ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1009/3191)

mazurek z ajerkoniakową panna cottą 158

kształt prostokąta. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wzdłuż krawędzi odcinamy ok. 1 cm ciasta, formujemy niego wałek i przyklejamy go do zewnętrznej krawędzi ciasta, tworząc rant aby nie wylała nam się masa. Całość ponownie schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200 st. przez ok. 15 min. do zarumienienia. Po upieczeniu odstawiamy(...)mieszamy, aż zacznie się rozpuszczać. Śmietankę podgrzewamy, nie doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Następnie dodajemy ajerkoniak i mieszamy. Wystudzone ciasto kruche równomiernie smarujemy cienką warstwą dżemu. Na wierzch wylewamy panna cottę. Całość wkładamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem dowolnie dekorujemy np. czekoladowymi jajeczkami i posiekaną czekoladą

Domowy Smak Jedzenia
Tarta waniliowa 158

można by wylepić ciut więcej boków tarty). Przykrywamy tarte papierem i pieczemy 15 min w 180 stopniach. Po tym czasie ściągamy papier i pieczemy jeszcze 5 min . Tak upieczone ciasto zostawiamy do ostudzenia. Spód upieczony więc można się brać za krem Gotujemy śmietankę razem z ziarenkami wanilii (ja wrzuciłem tez całą – po wydrążeniu ziarenek – laskę wanilii). Gotujemy(...)resztek wanilii i zostawiamy do schłodzenia. Gdy wystygnie łączymy z serkiem na gładką masę a następnie wkładamy do lodówki na całą noc. Kiedy w lodówce masa była wystarczająco stężała nałożyłem ją na upieczone ciasto i całość pozostawiłem w lodówce do idealnego stężenia. Po stężeniu tarta była gotowa aby ją posypać starta czekoladą i można wcinać   Spostrzeżenia: - nie dodawałbym soli

Kuchenne Wariacje
GUMISIOWE BABECZKI 154

łyżki śmietany 30%  1 żółtko  1 łyżka kakao  szczypta soli  Masa: 600 ml soku borówkowego Lifeberry => recenzja 2 łyżki cukru  duży budyń śmietankowy  250 g serka mascarpone  200 g borówek amerykańskich  Wykonanie: Ciasto: Przesianą przez sitko mąkę mieszamy w misce z cukrem pudrem, kakao i szczyptą soli. Dodajemy żółtko, śmietanę oraz(...)spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. w celu schłodzenia. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą foremek i wylepiamy nim, wysmarowane wcześniej masłem, foremki do babeczek. Nakłuwamy spód widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 min. Studzimy. Masa: Odlewamy 3/4 szklanki soku, a pozostałą ilość wlewamy do garnka. Dodajemy cukier i zagotowujemy

Kuchnia MagdaLeny
Ucierany rabarbarowiec 316

Ciast z rabarbarem nigdy za wiele. Zapraszam po nieskomplikowany przepis. A przepis mam jeszcze z czasów, gdy byłam nastolatką, zbierałam wówczas wycinki z gazet mamy typu Pani Domu czy Tina :) Do tej pory je mam schowane w dużej kopercie i od czasu do czasu je przeglądam. Składniki (blaszka 34x26cm): kilka łodyg rabarbaru 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju(...)pieczenia Sposób przygotowania: 1. Jajka utrzeć do białości z cukrem. Partiami dodawać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia oraz olej. Wszystko zmiksować na gładką masę. 2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Wierzch posypać pokrojonym w kostkę rabarbarem. Piec w 180 st. C przez 50 minut (a najlepiej kontrolować je za pomocą patyczka). 3. Gotowe ostudzone ciasto lekko oprószyć

Kuchnia domowa Ani
Przepyszne bezglutenowe ciasto z rabarbarem 304

Myślę, że taka ilość w cieście nikomu nie zaszkodzi a tylko może spowodować, pojawienie się uśmiechu na twarzy. Ciasto można także wykonać tradycyjnie. Zamiast mąki bezglutenowej dodajemy mąkę pszenną. Składniki: - 500g mąki bezglutenowej  ( użyłam Schar Mix It)  - 1 szklanka cukru - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 16 łyżek oleju - 4 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego) - 5- 6 łodyg(...)naczyniu mieszamy proszek do pieczenia z mąką. Po tym czasie do masy jajecznej stopniowo dodajemy mąkę, olej i wodę. Dalej miksujemy na gładka, jednolita masę. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy ciasto.  Wyrównujemy i na wierzch układamy rabarbar. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku  przez około 45 -50 minut

Pan i Pani Smith w kuchni
Mega czekoladowe ciasto z malinami 199

razem się udało więc szybciutko dodaję przepis ,żebyście sami mogli wypróbować  i przekonać się jak rewelacyjnie smakuje. Zamiast malin można użyć również innych letnich owoców  - przetestowałam :) To ciasto jest moim ulubionym czekoladowym , zajmuje zdecydowanie pierwsze miejsce    .... tuż za nim plasuje się  to z wiśniami  (KLIK )  i z bananami  (KLIK ) Składniki : Foremka(...)ogniu i podgrzewać do czasu aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połaczą. Wystudzić. Wbić do masy czekoladowej jajka i zmiksować . Przesiać wszystkie suche składniki do masy i nadal miksować ok 1 min .  Wylać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Posypać po wierzchu malinami. Piec ok 50 min w 170'C. Starajmy się nie przedłużać tego czasu

Malinowa Kawiarenka
Ekstrymalnie czekoladowe ciasto z kremem śmietankowym 158

Uwierzycie, że w calutkim cieście nie ma ani grama mąki? Ja na początku nie mogłam i sprawdzałam trzy razy czy czegoś nie pomyliłam :) Ciasto jest genialne... ciężkie, sycące i bardzo czekoladowe. Konsystencją przypomina brownie, ale zapewniam Was, że jest 100 razy lepsze i bardziej wilgotne :) W przepisie znajdziecie aż 300 g czekolady... dużo, ale raz na jakiś czas można zaszaleć :) Składniki(...)kakao i zmiksować. o masy jajecznej wlać sos czekoladowy i zmiksować do połączenia. Pozostałe białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie (w trzech partiach) do masy. Tortownicę 20 cm wyłożyć papierem i przelać ciasto. Piec 35 minut w 180*C. Krem: 250 g mascarpone 250 g śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru Składniki umieścić w misie miksera i ubić

Chocolate Muffin Blog
Sernik konopny z batatem. 144

Dodać proszek budyniowy, mąkę konopną, ekstrakt i syrop klonowy Ponownie zmiksować. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Naczynie do zapiekania natłuścić i przelać doń masę serową. Piec około 25 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator). Jeść na ciepło lub po schłodzeniu. Smacznego! *** Produkty z legalnych konopii (wyróżnione kursywą) możecie kupić w sklepie internetowym biokonopia.pl

Poranek na słodko
Babka Wielkanocna z zsiadłego mleka bez cukru 133

jajko do smarowania Wykonanie: Jajka utrzeć z olejem, dodać pokruszony twaróg, sodę, zsiadłe mleko i sól do smaku. Ucierając dodawać powoli mąkę. Gotową jednolitą masę wlać do formy babkowej. Jajko rozmącić, posmarować ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez 45 minut. Podawać ze świeżym masełkiem

Tradycyjna Kuchnia
Lemon bars-cytrynowe kwadraciki 183

Składniki na ciasto masło miękkie, 226g mąka pszenna, 326g cukier, 80g sól, 1 płaska łyżeczka Składniki na masę cytrynową jajka,  6szt cukier, 420g skórka z cytryny, 1 łyżka sok z cytryny, 200ml mąka pszenna, 140g cukier puder, do dekaracji Przygotowanie Składniki na ciasto łączymy razem, najlepiej ręcznie. Wyrobione ciasto wykładamy na blaszkę wysmarowaną delikatnie margaryną. Wkładamy na 15 minut

Gotowanie moimi oczami
Mazurek włoski 201

Kolejna pozycja na świąteczny stół. Pyszna masa cytrynowa, pełna orzechów włoskich na waflu, przykryta bezą. Spróbujcie, a z całą pewnością nie pożałujecie. Przepis pochodzi z książki Heleny Lipińskiej i Andrzeja Woźniakowskiego ” Ciasta słodkie i wytrawne” wydanej w 1990 roku z moimi małymi zmianami. 100 g mąki 100 g masła 250 g cukru pudru

Polska Zupa
Pierogi z mięsem 177

pierogi z różnym farszem , czy ruskie , czy z kapustą i grzybami , ale dziś zapraszam na bardzo smaczne pierogi z mięskiem , mam nadzieje że znajdzie swoich zwolenników . Składniki  na ciasto na pierogi  0,5 mąki ( typ 405 ) 1 szklanka ciepłej wody  szczypta soli  4 łyżki oleju  1 jajko oraz mąka do podsypania Składniki na farsz mięsny(...)przyprawy i przesmażamy aż nasze mięso będzie gotowe . Jak nasze mięso jest gotowe , blenderem bardzo dokładnie mielimy,aż uzyskamy gładką masę , po uzyskaniu gładkiej masy , farsz mamy gotowy do pierogów .  Składniki  na ciasto na pierogi  0,5 mąki ( typ 405 ) 1 szklanka ciepłej wody  szczypta soli  4 łyżki oleju  1 jajko  Wykonanie

Mój Smak
Devil's Food Cake 163

Dzisiaj propozycja mocno czekoladowego ciasta :)  Składniki: 120 g gorzkiej czekolady 125 ml śmietany 18% 100 g cukru trzcinowego 300 g mąki 3 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki do pieczenia 120 g miękkiego masła 120 g cukru 2 jajka, osobno białka i żółtka woda (175 ml) Polewa: 140 g czekolady gorzkiej 110 ml śmietany 18%  Przełożenie(...)utrzeć na gładką masę, stopniowo dodawać cukier, następnie po 1 żółtku. Obroty miksera zmniejszyć i stopniowo dodawać przesianą mąkę na zmianę z wodą. Połączyć z masą czekoladową i pianą ubitą z białek. Do ciasta potrzebne są 2 okrągłe blaszki o średnicy 22 cm. Jeżeli nie dysponujemy dwoma blaszkami, dzielimy ciasto na pół i pieczemy 2 razy. Czas pieczenia

Moja Galeria Smaku
Tort czekoladowy z frużeliną truskawkową - Emmet z Lego Przygoda 202

pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąki przesiewamy razem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Na koniec dodajemy kakao. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka.  Wystudzić(...)wrzenia, zdjąć z ognia. Dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin. Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić mikserem do otrzymania gęstego kremu. Trwa to dosłownie chwilkę. Frużelina truskawkowa: 500 g mrożonych truskawek  2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej

kulinarnyswiatdomi
CIASTO BOUNTY (keto, LCHF, paleo, bez pieczenia, glutenu, laktozy, jajek i cukru) 1450

migdałową/orzechową. Całość wymieszać do uzyskania ciasta, którym należy wyłożyć spód formy lub tortownicy. Formę z ciastem wstawić do lodówki by stwardniało. W rondelku podgrzać śmietankę. Dodać opcjonalnie słodzik i wiórki kokosowe. Wymieszać i odstawić aż wiórki wchłoną śmietankę i masa zgęstnieje. Przygotować polewę rozpuszczając(...)śmietankę kokosową, olej, kakao i opcjonalnie słodzik. Wszystko wymieszać dokładnie i odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Na schłodzony spód wyłożyć masę kokosową a następnie przestudzoną i lekko gęstą polewę czekoladową. Całość posypać wiórkami lub/i płatkami kokosowymi. Gotowe ciasto wstawić do lodówki do momentu zastygnięcia polewy czekoladowej. Smacznego! — BTW całości bez słodzików: 1090 g, 4782 kcal

Ola la LCHF

Proponowane wyszukiwania