Ciasta z makiem są dobrze znane wszystkim i przez większość bardzo lubiane. Często odstraszało mnie osobiście przygotowanie masy makowej. Teraz można już kupić mielony mak, więc połowa pracy za nami. Ciasto dość proste, dlatego też nie bójmy się skorzystać z przepisu i upieczmy swój makowiec. Składniki Ciasto 400 g mąki pszennej 3 czubate łyżki … Czytaj dalej Kruche drożdżowe
gotuj ze mnąCiasta z makiem są dobrze znane wszystkim i przez większość bardzo lubiane. Często odstraszało mnie osobiście przygotowanie masy makowej. Teraz można już kupić mielony mak, więc połowa pracy za nami. Ciasto dość proste, dlatego też nie bójmy się skorzystać z przepisu i upieczmy swój makowiec. Składniki Ciasto 400 g mąki pszennej 3 czubate łyżki … Czytaj dalej Kruche drożdżowe
gotuj ze mnążółtko ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać śmietanę, syrop klonowy i cynamon, połączyć. Na końcu dodać puree z dyni, wymieszać. Wylać masę na przestudzony spód. Podpiec w 180 st. C. przez 15 minut. Pozostałe ciasto cienko rozwałkować, wyciąć dynie i listki. Wyjąć ciasto z piekarnika, ułożyć na nim dekoracje, posmarować pozostałym białkiem i posypać cukrem. Piec kolejne
Pożeraczka, czyli raz adobrzesito. Dodać cukier puder, drożdże, ciepłe mleko, jajko i masło. Zagnieść ręcznie lub za pomocą robota ze specjalnym hakiem, aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto przykryć ścierką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia masy ( ok. 1 godzina ). Krem Wafelki rozdrobnić i umieścić w malakserze. Zmiksować. W garnku zagotować szklankę mleka. Dodać masę wafelkową. Następnie rozrobiony budyń
Kuchnia Pauletteswylewamy do wąskiej foremki. I ciemnym ciastem robimy tak samo, tylko wcześnie trzeba zmiksować odsączone z wody daktyle, nie musi być jakaś gładka masa, ale powinny być rozbite na drobno. I tak samo jak z pierwszym ciastem, mieszamy razem i wylewamy na jasne ciasto. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Polewę białą robimy tak samo jak tradycyjną z kakao
Dieta moja pasjadziesiątkę. Dodatkowo tarta nie jest zbyt słodka, ani zbyt kwaskowa, jak to często bywa z ciastami z owocami. Żeby owoce nie popsuły nam ciasta, dodałam do nich mąkę ziemniaczaną i chwilę podsmażyłam na patelni. Wyszła taka masa przypominająca coś pomiędzy dżemem a kisielem. Jeśli użyjecie mało soczystych owoców, możecie je wyłożyć bezpośrednio na ciasto. W przypadku bardziej soczystych, ja stosuję
Mieszam w Garnkułyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Sposób przygotowania Suche składniki wymieszać ze sobą. Dodać mleko, jajko i olej, mieszać do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na ok 20 min. Rozgrzać patelnie z kapką oleju i nakładać ciasto. Smażyć od 2 min, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze z minutę. Podać np. z masą krówkową lub rozpuszczoną czekoladą. Smacznego
pink envelopepapier do pieczenia. Można też wałkować od razu na papierze - tak jest nawet wygodniej. Rozwałkowane, leżące na papierze ciasto przenieść na blachę do pieczenia razem z papierem. Na każde koło nałożyć masę serową, zostawiając ok 4 - 5 cm marginesu, ser posypać boczkiem (jeżeli używamy) następnie rozłożyć pomidory.Brzeg ciasta założyć na pomidory. Posmarować ciasto śmietaną . Wstawić
Stare Garyprzesiać, dodać sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. 3. W drugiej misce wymieszać łyżką jajka, olej, maślankę, cukier. Stopniowo wlewać masę czekoladową, mieszając łyżką, aż składniki się połączą. W 3-4 partiach wsypać mąkę i wymieszać łyżką do połączenia składników. 4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno jest wyłożone papierem). Piec(...)Ostygnięty biszkopt można wyrównać z wierzchu nożem i następnie przekroić go w poziomie, otrzymamy dwa krążki ciasta ( patrz FILM ). Polewa karmelowa: 6. Do rondelka (najlepiej z nieprzywierającym dnem) przełożyć cukierki i wlać śmietankę podgrzewać, mieszając, aż cukierki się roztopią. Kiedy powstawanie jednolita masa trzymamy jeszcze polewę na małym ogniu przez około 30-60 sekund. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy
Mała Cukierenkadodatkiem odrobiny soli. Pod koniec ubijania przesiać cukier puder, zmiksować. Do piany dodawać po żółtku. Następnie wlać esencję i przesiać mąki. Na tym etapie masę delikatnie przemieszać drewnianą łopatką lub użyć najniższych obrotów miksera. Ciasto przelać do tortownicy (ja użyłam małej, 22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka w 18-70-180C. Wystudzony biszkopt przekroić
Raj dla Podniebieniasię je napowietrzać przy każdym ruchu łyżki. Kiedy dodamy całą mąkę wsypujemy proszek do pieczenia i bułkę tartą. Na końcu dorzucamy pokrojoną czekoladę. Gotową masę przelewamy ostrożnie do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto powinno się piec 40 - 45 minut. Po upłynięciu 40 min należy sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowe. Jeśli tak, wyłączamy piekarnik i zostawiamy gotowe ciasto
Kuchnia od dwojgagruszki obieramy, usuwamy z nich nasiona i blendujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mleko,jajko i miód. Wszystko ładnie mieszamy aby powstała gładka masa. Następnie dosypujemy posiekaną czekoladę i delikatnie już ręcznie mieszamy ciasto. Placuszki smażymy na oleju kokosowym, aż zarumienią się z obu stron. sos cytrynowy w kąpieli wodnej ocieramy jajko, skórkę z cytryny, sok, cukier
Niezły Młynekodrobinę pysznej klasyki - w moim domu to ciasto nazywa się Hetmańskie ale wydaje mi się, że jednak bardziej popularna jego nazwa to Królewiec. Samo ciasto zapewne jest wszystkim doskonale znane, 2 miodowe placki, biszkopt, masa budyniowa i czekoladowa polewa. Proste, efektowne, eleganckie i smaczne, jego wykonanie zajmuje chwilę czasu, ale jeśli chcesz zaskoczyć gości czymś pysznym naprawdę warto(...)biszkoptem, wykładamy pozostałą masę i przykrywamy drugim plackiem miodowym. Ja zawsze zostawiam 2-3 łyżki masy i smaruje cieniutko jeszcze wierzch ostatniego placka. Polewa : 1 tabliczka czekolady 4-5 łyżek mleka Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i polewamy nią nasze ciasto. Smacznego
Cynamonowe szczęścielawendąciasto cygaretkowe:35 g miękkiego masła35 g cukru pudru1 białko35 g mąki pszennejczerwony barwnik spożywczy w żeluMasło z cukrem ubić na puszystą, jasną masę. Dodać białko i przesianą mąkę, zmiksować. Dodać barwnik, połączyć.Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z małą, okrągłą końcówką, wycisnąć dowolne wzory na dnie i bokach silikonowych foremek do muffinek. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.Białka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMiękkie masło utrzeć z cukrem i wtedy dopiero dodawać po jednym jajka, żółtku i nadal ucierać Dodawać stopniowo mąkę i śmietanę - ucierać, dodać proszek- wymieszać dokładnie Konsystencja ciasta powinna być gęsta, łyżką masa przekłada się swobodnie Obrane jabłka pokroić w dość grube plastry, przesypać ewentualnie cynamonem Ciasto rozsmarować na natłuszczonej blaszce, na wierzchu ułożyć pokrojone jabłka Ciasto piekłam
Proste Potrawy