ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1024/3191)

Ciasto ze śliwkami i bezą 155

mące ziemniaczanej. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i miksować do czasu utworzenia gęstej białej masy. Wymieszać delikatnie owoce w bezie. Całość wyłożyć na ciasto, tak aby owoce były równomiernie rozłożone. Na bezę z owocami zetrzeć pozostałe ciasto z zamrażalnika. Piec w 180 stopniach przez

KuchniaWeDwoje.pl
Czekoladowa rolada z kremem budyniowym i malinami 237

malinami . Idealna zarówno do porannej kawy jak i popołudniowej herbatki. Lekko kwaskowe maliny i kremowy, czekoladowy budyń (u mnie nowość – budyń do ciast i kremów) to wspaniałe połączenie. Musiałam się powstrzymywać, żeby nie wyjeść masy łyżką. Najtrudniejsze w roladzie jest jej pieczenie – musimy dobrze poznać swój piekarnik, aby nie przepiec rolady. Idealnie upieczona zwija się bezproblemowo, jest wilgotna(...)najniższych obrotach miksera). Masę równomiernie rozkładamy na dużej blasze (tej od piekarnika) wyłożonej papierem. Od razu wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10-12 minut. Uważamy, aby nie przepiec biszkoptu – inaczej będzie suchy. Jeśli brzegi zbytnio się przypiekły – odkrawamy je. Upieczoną, jeszcze gorącą roladę musimy zwinąć tzn. kładziemy na wierzch ciasta bawełnianą ściereczkę, nakrywamy stolnicą lub drugą blaszką

Poezja smaku
Ciasto marchewkowe z kremem serowym 251

temperaturze pokojowej 1/4 lub 1 szklanka cukru pudru (do smaku) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 8 orzechów włoskich cynamon Masło utrzeć z cukrem na jasną masę, dodawać stopniowo ser, w trzech turach. Pierwszy blat ciasta położyć na paterę czy talerz, rozsmarować połową kremu, wyłożyć drugi blat, wyłożyć resztę kremu. Udekorować orzechami, posypać cynamonem. Smacznego! Ciasto marchewkowe z kremem serowym Ciasto

moj przepis na
Tort orzechowy (bez mąki) 261

pieczenia Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy  proszek do pieczenia, cukier puder i mielone orzechy. Mieszamy. Pianę z białek ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy masą orzechową. Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 55-60 minut. KREM: 200g masła 1 jajko   1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru

Moje Kuchenne Rewelacje
Alkohol w formie stałej, czyli babka z ajerkoniakiem. I The Beatles 233

cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.  Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem. Dodawać do ciasta partiami, na zmianę z ajerkoniakiem. Na koniec dodać grubo posiekaną czekoladę, wymieszać łyżką. Masę przelać do formy wysmarowanej masłem. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Przestudzić w formie 15-20 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
rogale marcińskie 186

sposób mamy 3 warstwy ciasta i 2 warstwy masła. Sklejamy brzegi i delikatnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Składamy ponownie w taki sam sposób, jak poprzednio i wkładamy do lodówki na ok. 30 min., czynność wałkowania i składania powtarzamy jeszcze 3 razy, za każdym razem schładzamy w lodówce przez 30 min. składniki na masę makową: 200 g białego maku(...)Następnie osączamy i mielimy trzykrotnie. Masę marcepanową rozcieramy z cukrem. Następnie łączymy wszystkie składniki masy, dokładnie mieszamy do uzyskania dość zwartej masy. dodatkowo: 1 jajko + 2 łyżki mleka, mieszamy cukier puder + ciepła woda, mieszamy na lukier migdały, posiekane Ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt o grubości ok. 1/2 cm i wycinamy z niego trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy masę makową. Podstawy

Domowy Smak Jedzenia
ciasto gruszkowe z migdałami... 186

opakowanie polewa czekoladowa gotowa, 1 opakowanie migdały, - ile potrzeba kardamon jajka, cukier, miękki tłuszcz zmiksować mikserem - masa będzie zważona , ale to ma tak być do masy wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować na gęste ciasto tortownica 24cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia a boli posmarować tłuszczem i tartą bułką ciasto dać do blaszki i na wierzchu powkładać połówki obranych gruszek

W Mojej Kuchni Lubię
Stollen - drożdżowa strucla świąteczna 177

pierwszego wyrastania na 60 minut. Zetrzeć na tarce o małych oczkach skórkę z dobrze umytej cytryny i pomarańczy. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyskrobać masę waniliową do startych skórek. Z marcepanu uformować wałek. Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Krótko zagnieść, po czym dodać skórki z wanilią oraz bakalie i orzechy wraz z rumem. Zagnieść wszystko

Passions hobbies life
BABKA KAWOWO-KAKAOWA 170

podłużnej formie ok. 45-50 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu polewamy polewą : rozpuszczamy margarynę z cukrem, dodajemy kakao, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Zdejmujemy z gazu, dodajemy śmietanę i mieszamy. Polewamy wystudzone ciasto

słodki bratek
Owsiane ciasteczka z prażonym słonecznikiem i sezamem 210

cukrem i ponownie całość zagniatamy ( sezam, płatki, słonecznik w sumie można dodawać w dowolnym momencie, ważne, żeby połączyły się w całość). Rada: jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodajemy 1-2 łyżki wody. Z ciasta przygotowujemy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego, układamy je między folię spożywczą  i zgniatamy na płasko za pomocą dna np. szklanki, plastikowego pojemniczka, miseczki (dzięki temu

Moniki Smakołyki
Babka migdałowo-makowa 171

dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Następnie wsypać migdały i mak, łyżką wymieszać. Margarynę rozpuścić, ostudzić, wlać do masy, wymieszać. Formę na babkę, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto. Piec w   piekarniku w 175 stop.przez 35 minut

Kuchnia Danusi
Figi i jabłka pod kruszonką 173

Muszę się przyznać, że nie lubię piec ciast, ale jakoś trzeba sobie osłodzić to gorzkie życie :) Dlatego pomyślałam żeby zrobić deser bez biszkoptu i wykorzystać leżące na trawie jabłka. Deser wzbogaciłam o dżem z fig, który przywiozłam z Bułgarii oraz o same boskie figi, które zagościły na sklepowych ladach. Składniki owocowe:5 dużych kwaśnych jabłekdżem z fig ( ale może być(...)układamy ćwiartki fig. wszystko smarujemy cienką warstwą dżemu. W między czasie robimy kruszonkę czyli: roztapiamy masło, do masło wsypujemy mąkę oraz cukier i mieszamy paluszkami. Masa ma być zbita i twarda. Następnie surowe ciasto kruszymy w palcach i układamy na wierzch owoców. Zapiekamy w piekarniku w 200 stopniach C około 20-30 minut. Po upieczeniu odstawiamy deser do wystygnięcia

Bon Appetit Małgorzaty
Sernik gotowany na biszkopcie 196

białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ucieramy. Do piany dodajemy masę z żółtek. Dodajemy również przesianą mąkę, a na końcu olej. Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do pierwszej części dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej - mak, a do trzeciej - kakao. Do wysmarowanej tortownicy lub kwadratowej(...)mieszamy ciasto widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu ciasto możemy przekroic na dwa lub trzy placki. Sernik gotowany: Ucieramy margarynę, cukier puder i żółtka. Dodajemy zmielony ser i nadal ucieramy. Masę gotujemy na małym ogniu. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i ponownie gotujemy. Na pierwszy biszkopt

Pyszności Słodkości
Sernik gotowany na makowo-kokosowo-kakaowym biszkopcie 204

białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ucieramy. Do piany dodajemy masę z żółtek. Dodajemy również przesianą mąkę, a na końcu olej. Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do pierwszej części dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej - mak, a do trzeciej - kakao. Do wysmarowanej tortownicy lub kwadratowej(...)mieszamy ciasto widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu ciasto możemy przekroic na dwa lub trzy placki. Sernik gotowany: Ucieramy margarynę, cukier puder i żółtka. Dodajemy zmielony ser i nadal ucieramy. Masę gotujemy na małym ogniu. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i ponownie gotujemy. Na pierwszy biszkopt

Salonik smaków
Karmelowa rozpusta, czyli ciasto z musem karmelowym i borówkami (bez pieczenia, wegańskie, bezglutenowe) 204

dzisiejszą pogodę poleca się ciasto bez pieczenia, bardzo proste do zrobienia - jego przygotowanie zajmuje tylko 20 min.! Niestety kilka godzin trzeba poczekać, aż stężeje, ale warto! Zapewniam, że to jedyny minus :)  Spód kakaowy + obłędna masa karmelowa na bazie daktyli i nasion chia: słodkie, pyszne, uzależniające. Polecam! Składniki (na małą tortownicę o średnicy 18 cm): Spód: 1,5 szklanki orzechów(...)nasiona chia i szczyptę soli, wymieszać łyżką i wylać na przygotowany spód. Następnie delikatnie powtykać (umyte i osuszone ręcznikiem papierowym) borówki. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc, aby nasiona chia napęczniały i zagęściły masę

Domowa Cookierenka Agi

Proponowane wyszukiwania