ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:989/3191)

piernik kasztelański ze śliwką 231

ciasto z kakao. Nie jest trudny w wykonaniu, wręcz banalny. Wystarczy tylko wszystko zmiksować po kolei. Wersja ubogacona to z masą. Mój jest bez masy, ale ze śliwką. Fajnie pasuje do całości zwykła suszona śliwka. Ciasto samo w sobie jest wilgotne a śliwka jeszcze to podkreśla. Składniki: * 3 szkl. mąki * 1 szkl. cukru * 1/2 kostki margaryny * 2 jajka * słoiczek dżemu

Pieprzyć z Fantazją
Tarta z kremem pomarańczowym 217

waniliowy b/c 1 galaretka pomarańczowa 125 g masła Bita śmietana: 250 ml zimnej kremówki 30% 125 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć na blat zagnieść i uformować kulę. Formę do tart z wyjmowanym dnem wysmarować margaryną. Dno i boki wykleić ciastem. Włożyć na 1 godzinę

Ala piecze i gotuje
Pychotka lub Pani Walewska 524

mnie w domu to ciasto zawsze figurowało pod nazwą Pychotka. Mama zawsze sypała wierzch zmielonymi orzechami włoskimi i tak jak teraz to piszę do masy dodawała ananasa. Mamy nie ma już kilka lat, przepisu nie znalazłam, więc posiłkowałam się przepisem Doroty Świątkowskiej . Choć wszyscy naokoło powtarzali mi, że to pracochłonne ciasto, upiekłam je na święta. I wiecie co? Jakoś(...)przecież). Jeśli pieczecie placki po jednej blaszce, składniki bezy podzielcie na połowę i ubijajcie bezę tuz przed włożeniem ciasta do piekarnika, bo ubita piana nie poczeka 40 minut na swoja kolej, ale to oczywiste przecież. Po upieczeniu placki należy wystudzić. Masa kremowa: 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru

Blondynka Gotuje
Styropian, czyli sernik bez sera 630

Wyjąć i ostudzić. Na cieście rozsmarować dżem. Białka (z solą) ubić na sztywno. Wsypać cukier i zmiksować do konsystencji gładkiej bezy. Dodać proszek budyniowy. Masę połączyć (stopniowo) ze śmietaną delikatnie mieszając łyżką i przelać na ciasto z dżemem. Wyjąć z zamrażalnika mniejszą porcję ciasta i zetrzeć na piance. Piec 50 minut w 180 stopniach Po wystygnięciu posypać pudrem. UWAGA: Przez

Di gotuje
Sernik Limonka&Liczi 227

wypatrywać wiosny, no ale w końcu chyba przyjdzie, nie ? Sernik Limonka&Liczi to mój autorski pomysł, spód z wafelków i galaretki oraz orzeźwiająca masa serowa w połączeniu z egzotycznym liczi smakuje doskonale, warto to ciasto wybrać na debiut w kuchni-sukces gwarantowany.      Składniki: Spód: 15 dag wafelków o smaku limonki 2 galaretki cytrynowe Masa serowa

Wanilia i Kardamon
Ciastka dyniowe z serowym nadzieniem i aromatyczną skorupką 169

składników. Ciasto przykryć schłodzić przez 30 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ponownie schłodzić przez 30 minut. Kulkę z ciasta spłaszczyć w dłoni na placek. Na środek placka nałożyć porcję masy serowej. Brzegi dokładnie zlepić, zrolować kulkę. Obtoczyć w cukrowo- korzennej posypce, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, spłaszczyć dłonią. Zachować odstępy pomiędzy ciastkami. Piec przez

Pełny talerz
Walentynkowe serducha - z okienkiem i bez 168

trakcie, jak będziecie robić ciasto - galaretka zacznie lekko tężeć. Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, jogurtem naturalnym i szczyptą soli na białą, puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wałkujemy na grubość około pół

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ucierane ciasto z owocami 509

jogurtem. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję delikatnie mieszamy je z ubitą pianą z białek, proszkiem do pieczenia i ekstraktem z wanilii. Masę wykładamy na dużą  tortownicę pokrytą papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta układamy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 30 minut, następnie obniżamy temperaturę do 160 stopni i dopiekamy kolejne 25minut. Ciasto najlepiej

Zapiski Młodej Żony
Orzechowe babeczki z karmelem i bezą 184

margaryny 8 dag masła Margarynę i masło posiekać z mąką. Dodać cukier puder i żółtka. Zagnieść szybko ciasto i schłodzić w lodówce przez ok.30 min. Następnie rozwałkować i porcjami wylepić nasmarowane tłuszczem foremki, a na wierz wylać masę z białek. Piec na złoty kolor ok 20 minut w tem. 180C. Po ostudzeniu wyjąć z foremek i polać karmelizowanymi orzechami.Foremki silikonowe(...)włoskich skworcu.com.pl2 łyżki masła3 łyżki cukru kryształu3 łyżki mioduMasło, miód i cukier roztopić, dodać orzechy i smażyć na wolnym ogniu do czasu zgęstnienia masy. Gotowy karmel delikatnie nakładać na wysuszoną bezę upieczonej babeczki. źródło,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Murzynek tiramisu 236

wygląda troszkę inaczej, bo biszkopty ułożyłam ściśle obok siebie. Ciasto bardzo smaczne, mocno czekoladowe z nutą kawy :-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Blaszka 22 x 30 cm Składniki ciasto ciemne: 125 g masła 1 szklanka mleka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka(...)masę czekoladową układamy nasączone kawą biszkopty (ja ułożyłam ciasno obok siebie, ale można ułożyć kilka, wtedy wyjdą ciekawe esy floresy), na biszkopty delikatnie przelewamy masę śmietanową (jest ona rzadka).  2. Teraz bierzemy ciasto czekoladowe, które odłożyliśmy, na wierzchu pianki śmietanowej robimy kilka kleksów i za pomocą wykałaczki robimy takie właśnie esy floresy :-) 3. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około

kruche babeczki
Sernik z masłem orzechowym, masą kajmakową i orzechami ziemnymi 232

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić przepis na pyszny sernik z masłem orzechowym, kajmakiem i orzeszkami ziemnymi. Jest miękki, puszysty i

Marta Gotuje
Makowczyki - mini strucle z makiem 216

makowej z tego przepisu  lub 500 gotowej masy makowej i po 30g posiekanych orzechów włoskich, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej i rumu (lub amaretto) oraz piana z 3 białek Do posmarowania i ozdobienia 1 żółtko rozmącone z 1 łyżką mleka 1 białko 3-4 łyżki grubego cukru do wypieków Przygotowanie ciasta Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży to najpierw musimy przygotować(...)Każdą z nich rozwałkować na cienki prostokąt o długości około 30 x 15 cm i posmarować rozmąconym białkiem.  Wzdłuż dłuższego brzegu nałożyć masę makową pozostawiając na przeciwległym brzegu około 1,5cm wolnej przestrzeni. i zwinąć ciasto jak roladę. Czynność powtórzyć z każdą porcją ciasta. W ten sposób powstaną nam 3 dość długie i cienkie ruloniki. Ruloniki ułożyć łączeniem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tort Kora Orzechowa 413

Tort składający się z kilku warstw. Biszkopty kakaowe i bakaliowe przełożyłam budyniową masą brzoskwiniową, a środek wypełniłam musem z brzoskwiń. To ciekawe zestawienie smaków, inspirowane ciastem zwanym „korą orzechową”, świetnie sprawdziło się w formie tortu urodzinowego. Do wypieków użyłam mąki z Młynów Stoisław BISZKOPT KAKAOWY: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej Młyny Stoisław(...)orzechów włoskich 50 g wiórków kokosowych 50 g rodzynek MUS BRZOSKWINIOWY: 480 g brzoskwiń (1 puszka) 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki zimnej wody MASA BRZOSKWINIOWA: 2 szklanki syropu spod brzoskwiń 1/4 szklanki cukru 2 żółtka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 200 g masła DEKORACJA: 100 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki kremówki 1 szklanka śmietanki kremówki

https:KKuchniaMniam
Tort truskawkowo kokosowy 212

biszkopt. Przepis dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" na Facebooku. Składniki na biszkopt: 8 jaj najlepiej takich swojskich od własnych kurek lub od zaprzyjaźnionej babci 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, czyli jakie 2 czubate łyżki 1 łyżka cukru waniliowego opcjonalnie 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 1 puszka mleka kokosowego(...)pomocy drewnianej łyżki. Do tego tortu używamy 2 tortownic o różnych rozmiarach. Spód tortownic wykładamy papierem do pieczenia, boków już nie smarujemy. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch.Duża tortownica będzie spodem więc tam powinniśmy włożyć masę na wysokość max 3 cm. Biszkopt urośnie. Mniejsza tortownica to góra biszkoptu, przedkładamy tam pozostałą masę. Ten biszkopt będziemy kroić na 2 blaty

Życie zaczyna się w kuchni
Sernik królewski 2514

siostry i zmodyfikowałam go po swojemu. To co zabieracie się za pieczenie? ;) Składniki na blaszkę o wymiarach 25x35cm: ciasto: 400 g mąki 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 250 g masła 100 g cukru masa serowa: 0,5 kg sera mascarpone 0,5 kg gładkiego twarożku 1 kisiel cytrynowy w proszku  100 g miękkiego masła(...)dodawać stopniowo mascarpone i twaróg. Na końcu wsypać kisiel i jeszcze przez chwilę miksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać szpatułką z masą serową. Masę wylać na warstwę potartego kakaowego ciasta, wyrównać i na wierzch zetrzeć na grubym tarle równomiernie drugą połowę schłodzonego ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 65 minut. Po upieczeniu studzić w otwartym

Ze smakiem i z pasją

Proponowane wyszukiwania