porcjować (ciepła kruszonka jest delikatna i kruszy się). Polecam również przepisy na sernik czekoladowy oraz sernik na kruchym cieście . Sernik królewski, czyli sernik z kakaową kruszonką Składniki: kruszonka 200g mąki pszennej 110g masła 100g cukru 3 łyżki kakao masa serowa 500g twarogu sernikowego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego 2 jajka 50g masła 100g cukru 1 łyżeczka skórki otartej(...)twaróg, cały czas ucierając - na koniec dodać skórkę z pomarańczy i mąkę ziemniaczaną, masę wymieszać do połączenia się składników - na podpieczony i ostudzony spód wyłożyć masę serową, wyrównać, na nią kruszyć drugą część ciasta, pokrywając całą jego powierzchnię - sernik piec w 170-180 stopniach przez 60-80 minut w zależności od piekarnika, najlepiej sprawdzić po godzinie pieczenia, czy sernik jest
Smakołyki Berenikijednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Tak samo dodawać po łyżce oleju. Obie mąki wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto(...)garnka wsypać kaszę oraz marchewkę i gotować w ok ¾ szkl. wody do miękkości marchewki i całkowitego odparowania wody. Dodać ksylitol oraz pokrojoną pomarańczę i wszystko zmiksować na gładką masę. Jeśli jest za rzadka podgrzać jeszcze całość i mieszać do odparowania nadmiaru wody. Wystudzoną masą wypełnić wycięcie, które ma stworzyć marchewki i włożyć do lodówki. POLEWA DAKTYLOWA Daktyle namoczyć w gorącej
Candy Pandascukru 130 g masła 100 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 średnich jabłek Jajka ubić z cukrem na puszystą masę wlać mleko i rozpuszczone przestudzone masło. Zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do ciasta. Zmiksować. Blaszkę o wymiarach 36x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Ułożyć(...)ciasto będzie rumiane (do tzw suchego patyczka) Wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić. Krem 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy z cukrem 120 g masła 200 g kajmaku Mleko wymieszać z budyniem i zagotować stale mieszając tak, aby powstał gęsty budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, a następnie dodawać stopniowo budyń stale ucierając. Na koniec zmiksować krem z kajmakiem
O kuchni z uczuciemmielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Zmielony przekładamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy, mleko, olej, sól i żółtko. Ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto. 2. Wykrawanie: Tak przygotowane ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, szklanką wykrawamy krążki, a w każdym krążku kieliszkiem dziurkę. 3. Wykrojone: Tak postępujemy
Izabelawkuchnikremówki - płatki migdałów - kilka kostek czekolady z odrobiną kremówki do polania W miseczce umieścić kilka łyżeczek pudru, dodać aromat i dolać kremówkę, dokładnie wymieszać, masa musi być bez grudek. Polewę przygotowujemy bezpośrednio przed polaniem ciasta. W misie miksera ubić śmietanę, przełożyć do mniejszej miseczki. Do misy wbić jajka, dodać ksylitol i ksylitol z wanilią i ubić na gładką, puszystą masę
Smaczne ZdroweTORT PIERNIKOWO-POMARAŃCZOWY Z POTRÓJNYM MUSEMDziś jest dla mnie wyjątkowy dzień, ponieważ mój Synek Adaś kończy 10 lat!!! Nie mogę uwierzyć, że czas tak szybko zleciał
Słodko-Słony Świat IlonyTartaletki na słono z ciasta kruchego wypełnionego szpinakiem i wędzonym łososiem oraz masą jajeczno- śmietanową. Smaczne na ciepło i na zimno. Składniki na 6 sztuk: na ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej 150 g masła schłodzonego 1 żółtko(...)spody nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Jajka wymieszać ze śmietaną i parmezanem, doprawić solą i pieprzem. Po wyjęciu ciast na każde wyłożyć porcję usmażonego szpinaku i łososia i zalać je masą jajeczno-śmietanową. Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut, aż sos zgęstnieje, a wierzch nieco się przyrumieni
wyzwania kuchennedużo Do zrobienia ptasich gniazd z czekolady: 2-3 tabliczki czekolady gorzkiej Przygotowanie: SPÓD: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Zagniatamy na jednolitą kulę ciasta. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Prostokątną formę (u mnie 20 x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto(...)stopniowo masę kajmakową łyżka po łyżce, cały czas ubijając, a pod koniec możemy dodać szczyptę soli, która złamie słodycz masy, ale jeśli nie chcecie dodawać to nie trzeba. Gotową masą smarujemy mazurek i na koniec dekorujemy. PTASIE GNIAZDKA: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego o wąskiej końcówce (użyłam do tego rękawa z papieru do pieczenia
Gotuj z Mąkąwidelcem, dodać ekstrakt wanilii, olej, maślankę,wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Mąkę z proszkiem dodawać stopniowo do masy jajecznej, mieszać, najwygodniej drewnianą łyżką do połączenia składników. Jeżeli po dodaniu całej mąki ciasto wyda nam się za gęste - dolać nieco maślanki i znów wymieszać. Przygotować kruszonkę - do miski wsypać mąkę i ksylitol, dodać masło ( ja starłam(...)powstały maślane grudki. Głęboką blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (można posmarować masłem) nałożyć masę - nakładałam dużą łyżką. Posypać owocami i kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 45 minut lub do czasu aż włożona w ciasto wykałaczka wyjdzie sucha. Smacznego
Stare Garypuszystą masę. Stopniowo dodajemy żółtka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Dodajemy czekoladę i likier, miksujemy. Na końcu wsypujemy mąkę z przyprawą korzenną, miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo, w małych ilościach dosypujemy cukier puder. Ubitą pianę delikatnie łączymy za pomocą łyżki z ciastem. Piekarnik nagrzewamy(...)się nie zważyła. Powidła podgrzewamy w rondelku razem ze skórką pomarańczową oraz pokrojonymi w malutką kosteczkę śliwkami. Gotujemy przez około 5 minut. Aby masa była bardziej zbita możecie dodać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej. Ciasto przecinamy wzdłuż na pół. Przekładamy powidłami. Wierz oraz boki pokrywamy dokładnie kremem czekoladowym. Przechowujemy w lodówce, przed podaniem najlepiej wyciągnąć wcześniej ciasto aby doszło
Mania GotowaniaI po raz kolejny potwierdziło się, że najlepsze pomysły u mnie na słodkości przychodzą nieplanowane! I tak było tym razem! Dziś mam dla Was genialny przepis
Ostra na SłodkoBiszkopt - najprostszy Biszkopt jest ciastem, które przynajmniej u mnie w domu jest najczęściej wykorzystywane jako podstawowa baza do wszelkiego rodzaju ciast z kremem, owocami, galaretką, itd. Do teraz wspominam, jak już od dzieciństwa, pomagałam ubijać mamie jajka, z pewnością była to pierwsza rzecz, jaką się nauczyłam na mojej słodkiej drodze. Moim zdaniem(...)upieczeniu wyjąć z formy, zdjąć papier do pieczenia i pozostawić do ostudzenia. W najprostszej wersji można posypać cukrem pudrem, posmarować dżemem, polać czekoladą. Ciasto idealnie nadaje się też do przekładania różnego rodzaju masami - można naprawdę go wykorzystać w rożnych koncepcjach. Smacznego
My sweet a lifełyżeczka soku z cytryny 100 g masła 100 ml śmietanki kremówki (36 %) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru 3 łyżki żelatyny (do masy sernikowej) 1 łyżeczka żelatyny (do wierzchniej warstwy jabłkowej) 2 rogaliki z dżemem z ciasta francuskiego Sernik jabłkowy bez pieczenia - przepis: Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie umieszczamy(...)ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Po tym, rogaliki z ciasta francuskiego kroimy na plastry i układamy równą warstwą na dnie tortownicy. Na górę ułożonych ciasteczek wylewamy masę sernikową i odstawiamy do lodówki na 6-12 godzin, aż sernik stężeje. Kiedy sernik stężeje, do pozostawionych uduszonych jabłek dodajemy
Kuchnia Łukaszawyjdzie Was typowy kopiec. Mleko i jaja muszą być w temperaturze pokojowej nie prosto z lodówki. Składniki: ciasto -szklanka mąki gryczanej - 2 jaja+2 łyżki słodzika -pół szklanki mleka -10 g oleju kokosowego -2 łyżki kakao -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa -250 g jogurtu naturalnego -250 g twarogu chudego+5 łyżek słodzika -20 g żelatyny -2 banany(...)drugiego. (kopiec to do środka, placek po całości) 4. Twaróg, jogurt, słodzik wstępnie zmiksować. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, dodajemy do masy i dokładnie miksujemy. Wylewamy na biszkopt. (kopiec to do środka, placek po całości) 5. Górę posypujemy ciastem które wyskubaliśmy oraz startą czekoladą. Wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Wartości odżywcze: 1554 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzucukru ,aż do skończenia, ubijając po każdym dodaniu. Następnie dodać po jednym żółtku, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem ,samo dno,do biszkoptu nie smarować boków formy. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut(...)rozgrzać w rondlu masło z cukrem ,dodać wiórki kokosowe i cynamon,smażyć ,ciągle mieszając na złoto -brązowy kolor . Złożenie ciasta Przekroić biszkopt na dwie części. Na spód blaszki położyć jedną część-- opcjonalnie posypać wiórkami kokos prażonymi -- ,na to wyłożyć masę serową. Przykryć drugim biszkoptem . Wierzch posmarować pastą owocową i obsypać rumianym kokosem. Włożyć do lodówki do stężenia masy serowej. Smacznego
mojej kuchnicukru ,aż do skończenia, ubijając po każdym dodaniu. Następnie dodać po jednym żółtku, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem ,samo dno,do biszkoptu nie smarować boków formy. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut(...)rozgrzać w rondlu masło z cukrem ,dodać wiórki kokosowe i cynamon,smażyć ,ciągle mieszając na złoto -brązowy kolor . Złożenie ciasta Przekroić biszkopt na dwie części. Na spód blaszki położyć jedną część-- opcjonalnie posypać wiórkami kokos prażonymi -- ,na to wyłożyć masę serową. Przykryć drugim biszkoptem . Wierzch posmarować pastą owocową i obsypać rumianym kokosem. Włożyć do lodówki do stężenia masy serowej. Smacznego
w mojej kuchni