ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:984/3191)

CIASTO MAKOWO-CZEKOLADOWE Z BEZĄ 139

cukrem na białą masę. Wlewamy do maku i dajemy wanilię, kakao, miksujemy, stopniowo wsypujemy bułkę tartą. Ubijamy na sztywno białka i już ręcznie wmieszać do masy makowej. Formę wysmarować masłem i wlać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika -180st i pieczemy 35 minut. W tym czasie kiedy ciasto jest w piekarniku ubić białka (1 szklankę) z cukrem i nałożyć

harrisa
Babka na mleku skondensowanym 250

posypania Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mleko skondensowane i dalej ucierać. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia - dodawać partiami do masy na przemian z jajkami stale ucierając. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 - 55 minut ( do suchego patyczka). Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem

Nie tylko w kuchni
Różowy tort z malinami 145

dodać śmietan fix i cukier puder. Dokładnie wymieszać.  Biszkopt przekroić na 3 części. Na dwa krążki wyłożyć malinowy krem. Przykryć ostatnim krążkiem. Cały tort posmarować masą śmietanową. Udekorować malinami i kolorową posypką. Ciasto powstało w ramach akcji  Ciasto na niedzielę , gdzie tym razem królują maliny. Razem ze mną wypiekały:  Paulina ,  Szóste niebo ,  Mal Gosia

Ewusiowe Smaki
Biszkopt podstawowy 196

jeszcze około 10 minut aż masa osiągnie temperaturę pokojową. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Tortownicę wysmarować margaryną, obsypać mąką. Mąkę i sól przesiać i dodać do masy jajecznej, delikatnie ale dokładnie wymieszać. Wlać ciasto do formy. Piec 25-30 minut. Sprawdzić patyczkiem. Wyjąć formę z piekarnika i odczekać 5 minut, po czym zdjąć obręcz, odwrócić biszkopt do góry dnem

na moim stole...
Czekoladowe ciasto z cukinią 117

metodą muffinkową. Potrzebne są dwie miski i łyżka. Mikser jest absolutnie zbędny, wręcz go odradzam ;) Wprowadzenie zbyt dużej ilości powietrza do masy spowoduje, że po upieczeniu otrzymamy zbity dysk, który nie ma nic wspólnego z delikatną strukturą tego ciasta. Przepis jaki posłużył mi za bazę, to receptura na cukiniowe muffinki z Cake Bible autorstwa  Rose Levy Beranbaum. Jej muffinki(...)mokrych z drugiej miski i wymieszać łyżką lub rózgą/trzepaczką tylko do połączenia się składników. Powstałą masę wlać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut. Wyjąć i zostawić w formie na 10 minut, a następnie ciasto wyjąć z tortownicy i wystudzić na metalowej kratce

Posadzone i zjedzone
Mini torciki kokosowe z owocami i krystaliczną galaretką 171

Pełnia lata,  aż prosi się by wykorzystać owoce z ogrodu i zrobić mini torciki z kremem budyniowo-kokosowym , dzięki kremowej masie i nasączeniu ponczem wprost rozpływają się w ustach. Ciasto biszkoptowe pieczone w ceramicznych kokilkach natłuszczonych masłem, dzięki temu trikowi  każdy mini torcik jest idealnie równy, nie ma zabawy przy wycinaniu kółek  z całego biszkoptu, okruchów(...)już! polecam Wam ten patent J Takie słodkości zrobicie w 1,5 godziny a smak zrekompensuje Wasz czas spędzony w kuchni. Do filiżanki popołudniowej herbaty w sam raz. Składniki: Ciasto biszkoptowe na 6 sztuk: 3 duże jajka  5 łyżek cukru Królewskiego 8 łyżek mąki tortowej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1/2 litra mleka

Wanilia i Kardamon
Ciasto czekoladowo-bananowe 170

cztery partie. Po każdej porcji mąki, miksujemy na jednolitą masę.Na końcu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie łączymy z masą czekoladową. Najlepiej drewnianą łyżką lub łopatką.Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. I wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok. 65 min.Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

kulinarnyJa
Sernikowe placuszki z jabłkami 175

Stopniowo dodajemy twaróg i mąkę pszenną- cały czas miksując. Dodajemy żurawinę, dokładnie mieszamy łyżką. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do ciasta. Mieszamy. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy po dwie łyżki masy, formujemy owalne placuszki. Smażymy je z każdej strony na złocisty kolor. Sernikowe placki podajemy na ciepło. Placuszki przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Wspaniale smakują

Pobite gary Barbary
Dyniowo-cynamonowe bułeczki 152

kostkę i pieczemy w 200 stopniach przez ok 20 min, kiedy zmięknie miksujemy na pure 2. Ciasto -  3/4 szklanki mleka lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut 3. W misce miksera ucieramy na jednolitą masę pure z dyni, 1/2 szklanki cukru, 1/4 szklanki roztopionego masła, 3 jajka i 1 łyżeczkę soli(...)mąka zupełnie się połączy z pozostałymi składnikami, następnie dodajemy mieszaninę dyniową, oraz mąkę w dwóch partiach, miksujemy mikserem wyposażonym w hak do czasu aż masa stanie się jednolita, ale dość klejąca 5. Przekładamy ciasto do natłuszczonej miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 i 1/2 godziny 6. Nadzienie - 1/2 szklanki masła rozpuszczamy w rondelku, trzymamy

Słodki Kompromis
Ucierane ciasto z rabarbarem + film 141

oraz cukrem na puszystą masę, nie przerywając ubijania cienkim strumieniem wlewamy olej i porcjami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do gęstej masy wlewamy oranżadę i całość jeszcze chwilę miksujemy. Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką a na wierzchu układamy warstwę pokrojonego rabarbaru. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st.C około

Smakowite Dania
Krokiety wigilijne po rusku wg Aleex 149

naleśniki: Do misy wbić jajka, wsypać mąkę i wlać 1 szklankę mleka. Dodać szczyptę soli i 1 łyżeczkę oleju. Wymieszać trzepaczką na gęstą, gładką masę. Dodawać do niej porcjami mleko, cały czas mieszając. Ciasto powinno osiągnąć lejącą konsystencję, musi oblepiać łyżkę. Jeśli będzie za gęste, dodać troszkę więcej mleka, jeśli wyjdzie za rzadkie, dosypać mąkę. 3. Z ciasta usmażyć niewielkie

W mojej kuchni
Kruche babeczki z masą kajmakową 136

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jedne z ulubionych deserów w moim domu rodzinnym. Kruche ciasto: -> 300g mąki -> 200g masła -> 100g cukru (najlepiej pudru) -> 2 żółtka -> sól Masa: -> Kostka masła -> 1 puszka masy kajmakowej -> 1 niepełny kieliszek spirytusu Dodatkowo: -> 1 galaretka truskawkowa -> 1 tabliczka(...)czasie wyjmujemy. Ciasto należy rozwałkować na grubość około 5 mm. Z ciasta przy użyciu 1 foremki wycinamy odpowiedniej wielkości fragmentu. Wciskamy w foremki wcześniej posmarowane niewielką ilością masła. Pieczemy 15-20 minut. Kolejno przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do całkowitego stężenia. Następnym krokiem jest sporządzenie masy. Rozpoczynamy od tego, że masło powinno być w temperaturze pokojowej ( najlepiej wyjąć

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Tort tęczowy 198

ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, nadal miksować, następnie dodawać żółtka, jedno po drugim, za każdym razem dokładnie miksując. Do masy jajecznej wsypać obie mąki, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół, do każdej części dodać odrobinę wybranego barwnika, delikatnie połączyć. Dna dwóch tortownic o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przełożyć(...)ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić. W taki sam sposób upiec pozostałe 4 kolorowe biszkopty. Składniki na masę: 500 ml śmietany 36% 500 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru skórka z 1 cytryny + mocna herbata z cytryną Kremówkę i mascarpone przełożyć do miski, ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder

Domowa cukiernia Ewy
Früchtebrot, świąteczne ciasto 151

konserwantów, użyłam je bez moczenia. Reszta jak w przepisie. W trakcie pieczenia, już po 15 minutach przykryłam ciasto papierem do pieczenia, ma tendencję do szybkiego rumienienia się. Proponuję przykryć ciasto zanim włożymy do piekarnika i po 15 minutach zmniejszyć temp. do 160st.  Früchtebrot Potrzebujemy 200g suszonych gruszek 200g suszonych fig 150g rodzynek 125g masła 150g.orzechow włoskich –obrane / dałam(...)naczyniu wysokim mikserem na najwyższych obrotach ok. 4 minut. Mąkę z proszkiem, cynamon, goździki i sól zmieszać. Potem to   wymieszać na najniższych obrotach z masą jajeczną. Następnie dodać orzechy i owoce. Ciasto przełożyć łyżką do foremki, wygładzić go i postukać foremką kilkakrotnie o stół co zapobiegnie tworzeniu się za dużych pęcherzy w cieście. Piec na środkowej szynie

Leśny Zakątek