ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:990/3191)

128. Kubusiowiec 169

Ciasto biszkoptowe: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju Masa kubusiowa: 750 ml. soku typu Kubuś  marchwiowy - pomarańczowy 3 łyżki cukru 3 budynie śmietankowe 2  łyżki mąki ziemniaczanej Masa kremowa: 0,5 litra kremówki 30% 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Czekolada do posypania Upiec biszkopt(...)gotującego się soku i ugotować budyń. Gorącą masę wylać na jedną połówkę biszkoptu i przykryć drugą.  Gdy masa całkowicie wystygnie ubić kremówkę z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance wrzątku i dodać do kremówki, którą należy wyłożyć na ciasto. Na samym końcu zetrzeć czekoladę

Jadło i czytadło
Wiosenne Babeczki - Kwiatuszki z Marshmallows 173

idealne na wiosenny lub letni deser, a także ciekawa propozycja na przyjęcia dla dziewczynek lub nawet Wielkanocny stół. Wiosenne Babeczki - Kwiatuszki z Marshmallows - S kładniki (ok. 1 4 babeczek): Ciasto: 3 jajka 150 g mąki 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (16 g) szczypta soli  łyżka kakao(...)budyń. Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - całkowicie studzimy.  Masło miksujemy na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Gotową masę umieszczamy w lodówce do momentu lekkiego stężenia. Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle miksując stopniowo

Słodka Strona
Ciasto kawowe 132

Kochani- ostatni dzwonek. A zaproponuję Wam tortową wersję tiramisu- bardzo bogato nasączoną, z sowitą dawką mocnego amaretto. Włoch obraziłby się za dodatek żelatyny w masie jajecznej- ale tak jest po prostu bezpieczniej.. Jeśli oczekujecie ciasta kremowego, nie nazbyt sycącego- a idealnego jako deser po świątecznym obiedzie- możecie pokusić się o wykonanie. Niby tort – a lekki i puszysty jak pianka(...)miksujemy do uzyskania „bezy”. Dodajemy żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 równe blaty. Z jednego blatu literatką wycinamy biszkopty Masa tiramisu I: ¾ szklanki kremówki fix do śmietan lub masa śmietanowa cukier puder do smaku

Domowe ciasta
Sernik „Danonek” 169

Biszkopt czekoladowy: (zamiast niego można wykorzystać biszkopciki lub herbatniki) 3 jajka 2 łyżki mąki 3 łyżki cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki rozpuszczalnej czekolady Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu (ja używam sera President w wiaderku) 3 galaretki: brzoskwiniowa, truskawkowa i agrestowa 330 g śmietanki kremówki 30% lub 36% 5 łyżek cukru pudru Pierwsze pieczemy(...)dodajemy wystudzoną, czerwoną galaretkę, dokładnie mieszamy i wkładamy na chwilę do lodówki/zamrażarki, aż zacznie tężeć. Wtedy wylewamy ją na biszkopt i odkładamy ciasto do lodówki do stężenia. W tym czasie do drugiej części masy serowej dodajemy zieloną galaretkę i dokładnie mieszamy. Na dobrze stężałą czerwoną warstwę wylewamy zastygającą zieloną. Tak samo postępujemy z trzecią częścią do której dodajemy

PatiGotuje
Poziomkowa pianka sernikowa 188

spód. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Tabliczkę czekolady topimy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Łączymy z kilkoma łyżkami kremówki i wylewamy na stężałą masę. Wstawiamy do lodówki. Gdy czekolada zastygnie dekorujemy ciasto truskawkami. Smacznego

DefinicjaSmaku
Piernikowy jagielnik 212

masę blenderujemy z cukrem, resztą mąki i przyprawami. Mieszamy z kakaem oraz orzechami.  Ciasteczka wykładamy na formę. Pieczemy ok. 15 minut. Po upływie czasu przelewamy masę jaglaną i pieczemy ok. 45 minut. Ciasto należy porządnie wystudzić i podawać polane lub posypane czekoladą, wysmarowane masłem orzechowym lub posypane cukrem pudrem. Dzieląc ciasto na 15 części, jedna ma ok. 210 kcal

Czarnawisienka
Rafaello z białą czekoladą 155

minut w piekarniku nagrzanym do temp180 st. C. Po upieczeniu i wystygnięciu, ciasto przekrawamy na pół, jedną połówkę ścieramy na tarce na drobne okruszki. Połowę śmietany wlewamy do garnka, dodajemy margarynę i połamaną czekoladę, wszystko podgrzewamy  na małym gazie aż składniki się rozpuszczą. Masę zostawiamy do wystygnięcia(...)Drugą połowę śmietany ubijamy. Do ostudzonej masy dodajemy rozkruszony biszkopt, połowę wiórków kokosowych oraz połowę ubitej śmietany . Na pozostałą połowę biszkoptu wykładamy masę a na to pozostałą połowę bitej śmietany i całość posypujemy drugą częścią wiórków kokosowych . Ciasto wstawiamy do lodówki na noc, najlepiej smakuje drugiego dnia

Smakowite Dania
SEROMAKOWIEC. 196

konsystencji wilgotnego piasku. Dodaję jajko, żółtko i zagniatam gładkie ciasto. Formę 21x 26 (średni prostokąt) wykładam papierem do pieczenia, wylepiam dno ciastem. Wstawiam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wyjmuję z piekarnika, wylewam na wierzch masę serową. Ser ucieram z żółtkami i cukrem waniliowym. Mieszam z proszkiem budyniowym. Białka ubijam(...)pianę, dodając pod koniec ubijania cukier tak, by piana była  sztywna i lśniąca. Białka delikatnie łączę z masą serową. Następnie wykładam na podpieczony spód. Porcje masy makowej wrzucam na powierzchnię ciasta. Całość piekę w 180 stopniach prze godzinę. Po upieczeniu zostawiam w uchylonym piekarniku do wystudzenia.  Kiedy ciasto jest już chłodne, dekoruję lukrem. SMACZNEGO!   Pozdrawiam,  Karmel

W kuchni Karmel-itki
Gazeta przy śniadaniu i kto jeszcze jada podwieczorek? Wspólny chleb z tang zhong i białą kaszą gryczaną. 129

pozostaje świeże. Metoda polega na podgrzaniu niewielkiej ilości mąki z wodą do temperatury 65 C. Otrzymaną emulsją dodaje się do ciasta właściwego. Można przygotować większe ilości i do 3 dni przechowywać w lodówce, pamiętając o tym, aby doprowadzić masę do temperatury pokojowej przed użyciem. Tang zhong umożliwia większą absorpcję płynów dzięki żelowaniu skrobi, czyniąc chleb bardziej puszystym, miękkim i elastycznym(...)mąkę umieścić w garnku. Wymieszać trzepaczką i postawić na małym ogniu. Podgrzewać cały czas mieszając aż na powierzchni masy pojawia sie " wiry ", a całość zacznie gęstnieć. Zestawić z ognia i od razu nakryć folią spożywczą,odstawić do wystudzenia. Ciasto chlebowe W misce umieścić wszystkie składniki ciasta, oprócz ryżu /kaszy/ i masła. Wyrabiać ok 5 minut. Dodać masło i wyrabiać

KUCHARNIA
Piernik z masą orzechowo śliwkową 216

cukrem stale mieszając podgrzewamy aż do wrzenia. Zdejmujemy z ognia odstawiamy do przestygnięcia. W śmietance rozpuszczamy sodę. Przestudzoną masę ucieramy w dużej misce dodając stopniowo przesianą mąkę, po jednym jajku, rozpuszczoną sodę oraz wszystkie przyprawy, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową. Ciasto starannie wyrabiamy. Wyrobione ciasto owijamy w lnianą ściereczkę. Wkładamy do lodówki na 3-4 tygodnie. Dojrzałe ciasto(...)dzielimy na 3 części, rozwałkujemy, pieczemy każdy placek oddzielnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W nagrzanym piekarniku 180C około 20 minut. Po upieczeniu ciasto jest twarde, po 2-3 dniach, gdy zmięknie przekładamy przygotowanymi masami. Masa orzechowa Masło ucieramy z cukrem na puszystą pianę ucierając dodajemy stopniowo po 1 żółtku i łyżce orzechów. Pod koniec ucierania dodajemy posiekaną wanilię

kgwjanczewo
Czekoladowo-jogurtowe ciasto z gruszką i mascarpone 116

jajkami. Gdy czekoladowa masa będzie już płynna dodajemy ją do masy jogurtowej i mieszamy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę i całość mieszamy. Gotowe! Gruszkę myję i ścieram na grubej tarce, razem ze skórką, ale możecie też obrać ją i pokroić w kawałki. Jak Wam wygodniej. Ciasto zapieczone jest z sosem mascarpone, którego używam też jako dodatku do podania(...)olejem kokosowym. Na spód wykładamy ok. 2 łyżki masy jogurtowo-czekoladowej, następnie układamy sporą część gruszki. Na to wykładamy kolejne 2 łyżki masy. Górę polewamy ok. 1 łyżką sosu mascarpone - gotowe! Jeśli użyjecie keksówki podzielcie po prostu ciasto na 2 części, w środek wkładając całą startą gruszkę. Całość zalejcie przygotowanym sosem. Pieczenie: Temperatura - 180ºC z termoobiegiem Czas - ok. 35 minut

Cooking Monster
Ciasto z kremem orzechowym i pijaną wiśnią 447

Pyszny maślany krem na bazie masy orzechowej z kakaowym biszkoptem i wiśnią ze spirytusu.       Krem 400 g orzechów włoskich 300 g masła 1/2 szklanki cukru pudru ok. 300 ml mleka spirytus   Biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao   Białka ubić na sztywno powoli(...)stopni przez 20 minut. Ciasto schłodzić i przeciąć na pół, nawilżyć wodą - do której można dodać spirytus.   Orzechy podsmażyć na suchej patelni, mieszając aby się nie przypaliły - mają się przesuszyć i stać się chrupkie. Następnie orzechy zmielić w maszynce, przełożyć do garnka i zalać mlekiem, tak aby zostały zakryte, nie więcej. Masę zagotować, ale ciągle mieszać, gdyż łatwo się

Jadło i czytadło
CIASTO JAGODY 206

cieście znajduje się warstwa konfitury jagodowej. Ciasto wyszło bardzo delikatne i pyszne. Mimo że jest tam krem krówkowy wcale nie jest za słodkie. Wszystkie smaki do siebie pasują i ze sobą współpracują. Polecam :)  SKŁADNIKI: BISZKOPT   Z TEGO PRZEPISU WARSTWA JAGODOWA: słoiczek konfitury jagodowej 240 g (z Biedronki) galaretka jagodowa (Winiary) MASA 1 1,5 szklanki mleka(...)łyżce krówki i miksujemy.  Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Jak napęcznieje rozpuszczamy w mikrofali. Mieszamy z paroma łyżkami śmietany, a następnie dodajemy do masy i miksujemy. Kiedy zacznie gęstnieć wykładamy na ciasto. Posypujemy startą czekoladą i chowamy do lodówki na całą noc. Ciasto pomimo wielu kremów wcale nie jest trudne. Polecam i życzę smacznego

Pani na deser
Pizza domowa z salami 197

ciepłym miejscu, aby podwoiły swoją objętość. Na stolnicę przesiać mąkę i mieszając łyżką dodawać drożdże i stopniowo pozostałą (200 ml) ciepłą wodę (niegorącą), gdy masa będzie gęstnieć, należy ją zacząć wyrabiać dłońmi. Ciasto wyrabiać do czasu, aż będzie odklejać się od dłoni i będzie miękkie i sprężyste. Pod koniec dodać sól i oliwę i jeszcze około 5 minut dokładnie zagniatać

Kuchcik gotuje
Grysikowiec z galaretką i owocami (bez pieczenia) 279

ciasto.  Grysikowiec to przepyszne i lekkie ciasto, doskonałe na upalny letni dzień. Jest niesamowicie proste w wykonaniu, poradzi sobie z nim nawet początkująca gospodyni. I możecie być pewni, że zawsze się uda a goście będą zachwyceni ;) Możecie dodać do niego swoje ulubione owoce. Ja użyłam brzoskwinię, borówki i maliny. Pyszny! :))) Masa grysikowa: 1 l mleka 200 g masła(...)się grudki podczas gotowania). Gdy mleko z masłem się zagotuje, wlać kaszkę i mieszać energicznie rózgą aż zgęstnieje. Gorącą masę wylać na herbatniki, ostudzić. Na masę grysikową wyłożyć owoce, zalać tężejącą galaretką malinową. Ciasto przełożyć do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia

Smakołyki Asi
Mazurek z galaretką z żurawin 168

odpowiedniej ilości ,w zależności od uzyskanego soku)  Żurawinę przesyp do naczynia i zagotuj. Przez sito przetrzyj owoce i dodaj do uzyskanego soku. Do gorącej masy wsyp żelatynę. Wymieszaj dokładnie. Wystudź. Przelej na ciasto i schłódź w lodówce

AZgotuj!
Francuskie jagodzianki 153

dokładnie osączyć Serek, żółtko i odrobinę cukru pudru ( do smaku ) wymieszać razem Wymieszany serek rozkładamy na środek każdego naciętego płata i posypujemy jagodami Zakładamy nacięte boki ciasta tak by przykryć masę serowo-jagodową, posmarować ubitym białkiem, posypać brązowym cukrem Piec w piekarniku w temp. 220 *C do zarumienienia

Proste Potrawy
Mini tarty czekoladowe z powidłami śliwkowymi i bezą 150

kakao szczypta soli 1/4 szklanki mleka  nadzienie powidła śliwkowe bez cukru KROKUS  beza 4 białka (jajka L) szklanka cukru Przygotowanie: Składniki na ciasto wyrabiamy na gładką masę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę do tart smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą albo kaszą manną. Ciasto dzielimy na 10 części

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania