ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:980/3191)

Mazurek z Orzechami Brazylijskimi na Orzechowym Spodzie 260

spód. Musicie tego spróbować. Składniki: Spód: 170 g mąki pszennej tortowej 120 g zmielonych orzechów laskowych  Skworcu 50 g cukru 150 g masła, zimnego i twardego 1 jajko Masa czekoladowa: 300 g czekolady mlecznej 2 garście pokrojonych na mniejsze kawałki orzechów brazylijskich Skworcu 80 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Jeśli nie posiadamy takich orzechów i nie zamierzamy(...)wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przekładamy do formy. Zawijamy boki tak, aby potem masa nam nie ściekała z ciasta. Widelcem dziurkujemy cały spód, ponownie władamy do lodówki na około 30 minut. Potem pieczemy (bez termoobiegu)w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 35 minut

Blondynka Gotuje
Bezowo - kokosowa rolada z truskawkami za dwóje ;-P 162

wrażenia smakowe. Drugim smakiem lekko kwaskowatym a zarazem słodkim, jest smak truskawki, którą można łączyć z wieloma składnikami, lubi i słodkie, i słone.  Dzisiaj takie jedno z ulubionych ciast, deserów, które przygotowuje rzadko, raczej na jakąś okazję, bądź na poprawę nastroju. Nie wiem, jak to u Was wyglądało gdy byliście małymi maluchami, którzy z tornistrem na plecach nosili elementarze(...)minut. Po tym czasie, wyciągamy bezę, odwracamy do góry nogami, zdejmujemy papier i rolujemy na roladę, póki jest jeszcze gorąca. Jak wystygnie nie zrolujesz ciasta, bo całe popęka. Gotowe. Odstawiamy do wystudzenia. MASA TRUSKAWKOWA: - 350 g serka kremowego (twarogowego) o zawartości tłuszczu min. 18% - 100 ml mleka - 150 ml zmiksowanych truskawek - 70 g cukru pudru - 1 cukier wanilinowy Delecta

SMYKWKUCHNI
Tarta czekoladowa z chałwą i jeżynami 174

całe jajko 1 żółtko 2 łyżki cukru szczypta soli 3 łyżki kakao     Ciasto zagniatamy najszybciej jak się da by go nie ogrzać zbyt mocno dłońmi. Wykładamy ciastem blaszkę do tarty, nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 20- 30 min w piekarniku 200 stopni C. Wyjmujemy i studzimy.     KREM CZEKOLADOWY:   300ml śmietany kremówki 36% 1,5 czekolady(...)pokruszoną chałwę, mieszamy do rozpuszczenia, zdejmujemy z ognia.(masa czekoladowa z chałwą nr 2)    Jak masa (nr 2) wystygnie wylewamy na upieczone ciasto, następnie układamy świeże jeżyny i polewamy masą czekoladową nr 1.                      Całość wstawiamy do lodówki na około 4-5 godzin masa

SMYKWKUCHNI
Bułki drożdżowe makiem bogato nadziane 174

smak, warto było! Po ostatnim pieczeniu Ślimaka drożdżowego z makiem , zostało mi jeszcze dużo niewykorzystanej masy makowej . Postanowiłam spożytkować ją w bułeczkach solidnie makiem nadzianych - jeszcze mi się ta makowa przyjemność jakoś nie przejadła :) Bazą jest tu moja ulubiona receptura na ciasto drożdżowe - jeszcze mnie do tej pory nie zawiodła! Ciasto z tego przepisu zawsze pięknie wyrasta, jest puszyste, wilgotne(...)sztuk średnich bułek: ROZCZYN DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej CIASTO: 500g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1/2 puszki gotowej masy makowej [425g] WIERZCH: 1 białko jaja - do posmarowania bułek przed pieczeniem cukier trzcinowy - do posypania z wierzchu Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko

Grunt to przepis!
Babka cytrynowa z białej fasoli 121

babka jest rewelacyjna! Zdrowa, słodka i cytrynowa! Biała fasola nie jest w ogóle wyczuwalna. Ciasto można upiec w dowolnej foremce. Foremka o średnicy 20 cm: 2 puszki białej fasoli (po 240 g każda) 6 jajek 0,5 łyżeczki esencji waniliowej Sok oraz skórka otarta z 1 cytryny 0,5 szklanki mąki kukurydzianej 0,5 szklanki mąki ryżowej 2 łyżki mąki(...)pieczenia, olej kokosowy i esencję waniliową. Wlewamy sok z cytryny i skórkę. Na końcu wsypujemy fasolę oraz wbijamy jajka. Całość dokładnie blendujemy blenderem przez kilka minut. Masa musi być bardzo gładka i jednolita. Ciasto przelewamy do silikonowej foremki. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku (funkcja góra-dół) przez 50 minut. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy lukrem (białko jajka wymieszane

VioletoweKucharzenie
Ciasto z olejem 305

proszku do pieczenia Na formę 24 cm Ubij jajka z cukrem na puszystą masę, chwilę to trwa, ale warto. Do ubitej masy, ciągle ubijając dodaj stopniowo olej i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.   Połowę ciasta wylej do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, a drugą wymieszaj z przesianym kakao. Wylej na białą masę i wymieszaj widelcem

Pasje Jolki
Torcik Brownie z truskawkami 124

odstawić z ognia. W oddzielnej misce zmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem, zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę. Dodać mąkę i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na równe trzy części i wyłożyć jedną część na tortownicę obłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec każdy

Rusty Fork
SERKOWE PĄCZUSIE 173

proszkiem do pieczenia,solą oraz drobno pokruszonym serem.Dodać jajka ,cukier waniliowy oraz mleko,wymieszać mikserem.W garnku  rozgrzać olej.Dużą łyżkę zamaczać w gorącym oleju(masa nie będzie przywierać) i nabrać porcje ciasta i wrzucać na gorący olej.Wyciągnąć i odsączyć z tłuszczu.Posypać cukrem pudrem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciasto czekoladowo serowe z figą z makiem 205

składników. Studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z małą szczyptą soli. Żółtka krótko miksujemy z masą kakaową. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i znów krótko miksujemy. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy ją łyżką z ciastem lub miksujemy dosłownie chwilę. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną blaszkę. Część serowa: Oddzielamy żółtka(...)żółtkami. Następnie dodajemy mąkę pszenną i cały ser, miksujemy do połączenia składników. Na koniec należy delikatnie wmiksować białka do masy serowej. Masę serową wykładamy łyżką na czekoladowy spód. Na koniec wykładamy łyżeczką w odstępach konfiturę Figa z Makiem. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na środkowy poziom. Pieczemy około 60-65 minut. Ciasto powinno ładnie odchodzić od boków

Słodkie okruszki
Serowe i kakaowo-bananowe rogaliki drożdżowe 154

dodajemy mąki i mieszamy, wyjdzie sypkie ciasto, dodajemy wyrośnięte drożdże i sól, mieszamy łyżką, dodajemy stopione masło i ugniatamy ręką, aż ciasto zacznie się odklejać od rąk. Odstawiamy takie na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia. Robimy masą kakaową: Wszystkie składniki mieszamy razem. Robimy masę serową: Ser przeciskamy przez praskę, lub gdy nie mamy ugniatamy widelcem, dodajemy resztę składników(...)mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy na okrągły kształt. Dzielimy na kilka części ( w zależności od tego ile i jakiej wielkości chcemy, ja podzieliłam na 6 ) na każdym układamy albo masę serową, albo smarujemy kakaem i kładziemy plasterek banana.      Zawijamy większy bok  do środka tworząc rulonik, a boki kierujemy do siebie, tworząc rogale

Idę coś wszamać
Serowe i kakaowo-babanowe rogaliki drożdżowe 227

dodajemy mąki i mieszamy, wyjdzie sypkie ciasto, dodajemy wyrośnięte drożdże i sól, mieszamy łyżką, dodajemy stopione masło i ugniatamy ręką, aż ciasto zacznie się odklejać od rąk. Odstawiamy takie na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia. Robimy masą kakaową: Wszystkie składniki mieszamy razem. Robimy masę serową: Ser przeciskamy przez praskę, lub gdy nie mamy ugniatamy widelcem, dodajemy resztę składników(...)mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy na okrągły kształt. Dzielimy na kilka części ( w zależności od tego ile i jakiej wielkości chcemy, ja podzieliłam na 6 ) na każdym układamy albo masę serową, albo smarujemy kakaem i kładziemy plasterek banana.  Zawijamy większy bok  do środka tworząc rulonik, a boki kierujemy do siebie, tworząc rogale. Odstawiamy

Idę coś wszamać
Placek drożdżowy z jagodami i kruszonką 211

Twoja historia może znaleźć się w Wielkiej Księdze   z Wypiekami , w której zostanie opublikowanych 100 najbardziej ekscytujących historii związanych z wypiekami. W nagrodę możesz   dostać paterę na ciasto i wielki kosz produktów od  Bakalland i Delecta . To jak, podzielisz się swoją historią i przepisem ? Przepisy i historie zgłosić możecie na stronie www.festiwalwypiekow.pl   PLACEK DROŻDŻOWY Z JAGODAMI(...)ostygnięcia. Jajka o temperaturze pokojowej ( nie prosto z lodówki) ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałym mlekiem i masą jajeczną. Dodawać przesianą mąkę i zagniatać ciasto. Ciasto powinno być pulchne i miękkie, dość rzadkie. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło i szczyptę soli - wyrabiać jeszcze chwilę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe

kolorowotorcikowo
Pierniczki mocno czekoladowe 150

kakao. Z miłości do czekolady i by wydobyć i wręcz podbić jej smak w przepisie występuje również kawa... a dla tekstury  i smaku dodałam trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ciasto piernikowe jest bardzo gęste i bardzo dobrze się z nim pracuje. Zatem do dzieła... bo gwiazdka tuż, tuż... Składniki :  520 g mąki typ 650 45 g kakao (ciemne holenderskie(...)przyprawę do piernika i sól.  4. Do ostudzonej masy wbijamy jajko i mieszamy dokładnie do otrzymania jednolitej konsystencji,  5. Suche składniki łączymy starannie z masą czekoladową i wyrabiamy na dość gęste ciasto. Przykrywamy folią. Odstawiamy do lodówki na całą noc.  6. Kolejnego dnia rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm, i wycinamy dowolne kształty.  7. Pierniczki

vaniliowoczekoladowa
Pierniczki ciemne mocno czekoladowe 151

kakao. Z miłości do czekolady i by wydobyć i wręcz podbić jej smak w przepisie występuje również kawa... a dla tekstury  i smaku dodałam trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ciasto piernikowe jest bardzo gęste i bardzo dobrze się z nim pracuje. Zatem do dzieła... bo gwiazdka tuż, tuż... Składniki :  520 g mąki typ 650 45 g kakao (ciemne holenderskie(...)przyprawę do piernika i sól.  4. Do ostudzonej masy wbijamy jajko i mieszamy dokładnie do otrzymania jednolitej konsystencji,  5. Suche składniki łączymy starannie z masą czekoladową i wyrabiamy na dość gęste ciasto. Przykrywamy folią. Odstawiamy do lodówki na całą noc.  6. Kolejnego dnia rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm, i wycinamy dowolne kształty.  7. Pierniczki

vaniliowoczekoladowa