pieczenie. Na końcu dekorowanie. Spora ilość lukru królewskiego, barwniki i moja ulubiona posypka od Delecty Karmelowa:). Na całe szczęście moja córeczka bardzo zaangażowała przy dekorowaniu domku. Przepis na same ciasto piernikowe jest proste a dodatek białej czekolady sprawił że świetnie się z nim pracowało. Zatem jeśli macie trochę czasu i chęci, szczyptę entuzjazmu i cierpliwości to zapraszam do przedświątecznej zabawy(...)przyprawę do piernika i sól. 4. Do ostudzonej masy wbijamy jajko i mieszamy dokładnie do otrzymania jednolitej konsystencji, 5. Suche składniki łączymy starannie z masą czekoladową i wyrabiamy na dość gęste ciasto. Przykrywamy folią. Odstawiamy do lodówki na całą noc. 6. Kolejnego dnia rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm, i wycinamy kształty zgodnie z poniższym
vaniliowoczekoladowaPyszne, jesienne, nieskomplikowane ciasto. Zachwyca swą prostotą i smakiem, polecam! Składniki na jabłecznik z migdałową posypką na blachę o wym. 24x28 cm lub tortownicę o śr. 26 cm 3 żółtka 3 białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy korzennej 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki(...)kolejno po trochę oleju i mąki. Do powstałej masy dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy (masa będzie wyglądała jak jabłka lekko oblepione ciastem, ale tak ma być). Migdały mieszamy z cukrem. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, posypujemy płatkami migdałów, wkładamy do nagrzanego do 175 stopni
Rozpustne gotowaniekakao. Lekko ostudź, a następnie wymieszaj z jajkami, solą i wanilią. Na koniec przesiej mąkę i wymieszaj z masą czekoladową. Wyłóż masę do formy wyłożonej papierem, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut. Wyjmij ciasto i ostudź. W między czasie przygotuj mus. W kąpieli wodnej rozpuść rozdrobnioną czekoladę, marshmallows i mleko. Odstaw do ostygnięcia. Ubij śmietankę(...)sztywno. pod koniec ubijania zacznij dodawać masę czekoladową. Masa czekoladowa musi być dobrze ostygnięta. Inaczej zrobią się grudki. Wystygnięte brownie posmaruj równo musem i włóż do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto oprósz kakao i pokrój na kawałki. The post Brownie z czekoladowym musem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniamasy używa się tylko czekolady deserowe i ponad pół kilo cukru pudru. Ja jedną czekoladę deserową zastąpiłam czekoladą gorzką i dodałam 250 g cukru pudru. Według mnie w takiej wersji tort jest słodki ale nie jest mdły. Co prawda jest z nim trochę pracy i trzeba poświęcić na niego sporo czasu, ale i tak warto go przygotować. Z ciasta powinno(...)wymieszać. Podkład smarować masą, na to położyć następny podkład i ponownie posmarować masą. Czynność powtarzać aż wykorzystamy wszystkie podkłady. Ostatni podkład posmarować masą i za pomocą szprycy zrobić 8 dużych keksów lub tyle ile mamy kawałków ciasta z karmelem) na brzegu ciasta. Resztą kremu posmarować brzeg ciasta. Można zostawić kremu na 1 keks do dekoracji ciasta. O każdy keks
Mama Gotujebyło już nawet okruszków (zaleta dużej rodziny:-D). Ja jednak troszeczkę je zmieniłam dodając więcej jabłek i efekt jest oszałamiający. Ciasto jest puszyste, dzięki dodatkowi tak dużej ilości owoców ciasto smakuje jakby było nasączone pysznym, cynamonowym syropem, ale kwaskowy posmak jabłek przełamuje tę słodycz, równoważąc jego smak. Istna cynamonowa rozpusta! Składniki na kakaowo-cynamonowy jabłecznik na blachę o wym. 24x28(...)trochę oleju i mąki. Do powstałej masy dodajemy u bitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy (masa będzie wyglądała jak jabłka lekko oblepione ciastem, ale tak ma być). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem blaszki, wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem
Rozpustne gotowanieCiasto kokosowe chodziło już za mną od dłuższego czasu Aż w końcu postanowiłam że zrobię, troszkę zapomniane przeze mnie Rafaello. Żeby nie było za słodko, robię je zawsze na krakersach. Połączenie słodkiej masy i lekko słonych krakersów daje niesamowicie pyszne połączenie! Składniki: 2 opakowania krakersów po 180g 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cukry wanilinowe 2 żółtka(...)musi się ładnie połączyć. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Blachę wykładamy papierem i wykładamy krakersami. 1/4 masy kokosowej smarujemy krakersy i tak 3 razy. Ostatnią część masy (najmniejszą) wykładamy na wierzch ciasta i dokładnie rozprowadzamy. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi lub prażonymi migdałami. *ja czasami do masy dolewam troszkę Malibu
Olikowa kuchniaDzisiaj mała odskocznia od piernikowych smaków i aromatów, czyli to, co powstało z ostatniego biszkoptu - delikatne ciasto z lekką warstwą sernikową. Fajne połączenie smaków, pasujące do rozgrzewającej kawy lub herbaty. Dodatkowo bardzo prosto i szybko można taki torcik przygotować :) Delikatny biszkopt z karobem i warstwą sernikową bez cukru Biszkopt: z tego przepisu Krem: 550 g kremowego serka twarogowego(...)mlekiem w kąpieli wodnej, połączyć z kremem twarożkowym. Upieczony biszkopt przeciąć na dwa blaty. Jedną część umieścić w tortownicy i zapiąć brzeg. Wylać tężejącą masę. Drugą część pokruszyć i przykryć wierzch ciasta (nie zużywamy całego biszkoptu, a jedynie połowę - resztę można posmarować np. domową konfiturą ;)), odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą
FitKotKolejna odsłona ciasta dyniowego, tym razem bardzo proste z dodatkiem czekolady, dość wilgotne. Do jego zrobienia użyłam dżemu dyniowo-pomarańczowego (przepis tu-klik) ale równie dobrze można użyć miąższu z dyni. Miąższ należy wcześniej upiec w piekarniku w 180*C do miękkości a następnie zmiksować. *keksówka 30 cm Składniki: 400 g dżemu lub musu z dyni 250 g masła(...)umieścić w misce, dodać masło, cukier, miód i jajka. Zmiksować wszystko na jednolitą masę. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, wmiksować do masy. Czekoladę posiekać i łyżką wmieszać do ciasta. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C około 70 minut. Po wyjęciu z piekarnika dokładnie wystudzić. Połamaną czekoladę i mleko umieścić w miseczce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniablogu, a i dlatego zrezygnowałam w tym miesiącu z akcji Gotowanie za głosowanie. Od lipca natomiast wracamy już z nią normalnie! A tymczasem póki sezon trwa zrobiłam szybkie ciasto z rabarbarem i truskawkami. W końcu nie może zabraknąć wpisu z moimi kochanymi truskawkami!:) Przepis zaczerpnęłam z bloga Kuchnia u Krysi Składniki na foremkę 22x24 cm: 25 dag masła ¾ szklanki cukru(...)cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Ciągle ucierając wbijać po jednym jajku. Połączyć obie mąki i proszek do pieczenia. Przełożyć do masy i mieszać do czasu otrzymania gładkiego ciasta. Foremkę wypełnić ciastem, na wierzchu ułożyć dowolne owoce (u mnie truskawki i rabarbar). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówdoskonale zarówno na lekki obiad jak i pożywną kolację. Spód tarty zrobiony jest z mąk pełnoziarnistych, bez dodatku masła. Jest to zdrowsza alternatywa dla klasycznego ciasta kruchego. Wypełnienie tarty to cukinia, szpinak oraz masa serowo-jajeczna. Tarta jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno, więc sprawdzi się świetnie także jako przekąska na większy głód. TARTA
HealthyCreationskryształ, miksujemy. Następnie wlewamy olej, znów dokładni miksujemy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do reszty składników, miksując do połączenia składników. Na koniec do masy dodajemy cynamonowe kawałki jabłek, mieszamy wszystko łyżką. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej mąką keksówki (u mnie o wymiarach 31x12). Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 40 minut
Słodkie okruszkikryształ, miksujemy. Następnie wlewamy olej, znów dokładni miksujemy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do reszty składników, miksując do połączenia składników. Na koniec do masy dodajemy cynamonowe kawałki jabłek, mieszamy wszystko łyżką. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej mąką keksówki (u mnie o wymiarach 31x12). Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 40 minut
Słodkie okruszkiszklanka cukru/ksylitolu) ~1/2 szklanki kakao ~łyżeczka proszku do pieczenia (jeśli ciasto ma być bezglutenowe musicie użyć bezglutenowego proszku do pieczenia!) ~200-250g brzoskwiń Zagotować wodę, dodać sól i kaszę, gotować do momentu aż kasza nie wchłonie całej wody (ok. 15-20 minut). Ostudzić. Zmiksować blenderem/mikserem na gładką masę (żeby było łatwiej można dodać(...)jogurt, wymieszać z kaszą i dopiero wtedy zmiksować). Dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz brzoskwiń) i wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę. Brzoskwinie pokroić w ćwiartki i ułożyć na cieście skórkami do dołu. Piec w temp. 180*C przez 50-60 minut (jeśli wierzch będzie się zbytnio przypiekał można przykryć go folią aluminiową). Po wyłączeniu piekarnika
chili & sugarSkładniki na ciasto: 600 g mąki pszennej 70 g drożdży ( ¾ kostki) 200 ml mleka 5 żółtek 3/4 szklanki cukru 125 g masła cukier waniliowy Mleko podgrzewamy. Drożdże mieszamy w dużej misce z łyżką cukru. Dodajemy ciepłe mleko i 6 łyżek mąki- mieszamy i przykrywamy ściereczką na 10-15 minut. Żółtka miksujemy z cukrami na bardzo puszystą masę. Masło roztapiamy(...)Następnie dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy do momentu, aż ciasto wchłonie całe masło i będzie błyszczące i jednolite. Z ciasta formujemy kulę, podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Dzielimy na dwie równe części. Składniki na masę kakaowo- kawową: 4 czubate łyżki kakao 2 łyżki kawy sypanej 7 łyżek cukru Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. dodatkowo
Domowe ciastajest za słodki … nie jest też tortowy – jest za to niezwykle delikatny i fantastycznie komponuje się z biszkoptem. Kokos nie tylko pięknie zdobi, ale sprawia też , że ciasto pięknie pachnie i z całą pewnością znajdzie wielu wielbicieli! Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! SKŁADNIKI: ( tortownica 21 cm ) BISZKOPT: * jajko – 4 szt * mąka pszenna(...)kładziemy biszkopt, pokrywamy częścią masy, przykrywamy kolejnym biszkoptem, dociskamy i tak do wykończenia składników. Całość dokładnie wkoło smarujemy masą i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy na kilka godzin do lodówki ( najlepiej na noc! ). Smacznego! A jeśli macie ochotę na inne czekoladowe ciasta zajrzyjcie też na te! ( klik na zdjęcie
Ostra na Słodko