Lubicie tak jak ja eklery z masą budyniową? Jak tak, to dobrze! Domowe eklery są najlepsze :) Polecam przepis idealny na ostatnie dni karnawału :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldsztywno dodając szczyptę soli. Do ubitej piany dodawać po 1 żółtku i po 1 łyżce cukru oraz cukier waniliowy. Do dobrze ubitej masy wsypać mąkę z wymieszaną z kakao i proszek do pieczenia, wymieszać lekko łyżką. Wlać ciasto do wysmarowanej posypanej mąką tortownicy i piec 20 minut w temp 190 stopni C (termoobieg) Masa: serek mascarpone 250 g śmietana kremówka
noteskulinarnyfigaNastępnie, nie przerywając miksowania - powoli dodać żółtka, sok z cytryny i kolejno mąkę, cukier waniliowy, skórkę cytrynową oraz proszek do pieczenia. Na końcu puszystą masę połączyć z uprzednio roztopionym i ostudzonym masłem. Ciasto przelać do formy (**) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez 45-60 min (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach
Di gotujejajek wraz z sokiem pomarańczowym, cukrem waniliowym oraz otarta skórka pomarańczową. Białka ubijamy na sztywna piane wraz ze szczypta soli i delikatnie przekładamy do masy. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników (ciasto będzie bardzo gęste) i przelewamy do przygotowanej formy. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 40 minut z termoobiegiem do suchego patyczka ( u mnie
ChilliJemysztywno ze szczyptą soli. Do sztywnej piany, nie przerywając ubijania, dodaj cukier. Następnie, cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Na koniec w masę jajeczną wmieszaj delikatnie mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto przełóż na blachę, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez około 30 minut. Biszkopt będzie gotowy, gdy wbity w ciasto(...)drewniany patyczek lub wykałaczka po wyjęciu będzie sucha. Upieczone ciasta wyjmij z piekarnia i odstaw do przestudzenia. Przygotuj mus truskawkowo-rabarbarowy. Owoce umyj, łodygi rabarbaru obierz z zewnętrznej warstwy i pokrój na małe kawałki, a truskawki odszypułkuj i także pokrój na mniejsze kawałki. Do garnka przełóż owoce i cukier. Całość podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem przez
blog.moje-pasje.infowystudzeniu przechowuj ciasto w lodówce, spokojnie ,może tam postać kilka dni. Składniki na formę o średnicy 26 cm: ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g oleju (delikatnego np. słonecznikowy, rzepakowy, kokosowy) 50 g cukru 1 banan 50 g kakao szczypta solo masa „serowa” 700 g ziemniaków (waga ze skórką przed gotowaniem) 200 g gęstego mleka kokosowego łyżeczka esencji(...)minut. Wyjmij schłodzone ciasto, połóż na nim kawałek papieru do pieczenia a na niego np. fasolę, która obciąży ciasto podczas pieczenia i nie pozwoli mu wyrosnąć. Piecz spód przez 30 minut w temp. 180 C. W międzyczasie zblenduj wszystkie składniki na masę serową, które przełóż na podpieczony i lekko wystudzony spód. Piecz wszystko razem przez 25-30 minut w temp
greenscarfcukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Mąkę i proszek przesiać dodać kokos i wymieszać. Dodawać stopniowo do masy wymieszać do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać łyżkę mąki a do drugiej łyżkę kakao, wymieszać. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Wlać masę kakaową, ułożyć truskawki oprószone mąką(...)wyrównać powierzchnię. Wylać białą masę,ułożyć pokrojony rabarbar oprószony mąką lekko wciskając do środka. Piec w 170 stopniach około 60 min. Do suchego patyczka. Wyjąć z pieca, po 10 minutach ciasto wyjąć z formy i studzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Forma 25* 10 cm. Inspiracja - gazeta
Ala piecze i gotujesztywną pianę, następnie dodać żółtka i wymieszać. Do białek z żółtkami dodać mąkę i wystudzoną masę maślano - kakaowo - miodową. Dokładnie wymieszać. Na koniec do masy dodać śmietanę z sodą i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie dosyć klejące, ale nie przejmujcie się, bo należy je jeszcze włożyć na noc do lodówki i wtedy zgęstnieje. RANO: Ciasto wyjmujemy z lodówki
IMPRESJA SMAKUwykonania mazurka użyłam produktów, które otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy . A użyłam: masy krówkowej o smaku kajmaku , płatków migdałowych i żurawiny suszonej . Wszystkie produkty są bardzo wysokiej jakości i bardzo je polecam. Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru pudru 25 dag masła lub margaryny pół małej łyżeczki proszku do pieczenia(...)żółtka Dodatkowo: słoiczek powidła śliwkowego ( około 30 dag ) pół puszki masy krówkowej o smaku kajmaku ( 20 dag ) 3 łyżki żurawiny suszonej 3 łyżki płatków migdałowych mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. 2. Następnie trochę ciasta wałkujemy i foremką w kształcie kwiatka wycinamy
Izabelawkuchnimiski wsypujemy mąkę i ugniatamy ją z masłem aż stworzy coś na podobę mokrego piasku. W oddzielnej miseczce łączymy cukier, jajko i ekstrakt waniliowy. Masę wlewamy do mąki i chwilę ugniatamy aż uformujemy ciasto. Ciasto dzielimy na pół. Jedną część zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki. Drugą część dzielimy na pół i do każdej części dodajemy odrobinę barwnika
Mostek w kuchnibyć mrożone ) 2 galaretki truskawkowe Masa śmietanowa: 330 ml. śmietany kremówki 30% 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 0,5 paczki okrągłych biszkoptów tabliczka gorzkiej czekolady posypka cukrowa Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier i po jednym po żółtku i ucierając dalej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (25x34cm.) wyłożonej(...)całkowitego stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę. Masę wykładamy na masę truskawkową . Przykrywamy jasnym biszkoptem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy wierzch ciasta, posypujemy posypką. Ciasto wstawiamy do lodówki
Bajeczna Kuchniapodawaną na macy- Cebularze z serem lub pieczarkamiWażne! Za porcję tych smakołyków nie zapłacicie pieniędzmi. Walutą będzie... Wasz przepis. Trzeba więc przynieść ze sobą na kartce recepturę ulubionych dań, ciast, deserów - wydrukowaną lub spisaną odręcznie i podpisaną własnymi danymi. Najlepiej taką przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Wyglądać to będzie tak: podchodząc do stoiska zostawiasz swój przepis – otrzymujesz wybraną potrawę(...)cukier, cukier waniliowy i przez 3 minuty ubijamy mikserem. Stopniowo dodajemy: olej, miód, rum, kawę, sok z pomarańczy oraz skórkę pomarańczową. Ubijamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę aż powstanie gładkie ciasto. Orzechy, imbir obtaczamy w mące i dodajemy do ciasta. Mieszamy drewnianą łyżką. Rozdzielamy ciasto do dwóch keksówek. Pieczemy około 50 minut do suchego patyczka. Ciasto idealne
Bon Appetit MałgorzatyJest idealna na przystawkę, małe co nieco ale również na obiad czy kolację dla ukochanej osoby. Koniecznie musicie jej spróbować. Polecam :) Składniki: Ciasto: szklanka mąki przesianej przez sito 90 g masła 1 jajko szczypta soli Masa: 2 pieczone pomidory- opcjonalnie gotowe pomidory z puszki ok 20-35 ml 1 duże jajko szczypta soli szczypta pieprzu pół łyżki śmietany szczypta(...)Szybko połączyć wszystkie składniki, owinąć w folię i włożyć na 5 minut do zamrażalnika by ciasto się schłodziło. 2. Następnie na blasze posypanej bułką tartą uformować okrągły spód z wyższymi brzegami, które zawijamy delikatnie do środka. 3. W czasie podpiekania spodu przygotować masę. Piec: 7-10 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć delikatnie ostudzić Masa: 1. Ubić białko na sztywno
KreatywnePinymałych pieczarek pokrojonych w plasterki 2 ząbki czosnku natka pietruszki masło do smażenia pieczarek i cebuli WYKONANIE Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski. Masło (temperatura pokojowa) rozdzielamy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Dodajemy sól i jako. Całość zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Wstawiamy do lodówki na ok 15-20 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Farsz: na maśle smażymy(...)ciasto nie zsunęło się z boków formy). Spód dziurkujemy widelcem. Pieczemy tartę ok. 8 minut, aż będzie lekko rumiana. Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Układamy farsz: Na samym dnie kładziemy pieczarki z cebulą. Zalewamy masą ze śmietany, jajek i sera. Układamy szparagi, pomidorki koktajlowe, kawałki sera brie i gałązki rozmarynu. Pieczemy ok. 30 minut. Smacznego
OstryKęspianę. Dodajemy cukier i jeszcze przez chwilę miksujemy. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy stopniowo żółtka. Mąkę łączymy z proszkiem (lub sodą) i gdy masa jajeczna uzyska jednolity kolor stopniowo ją dosypujemy nie przerywając miksowania. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 26 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35 - 40 minut(...)czasie piekarnik wyłączamy, zostawiamy tam ciasto jeszcze przez 20 minut i dopiero wtedy wyjmujemy (wcześniej nie otwieramy piekarnika). Z mleka odlewamy pół szklanki i łączymy z mąką i żółtkami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i do gotującego się wlewamy przygotowaną wcześniej mieszaninę; gotujemy do chwili aż powstanie budyń. Masę dokładnie studzimy. Masło miksujemy, a następnie dodajemy po jednej łyżce
Czary - gary w kuchni