suche dolewamy 3-5 łyżek wody lub oleju, jak jest za bardzo mokre dosypujemy kilka łyżek mąki i wyrabiamy na jednolitą masę, która powinna dobrze odchodzić od miski i od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na czas podwojenia objętości. -- Potem jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na dwie części i formujemy chleby do wypieku
chleba naszegorobimy kruszonkę. Rozcieramy po prostu masło w palcach oprószonych mąką. Łączymy wszystko ze sobą. Teraz zabieramy się za ciasto. Możemy dorzucić suszone owoce. Mieszamy ciasto łyżką kilka razy, aby składniki się połączyły i powstała gładka masa. Wylewamy je na wysmarowaną i posypaną bułką lub mąką blaszkę. Układamy na wierzchu przekrojone na pół śliwki, pamiętając aby robić to skórkami do dołu
Kuchnia od dwojgamisie miksera, wsypujemy cukier i cukier z wanilią, ucieramy do uzyskania pulchnej masy, cały czas miksując wbijamy po jednym jajku każde następne gdy masa się połączy, wsypujemy mąkę, na przemian dodajemy jogurt, miksujemy aż ciasto będzie gęste i jednolite. Tak przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej papierem formy o wym 25/30 cm, wygładzamy łyżką, posypujemy malinami oraz grubo kruszonką
Wanilia i KardamonPiekarnik rozgrzewamy do 180*C. Wszystkie składniki oprócz czekolady mieszamy na gładką masę, powinna być gęsta, ale na tyle, żeby dało się mieszać. Przekładamy masę do foremki, na wierzchu układamy czekoladę i wkładamy foremkę z ciastem do piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka). Smacznego! ********************* Zapraszam na wczorajszy post "grudzień & styczeń w moim telefonie" KLIK
breakfast of dreamsciasta wykładamy na dno tortownicy o średnicy 28 cm. Ja resztę ciasto zamroziłam sobie :) Nakłuwamy ciasto i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Ciasto trzymałam około 15min do momentu aż było lekko złote. Studzimy. Masa czekoladowa: Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Suche składniki mieszamy dodajemy jajka i żółtko. Miksujemy wszystko. Stopniowo dolewamy czekoladę dalej miksując. Wylewamy
Amatorka kuchennaDruga miesięcznica. Nie ma to tamto, trzeba było cosik specjalnego wypiec. No i padło na zakazanego czekoladowca. J eszcze tak brzydko pysznego, albo pysznie brzydkiego ciasta nie jadłam! A nazwę sobie zmieniłam. Ot, co! Takie skojarzenie do chrumkania Gizmo ;) Bo to w końcu dla Niego. Serduszko. 200g masła 200g cukru 200g gorzkiej (70%) czekolady 4 jajka (osobno białka i żółtka(...)łyżką. Tortownicę (26cm) wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam do niej czekoladową masę. Całość piekłam 50min. w 150st. W międzyczasie ubiłam śmietanę z serkiem mascarpone. Gotową masę schłodziłam w lodówce. Jeśli po upieczeniu ciasto nieco opadło i popękało, to dobrze. O to właśnie chodziło! Im bardziej nieforemne, tym lepiej. Teraz wystarczy środek wypełnić serową masą oraz przyozdobić wiórkami startej czekolady
bastalenajakimś czasie trochę nam się przejadło i odstawiłam je na bok. Od kilku dni zastanawiałam się nad jakimś ciastem, którego słodki smak mogłabym przełamać malinami, bo krzaczki w moim ogródku aż się od nich uginają. I wreszcie przypomniałam sobie o masie z mleka w proszku. A że nie miałam czasu piec biszkoptu to zamieniłam go na kakaowe herbatniki(...)pieczenia. Herbatniki zamaczać w mleku i ułożyć warstwę w foremce. Rozsmarować połowę masy Przykryć kolejną warstwą nasączonych herbatników. Ułożyć maliny i zalać gęstniejącą galaretką. Przykryć herbatnikami i rozsmarować pozostałym kremem. Kilka herbatników pokruszyć, czekoladę zetrzeć na tarce i wymieszać z herbatnikami. Posypać wierzch ciasta. Foremkę nakryć folią lub zamknąć w pojemniku i wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie dodajemy żółtka i wszystko łączymy mikserem na małych obrotach. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 25 minut(...)miski, dodajemy do niej mleko w proszku i wszystko dokładnie miksujemy, na końcu do masy mlecznej wrzucamy posiekane orzechy i jeszcze raz wszystko razem łączymy. Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół i nasączamy jego oba blaty wodą z sokiem z cytryny. Dolny blat ciasta przekładamy do tortownicy nakładamy na niego mleczny krem i dokładnie rozprowadzamy. Wierzch przykrywamy górną częścią
Smakowite Daniamasą przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy krótko, na niskich obrotach miksera, starając się nie zniszczyć struktury masy. Wykładamy do przygotowanej formy i pieczemy około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Zimne ciasto wykładamy na deskę wyłożoną papierem do pieczenia i ostrym nożem ścinamy boki ciasta (po około 1 cm). Rozdrabniamy na małe(...)ubitej śmietanki. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy, początkowo na niskich obrotach miksera, stopniowo zwiększając je do najwyższych. Na koniec masa powinna być puszysta i gęsta (uwaga, aby nie przebić śmietany). Dodajemy rozpuszczoną żelatynę ze śmietanką i krótko mieszamy. PRZEŁOŻENIE: Na ciasto wykładamy dżem i dokładnie rozprowadzamy. Wykładamy 2/3 ubitej śmietanki, rozprowadzamy po całej powierzchni i układamy połowę świeżych owoców
cool and mintyzrobić tartaletki. Nie typowe bo biszkoptowe, akurat piekłam spody pod tort i zostało mi trochę ciasta więc stwierdziłam, że marnować się nie może. Zazwyczaj tego typu wypieki robiłam z ciasta kruchego ewentualnie francuskiego, więc nadszedł czas na zmianę:) Nie oczekiwałam jakieś rewelacji jeśli chodzi o ten wypiek miało to być raczej jako dodatek do innych przysmaków na przyjęciu(...)mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier dalej miksując oraz żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia przez sitko a następnie dodajemy je delikatnie do masy z białek. Gotowe ciasto przelewamy do foremek tak aby zapełnić je do połowy wysokości. Wkładamy foremki do pieca nagrzanego na 180 stopni na 20 minut. Gotowe tartaletki wyjmujemy z pieca i studzimy
ciastkarnia na kruchym spodzierozsmarowuje. Przykrywam kolejną warstwą jasnych herbatników a na nie wylewam pozostałą cześć masy mlecznej. Przykrywam ciemnymi herbatnikami. Na samą górę rozsmarowuje pozostałą część masy kajmakowej, posypuje orzeszkami oraz polewam rozpuszczoną wcześniej czekoladą mleczną. Ciasto odstawiamy do lodówki na minimum 4 h a najlepiej na całą noc. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy
Kulinarne przygodyproszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii cukier puder do oprószenia Wykonanie: - składniki na oba ciasta powinny być w temperaturze pokojowej - najpierw należy przygotować ciasto czerwone - masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę - do masy maślanej dodawać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując - dodać ekstrakt z wanilii, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą mąkę, składniki zmiksować(...)koniec dodać barwnik spożywczy (ja barwnik w żelu rozprowadzam w 1 łyżce wody), wszystko krótko, ale dokładnie wymieszać - formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, do formy przełożyć ciasto, wyrównać - piec w 170 stopniach przez 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka - upieczone ciasto delikatnie wyjąć z papierem z formy, ostudzić - całkowicie ostudzone ciasto pokroić na grube plastry
Smakołyki Berenikipopołudnia przy kawie. Przepis pochodzący z książki Siostry Anastazji, pt: 103 ciasta Siostry Anastazji. W oryginale z bezą z białek z wiórkami kokosowymi, u mnie z bitą śmietaną:) Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 8 łyżek cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa: 1 puszka ananasów 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego(...)cukru Wykonanie: Białka ubijam na pianę dodając cukier i po jednym żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia mieszam i przesiewam delikatnie do masy jajecznej.. Na koniec wlewam ocet, mieszam i przekładam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok 40 min w temp. 160'C. Z ananasów odlewam sok. Na soku gotuję budyń. Przestudzony wykładam
Ciasteczkowy Potwórkluski też jest lekko posolona. 9. WYRABIANIE CIASTA I FORMOWANIE KLUSEK (5 min): > do miski z powrotem dodajemy odjętą część ziemniaków i wyrabiamy na jednolitą masę palcami. Następnie odrywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy kuleczki, kładziemy je na desce i dokładnie w środku każdej dociskamy lekko palec, robiąc słynne wgłębienie (do ok. połowy wysokości kluski). 10. GOTOWANIE
Nerds Kitchen