ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1039/3191)

Tarta z kremem kajmakowym 157

mąki orkiszowej tortowej 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 250 g mascarpone 200 g masy kajmakowej od Helio dekoracja czekoladowa od Helio, posypka oraz: forma na tartę o śred. 20 cm Przygotowanie: Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche i wykładamy nim formę do tarty. Wstawiamy formę z ciastem do lodówki na 30 minut(...)temperaturze 180 stopni (ja piekłam bez obciążenia). Upieczony spód tarty wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Zimne ciasto wyjmujemy z formy i przekładamy na talerz. Krem: do miski wkładamy mascarpone i kajmak i miksujemy do połączenia. Przekładamy masę do szprycy i nakładamy na spód tarty. Dekorujemy tartę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin

słodkie i nie tylko historie kulinarne
NUMBER CAKE 193

SKŁADNIKI Ciasto         400 g mąki             200 g masła  80        80 g cukru 2 ły      2 łyżki śmietany 18%     2       2  żółtka       łyżeczka proszku do pieczenia        Masa(...)każdą cyfrę wycinamy dwukrotnie) Pieczemy 13-15 minut, w zależności od piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Masa Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz fixem. Bitą śmietanę przekładamy do szprycy z okrągłą końcówką. Dekorujemy pierwszą cyfrę, którą   przykrywamy drugim kawałkiem ciasta na który również wyciskamy krem. Wierzch ciasta możemy ozdobić dowolnymi dodatkami. Użyłam ciasteczek które piekłam

RAROSSA
Ciasteczka piernikowe 12kcal? 189

stawią w płynie i słodzikiem -> 0kcal WYKONANIE: W misce: 1. Jajko, jogurt, kakao, przyprawy oraz wszystko do posłodzenia mieszamy pięknie ze sobą. 2. Do masy dodajemy mąkę, mieszamy. Na blacie: Wyrabiamy dokładnie ciasto. W lodówce: Wkładamy do lodówki na godzinę. 3. Wyjmujemy z lodówki. 4. Wałkujemy LEKKO wałkiem! 5. Wycinamy piękne wzorki. DO PIEKARNIKA 180* 10minut (kontrolujcie!) SMACZNEGO! CAŁE

fitolarun.blogspot.com
Bezglutenowe ciasto marchewkowe 175

glutenu i laktozy. W przepisie pojawiają się jednak jajka, ale bez problemu można je zamienić na kleik z siemienia lnianego lub banana Mam nadzieję, że ciasto Wam posmakuje Bezglutenowe ciasto marchewkowe przepis na keksówkę o długości 16 cm 200 g mąki gryczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia 30 g mąki kokosowej 4 łyżki miodu 3 duże marchewki, 40 g suszonej(...)kokosową, żurawiną i utartą marchewką. W osobnym kubku wymieszaj jajka z mlekiem i miodem. Do składników suchych dodaj składniki mokre. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Gotową masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz ok. 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Podawaj udekorowane świeżymi owocami. SONY

365 dni dookoła kuchni
lekkie ciasto z truskawkami i pyszną kruszonką 145

truskawkowy w pełni , więc dziś chcę zaproponować Wam delikatne ciasto z truskawkami i pyszną kruszonką na bazie bułki tartej.  No to zaczynamy:  *składniki na małą blaszkę 25x25cm CIASTO: -4 jajka -3/4 szkl cukru -1 opakowanie cukru waniliowego (1 łyżka) -0,5 szkl oleju -4 łyżki wody -1,5 szkl mąki -2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielamy(...)łyżki bułki tartej -2 łyżki zimnego masła -1 łyżka mąki -2 łyżki brązowego cukru Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, tak by całość była sypka. Na masę kładziemy pokrojone truskawki, i posypujemy je kruszonką. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni około 30 minut.  I gotowe. Ciasto jest delikatne, pyszne, mięciutkie.  POLECAM :-)  SMACZNEGO

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Far breton, czyli ciasto bretońskie ze śliwkami 224

breton to ciasto prosto z Bretanii, które wizualnie przypomina pudding, flan i ewentualnie sernik. Smak nieporównywalny z niczym innym!  Czysta poezja! Zamiast śliwek można użyć rodzynek. Ciasto równie wspaniale smakuje bez dodatków. Moczenie w alkoholu można zastąpić odrobiną gorącej wody. Spróbujcie zjeść go na ciepło - nie pożałujecie! S KŁADNIKI 3 JAJKA 1/2 LITRA MLEKA 50g MASŁA (ROZTOPIONE) 1/2 SZKLANKI(...)moczymy w rumie do momentu, aż wsiąkną alkohol. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, roztopione masło, mleko i rum. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. NA dnie formy układamy śliwki i zalewamy ciastem. Pieczemy w temp. 180 stopni  45 minut. Znacie to ciasto

Zofiana
Drożdżowe rożki z jabłkami 139

drożdże, cukier, żółtka, cukier waniliowy, przesianą mąkę i sól. Wszystko mieszamy, dodajemy mleko i znów mieszamy, aż do połączenia składników. Dodajemy tłuszcz (rozpuszczony i przestudzony) oraz wyrabiamy ciasto, aż uzyskamy gładką masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki i podgrzewamy na patelni wraz z cukrem brązowym i cynamonem. Trzymamy

Kolizje Smaków
Ciasto Kokosowa Pokusa z Jeżynami lub Malinami 234

dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem. Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, dodać olej i dokładnie wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać). 4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około(...)mikserem do połączenia składników (na średnich obrotach). Następnie w trzech partiach dodać masę kokosową, po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem. 8. Połowę gotowego kremu wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać. Na wierzchu poukładać owoce, lekko docisnąć je w krem. Owoce przykryć pozostałym kremem, wyrównać i ciasto wstawić na całą noc do lodówki. Wierzch: 9. Dobrze schłodzone ciasto wyjąć

Mała Cukierenka
Jogurtowiec z owocami na kruchym cieście 619

używanych owoców , albo  skorzystać z jogurtu naturalnego (nie greckiego) Składniki : Na formę 28 x 24 cm Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki (280g) pół kostki zimnego masła (125g) 1/3 szklanki cukru (70g) czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka. Masa jogurtowa: 800 ml jogurtu owocowego 4-5 łyżki cukru pudru (jeśli mamy kwaśne owoce możemy dać więcej) 3 białka(...)delikatnie łyżką wymieszać. Wylać na podpieczony spód. Owoce oczyścić , większe można rozdrobnić. Wymieszać je z mąką ziemniaczaną . Delikatnie wyłożyć je na masę jogurtową. Piec ok 1 godziny w 160'C. Po tym czasie wyłaczyć piekarnik , lekko uchylić drzwiczki . Ciasto wyjąc dopiero , gdy wystygnie. Smacznego :)   Polecam

Malinowa Kawiarenka
Kluski z makiem 169

Moja propozycja klusek z makiem na Wigilię według przepisu mojej mamy. Ciasto jak na kluski śląskie w ozdobne gwiazdki można wyciąć również w inne dowolne wzory. Masa makowa pachnąca miodem i nadziana bakaliami idealnie współgra z mięciutkimi kluskami. Całość rozpływa się w ustach, po prostu pychotka! Polecam(...)wybrać ziemniaki i uzupełnić mąką ziemniaczaną. • Zagnieść ziemniaki z mąką i szczyptą soli. • Rozwałkować ciasto i wycinać małe gwiazdki. • Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia na wierzch klusek. Sos makowy • Zagotować śmietankę z masą makową i miodem. • Dodać posiekane bakalie. • Kluski ułożyć na talerzu i polać sosem makowym

To co kocham
Przepis na ciasto z owocami 96

Mieszamy suche i dodajemy resztę składników mokrych.  Miksujemy do jednolitej masy (jeśli jest za dużo grudek,dolewam troszkę mleka ).  Do przygotowanej blaszki przekładam masę i układam na wierzchu umyte owoce. Do swojego ciasta dodałam pudełko czarnych porzeczek i truskawki. Posypałam cukrem. Pieczenie : Czas - 60 minut w temperaturze 200°C Ciasto z mojego dzieciństwa kocham do dziś. Jest łatwe

Kurnikowo
Malinowa a'la delicja bez pieczenia 159

Ciasto na spodzie z biszkoptów, z galaretką i owocami, czekoladową masą, oblane gorzką czekoladą. Inspiracją były ciasteczka Delicje - ale w wersji ulepszonej!:) Składniki: ok 200 g biszkoptów, 2 łyżki masła (w temp. pokojowej) 600 g malin, 3 galaretki malinowe, 800 g śmietany 30%, 300 g czekolady gorzkiej, łyżka żelatyny, 2 łyżki cukru, ok 2 łyżek kakao, Przygotowanie: Biszkopty kruszmy bardzo(...)pół szklanki ciepłej wody - odstawiamy do ostygnięcia. Na spód naszego ciasta wykładamy maliny, na które bardzo powoli - najlepiej łyżką wylewamy galaretkę i wstawiamy do lodówki do stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Czekoladę - 200 g rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ostudzoną dodajemy wraz żelatyną do śmietany. Gotową masę wykładamy na galaretkę, posypujemy kakao i rozpuszczoną (100g) czekoladą w kąpieli

Lena Gotuje
Pierniczki z białym lukrem! 140

miód, cukier, przyprawy do piernika i kakao, rozpuść i rozmieszaj w rondelku; odstaw do całkowitego wystudzenia - mąkę wymieszaj z sodą - do miski z mąką dodaj masę z rondla i jajko, całość zagnieść na gładkie ciasto - ciasto owiń folią i wstaw do zamrażarki na 20 minut - ciasto wałkujemy dość cienko, wycinamy foremkami pierniczki i pieczemy - temp. 165 stopni C; czas pieczenia

SMYKWKUCHNI
Ciasto Tiramisu 347

ciasto. Uformować kulę i podzielić na 2 części. Ciastem wylepić dwie jednakowe blaszki o wym. 23x33cm natłuszczone i wysypane bułką tartą. Nakłuć widelcem i każde ciasto piec około 20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa tiramisu:   400ml śmietanki 30%,  500g serka mascarpone,  1/3 szklanki cukru pudru,  3 surowe żółtka,  łyżka żelatyny,  1/2 szklanki cukru(...)około 8 minut. Masę ostudzić. Do śmietany dodać żelatynę oraz masę jajeczną i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu. Biszkopty maczać w kawie, dosłownie na 1-2 sekundy i układać jeden obok drugiego na kremie. Pokryć resztą kremu i drugim blatem ciasta. Polewa:   150g czekolady,  4 łyżki mleka,  łyżka likieru

Z miłości do słodkości
gruszkowa rolada bezowa z kremem budyniowym 183

kremem budyniowym. W przeciwieństwie do tradycyjnych, czasochłonnych bez, to ciasto przygotowuje się niemal błyskawicznie! Pianę z białek piecze się bardzo krótko, przekłada gotowym dżemem i gorącym kremem, potem tylko ciasto wymaga nieco czasu na schłodzenia i stężenie. Jeśli mamy ochotę na coś smacznego, efektywnego i niewymagającego ten przepis będzie idealny! składniki: beza: 1 szkl białek 300 g cukru 2 łyżki(...)piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Gotową bezę wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, odwrócić do góry "nogami", delikatnie odkleić papier. Spód ciasta posmarować dżemem. W 1/2 szkl mleka rozpuścić budyń. Pozostałe mleko z cukrem zagotować, na wrzące wlać masę budyniową, gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, dodać pokrojone w kawałki masło, mieszać aż tłuszcz się rozpuści. Gotowy krem od razu wyłożyć

6niebo

Proponowane wyszukiwania