ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1030/3191)

Piegowata babka świętokrzyska 196

oryginalny. Ja z powodu braku mąki ziemniaczanej, musiałam go nieco zmodyfikować. Dałam mniej mąki ziemniaczanej, za to więcej pszennej. Z większą ilością mąki ziemniaczanej, ciasto będzie bardziej piaskowe. Dodałam też kilka łyżek mleka więcej, bo masa była zbyt gęsta jak dla mnie. Babkę możecie podać z cukrem pudrem, polukrować lub udekorować polewą czekoladową. Drukuj Piegowata babka wielkanocna Pyszna, szybka(...)trochu przesiane mąki i proszek do pieczenia, cały czas miksując. Na koniec dodajemy aromat, mleko i mak. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Pieczemy ok 45-50 min w 180 stopniach Artykuł Piegowata babka świętokrzyska pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Miodownik z kremem z kaszą manną 237

garnku. Dodajemy kaszę manną i gotujemy do bardzo gęstej konsystencji. Masę pozostawiamy do ostygnięcia. W misce ubijamy masło i dodajemy po łyżce schłodzoną masę. Dodajemy aromat i sok z cytryny. Gotowym kremem przełożyć blaty ciasta. Polewa Składniki polewy zagotować mieszając.  Odstawić do lekkiego ostudzenia. Polewą posmarować ciasto. Artykuł Miodownik z kremem z kaszą manną pochodzi z serwisu Przepisy

Mieszam w Garnku
Tarta z owocami i bitą śmietaną 207

mąki dodać cukier, szczyptę soli, wymieszać, dołożyć zimne masło, połączyć składniki rozcierając je palcami na okruszki Wbić jajka, wymieszać dokładnie łyżką drewnianą, uzyskaną masę uformować w kulę i przechować w lodówce przez godzinę Rozwałkować ciasto podsypując mąką, przełożyć do foremki na tartę, wyrównać boki, nakłuć ciasto widelcem, piec w temp. 180 *C do zarumienienia Ciasto wystudzić, wylać ubitą śmietanę, ułożyć

Proste Potrawy
Wykwintna drożdżówka z serem i żurawiną. 196

Dzielimy na dwie równe części, każdą formujemy w kulę, a następnie wałkujemy na cienki placek długości foremki. Na jednym, dłuższym boku placka smarujemy połowę masy serowej, zwijamy w roladę, tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Obie roladki układamy na stolnicy, łączymy je u nasady (sklejamy), ostrym nożem nacinamy rolady wzdłuż do połowy głębokości (tak, żeby przez otwór było widać

Rozpustne gotowanie
Cytrynowa babka z pomarańczową skórką 195

mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, miksując na mniejszych obrotach. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i krótko miksujemy całość. Można również po prostu wymieszać ciasto łyżką, wówczas kawałki skórki będą bardziej widoczne. Polecam jednak miksowanie Masę przekładamy do małej papierowej keksówki i małej foremki na babeczki. Uwaga! Jeśli chcecie zrezygnować z małej babeczki, to warto wybrać ciut większą foremkę

Słodkie okruszki
Sękaczek 170

pożałujecie :) Fajnym pomysłem jest dodanie galaretki suchej do musu jabłkowego , co dodaje super fajnego cytrynowego smaku . Składniki : Ciasto kruche : 350 g mąki 250 g margaryny 120 g cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 2 galaretki żółte Masa orzechowa  : 180 g posiekanych orzechów ( dałam 200 g orzechów włoskich(...)cukru i cukru wanilinowego robimy kogel mogel i dodajemy śmietanę. Dodajemy do mąki z margaryną i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części  i pieczemy 3 placki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  w temp. 170 C ok. 30 minut.  Masa jabłkowa : Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ( ja kroiłam na mniejsze kawałki ) Smażyć

Różne smaki w kuchni
Serniczek na zimno 190

jajecznej i ostrożnie mieszaj. Przełóż do wysmarowanej tortownicy (tylko wysmarowane dno) i piecz w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Po upieczeniu ostudź (można go upiec dzień wcześniej). Masa serowa: Mikserem ubić śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej dodać zmielony ser i dokładnie zmiksować. Żelatynę zalać zimną wodą

Wołowina od rekina
Jak zrobić kajmak? 2237

stanie się bardzo plastyczna zamiast kremowa, oddzieli się tłuszcz (który trzeba usunąć za pomocą ręcznika papierowego) i nie nadaje się już niestety do posmarowania ciasta, ale można z niej uformować ręcznie lub zagnieść i włożyć masę do silikonowej formy, schłodzić. Masa stwardnieje i utworzą się pyszne, domowe cukierki karmelki , takie domowe mordoklejki, które kleją się do zębów, dorośli jedząc

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paseczki drożdżowe z owocami 329

Przygotowanie:Masło roztapiamy studzimy, mieszamy z mlekiem i drożdżami. Dodajemy cukier brązowy, cukier waniliowy, sól i 100 g mąki, całość miksujemy na jednolitą gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę (pozostawiając ok. 50 g na podsypanie ciasta) i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem.Ciasto dzielimy na dwie równe części i każdą z nich rozwałkowujemy na duże, równe prostokąty (o grubości

Moniki Smakołyki
Sękaczek 361

pożałujecie :) Fajnym pomysłem jest dodanie galaretki suchej do musu jabłkowego , co dodaje super fajnego cytrynowego smaku . Składniki : Ciasto kruche : 350 g mąki 250 g margaryny 120 g cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 2 galaretki żółte Masa orzechowa : 180 g posiekanych orzechów ( dałam 200 g orzechów włoskich(...)cukru i cukru wanilinowego robimy kogel mogel i dodajemy śmietanę. Dodajemy do mąki z margaryną i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części  i pieczemy 3 placki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  w temp. 170 C ok. 30 minut.  Masa jabłkowa : Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ( ja kroiłam na mniejsze kawałki ) Smażyć

Słodkości i nie tylko
Racuchy drożdżowe 414

odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka myjemy wbijamy do miski dodajemy resztę cukru i ubijamy trzepaczką, w trakcie ubijania wlewamy pozostałe mleko nie przerywając ubijania. Do ubitej masy jajecznej wlewamy wyrośnięty rozczyn, wsypujemy mąkę wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką około 15 min, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, na koniec wyrabiania ciasta dodajemy sok z cytryny, przykrywamy czystą ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia. Banana obieramy

kgwjanczewo
Babka drożdżowa z rodzynkami 160

stole. Przygotowanie jest dość łatwe, może być polana lukrem, polewą czekoladową lub posypana cukrem pudrem. Ciasto jest niezbyt słodkie i zdecydowanie można je podać dzieciom. Sekretem delikatnie wilgotnej struktury ciasta jest dodanie częściowo zaparzonej mąki. Babka drożdżowa dość szybko rośnie, jeśli w kuchni jest w miarę ciepło i nie ma przeciągu. Dobrym miejscem do wyrastania babki jest zamknięty piekarnik(...)już gorąca dodać wyrośnięte drożdże i dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i dodać wraz ze szczyptą soli do ciasta. Po wymieszaniu zagniatać ciasto dłonią dodając stopniowo pozostałą mąkę i rozpuszczone zimne masło. Pod koniec dodać wymieszane z odrobiną mąki rodzynki. Ciasto ma być miękkie, jednolite

Kuchcik gotuje
Pierekaczewnik 278

ciasto 1 szkl wody (ciepłej) 0,5 kostki drożdży 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru ciasto 1kg mąki 1 szkl wody 5 jajek 1 łyżeczka soli do smarowania ciasta 1 kostka masła farsz 1,5kg udźca z indyka (można dać wołowinę lub karkówkę, gęsinę, pokroić w drobne kawałeczki) 6 dużych cebul (pokroić w piórka) 0,5 główki czosnku (nie żałować(...)koniec krojenia warto zrobić zaczyn, aby nie tracić czasu. Drożdże zalać ciepłą wodą i dodać mąkę oraz cukier. Odstawić na bok aż masa podwoi swoją objętość. Krok 2 Składniki na ciasto rozmieszać łyżką i zagnieść. Kiedy ciasto będzie już dość elastyczne, podzielić je na 8 równych kulek. Przykryć ściereczką, aby nie pozasychały. Bierzemy się za wałkowanie. Krok 3 Każdą kulkę

CoolinarniePL
Sernik z musem czekoladowym 162

jajka 100ml kremówki 30 lub 36% 3 łyżki wody 30g masła łyżka likieru kawowego   Dodatkowo: wiórki czekoladowe do dekoracji   Wykonanie: Spód: ciasta miksujemy blenderem na proszek, dodajemy masło i miksujemy do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wsypujemy masę herbatnikową i dobrze uciskamy rękami. Masę schładzamy w lodówce. Masa serowa: składniki powinny(...)wykończenia składnika. Kremówkę ubijamy na sztywno. Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy po 1 żółtku mieszając trzepaczką po każdym dodaniu. Następnie dodajemy połowę ubitych białek, mieszamy delikatnie. Następnie dodajemy  kremówkę i również lekko mieszamy szpatułką lub łyżką. Na koniec dodajemy pozostałe białka i mieszamy. Mus wykładamy na wystudzony sernik, wyrównujemy i ciasto schładzamy w lodówce przez 12 godzin. Przed podaniem

Smak mojej kuchni
Kajmakowo-czekoladowy przekładaniec 190

smaku czekoladowym, kajmakiem, bitą śmietaną i orzeźwiającym dżemem porzeczkowym. Takie połączenie smaków sprawia, że ciasto świetnie smakuje, szybko znika ze stołu i idealnie sprawdzi się przy filiżance kawki. Składniki: 200g herbatników jasnych  Petit Beurre 200g ciemnych herbatników Petit Beurre 280g dżemu porzeczkowego 280g masy kajmakowej 50g mlecznej czekolady złota posypka Krem budyniowo-czekoladowy: 600ml mleka 200g masła extra(...)wyłożyć warstwą ciemnych herbatników, wyłożyć dżem porzeczkowy, drugą ciemną warstwę herbatników, krem budyniowo-czekoladowy , wyłożyć trzecią-jasną warstwę herbatników, posmarować masą kajmakową, wyłożyć czwartą-warstwę jasnych herbatników, a na końcu wyłożyć krem śmietanowy i dokładnie wyrównać. Wierzch ciasta posypać startą na tarce o małych oczkach czekoladą. Udekorować według uznania

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania