akcji Ciasta na niedzielę .Razem ze mną słodkości z rabarbarem piekły: Angelika , Dorotka , Magdalena . 20 dkg mąki Szymanowskiej Polskie Młyny 13 dkg cukru 150 ml jogurtu naturalnego 3 jajka 100 ml oleju Polskiego rzepakowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce [ u mnie młody rabarbar i suszona żurawina] Jajka i cukier ubić na puszystą masę.Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną(...)proszkiem do pieczenia, następnie dodać olej i jogurt.Na końcu dodać rabarbar [obrany i pokrojony ,wymieszany z 1 łyżką mąki ] , suszoną żurawinę i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 40 minut [do suchego patyczka].Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzeniekostka masła 1 szklanka gęstej śmietany najlepiej 18% Masło utrzeć z pudrem, dodawać po łyżce śmietany. Miksować bardzo wolno i nie za długo, bo masa może się zwarzyć. Dodatkowo: polewa orzechy Złożenie ciasta: 1/2 ciasta orzechowego- 1/2 kremu- ser- krem- ciasto biszkoptowe- polewa
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadwukolorowe ciasto o wdzięcznej nazwie Zebra . Nie piekłam go już tak długo, że zapomniałam, jak cudownie smakuje:) Polecam ! Składniki: 2,5 szklanki mąki pszenną 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 5 jajek 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę, dolewam cienkim strumieniem(...)zaś mąkę. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia i na środek wykładam trzy łyżki masy jasnej, a na jasną-trzy łyżki masy ciemnej i tak do wyczerpania obu rodzai ciast. Piekarnik nagrzewam do 170°C-180°C i wstawiam ciasto na 40-50 min do suchego patyczka. Upieczone wyjmuję, odstawiam na 10-15 min, następnie
Ciasteczkowy Potwórcukru cukier waniliowy 2 pomarańcze syrop klonowy (można zastąpić miodem) kora cynamonu 1 łyżka masła Przygotowanie Mąkę, mleko, jajka, olej i sól miksuję na gładką masę i odstawiam na około 20 minut. Powstałe ciasto powinno mieś konsystencję niezbyt gęstej śmietetany. Kiedy ciasto sobie odpoczywa przygotowuję nadzienie. Pomarańcze sparzam i szoruję. Z jednej pomarańczy ocieram skórkę a następnie ją filetuję
Magiczna kuchnia DariiCiasto: 3 łyżki miodu 3 szklanki mąki 1 łyżka cukru 15 dag margaryny 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki sody 1 łyżeczka amoniaku Miód i margarynę roztopić, przestudzić – przestudzone dodać do mąki i reszty składników.Wyrobić ciasto.Podzielić na 3 części i upiec 3 placki, jeden najcieńszy placek będzie pokruszony do masy jabłkowej.Piec(...)Polewa: 2 łyżki margaryny 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Wszystkie składniki wymieszać i lekko zagotować. Przełożenie placka: Placek kruchy – masa jabłkowa – masa z kaszy manny – placek kruchy – polewa. /źródło ,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkaprzesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę zdarza się że ciasto potrzebuje nieco więcej mąki wtedy należy jej dodać, ciasto jest gotowe gdy nie lepi się do ręki
RAROSSAformę do tarty średnicy 25 cm. Do naczynia wlej śmietankę 18%, dodaj jajka i cukier - zmiksuj. Wsyp mak i zawartość torebki z budyniem waniliowym - dobrze wymieszaj. Masę makową wylej na ciasto. Piecz 40 minut w 160 stopniach C. Ostudź tartę. Śmietankę 30% ubij z fixem do śmietany i cukrem pudrem. Wyłóż na zimną tartę. Wierz udekoruj małymi bezami. Smacznego
kolorowotorcikowodość proste w przygotowaniu. Ja do tego ciasta używam śmietanki w proszku, gdyż uważam, że takie ciasto zyskuje na lekkości. Składniki: Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 łyżki oleju Masa: * 2 opakowania śmietanki w proszku "Śnieżka" * 400 ml zimnego mleka * 2 galaretki truskawkowe * 300 ml wrzątku(...)zsiadła ). Do wysokiego naczynia wlać zimne mleko, wsypać "Śnieżkę" - ubić. Do ubitej śmietanki wlać wystudzoną galaretkę - wymieszać. Na biszkopt wylać połowę masy, szybko ułożyć truskawki, wylać resztę masy i przykryć biszkoptem. Ciasto wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowoPiernika można przełożyć od razu po przestudzeniu, lub pozostawić blaty na 3-4 dni. Ważne, aby 3-4 dni przed świętami piernik przełożyć, aby ciasto skruszało. Blaty piernikowe przełożyć do wyboru: podgrzanymi powidłami śliwkowymi, masą marcepanową / orzechową/ na grysiku, dżemem z czarnej porzeczki. Wszystko wedle uznania. Ja przekładałam domowym dżemem z czarnej porzeczki. Zużyłam 3 słoiki. Przełożone ciasto należy obciążyć
Kuchnia domowa Anipatelni lub rądlu zagotowujemy cukier miód i masło dodajemy drobno posiekane orzechy i podgrzewamy aż się cukier całkowicie rozpuści. Gotowe orzechy wylewamy na ciasto i pieczemy ok 25 minut w 180 st. C. Masa: 1,5 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 500 ml mleka 4 łyżki drobnego cukru 250 g masła w temperaturze pokojowej(...)proszek cappucino i miksujemy. Taką mieszankę wlewamy na gotujące się mleko, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy mieszając aż masa zacznie gęstnieć. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. 3/4 budyniu wykładamy na ostudzone ciasto, przykrywamy równomiernie krakersami, na których rozsmarowujemy pozostały krem. Całość posypujemy kakao lub startą czekoladą
Cynamonowe szczęścienadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając łyżką połączyć z masą jajeczną. Tortownicę (21cm) posmarować tłuszczem i posypać mąką, wylać ciasto i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić i podzielić na 3 krążki. Masa wiśniowa: Zagotować
Smakołyki Asiprzepis znalazłam w jednej z gazetek kulinarnych i od razu mnie zainteresował. Składa się z moich ulubionych warstw: sernik, masa adwokatowa, jabłka w galaretce i bita śmietana. No czy można żądać bardziej wypasionego ciasta. XD Sernik zielone jabłuszko świetnie pasuje zarówno na świąteczny stół, jak i jako weekendowe ciacho. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Naprawdę warto! Sernik zielone jabłuszko Składniki: Sernik(...)lekko tężejącą marmoladę wykładamy na sernik z masą. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (około 1/4 szklanki) i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i śmietanfix. Następnie dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Bitą śmietanę wykładamy na marmoladę jabłkową i posypujemy startymi orzechami lub kokosem. Ciasto schładzamy. Smacznego Artykuł Sernik zielone jabłuszko pochodzi
PatiGotujeodchodziło od ścianek garnka. Wystudź. Zimne ciast przełóż do misy miksera i ubijaj dodając po kolei jajka i białka. Zmiksuj na gładką masę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nastaw piekarnik na 200*C (termo obieg). Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blaszce ciastka w dowolnym kształcie. Piecz około 20 minut u 200*C. Upieczone eklerki przełóż(...)mąką, żółtkami i budyniem tak, aby nie było grudek. Mieszankę wlej na gotująco się mleka. Cały czas mieszając, zagotuj do zgęstnienia. Ostudź. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, w międzyczasie zimny budyń przetrzyj przez metalowe sitko i dodawaj łyżka po łyżce do masy maślanej. Miksuj do czasu wykorzystania całego budyniu i uzyskania gładkiego kremu. Ciastka przetnij na pół
Kulinarna (nie)codziennośćjeśli nie macie to kilogram jabłek Wykonanie: Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą dodajemy olej i jajka , wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotową przekładamy do tortownicy i pieczemy 45 minut 180 stopniach. Gotowe ciasta pozostawiamy chwile do ostygnięcia. Po tym czasie przekrawamy je na pół i smarujemy jedną połówkę prażonymi jabłkami i przykrywamy drugą częścią ciasta(...)drobne plasterki. Następnie przesmażyć je na w niewielkiej ilości wody aż się rozgotują, na koniec dodać wsypać galaretkę cytrynową i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Gotową masę jeszcze ciepłą można przełożyć na ciasto, smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziestopni. Masło z wodą i szczyptą soli doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i wsypujemy przesianą mąkę. Energicznie mieszamy drewnianą łyżką do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy do przestudzenia (etap przyśpieszam, miksując masę na wolnych obrotach), po czym dodajemy rozmieszane jajka. Miksujemy na gładką masę. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ptysie na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
Mienta blogŁączymy suche produkty z mokrymi i dokładnie mieszamy. Przelewamy do plasterków jabłek i dokładnie, ale delikatnie ponownie mieszamy. Do blaszki nakładamy plasterki obtoczone w cieście. Najlepiej dłońmi, małymi porcjami. Po nałożeniu 2/3 naszej masy. Wsypujemy do blaszki jeżyny lub maliny. Przykrywamy resztą jabłek i polewamy tym co zostało w misce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C przez
MamaOskarkaszklanki mleka 1/2 szklanki cukru 250 g masła 2,5 szklanki mleka w proszku Mleko z cukrem zagotować i wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, wlać mleko, wsypać mleko w proszku i zmiksować. Ciasto przełożyć kremem. Polewa 100 g czekolady mlecznej 5 łyżek mleka Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z mlekiem i wymieszać Polać wierzch ciasta. Schłodzić
O kuchni z uczuciemżółtego 1 cukinia 2 cebule sól pieprz mieszanka przypraw kuchni włoskiej 1 łyżka masła klarowanego 30 dag piersi z kurczaka WYKONANIE: z podanych produktów przygotowujemy ciasto, dokładnie mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy do jednolitej masy, odkładamy do lodówki na 2-3 godz. paprykę, cukinię, pomidory, cebulę kroimy w kostkę, smażymy na maśle klarowanym, dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy
Kuchnia Beatyspożywczą). Wkładamy do zamrażarnika i zabieramy się za przygotowywanie nadzienia. Awokado rozgniatamy widelcem, a następnie mieszamy z karobem i resztą składników, aż do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy na owsiano-kokosowy spód, dekorujemy owocami. Ciasto wkładamy do lodówki. Jest gotowe do krojenia po upływie 30 minut. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiugorącej wodzie, po chwili odsączyłam z wody i odcisnęłam. Z połowy cytryny starłam skórkę. Ser zmiksowałam z cukrem pudrem, masłem i jajkiem na puszystą masę. Dodałam rodzynki i skórkę z cytryny. Wymieszałam. Wyrośnięte ciasto przełożyłam na deskę, odgazowałam uderzając w nie. Rozwałkowałam na prostokąt (40 x 50 cm). Rozłożyłam na nim farsz. Rozsmarowałam równo, zostawiając około
Kuchnia u Krysi