągania, uff 👅👅👅 ulga 😊 wszystko dobrze wyglądało, ale znów pytanie, czy będzie smakowało? Sos zrobiłam, wierzch nim polałam, trochę zielonych dodatków dodałam, zdjęcia 📷 pstryknęłam i dopiero za jedzenie 🍴 się wzięłam. Uśmiech 👄, błysk w oku 👀, zadowolenie 😍, za to właśnie lubię moje pichcenie, że nawet dziwne dania, nadają się do zjadania. Telefon ☎📞 w dłoń ✋, rodzinę
Moniki Smakołykikosteczek czekolady posiekanej W rondelku stop masło z mlekiem, cukrem. Przestudź masę dodaj wszystkie pozostałe składniki oprócz białek. Te ubij na sztywno i dodaj do masy. Jeżyny obtocz w mące i wyłóż na wierzch ciasta. Ciasto piekłam w średniej foremce. temp. 160 stopni C, czas: 50 minut (do suchego patyczka
SMYKWKUCHNIdodać cukier puder, wymieszać dolać oliwę z oliwek, wyrobić na gładką i lśniącą masę. Ubić białka z szczyptą soli na sztywną masę. Ostrożnie wymieszać z masą żółtkową i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy 22 cm lub 26 cm. Piec 20 minut w 180 stopniach. Przygotować krem. Żelatynę rozpuścić z 1/2 szklanki ciepłej wody. Śmietanę kremową
Pychotkaaałyżki soku pomarańczowego Przygotowanie Jajka ucieramy z olejem ,sokiem pomarańczowym i cukrem. Dodajemy startą skórkę pomarańczową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia ,stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Składniki dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 min. Ciasto nabieramy łyżką i wrzucamy na rozgrzany olej. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z miodem wymieszanym ze świeżym sokiem pomarańczowym
R'n'G KitchenBlackberry Beer Drink . Przelać do miski z suchymi składnikami i dodać owoce. Przy pomocy widelca wymieszać. Nie należy robić tego zbyt długo ani starannie - ciasto może, a właściwie powinno być grudkowate. Tak przygotowaną masę przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i rozwałkować na kształt koła nacinając je na 8 części. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury(...)minut, do momentu aż wierzch ładnie się zrumieni. Zjadać najlepiej na ciepło z masłem i dżemem. Scones nie tylko przechodzą aromatycznym zapachem Somersby Blackberry Beer Drink , ale samo ciasto nabiera także ładnego, lekko karmelowego koloru. Zarówno scones, jak i Somersby Blackberry Beer Drink idealnie nadają się pierwsze wiosenne pikniki i letnie przyjęcia w ogrodzie. Polecam! * post zamawiany - jest częścią
KUCHARNIAutrze\u0107 z cukrem na puszyst\u0105 mas\u0119.\r","Po\u0142\u0105czy\u0107 mas\u0119 jajeczn\u0105, rozczyn i mas\u0142o, dodawa\u0107\u00a0po trochu m\u0105k\u0119 mieszaj\u0105c mikserem z ko\u0144c\u00f3wk\u0105 do wyrabiania ciasta. \r","Na koniec doda\u0107 s\u00f3l.\r","Wyrabia\u0107\u00a0ciasto jeszcze ok 5 min.\r","Ciasto prze\u0142o\u017cy(...)mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia. Jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Połączyć masę jajeczną, rozczyn i masło, dodawać po trochu mąkę mieszając mikserem z końcówką do wyrabiania ciasta. Na koniec dodać sól. Wyrabiać ciasto jeszcze ok 5 min. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem i przykryć szmatką. Odłożyć na godzinę
Mieszam w Garnkumasy dodajemy jogurt i przestudzone masło. Całość miksujemy. Następnie dodajemy przesianą na sicie mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę i oprószone mąką morele. Ciasto mieszamy łyżką i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pozostałe połówki moreli. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
kulinarnyJa