ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:981/3191)

Torcik z wiśniowym ptasim mleczkiem 126

łyżce cukru. Gdy masa jest już gęsta kolejno dodajemy żółtka. Ubijamy tylko do połączenia. Mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Partiami dosypujemy do masy. Mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiego ciasta. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 15-20 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy i kroimy na dwa blaty. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody

VioletoweKucharzenie
kremowy warstwowiec z biszkoptami 128

biszkopcie, który podczas jedzenia przyjemnie chrupie. Najlepiej smakuje dzień a nawet dwa po złożeniu i gwarantuję, że na jednym kawałku nie poprzestaniecie.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto makowe: 4 białka 100 g maku 100 g kokosu 100 g cukru szczypta soli  na krem:  1 litr mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej(...)Wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć i powoli miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu. Brzoskwinie odsączyć. Sok wymieszać z wódką a owoce pokroić drobno i wmieszać do masy.  Krem podzielić na trzy części. Na ciasto makowe wyłożyć jedną część kremu. Biszkopty moczyć w soku z wódką i układać na kremie. Tak samo robić kolejne warstwy: w sumie trzy warstwy kremu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Cynamonowe ciasto bananowe pod kruszonką 167

kruszonka włożyć na 20 minut do zamrażarki – wyjmować dopiero przed samym posypywaniem ciasta, w ten sposób kruszonka nie będzie się podczas pieczenia nadmiernie roztapiać i pozostanie grudkowata. Banany rozgnieść widelcem w oddzielnym naczyniu na papkę. Jaja ubić mikserem w misce z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę - cukry dodawać stopniowo .  D o oddzielnego naczynia(...)przesiać przez sito pozostałe składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia i sodę - przesiewanie powoduje, iż mąka się napowietrza i i ciasto lepiej rośnie podczas pieczenia . Do jaj dodać pokrojoną w małe kawałki miękką margarynę i zmiksować do jednolitej masy. Stopniowo dosypywać wymieszaną mąkę, nadal miksując. Na końcu dodać rozgniecione banany oraz rodzynki i zmiksować krótko do połączenia składników. Masę przełożyć

Grunt to przepis!
Placek z rabarbarem i owsianą kruszonką 197

delikatny. U mnie w domu znikł w ciągu paru minut - w sumie czego się spodziewać jak 5 kobiet się przysiądzie do słodkiego ciacha które dodatkowo jest zdrowe?! Robiąc ciasto inspirowałam się tym ze strony Słodko słony świat Ilony jednak zmieniłam troszkę proporcje i rodzaje mąki i dodałam sam rabarbar. I przy kolejnej produkcji placka z rabarbarem dodatkowo podprażę na suchej(...)puszystą, białą masę. Dodajemy olej i połowę jogurtu. Gdy składniki się połączą powoli dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Gdy nasza masa stanie się gładka dodajemy resztę jogurtu. Ciasto przekładamy do formy 25/30 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy usmażony rabarbar lub rabarbar i truskawki. Mieszamy ze sobą składniki kruszonki

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto z białek 1478

Długo szukałam idealnego przepisu na jakieś ciasto z białek, bo  jak wiadomo, czasami trochę ich zostaje i nie wiadomo co z nimi zrobić. Szukałam, szukałam i znalazłam 2 przepisy na wielkiezarcie.pl. Ale jak to zawsze ze mną bywa musiałam je jakoś przekształcić i wyszło co wyszło :) Według mnie jest pycha ! I najważniejsze - bardzo szybko(...)najpierw białą masę, na to czarną i delikatnie wymieszać obie masy np. długą wykałaczką. Oczywiście tutaj możliwości jest dużo, można np. robić na zmianę z masy kleksy i wyjdzie nam wtedy łaciate ciasto :) Możliwości jest wiele :) Smacznego

charlotte gotuje
Świąteczny sernik dyniowy z persymoną 135

Kaki jest słodkawe w smaku. Im dłużej potrzymamy je w temperaturze pokojowej tym słodszy będzie mieć smak. Owoc kaki bardzo fajnie skomponował się z masą serowo-dyniową, która to właśnie jest głównym elementem tegoż ciasta. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Świąteczny sernik dyniowy z persymoną Składniki. Spód(...)misce mikserem utrzeć żółtka z cukrem pudrem. Masa powinna mieć puszystą konsystencję. Do żółtek dodać gładko-mielony ser biały. Robić to stopniowo, cały czas miksując składniki. Kolejno, również partiami dodać ser mascarpone i puree z dyni. Następnie dodajemy pozostałe składniki tj. mąkę ziemniaczaną, budyń śmietankowy, wanilię i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na formę do pieczenia uprzednio wyłożoną płatkami owsianymi

mecooks
Ciasteczka na patyczku 135

cukru pudru  3 łyżki kakao Wykonanie: Wszystkie składniki umieść w misce (mąkę należy przesiać) i dokładnie wymieszaj aż uzyskasz jasną masę, gotową wylej na blaszkę i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto wystudź a następnie bardzo dokładnie rozkrusz. Do pokruszonego ciasta dodaj 110 g serka typu Almette (śmietankowy), oraz 5 łyżek kremu czekoladowego, wszystko(...)czasie przygotuj polewę. Wszystkie składniki umieść w garnuszku i podgrzewaj do czasu, aż cukier się rozpuści a masa będzie jednolita. Następnie umaczaj w polewie patyczek i wsadź go w środek ciasteczka, odstaw na chwilę aby przyległ do ciasta. Gdy ciasto "sklei się" z patyczkiem obtocz całe ciasteczko w polewie, zostaw do zastygnięcia polewy.  Do obtoczenia ciasteczek będzie się nadawała

Krakowskie smaki Ani
Rolada biszkoptowa z kremem jeżynowym 156

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem i szczyptą soli ubić na puszysty biały kogel-mogel. Dodać do masy jajecznej przesianą przez sitko mąkę w trzech ratach, mieszając delikatnie szpatułką. Ciasto rozprowadzić równomiernie na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika ( 30x40 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 10 minut w 200`C upieczone(...)przetartymi jeżynami. Odstawić do przestudzenia mascarpone umieścić w misce i zacząć ubijać wlewając porcjami bitą śmietanę. Dodać cukier. Masa początkowo bardzo rozrzednie, ale w miarę ubijania będzie gęstnieć. Na końcu porcjami dodać przestudzone puree z jeżyn posmarować kremem przestudzone ciasto. Na kremie rozłożyć kilka garstek pozostawionych jeżyn. Zwinąć roladę pomagając sobie ściereczką. Część kremu pozostawić do wykonania rozetek. Przechowywać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Karpatka 187

jeżeli posiadacie 2 takie samy formy i jeżeli Wasz piekarnik jest przystosowany do pieczenia na kilku poziomach równocześnie ). Upieczone ciasto odłożyć do wystudzenia. Krem budyniowo - maślany: 1 szklankę mleka ( 250 ml ) zmiksować z żółtkami oraz obiema mąkami na gładką masę.  Pozostałe mleko ( 500 ml ) przelać do garnuszka z grubszym dnem. Dodać cukier oraz wydrążone nasionka z całej laski wanilii(...)całkowitego wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucierać/miksować przez kilka minut, do powstania jaśniejszej, puszystej masy. Następnie partiami dodawać wystudzony budyń ( np. po 3 łyżki ), ucierając/miksując po każdym dodaniu, do połączenia.  Gotowy krem wyłożyć na jeden z płatów ciasta, na to położyć drugi płat. Lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ciasto suto

Opowieści z piekarnika
Biszkopt przekładany malinami i kremem budyniowym 206

możemy nasączyć sokiem z cytryny, wtedy będą mogły go jeść także dzieci. Ciasto przełożone malinami i budyniem kokosowym doskonale się komponuje. Składniki na biszkopt jasny: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę kokosową do przełożenia tortu: ok. 150 ml śmietany kokosowej (lub twardej części(...)jednym żółtku i dalej miksujemy. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przesiane składniki po trochu musimy delikatnie wmieszać do masy jajecznej szpatułką tak, by nie zniszczyć piany z białek. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Biszkopt piecze się 30 minut. Piekarnik otwieramy dopiero pod koniec pieczenia i sprawdzamy, czy patyczek wbity w ciasto

Dieta bez mleka
Łatwa drożdżówka z serem, dżemem i kruszonką 93

już kolejna odsłona mojej ulubionej drożdżówki bez wyrabiania. Tym razem zrobiłam ją z masą serową, dżemem i całkiem sporą ilością kruszonki na wierzchu. Lubimy takie ciasta, zwłaszcza m-żonek :-) Przepis jest na dużą blachę, ale to wciąż taka sama porcja ciasta, jak poprzednio. Po prostu teraz drożdżówka jest cieńsza i można ją pokroić na "zgrabniejsze" kawałki :-) Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Bułeczki cynamonowo-miodowe z serem i prażonymi jabłkami 125

konfiturą różaną czy jagodami. Zaszalejcie. 😉 Rozwałkowane wcześniej ciasto smarujemy równomiernie serkiem pozostawiając ok. 1cm wolnej przestrzeni na jednej krawędzi. Zapobiegnie to wyciekaniu masy po rolowaniu. Na serek wykładamy prażone jabłka i wszystko równomiernie rozsmarowujemy. Ciasto zawijamy dość ściśle nadając mu okrągły kształt. Tak przygotowaną roladę kroimy na krążki o szerokości ok. 2-3cm. Z podanej ilości wychodzi

Cooking Monster
Ciasto niebo w gębie 1066

łyżeczka proszku do pieczenia Do mąki dodać margarynę, posiekać nożem, dodać cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, każdą upiec osobno w nasmarowanej margaryną formie (25x25 cm), 15-20 minut w 180 stopniach. MASA ORZECHOWA : • 250-300 g łuskanych orzechów włoskich • szkl. mleka • 200-250 g masła • 1/3 szkl. cukru pudru • 2 łyżki cukru(...)pierwszy placek wyłożyć jabłka, przykryć drugim, lekko docisnąć, rozsmarować masę orzechową, udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą, lub startą na tarce, schować do lodówki, by masa orzechowa stężała, mi najbardziej smakuje na następny dzień, wtedy ciasto jest lekko wilgotne

KUCHNIA POLSKA
ciasto ucierane z czerwoną porzeczką 152

dodajemy pozostałą część białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao oraz cynamon i mieszamy na jednolitą masę. Foremkę (ok.21x33cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy naprzemiennie jasnym i ciemnym ciastem. Wierzch posypujemy równomiernie porzeczkami. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 50-60 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem

Domowy Smak Jedzenia
TORCIK CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI I DELIKATNĄ MASĄ 138

ubić razem z mascarpone, dodać cukier puder oraz śmietan-fix. Do gotowej masy dodać ok 400 g pokrojonych truskawek i delikatnie wymieszać.Masę podzielić na dwie części. Czekolady rozpuścić na parze z niewielką ilością mleka,polać wierzch ciasta. Udekorować truskawkami, bezami pokruszonymi i w całości wg uznania. Przełożenie ciasta: Biszkopt - 1/2 kremu z truskawkami - bezy - 1/2 kremu z truskawkami - ciasto

Niespełnione zdolności kulinarne
Ucierane Ciasto Twarogowe Z Rabarbarem 176

cukrem i odkładamy na sitko aby odsączył się z nadmiaru soku. 2. Z podanych składników robimy kruszonkę i chowamy ją do zamrażalki na czas przygotowania ciasta. 3. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Następnie dodajemy twaróg, miksujemy i na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i esencję waniliową. Mieszamy całość

Gotowanie...to proste !
Sernikowa Kostka z pianką 320

żółtka 15 dag cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Schłodzić. Wyłożyć na blaszkę ( 25x35 cm ), podpiec 10 min w 170*. MASA SEROWA: 1,30 kg sera zmielonego 3/4 szklanki cukru 6 żółtek 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2 opakowania budyniu waniliowego (70gx2) 2 opakowania cukru(...)waniliowego skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżki soku z cytryny Żółtka ucieramy z cukrami na jasną, puszystą masę, dodajemy sok i skórkę cytrynową, ser, olej i budynie rozrobione w mleku.  Wylewamy na ciasto. Piec 30 minut w 175 st. C, następnie przygotowujemy kisielową piankę. KISIELOWA PIANKA: 2 opakowania kisielu truskawkowego lub wiśniowego(70d) 6 białek 3/4 szklanki cukru

Moje Słodkie Piekiełko
ciasto styropian z borówkami amerykańskimi 188

Ciasto styropian lub inaczej zwane sernikiem bez sera. Dziwna nazwa jak na ciasto. Skąd ta nazwa się wzięła, nie wiadomo. Prawdopodobnie od masa niby serowej, a tak naprawdę nie zawierająca sera . Klasyczna wersja jest biała i przypomina styropian. W każdym bądź razie ciasto smakuje jak sernik. Jest smaczne, lekkie, orzeźwiające i przede wszystkim tanie

Ugotujmy Coś
Powielkanocny śnieg i wieniec drożdżowy. Truskawkowo-pistacjowy 162

jajko. Zagnieść ciasto. Dodać masło, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut.  Serek wymieszać z kremem pistacjowym na gładką masę. Truskawki umyć, osuszyć, odciąć szypułki. Pokroić w plasterki. Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Rozwałkować na oprószonym mąką blacie na prostokąt o długości 40 cm. Posmarować kremem, równomiernie rozłożyć truskawki. Zwinąć ciasno wzdłuż dłuższego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka mocno cytrynowa 129

obsypać mąką. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać kolejno jogurt, olej, sok z cytryny. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej, dodać otartą skórkę z cytryny oraz szczyptę soli. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej foremki, piec 35-40 minut. Po wystudzeniu babkę polukrować

W garach u Gosi
Brownie z powidłami (bez mąki) 235

pieczenia - ciasto przełożyć do formy, na wierzchu w niewielkich odstępach od siebie nałożyć łyżeczką pozostałe (150g) powidła śliwkowe - nożem lekko wymieszać powidła z ciastem czekoladowym - piec w 180 stopniach przez 25-30 minut, a z masa czekoladowa się zetnie (patyczek po włożeniu i wyjęciu będzie oklejony czekoladą, a nie surowym ciastem) - upieczone brownie wyjąć z piekarnika, ostudzić - przechowywać pod przykryciem

Smakołyki Bereniki
Pieczenie chleba 193

mąka żytnia). Najlepiej jest dolewać wody po trochę, ciąglę mieszając ciasto. Naszym celem jest konsystencja jak najmniej wodnista, ale jednocześnie ze związaną mąką. Ciasto musi dać się jakoś formować. 6. Po osiągnięciu jako tako spójnej masy, mieszamy/ubijamy ją łyżką przez jakieś 2 minuty. Z mojego doświadczenia nie ma potrzeby gniecenia ciasta ręcznie, nie zauważyłem jakiejkolwiek różnicy przy takim podejściu

manslogblog
Placek czekoladowy babci Basi 103

gładką pastę ( żeby nie było grudek )   Dodajemy resztę produktów i ucieramy – miksujemy wszystko razem, Metoda ta jest szybka i skuteczna. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i wykładamy dno papierem do pieczenia. Przelewamy masę czekoladową na blaszkę i wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem nastawionego na 160 st. C. i pieczemy przez 30 min. Ciasto po upieczeniu powinno trochę odchodzić

Pysznosci Babci Basi
Coxinha de galinha, czyli brazylijskie pierożki z kurczakiem 160

skąd pochodzi przepis? Nie wiem. Wiem natomiast, że warto je zrobić, bo są przepyszne. Coxinha de galinha są to pierożki z ciasta na bazie wywaru z kurczaka, w środku z farszem rozdrobnionego mięsa z kurczaka z masą kremowego serka. Koniecznie przyprawione do smaku. Coxinha... to danie, które można przygotować jako danie główne na obiad np. do czerwonego barszczu (sprawdziłam), doskonałe(...)natką pietruszki i pieprzem. Wymieszałam. Serek przyprawiłam papryką ostrą, słodką i delikatnie pieprzem. Wymieszałam. Wybiłam jajka i oddzieliłam żółtka od białek. Do zimnej masy wbiłam dwa żółtka i wymieszałam tak, żeby nie było grudek. Powstałe ciasto jest elastyczne i miękkie. Wyłożyłam je na blat, podsypałam mąką, odkroiłam kawałek i rozwałkowałam na grubość ok. ½  cm. Wykrawałam krążki i na każdym

Kuchnia u Krysi
Naleśniki z twarożkiem owocami i miodkiem z mniszka 129

prawdziwą wanilią Dodatkowo: Miseczka ulubionych owoców: arbuz, borówka, winogron, truskawki Miód z mniszka do polania Listki melisy cytrynowej do dekoracji Sposób wykonania: Ciasto: Do miski wbić jajka, wsypać cukier i zmiksować na gładką puszystą masę, wlać mleko, dodać przesiane przez sitko mąki oraz szczyptę soli, rozpuszczone masło i zmiksować ciasto. Odstawić na godzinę aby odpoczęło. Po tym czasie smażyć partiami

Wanilia i Kardamon
Ciasto drożdżowe z żurawiną 166

swoją objętość. 4. W międzyczasie przygotować kruszonkę: Do miski wsypać cukier, mąkę i pokrojone w kostkę masło. Palcami rozetrzeć wszystkie składniki (lub krótko malakserem) , aż masa zacznie zbijać się w grudki. 5. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieść i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 23x39 cm (ja użyłam mniejszej blaszki, ale ciasto wyszło za wysokie) . Na ciasto wysypać umytą

Domowa Cookierenka Agi
Tarta razowa z bietolą / lub szpinakiem/ i ricottą 174

Kruche  ciasto  razowe,  świeże liście botwiny /lub szpinaku/ zapieczone w  delikatnej  serowo śmietankowej  masie..................pyszna kolacja lub obiad, na ciepło i na zimno........ Składniki : / foremka ok. 26 cm/ ciasto: 200 g mąki razowej 100  g  zimnego  masła 1 jajko szczypta soli nadzienie: 250 g  liści  bietoli lub świeżego szpinaku

Zakamarki mojej kuchni
Orkiszowe gofry belgijskie 154

całość dokładnie mieszam. Ciasto odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podłączam gofrownicę do prądu i rozpoczynam jej nagrzewanie. Do ciasta stopniowo dodaję masło i mieszam tak długo aż uzyskam błyszczącą, jednolitą masę. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia na 10-15 minut. Na rozgrzaną gofrownicę nakładam po łyżce ciasta i piekę 3-4 minuty. Następnie wyciągam upieczone gofry

Mango Papaja