średnie -CZAS: powyżej 60 min -PORCJE: 20 Fale Dunaju z truskawkami CIASTO 7 jaj 1 margaryna 2 i pół szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 i pół łyżki kakao 1 cukier wanilinowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 dag truskawek MASA 1 margaryna pół szklanki cukru 2 i pół szklanki mąki zwykłej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)pianę z białek. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać kakao. Jasną część ciasta wyłożyć na blachę. Na ciasto jasne kładziemy ciasto ciemne, a na wierzch truskawki. Piec około 45-50 min w 180 st. MASA Większą część mleka zagotować. W mniejszej rozpuścić obie mąki i cukier wanilinowy. Do gotującego mleka wlać rozpuszczone mąki i zagotować ciągle mieszając. Margarynę
Gotuję Testujęrazu przed oczami mam jej czerwoną spódnicę i motyla Emanuela. Makowa panienka to też nazwa przepysznego ciasta. To mój zdecydowany faworyt tegorocznych Świąt. Makowa panienka jest bezglutenowa – nie zawiera mąki i co ważne – nie wymaga żmudnego mielenia maku. Przepyszna waniliowa masa z kokosowym akcentem jest niesamowicie delikatna. Nie mogło zbraknąć też czerwonego akcentu – czerwony dżem nadaje odrobiny(...)części – tak jak tort. Pierwszy blat smarujemy dżemem. Nakładamy 3/4 masy i delikatnie rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim blatem. Rozsmarowujemy pozostałe 1/3 masy. Wiórki kokosowe wsypujemy na suchą patelnię i podprażamy do czasu, aż będą złote. Posypujemy wierzch ciasta i chłodzimy w lodówce. Wyjmujemy z chłodnego miejsca na godzinę przed podaniem – w temperaturze pokojowej jest najsmaczniejsze. Wraz z firmą
Poezja smakutakie lubię. Nie wymaga pracy, ale dużo cierpliwości. Kiedy się upiecze, będziesz chciał je zjeść od razu, zbyt pięknie pachnie. Ale nic z tego, ciasto po wystygnięciu ląduje na co najmniej godzinę do lodówki – masa musi trochę stężeć. Nie będzie łatwo go wyjąć z formy, ale zobaczysz z jaką łatwością zjesz całą jej zawartość tego samego dnia. Niewiele mieszania
Słodkie Gotowaniekońcówki. Zważyć oczyszczoną marchew i zetrzeć na tarce o małych oczkach, orzechy i migdały zmielić lub utłuc na drobno, ale nie zrobić mąki. Wykonanie ciasta – masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na gładką masę. Co jakiś czas podczas mieszania wbijać po jednym jajku. Dokładnie utrzeć. Teraz już dodać marchew, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dokładnie
Kuchnia Pokoleńmąki wrzucić zimne masło, żółtka i siekać nożem. Siekać tak długo aż masło wymiesza się z mąką. Wtedy można szybko zagnieść rękoma na jednolitą masę. Nie robić tego długo, tylko do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części, ale jedna z nich musi być większa. Włożyć ciasta do osobnych woreczków i włożyć do zamrażarki na 15 minut. Większe ciasto
Kuchnia Pokoleńdodatkiem świeżej pomarańczy :) Składniki: 2 jajka 1,2 banana 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Rozgrzać patelnię. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wylać na patelnię i smażyć na małym ogniu, aż ciasto się zetnie, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. Podawać z kawałkami świeżej pomarańczy, polane jogurtem. Smacznego
Chocolate Muffin Blogmieszamy. W drugiej umieszczamy wszystkie składniki mokre i dokładnie mieszamy. Następnie składniki mokre wlewamy do składników suchych i mieszamy, tylko do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na przygotowaną wcześniej blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wyrównujemy, na wierzchu układamy sezonowe owoce, ja użyłam 2 duże jabłka i mały słoiczek konfitury morelowej. W sezonie możemy użyć dowolne owoce.Wierzch posypujemy kruszonką
Smaczne ZdroweTakie ciasto można przygotować z różnymi owocami sezonowymi. Ja dziś przygotowałam oto takie proste i szybkie ciasto z jabłkamiCiasto jabłkowo- makowe SKŁADNIKI:jabłka -1 kgmak mielony sypany - 2 łyżkimąka -2,5 szklcukier -3/4 szkljajka -6 sztsoda -1 łyżeczkaolej -3/4 szklproszek do pieczenia -1 łyżeczkacukier puder do posypania ciastatłuszcz do formy PRZYGOTOWANIE:Jabłka papierówki obrać, usunąć gniazda nasienne(...)pianę, dodać cukier, dalej ubijać na kogel mogel. Wymieszać mąkę z proszkiem i sodą, przesiać przez sito do masy jajecznej, wymieszać łyżką. Następnie mieszając masę, wlewając cienkim strumieniem olej, dodać mak, dokładnie wymieszać. Do ciasta wrzucić jabłka, wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec w lekko nagrzanym piekarniku do 35 minut w 180 stop. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem
Kuchnia Danusizdecydowałam się go przeciąć na tortowe krążki, które miały być przełożone masą, bo miałam duże obawy, że zamiast 2 części będę miała dużo różnego kalibru kawałków. Ciasto pozostawiłam więc w całości, a masę położyłam po prostu na wierzchu. Urody torcikowej co prawda nie ma, ale smaku mu to nie odebrało:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyobciążyć np. fasolą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Śmietanę ubić. Serek mascarpone wymieszać szpatułką i porcjami dodawać bitą śmietanę. Potem do masy dodać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto, udekorować malinami i schłodzić
Monia miesza i gotujeLubię grube podręczniki. Są idealnymi podstawkami pod kubek kawy gdy chcesz ją trzymać w łóżku.(podkładki są zdecydowanie przereklamowane). Ciasto marchewkowe też lubię. Ciężkie,mokre,klejące się do palców. Wypełnione jabłkami,ananasem,pistacjami i czekoladą. Szczególnie jedzone wspólnie o godzinie w jakiej normalni ludzie w niedzielę jeszcze smacznie śpią. Składniki (baza) Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)jajka z olejem. Dodaj cukier. 2. Dorzuć przesianą mąkę, sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia i przyprawy. Wymieszaj. 3. Posiekaj drobno wszystkie dodatki. Dodaj do masy. 4. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy. Wyrównaj powierzchnię 5. Piecz około 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. 6. Wcinaj póki jest ciepłe,a czekolada przyjemnie płynna bądź półpłynna. Idealnie smakuje
U FiolkiLubię grube podręczniki. Są idealnymi podstawkami pod kubek kawy gdy chcesz ją trzymać w łóżku.(podkładki są zdecydowanie przereklamowane). Ciasto marchewkowe też lubię. Ciężkie,mokre,klejące się do palców. Wypełnione jabłkami,ananasem,pistacjami i czekoladą. Szczególnie jedzone wspólnie o godzinie w jakiej normalni ludzie w niedzielę jeszcze smacznie śpią. Składniki (baza) Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)jajka z olejem. Dodaj cukier. 2. Dorzuć przesianą mąkę, sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia i przyprawy. Wymieszaj. 3. Posiekaj drobno wszystkie dodatki. Dodaj do masy. 4. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy. Wyrównaj powierzchnię 5. Piecz około 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. 6. Wcinaj póki jest ciepłe,a czekolada przyjemnie płynna bądź półpłynna. Idealnie smakuje
Fiolka w kuchniObydwie przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao mieszamy i delikatnie powoli dodajemy do masy. Mieszamy łopatką lub na najniższych obrotach miksera by masa nie opadła. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w tempetarurze 180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i wystudzić
ClauditteMissCooking