proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki 0,10 zł aromat waniliowy – 2 krople 0,10 zł sól – szczypta Razem 6 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. CIASTO JASNE (5 min) Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę przez ok. 1-2 min, dodaj jajko i aromat, wymieszaj do połączenia. Później dodaj mąkę, sodę i sól, wyrób na jednolite ciasto. Jeśli zbyt mocno klei
Nerds Kitchenłączymy wszystkie składniki do otrzymania gładkiej konsystencji. Ciasto dzielimy na 2 części - jedną troszkę większą od drugiej. Do naczynia z z mniejszą ilością ciasta dodajemy kakao oraz mleko i mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Obydwie formy - keksówki (każda po ok. 12 x 20 cm) smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy po połowie jasnego ciasta. Następnie wylewamy ciasto ciemne
Słodka Stronacukrem waniliowym (na "puszystą masę"). Następnie dodajemy mleko, dalej miksując. Po czym wlewamy olej, miksujemy. Mąkę łączy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy po jednej szklance, ciągle miksując, aż do wyczerpania składników. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy. Na wierzch układamy, lekko wciskając w ciasto, połówki śliwek. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na środkowy
Słodkie okruszkidopiec). Upieczone ciasto pozostawiamy na 5 minut w blaszce, następnie ściągamy obręcz i pozostawiamy do wystygnięcia. 3. Krem - masło z cukrem ubijamy na puszystą masę, dodajemy skórkę, serek i sok z cytryny, na wystudzone ciasto kładziemy krem, smarujemy też kremem lekko boki ciasta, posypujemy cukrowym groszkiem. Wkładamy na godzinę do lodówki, aby krem stężał. Przechowywałam ciasto
Kuchnia PrezydentowejKalafior w smażony cieście pomidorowym to świetny pomysł na drugie danie lub jako przekąska na imprezę. Smakuje znakomicie zarówno na ciepło jak i na zimno.Składniki : 1 nieduży kalafior 2 jajka 120 ml mleka 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 30% mąka pszenna sól, pieprz, cukier ok 1-1,5 litra oleju Przygotowanie :Kalafior rozdrabniam na różyczki najlepiej(...)odsączam na cedzaku.Ciasto. Do większej misy dodaję kolejno jaja, mleko, koncentrat pomidorowy, niecałe pół łyżeczki soli i tak samo pieprzu, całość mieszam na jednolitą masę. Następnie dodaję mąkę - dodaję ję stopniowo ciągle mieszając aż ciasto nabierze gęstości gęstej śmietany.W rondlu rozgrzewam olej. Ostudzone różyczki kalafiora zanurzam w cieście, pozwalam mu nieco ociec i przekładam do garnka z rozgrzanym olejem
Mechanik w kuchniśmietanę, wlewamy sok z całej cytryny i startą skórkę cytrynową. Mąkę tortową mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i sodą, wsypujemy do masy jajecznej, miksujemy krótko tylko do połączenia-ciasto będzie gęste. Szpatułką wybieramy ciasto z miski i wkładamy do wyłożonej papierem keksówki, wygładzamy. Pieczemy 50 minut w temp 165*c lub do suchego patyczka
Wanilia i Kardamonmleka,drożdży,1 łyżki cukru i 1/2 szkl. mąki krupczatki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z olejem. Masę żółtkową i rozczyn wlać do mąki,wyrobić ciasto i odstawić na 20 minut aby wyrosło. NADZIENIE: 1/2 kg truskawek budyń śmietankowy 1/2 l mleka 3 łyżki cukru Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru
Kolorowa kuchnia Elkipieczenia Ok. ¼ szklanki mleka 1 małe jabłko Olej do smażenie Przygotowanie: Mąkę, jajko, cynamon, cukier, proszek do pieczenie i mleko połączyć ze sobą na jednolitą masę. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, dodać do ciasta. Wymieszać. Patelnie posmarować olejem (ja robię to za pomocą pędzla i używam patelni do naleśników). Nakładać za pomocą łyżki ciasto i smażyć z obu stron
Fabryka pomysłówpewno się rozsmakujecie w tym jakże pysznym serniczku. W mojej wersji spód brownie, ale można zrobić swój wypróbowany SKŁADNIKI Ciasto brownie 60 g gorzkiej czekolady 50 g mąki 60 g masła 60 g cukru 1 jajko Masa serowa 1 kg twarogu na sernik ( gotowy lub zmielony dwukrotnie) 1 szklana cukru kryształ 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek(...)Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko ostudzamy. Jajko z cukrem ucieramy do uzyskania jasnej puszystej masy, a następnie partiami dodajemy roztopioną czekoladę. Gdy składniki się połączą dosypujemy mąkę. Przygotowane ciasto wylewamy do natłuszczonej tortownicy średniej wielkości. Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni ok. 7 -8 minut. Spód przestudzamy. Mus. Śliwki
W kuchennym oknie Ewyktóry smakowałaby wyśmienicie i nie zająłby zbyt dużo czasu. Padło na francuskie kwadraciki z gruszkami. Gruszki zatopione w czekoladowej masie ciasteczkowej. Nie uwierzycie ale w smaku obłędne. Szybkie, proste a zachwycają. Sama byłam zdziwiona, że połączenie gruszki z czekoladą plus ciasto francuskie to czysta rozkosz dla podniebienia. Niebo w gębie. Koniecznie wypróbujcie. Składniki na około 15 sztuk(...)ciasta francuskiego 70 g ciastek digestive w czekoladzie lub innych kruchych w czekoladzie 70 g masła 60 g cukru kryształu 5 dojrzałych gruszek Ciasto francuskie kroimy na 15 kwadratów. Ciasteczka blendujemy z masłem i cukrem. Powstałą masę cisteczkową rozsmarujemy na każdym kwadracie, boki około 1 cm zostawiamy wolne. Gruszki obieramy. Kroimy w plasterki i układamy na masę ciasteczkową. Gotowe kwadraty
Made By Mom And Sonpołączenia się składników, tak by piana nie opadła. Dodać suche składniki ( mąki, proszek, soda ). Wymieszać delikatnie szpatułką. Wylać masę na blachę 20x 35 cm. wyłożoną pergaminem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 35-40 min. ( do suchego patyczka ). Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Krem 🌿 200 ml. mleka 🌿 2 szkl. mleka w proszku ( najlepsze z biedronki Mlekovita(...)będzie bardzo gęsta, wręcz sztywna ). Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Łyżka za łyżką dodawać ostudzoną masę mleczną, cały czas miksując. Poncz 🌿 1 szkl. herbaty Teekanne Black Label 🌿 cytryna kilka kropli Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół. Nasączyć herbatą i przełożyć kremem. Polewa 🌿 200 g. czekolady 🌿 2 łyżki masła 🌿 orzechy do posypania
Kuchnia PaulettesKrem chantilly 100 ml maślanki 200 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru starta skórka z 1 cytryny Przygotowanie: 1. Ciasto kruche - wszystkie składniki ciasta ugniatamy szybko dłonią lub za pomocą miksera na jednolitą masę, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok 30 min 2. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, formę do tarty smarujemy masłem i wysypujemy(...)mąką, schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do przygotowanej formy, dociskamy palcami do brzegów, nadmiar odcinamy, tartę wstawiamy na chwilę do zamrażalki, po czym wykładamy papierem do pieczenia na wierzchu wysypujemy groch lub fasolę i pieczemy 15 min, po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy tartę jeszcze ok 10 min, wyjmujemy i studzimy 3. Cytrynowe wypełnienie - śmietanę zagotowujemy w rondelku
Słodki Kompromismazurek!Składniki:puszka masy makowej Bakallandmorele suszone Bakallandżurawina suszona Bakallandmigdały Bakallandpiana z 3 jajekpól puszki masy kajmakowejspód:25 dag mąki15 dag masła3 łyżki cukrujajkosól morska młynek KamisWykonanie:Masło posiekać z mąką, dodać cukier, szczyptę soli,jajko,zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Odłożyć na 30 min do lodówki.Ciasto rozwałkować, odłożyć kawałek ciasta do dekoracji,a resztą ciasta wyłożyć(...)tarty, ponakłuwać widelcem. Następnie przykryć papierem do pieczenia, wyłożyć groch lub fasolę, zapiekać 10 min w 180 st. Masę makową wymieszać z pianą,wyłożyć na ostudzony spód. Zapiekać ok 15 minut, po tym czasie wyjąć tartę, z odłożonego ciasta zrobić kwiatuszki wyłożyć na połówce ciasta, oraz przedzielić ciasto na połowę. Zapiekać ok 15 minut do zrumienienia ozdób z ciasta
Z Majeczką w kuchniwychodzi puszysta i miękka. Ale przejdźmy do naszej babki. Babkę przygotowałam z niespodzianką wielkanocną czyli króliczkiem w środku. Wbrew pozorom ciasto jest łatwe i nieskomplikowane chociaż czasochłonne. Jest jednak wart czasu jakie mu poświęcimy. To co gotowi? Czego potrzebujemy: Masa jasna: 1/2 op. cukru w anilinowego Winiary 1 łyżeczka proszku do pieczenia Winiary 2 jajka 1/8 szkl. cukru 2 łyżki(...)pszennej skórka i sok z 1/2 cytryny 2 łyżki kakao lukier, orzechy laskowe wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowujemy ciasto jasne: Białko ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Dodajemy cukier waniliowy oraz żółtka i mieszamy. Przesiewamy do masy jajecznej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy majonez Winiary oraz skórkę
Kuchnia w oparachSkładniki na stefankę bez pieczenia Domowa stefanka bez pieczenia 1 paczka herbatników petit beurre ok. 250 g 2 żółtka ¾ kostki miękkiego masła 100 g czekolady 5
Korniszonkicukier. gdy masa będzie jednolitą dolewamy szklankę mleka i 1/2 szklanki oleju. Mieszamy.W oddzielnej misce mieszamy mąkę pszenna, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do okrągłej formy na wierzch kroimy ćwiartki truskawek, tak aby pokryły cały wierzch ciasta. Posypujemy kruszonką.Przygotowanie kruszonki:Do wysokiej miski wrzucamy miękkie masło, mąkę
Słodkie Przyjemności