ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1017/3191)

Torcik Schoko Bons 4217

ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy (16g)1,5 łyżeczki octu winnegoszczypta soliKrem biały:250g serka mascarpone125ml śmietany 30%2 łyżki cukru pudru  Krem karmelowy:250g serka mascarpone125g masy krówkowejłyżka soku z cytrynyDodatkowo:ananasy w puszcze- pół puszkigalaretka wiśniowaopakowanie cukierków Schoko Bons100g dżemu z czarnej porzeczki150g posiekanych orzechów włoskichstarta czekolada Galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu(...)biały:Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Na koniec dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia składników.Wstawiamy do lodówki.Krem karmelowy:Mascarpone miksujemy z masą krówkową i sokiem z cytryny.Również wstawiamy do lodówki.Przełożenie ciasta:Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Dolny blat nasączamy sokiem z ananasów i smarujemy dżemem. Następnie wykładamy połowę kremu karmelowego i przykrywamy drugim blatem.Drugi blat

Czerwona Porzeczka
Wiosenny omlet graham 151

jogurt i mleko Mieszamy Dodajemy mąki, mieszamy. Dajemy sól i pieprz. Cebulę obieramy i siekamy drobno Rozgrzewamy patelnię, lekko natłuszczamy. Wylewamy naszą masę jajeczną w ilości ok 3/4. Kładziemy plastry szynki, posypujemy bazylią, cebulą i zalewamy resztą ciasta. Przykrywamy. Na małym ogniu pozwalamy, by omlet się ściął. Gdy nie ma już płynnej masy przewracamy na drugą stroną (użyjcie szerokich łopatek

Latosiowydom
Ciasto 3 Bit bez pieczenia 227

Składniki: Herbatniki podwójne opakowanie Masa krówkowa puszka  Mleko 800 ml Budyń śmietankowy bez cukru 2 Cukier 4 łyżki Masło 150 g ( w temperaturze pokojowej) 400

Kulinarne przygody
Ptysiowe łabędzie 193

się połączą i ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do lekkiego przestudzenia (10 - 15 minut). Miksując, dodawać po jednym jajku. Ucierać, aż masa zgęstnieje (po ok. minucie - dwóch). Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Ciasto wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego z szeroką końcówką. Zostawiać pomiędzy nimi przerwy, bo ptysie urosną. Wyciskałam

Weekendy w domu i ogrodzie
Tort orzechowo- czekoladowy 158

Torty to fajna bajka jeśli chodzi o komponowanie ostatecznego smaku- zmieniając rodzaj nasączenia, czy nawet wprowadzając niewielkie zmiany do baz kremów, możemy tworzyć słodkie cudeńka, które

Domowe ciasta
Tort straciatella z malinami 224

Pyszny deser z malinami, masą śmietankową i czekoladą. To idealne połączenie z pewnością skradnie serca i podniebienia Waszych najbliższych. Idealny na wszelkiego rodzaju imprezy - urodziny, imieniny

Czekoladowa muffinka
Mazurek kokosowy 181

mascarpone, dodaj śmietanę 30% i ubijaj aż do powstania sztywnej masy (ok. 10 minut). Wystudzony spód mazurka posmaruj dżemem porzeczkowym, równomiernie rozsmaruj. Na to wyłóż masę z mascarpone i również rozsmaruj po całej powierzchni ciasta. Mazurek udekoruj wiórkami kokosowymi, migdałami oraz mascarpone. Przed podaniem wstaw ciasto na ok. 1h do lodówki. Smacznego Artykuł Mazurek kokosowy pochodzi z serwisu

365 dni dookoła kuchni
Muffinki marchewkowe z kremem pomarańczowym i kandyzowaną skórką pomarańczy / Carrot muffins with orange cream and candied orang 194

mąka, proszek do pieczenia, cynamon, sól), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, cukier). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitego masy. Na koniec dodajemy marchewkę i dokładnie mieszamy. Wlewamy trochę ciasta do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem), a potem dodajemy po łyżeczce kremu pomarańczowego . Następnie wylewamy

Projekty ze smakiem
Rafaello na Krakersach 124

SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ: 2 żółtka 3/4 szkl cukru cukier waniliowy 1/2 l. mleka 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 200g wiórek

Dziś Ja gotuje
Mus truskawkowy do tortu 556

Lekki, słodki i bardzo truskawkowy mus do ciast i tortów. Można go również podawać jako słodki deser, który z chęcią spałaszują

Słodki Pomysł
Czekoladowy tort z chrupiąca warstwą 279

Pulchny biszkopt, puszysta masa i co najlepsze – chrupiąca, czekoladowa warstwa! Ten tort to prawdziwy przysmak dla smakoszów czekolady! : ) Biszkopt czekoladowy: 4 jajka, rozmiar 120 g

AleTorcik
Czekoladowy tort z chrupiąca warstwą 293

Pulchny biszkopt, puszysta masa i co najlepsze – chrupiąca, czekoladowa warstwa! Ten tort to prawdziwy przysmak dla smakoszów czekolady Biszkopt czekoladowy: 4 jajka, rozmiar 120 g

AleTorcik
Ciasto z nutą pomarańczy 197

pomarańczy😁 coś dla wielbicieli słodkich i kremowych ciast. BISZKOPT 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka wody 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka wody szczypta soli Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Żółtka z cukrem ,wodą i octem ucieramy na puszystą masę. Żółtka dodajemy do białek i delikatnie mieszamy(...)jajeczną stopniowo dodajemy do serka miksując. DODATKOWO 3-4 paczki herbatników Dobrze ostudzony biszkopt przekrawamy na dwie części.Dolną część smarujemy połową masy kajmakowej ,na masę układamy herbatniki i smarujemy resztą kajmaku.Przykrywamy drugą częścią ciasta i na wierzch wykładamy krem pomarańczowy.Dekorujemy według uznania

Anielskie wypieki
Tarta z morelami i kremem migdałowym "frangipane" (Crostata con albicocche e crema di mandorle "frangipane") 205

migdałowy: miksujemy masło (wcześniej musimy wyjąć je z lodówki) z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jaja i mąkę migdałową, cały czas miksując.  Krem wykładamy  na ciasto. Na wierzch tarty układamy połówki moreli. Tartę zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto

La grande e la piccola cuoca
Sernik kibica - "biało czerwoni" 552

....to dla Kuby Błaszczykowskiego     Masa truskawkowa 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe   Masa serowa 1 kg serka waniliowego z wiaderka 1/2 litra kremówki

Jadło i czytadło
Czekoladowo-truskawkowe LOVE. Czekoladowy torcik z truskawkami i mascarpone. 252

cukier, cały czas ubijamy, dodajemy również stopniowo żółtka i miksujemy. Następnie mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej, mieszamy przy pomocy np. plastikowej szpatułki. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego

Kocham Czekoladę
Chlebek bananowy z kiwi i masłem orzechowym 193

dodania wilgotności, zaś masło orzechowe - dla urozmaicenia smaku. Dodatkowo u ż yłam tu mąki żytniej razowej - dla zdro wotności ; ) Zmieniła ona lekko fakturę ciasta, które stało się bardziej podatne na kruszenie po upieczeniu . Wykorzystałam tu mas ł o orzechowe BIO 100% orzechów od PRIMAVIKA - bez soli , bez cukru , produkowane z surowca ekologicznego . J est to istna skarbnica sk ł adników(...)przyprawy - kardamon i cynamon . Dolać składniki mokre oraz rodzynki i wymieszać łyżką na jednolitą masę - mogą pozostać niewielkie grudki, masa nie musi być bardzo dokładnie rozmieszana . Keksówkę wysmarować masłem i obsypać mąką żytnią razową. Prze ł ożyć do niej ciasto. Wie rz ch wyrównać łyżką. Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 50 -55 minut w 170C

Grunt to przepis!
BISZKOPT Z MASĄ Z PŁATKÓW OWSIANYCH 158

Smak dzieciństwa... Biszkopt z masą z płatków owsianych. Proste i smaczne.  Biszkopt: *pół kostki palmy (rozpuścić), *5 jajek, *półtora szklanki mąki, *1 szklanka cukru

Zrób to smacznie
Masa orzechowa do tortów i ciast. Najlepsza i najprostsza. 383

Masa orzechowa z tego przepisu jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu a przy tym pyszniutka :) Wystarczy upiec biszkopt ( polecam ciemny ) i po przełożeniu go masą

Kuchnia z widokiem na ogród
Wafle z masą śmietankowo-truskawkową 219

Wafle z masą śmietankowo-truskawkową Mając ochotę na małe co nie co do kawy, ofiarą padło opakowanie suchych wafli, które zawsze mam w pogotowiu w zapasie

na moim stole...
Tort urodzinowy 247

biszkopt jasny biszkopt ciemny masa orzechowa masa budyniowa dżem jabłkowy  dżem mirabelkowy poncz z cytryną, cukrem i wódką dekoracja z róż żelowanych masa orzechowa: 1

Gotowanie jest łatwe
Tarta z kremem śmietanowym z mascarpone i białą czekoladą z sezonowymi owocami 157

śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone 1,5 tabliczki czekolady białej Dodatkowo: sezonowe owoce - jeżyny, truskawki, maliny, porzeczki Przygotowanie: Składniki na kruche ciasto - mąkę, sól, cukier, jajka, masło, wyrobić na gładką masę. Owinąć w folię i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. W tym czasie można przygotować krem.  Rozpuścić w kąpieli wodnej białą czekoladę. Ubić śmietanę

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
ZIELONA HERBATA, A CUKIERNICTWO 185

podczas tradycyjnej ceremonii parzenia. To zielona sproszkowana japońska herbata o gorzkawym posmaku. Jej niewielka ilość dodana do ciasta lub deseru sprawi, że wypiek zabarwi ciasto na zielono. Można ją użyć np. do sernika , biszkoptu, masy, lodów, panna cotta. Pamiętajmy by dodawać ja do zimnej masy i ważne jest by zachować umiar, ponieważ ma gorzkawy smak, który jej nadmiar może zniszczyć

Ciastka - domowe słodkości
Pomarańczowe pączki hiszpańskie 175

garnka i zagotowujemy. Potem wrzucamy do tego przesianą mąkę i energicznie mieszamy aż wszystko dokładnie nam się połączy. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ciasto będzie już zimne dodajemy po jednym jajku i miksujemy na jednolita masę. Tak przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy okręgi (średnica ok. 7cm) na przygotowane kwadraty z papieru do pieczenia (takie kwadraciki można pociąć wcześniej(...)dopiero po nałożeniu masy na pączki). Na rozgrzany olej wrzucamy pączki papierem do góry. Po ok. minucie zdejmujemy papier (powinien sam odchodzić od ciasta). Pączki smażymy po ok. 4 minuty z każdej strony – do momentu aż nabiorą złocistego koloru. Gotowe pączki polewamy lukrem i dekorujemy startą skórką z pomarańczy (ok. 4-5 łyżek cukru pudru + łyżeczkę/dwie zimnej wody

Kuchenne Wariacje
czekoladowa niedziela #10 - sernik marmurkowy na spodzie brownie 248

Przesiewamy mąkę i miksujemy. Spód tortownicy 22-26cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Wylewamy do tortownicy ciasto czekoladowe i pieczemy 12-15min w 170*C. W trakcie pieczenia spodu przygotowujemy masę serową. Po wyjęciu formy z piekarnika owijamy ją dwukrotnie folią aluminiową. wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej ~1kg zmielonego trzykrotnie twarogu(...)szklanki śmietany 18% ~3 łyżki cukru pudru ~kakao do posypania (po upieczeniu) Śmietanę utrzeć z cukrem pudrem i rozsmarować na wierzchu masy serowej. Piec jeszcze przez 10 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Dzięki parze wodnej ciasto piecze się równomiernie w każdym miejscu, nawet na środku, nie pęka po wyjęciu i zachowuje kremową konsystencję. Najważniejsze to jednak pamiętać, aby tortownica

chili & sugar
Quritto 280

jajko, dodać sól, pieprz cayenne, słodką paprykę, mąkę i mleko. Połączyć wszystko za pomocą blendera (jeśli ktoś nie ma blendera, można użyć zwykłej trzepaczki). Masa musi być dobrze napowietrzona. Do miseczki z mięsem przelewamy ciasto i mieszamy. Następnie panierujemy kurczaka w mące. Najlepiej wsypać przesianą mąkę do jakiegoś pojemnika(ja używam zamykanego plastikowego z IKEA), wkładać po kilka paseczków, zamknąć

Ptasia Kuchnia
Qurrito 383

jajko, dodać sól, pieprz cayenne, słodką paprykę, mąkę i mleko. Połączyć wszystko za pomocą blendera (jeśli ktoś nie ma blendera, można użyć zwykłej trzepaczki). Masa musi być dobrze napowietrzona. Do miseczki z mięsem przelewamy ciasto i mieszamy. Następnie panierujemy kurczaka w mące. Najlepiej wsypać przesianą mąkę do jakiegoś pojemnika(ja używam zamykanego plastikowego z IKEA), wkładać po kilka paseczków, zamknąć

Ptasia Kuchnia
Sernik grejpfrutowy na jaglano-słonecznikowym spodzie 238

smaku grenadina. Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie Składniki:  Masa serowa: 4-5 czerwonych grejpfrutów,   500 g  mielonego  sera,   300 ml śmietany 36%,   100-200 ml syropu barmańskiego o smaku,   10-11  płatków  żelatyny (1 płatek = 1,6 g).   Ciasto:   125 g mąki jaglanej (lub kaszy jaglanej zmielonej młynkiem(...)jajka,   skórka otarta z jednej pomarańczy,   1 łyż eczka proszku do pieczenia,   szczypta soli, masło do posmarowania formy.   Przygotowanie: Ciasto: Miękkie   masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, zmielonym słonecznikiem i skórką z pomarańczy, dodać do masła i wymieszać. Piec w 190 stopniach przez

SzczyptaSmaQ
Tercet egzotyczny - ciasto ananasowo - kokosowe 430

ciast na każdą imprezę. Oczywiście jest przepyszne, leciutkie i ma coś w sobie co odróżnia je od wszystkich innych ciast, a więc wszystkim serdecznie polecam :) Biszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 6 białek 1 pełna szklanka cukru 200g kokosu Krem: 200g miękkiego masła 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1 duża(...)trochu zimnego budyniu. Na koniec dodajemy ananas pokrojony w drobne kosteczki (około 5x5 mm) i mieszamy łyżką z resztą masy. Biszkopt przekładamy masą budyniową, na którą kładziemy warstwę kokosową (by łatwiej nam się kroiło ciasto, przed położeniem na wierzch, warstwę kokosową lekko nacinamy ostrym nożem). Czekoladę łamiemy na drobniejsze kawałki i zagotowujemy razem z mlekiem na wolnym ogniu, stale mieszając

Smakowy Raj
Babka cytrynowa 180

jednej cytryny i wycisnąć sok. Połączyć skórkę z sokiem. Dodać do masy kolejną szklankę mąki i sok z skórką. Miksować do czasu powstania jednolitej masy. Blaszkę posmarować margaryną i posypać mąką. Wlać ciasto i dać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 40 min. Przygotować lukier - wycisnąć sok z drugiej cytryny, cukier puder wymieszać z sokiem (ok 10 łyżeczek

pink envelope
Domowa kolorowa masa cukrowa 3252

Przepis na domową masę cukrową pojawił się na blogu kilka miesięcy temu i bardzo się cieszę, bo z Waszych komentarzy i ilości odwiedzin mogę powiedzieć, że

Ciastkozercy
Daimtårta - szwedzki torcik Daim 501

Mniejsza średnica foremki da nam ciasto wyższe jak na zdjęciu, natomiast większa tortownica da ciasto niższe podobne do tego z IKEA. Boków foremek nie smarować. Piekarnik rozgrzać do 175 ° C z termoobiegiem. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier nie przestając ubijać. Ubijać, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. Delikatnie wmieszać mielone migdały. Masę podzielić na dwie równe części(...)będzie gorąca ale nie wrząca. Zdjąć z palnika. Do gorącej śmietany wrzucić mleczną czekoladę. Pod wpływem temperatury czekolada ładnie się roztopi. Wymieszać na jednolitą masę. Batoniki Daim pociąć nożem na małe kawałeczki. Pierwszy blat ciasta położyć na paterze, posmarować połową kremu śmietankowego. Przykryć drugim blatem. Posmarować pozostałym kremem. Ciasto równomiernie posypać połamanymi batonikami Daim . Wierzch i boki tortu posmarować polewą

maniapieczenia

Proponowane wyszukiwania