jajko (lub dwa malutkie) 4 i 1/2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (na 0,5 kg mąki) 1/4 kostki margaryny do pieczenia szczypta soli roztrzepane jajko do posmarowania MASA SEROWA: 250g mielonego sera białego 3-4 łyżki cukru pudru (do smaku) 1 żółtko 2 łyżki sparzonych rodzynek (opcjonalnie) KRUSZONKA: 50 g masła lub margaryny 1/2 szklanki mąki pszennej(...)mąką stolnicę i delikatnie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na cztery części i każdy z nich wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 24x16 cm. Masę serową również dzielimy na cztery części i jedną z nich smarujemy na powstałym blacie ciasta i zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku (więc otrzymamy roladę o wymiarach około 24x6 cm). Powstałego zawijańca dzielimy na cztery równe części
Rozpustne gotowanierozpuszczonymi piankami i galaretką. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Na piankę wykładamy gęstniejący mus. Patyczkiem do szaszłyków, zanurzonym aż do ciasteczkowego spodu, rysujemy esy-floresy, wyciągając trochę białej pianki na wierzch i tworząc wzory. Całość chowamy do lodówki na minimum 3-4 godz. - do całkowitego stężenia. Następnie kroimy i pałaszujemy ze smakiem :D Ciasto jest dość ścisłe, ładnie trzyma kształt(...)minutach. Masa z pianek marshmallow gęstnieje bardzo szybko. Trzeba nawet uważać, by pianka nie zgęstniała za bardzo, ponieważ później nie będzie już możliwości rysowania wzorów z jasnej masy na wierzchu i ciasto pozostanie gładkie, choć równie dobre ;) Smacznego
Ratunku obiadszczęście, że mieszkamy prawie w lesie a tutaj ich nie brakuje. Dlatego latem często pieczemy jagodzianki a poza sezonem wykorzystuję je do rozmaitych ciast. Dziś zapraszam na sernik na zimno z jagodami w masie i w galaretce. Na ciasteczkowym spodzie, więc nie wymaga pieczenia. Będzie pysznym deserem na upalny dzień. *foremka 23*23 cm Składniki: na spód(...)Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać ser i jagody. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i wlać do masy serowej. Zmiksować i wylać do foremki. Kiedy trochę stężeje na wierzch wysypać pozostałe jagody. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku. Wystudzić i zalać ciasto. Wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu pół szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych cukier puder do posypania ciasta Wykonanie Marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach (możemy zetrzeć marchewkę za pomocą elektrycznej szatkownicy). Odsączamy, ściskając marchewkę w dłoniach, z nadmiaru soku. Jajka ubijamy na wysokich obrotach. Stopniowo dodajemy(...)cały czas miksując. Wlewamy olej, zmniejszamy obroty miksera i chwilkę ucieramy. Wsypujemy wszystkie suche składniki i miksujemy tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Do masy wsypujemy startą marchewkę i orzechy, delikatnie mieszamy ciasto łyżką. Wylewamy ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni i pieczemy ciasto 40-45 minut. Przepis na Ciasto marchewkowe
KulinarneImpresje.plstopniowo olej, a potem zmieszane mąki - ciągle ucierać Dodać proszek do pieczenia oraz letnie mleko - ucierać Okrągłą formę o średnicy 28 cm natłuściłam i przelałam masę Piekłam przez około 50 min. w prodiżu. Ciasto jest rzeczywiście dość piaskowe, następnym razem dodam więcej śliwek które wcisnę głęboko w ciasto. Wtedy będzie bardziej wilgotne. Jest dość szybkie
Proste Potrawyciasta z truskawkami. Staram się wymyślać takie bez pieczenia,bo kiedy na dworze jest gorąco,nie chce mi się włączać piekarnika. Jedynie trzeba uzbroić się w cierpliwość i dać ciastu kilka godzin by się stężało. spód: 200 g podłużnych biszkoptów pianka: 500 ml śmietanki 36% 2 galaretki truskawkowe 300 g truskawek galaretka: 2 galaretki truskawkowe 1 kg truskawek(...)biszkopty i od razu powtykać połówki truskawek. Wstawić do lodówki do stężenia. Kolejne 2 galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku i odstawić do schłodzenia. Na masie ułożyć gęsto truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ciasto ponownie wstawić do lodówki. Chłodzić kilka godzin do całkowitego stężenia
Kolorowa kuchnia Elkiktóre od dłuższego czasu czekało na swój debiut w jakimś deserze. Do tej pory jeszcze nie robiłam nic z mleka w proszku, a teraz żałuję, masa zrobiona z tego mleka jest przepyszna, a ciasto wyśmienite. Wiśnie lekko przełamują słodycz kremu. SKŁADNIKI Ciasto: Pieczemy 2 biszkopty Proporcje na 1 biszkopt: 3 jajka, 1 budyń czekoladowy, 1 łyżka kakao, ½ szkl. cukru, mąka
słodki bratekSkładniki Biszkopt: 6 jaj, 6 łyżek cukru, 6 łyżek mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 kostka masła, 15 dag cukru, 1 cukier waniliowy, 3
czarrna od kuchnirozpływa się w ustach! Jest bez orzechów, glutenu, nabiału – szczególnie zależało mi na czymś bez orzechów, by mogli się nim rozkoszować także alergicy. PS. Ciasto możecie posypać ostrą papryczką dodając mu odrobinę pikanterii! Składniki: Masa: 250g upieczonego/ugotowanego i obranego buraka 5 łyżek mąki kokosowej 1 łyżka mąki kasztanowej 80g kakao 3 łyżki stewii z erytrytolem 200ml mleka kokosowego(...)kokosowego. Gdy masa buraczana będzie gładka, łączymy ją z kakaową masą w misce. Dodajemy resztę składników na masę (stewia, mąka, kokos), mieszamy i pieczemy i przelewamy do kwadratowej foremki (małej). Pieczemy w piekarniku 25minut w 180C. Polewa Podobnie jak w przypadku ciasta, polewę przygotowujemy w kąpieli wodnej. Łączymy ze sobą wszystkie składniki (zaczynając od płynnych), odstawiamy do wystygnięcia i wylewamy
Fill The Bowlciasta, możemy dodać trochę cukru kokosowego. Zawartość obu misek łączymy przy pomocy miotełki albo łyżki. Daktyle odsączamy i blendujemy na gładki mus, dorzucamy do masy (można też zostawić kawałki daktyli, tak też jest pysznie). Ciasto przelewamy do keksówki (23cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 1 godzinę. Smacznego! A ty, pieczesz już swój chlebek bananowy
Przepysznik - BLW i nie tylkojakoś na blogu nie było ich jeszcze nigdy. A przecież jest to deser bardzo popularny., więc do dzieła :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mleka 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju ok 2 szklanki mąki Masa serowa: 1/2 kg twarogu 2 żółtka 1/4 szklanki cukru pudru Polewa czekoladowa: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 4 łyżki mleka 4 pełne(...)wlewam po jednej chochelce ciasta naleśnikowego i smażę na rumiano z obu stron. Gotowe wykładam na talerz. Czynność powtarzam do wyczerpania ciasta. Żółtka ucieram z cukrem do białości, dodaję porcjami twaróg i na środek każdego naleśnika nakładam masę serową i składam naleśniki. Układam na talerzach po dwa naleśniki na osobę. Składniki polewy podgrzewam w rondelku, aż całkowicie połączą się
Ciasteczkowy Potwórłyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wyrobione ciasto przełożyć do kamionkowego garnka (szklanego lub emaliowanego bez oprysków), przykryć ściereczką i umieścić w chłodnym miejscu, by powoli dojrzało. ********************************************************************************* PIECZENIE Dojrzałe ciasto podzielić na trzy części i każdą część rozwałkować na wielkość blachy, w której będzie pieczony piernik, na grubość ok 5mm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170C, przez ok 15-20 minut. Zaraz(...)twarde, lecz po 2-3 dniach skruszeją. Wystudzone placki przełożyć lekko podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Oczywiście wybór przełożenia, należy do was. Można np. przełożyć masą kajmakową, masą orzechową, a nawet marcepanową. Po przełożeniu piernika, ciasto nakryć arkuszem papieru do pieczenia i równomiernie obciążyć deską lub odpowiedniej wielkości książkami. Piernik ten długo zachowuje świeżość, zwłaszcza wtedy, kiedy przechowywany jest w chłodnym miejscu
CookYourselfbiałekBiałka ubijamy na sztywna pianę ze szczyptą soli.Dodajemy cukier i kilka kropli aromatu.Miksujemy.Dodajemy żółtka.Miksujemy.Dodajemy mąkę.Miksujemy. Rozwałkowujemy ciasto. Rozwałkowane ciasto układamy na blaszce.Na nim układamy połówki jabłek. Do masy jajecznej dosypujemy orzechy i mieszamy łyżką. Wykładamy na jabłka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarny