Zapraszam dziś na lekki serniczek bez pieczenia. Takie ciasto jest idealne w ciepłe dni. Zmieniając smaki galaretek możemy za każdym razem mieć ciasto o innym smaku. Polecam Składniki: 100 g herbatników 3 galaretki truskawkowe w proszku 400 g jogurtu naturalnego 300 g serków homogenizowanych waniliowych blaszka 24x24cm Przygotowanie: Rozpuszczamy dwie galaretki w 1 szkl gorącej wody a trzecią galaretkę(...)dnie układamy herbatniki. Jogurt naturalny mieszamy razem z serkami homogenizowanymi i wlewamy ostudzone galaretki (rozpuszczone w 1 szkl wody), mieszamy żeby składniki się połączyły. Gotową masą jogurtową wylewamy delikatnie na ciastka. Wstawiamy ciasto do lodówki. Gdy ostatnia galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na ciasto i ponownie wstawiamy je do lodówki. Po kilku godzinach będzie gotowe
słodkie i nie tylko historie kulinarnekanapka z ciastem drożdżowym i jakimś smakowitym dżemem, do tego owocowa herbatka albo mleko. Mniam! :) Jadacie słodkie śniadania? Czy raczej jesteście z tych mięsożernych jak mój eM? Zapraszam na ciasto drożdżowe z kruszonką - mój przepis podstawowy :) "Składniki:1/2 szklanki ciepłego mleka (125 ml)40 g drożdży200 g masła1 szklanka cukru pudru2 żółtkajajko3 szklanki (300ml) mąkiew. 3 łyżki suszonych wiśni(...)miski) wrzucamy miękkie masło, wsypujemy cukier i ucieramy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy jajko i żółtka i dalej mieszamy, do uzyskania jednolitej puszystej masy.Do ubitej masy przesiewamy mąkę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Następnie na jednej stronie ciasta wgniatamy suszone winie, a na drugiej rozsmarowujemy zmielona skórkę pomarańczową a następnie ponownie wyrabiamy.Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy keksowej
Słodkie PrzyjemnościBiałka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać do momentu, aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Do masy dodać mak, migdały i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części i wyłożyć do dwóch takich samych form do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasto piec w temperaturze 170℃ przez około(...)masła; 1 łyżka soku z cytryny; Żółtka, 125 ml mleka i mąkę wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka dodać masę żółtkową i mieszając doprowadzić budyń do zagotowania. Gotować około 2 minut. Budyń wystudzić. Masło utrzeć na krem i cały czas ucierając dodawać stopniowo po łyżce budyniu, na koniec dodać sok z cytryny
In my kitchenłyżka kakao, 100g gorzkiej czekolady. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder. Dodać migdały, orzechy i kakao i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać posiekaną czekoladę. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić i pozostawić w formie. Mus czekoladowy: 6 żółtek, 100g masła, 700ml(...)upieczony spód, wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Polewa: 200g białej czekolady, 200g gęstej śmietany 18%. Czekoladę stopić na parze wraz ze śmietanką. Masę lekko przestudzić i wylać na wierzch ciasta. Schłodzić. Źródło: Kwestia smaku
Z miłości do słodkościlekkim, olejowym spodzie, z przecieraną galaretką czereśniową. Przepyszne połączenie, doskonałe na radosny początek wakacji :-) składniki na ciasto: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu (ewentualnie octu) składniki na masę serową: 1 kg twarogu typu ricotta (ja użyłam domowego*) 200 ml śmietany 12% 1 szklanka cukru pudru(...)żelatyny składniki na galaretkę czereśniową: 1/2 kg czereśni 1/2 litra wody 2 galaretki cytrynowe wykonanie: Jajka ucieram z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Całość mieszam delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę do suchego patyczka, około 15 minut. Wyjmuję
babka w formiekoniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Kakao i odżywkę przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Mieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy o 15 cm średnicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze(...)można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu biszkopt będzie równy. Odstawić do wystygnięcia. Przeciąć go na 3-4 blaty. PROTEINOWA, JAGODOWA MASA SEROWA Ser, jogurt, jagody, odżywkę
Candy Pandasminut. Gruszki wyjmujemy i odsączamy z zalewy. Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy starty ser żółty i pokruszony ser bluee. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim podłużną formę na tartę, wylewamy równomiernie masę serową, na to układamy gruszki i zapiekamy 20 minut w temperaturze 185 % C. Pod koniec pieczenia posypujemy ciasto odrobiną pokruszonego sera niebieskiego i jeszcze chwilkę zapiekamy
Kulinarne Fantazje Mariolijednym jajku cały czas ucierając masę. Dodaj teraz otartą skórkę i sok z cytryny. Zmiksuj. Przesiej mąkę z proszkiem i wymieszaj z maślaną masą. Na koniec dodaj utartą cukinię i delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto do natłuszczonej i oprószonej formy. Piecz przez 35 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmij z formy i ostudź. Utrzyj lukier i polej nim ciasto
codojedzeniaCiasto Kubuś przygotowuje się podobnie jak ciasto Shrek . Różni je tylko kolor soku użytego do przygotowania masy budyniowej. Zainspirowałam się przepisem z bloga Takietampichcenie i przygotowałam Kubusia w wersji bez pieczenia. Zamiast biszkoptu dałam na spód ciastka biszkopty. składniki: 1 l soku pomarańczowego typu "kubuś" 3 budynie waniliowe bez cukru (na 0,5 l mleka) 2 galaretki(...)góry. Drugą galaretke rozpuścić w szklance wody i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać wystudzoną tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na delicje. Wierzch ładnie wyrównać i posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby ciasto dobrze stężało
Monia miesza i gotujeNastępnie, stale mieszając (mikserem), dodajemy kolejno jajka i olejek waniliowy. Łączymy zawartość obu misek, dodając po 1 łyżce zawartość z miski nr 1 do płynnych składników. Masa jest bardzo puszysta. Wykładamy silikonowe foremki ciastem do wysokości 3/4. Do każdej z foremek wkładamy całą łyżeczkę nutelli i palcem, maczanym w wodzie wciskamy delikatnie w głąb ciasta. Muffinki pięknie wyrosną, więc jeśli
Ania i Marcin gotująłyżeczką cukru, dodać 50ml letniego mleka oraz 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia - masło roztopić, ostudzić - gdy rozczyn wyrośnie, rozpocząć przygotowywanie ciasta - żółtka utrzeć z cukrem, mąkę przesiać, dodać do niej masę jajeczną, wyrośnięty rozczyn, resztę mleka oraz ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać, następnie wyrobić elastyczne, odchodzące od miski ciasto - mniej więcej w połowie wyrabiania dodać stopniowo masło
Smakołyki BerenikiSkładniki na ciasto: 1 szklanka mielonych migdałów, 1 szklanka otrębów owsianych, 1/4 szklanki cukru trzcinowego, 50 g masła, Składniki na masę 1 kg jabłek, 1 gałązka rozmarynu, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka masła, Do smarowania kokilek: olej rzepakowy, otręby owsiane, Przygotowanie: Jabłka obierz i pokrój w cienkie cząstki. Rozmaryn posiekaj i podsmaż(...)przez 5 minut. Kokilki wysmarować olejem rzepakowym i posypać otrębami owsianymi. W dużej misce wymieszaj mielone migdały, otręby owsiane, cukier i masło. Zapełnij kokilki masą jabłeczną do 1/3 wysokości. Następnie nałóż na nie porcje ciasta i dociśnij. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut. Smacznego... /źródło: ,,Rewolucja na talerzu
Anioły w kuchnitłuszczem posiekać, dodać cukier roztrzepany z jajami, proszek do pieczenia, sól, wyrobić ciasto, wstawić do lodówki na 1/2 godz. Ciasto podzielić na 3 części i upiec oddzielnie na złoty kolor w tem 180C przez 15-20 minut. Masa serowa - składniki: 1 kg zmielonego sera 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1/2 szk mleka 3 jaja(...)jaja, cukier, cukier waniliowy, dobrze wymieszać, podgrzewać ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać roztrzepaną w mleku mąkę lub budyń, wymieszać i zagotować. Masą przekładać placki, a wierzch ozdobić polewą i kokosem. źródło ,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkaczekolady mlecznej 30 g śmietany kremówki 30% Dodatkowo: winogrona do dekoracji nektar wieloowocowy Hortex Przygotowanie: Ciasto czekoladowe: Do rondelka wlać olej i dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać mieszając, aż czekolada się roztopi i składniki się połączą. Ostudzić. Jajko z cukrem ubić na puszystą masę. Wlać olej z czekoladą i czerwone wino. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Zmiksować(...)rozpuszczenia żelatyny (nie wolno zagotować!). Ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i dodać zmiksowane winogrona. Delikatnie wymieszać. Następnie kilka łyżek dodać do masy z żelatyną, wymieszać i przełożyć do ubitej śmietany z winogronami, delikatnie wszystko mieszając. Ostudzone ciasto czekoladowe nasączyć czerwonym winem i wlać mus winogronowy. Wyrównać i wstawić do lodówki, aż stężeje. Pianka śmietankowa: Do rondelka wlać mleko
Oryginalny smakproszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Ciasto ciemne wyłożyć na ciasto jasne. Piec około 25-30 minut w 180 ° C Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostudzenia Masa śmietanowa 800 g śmietany kremówki (36%) 1/2 szklanki cukier puder 4 łyżeczki żelatyny Wykonanie Rozpuścić żelatynę w małej ilości wody ,odstawić do napęcznienia . Do rondelka(...)ubitą kremówkę zahartować . 1-2 łyżki śmietany kremówki dodać do płynnej żelatyny,wymieszać do połączenia. Wlewać strumieniem cienkim do ubitej śmietany kremówki miksując do połączenia. Ubitą śmietankę wyłożyć na ciasto. Polewa 150 g czekolady deserowej 1 łyżkę masła 6 łyżek mleka 2 małe żółtka Czekoladę ,masło i mleko rozpuścić w rondelku , na gładką polewę. Dodać żółtka i dobrze wymieszać
mojej kuchniżółtka. Do osobnej miseczki przesiać obydwie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Stopniowo dodawać do utartych jajek, ale już nie ubijać tylko wymieszać delikatnie szpatułką do ciast. Ciasto wylać na natłuszczoną blaszkę o wym. 23x23cm. piec około 35 minut w temp. 175st, do tzw. "suchego patyczka". Przestudzić i przekroić na pół, po czym obie części nasączyć herbatą. Krem(...)wlać na gotujące się mleko z cukrami. Stale mieszając, gotować, aż masa całkowicie zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, stale ucierając, dodawać po łyżce przestudzone masy budyniowej. Krem wyłożyć na pierwszy blat ciasta i przykryć drugim blatem. Krem stracciatella: 250 ml śmietanki 36%, 2 łyżki cukru pudru, 100 g startej mlecznej czekolady. Śmietankę ubić na sztywno
Z miłości do słodkościproszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Ciasto ciemne wyłożyć na ciasto jasne. Piec około 25-30 minut w 180 ° C Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostudzenia Masa śmietanowa 800 g śmietany kremówki (36%) 1/2 szklanki cukier puder 4 łyżeczki żelatyny Wykonanie Rozpuścić żelatynę w małej ilości wody ,odstawić do napęcznienia . Do rondelka(...)ubitą kremówkę zahartować . 1-2 łyżki śmietany kremówki dodać do płynnej żelatyny,wymieszać do połączenia. Wlewać strumieniem cienkim do ubitej śmietany kremówki miksując do połączenia. Ubitą śmietankę wyłożyć na ciasto. Polewa 150 g czekolady deserowej 1 łyżkę masła 6 łyżek mleka 2 małe żółtka Czekoladę ,masło i mleko rozpuścić w rondelku , na gładką polewę. Dodać żółtka i dobrze wymieszać
w mojej kuchniprzełożone pianką z advocatem. Ładnie się kroi i jest bardzo podzielne. Dodatkowej soczystości dodają mu mandarynki z puszki. Polecam na rodzinne przyjęcia. *foremka 23*23 cm Składniki: na ciasto: 125 ml mleka 70 g czekolady deserowej 1/2 szklanki kakao 1 szklanka mąki 2/3 szklanki cukru 1 jajko 70 ml oleju 125 ml kwaśnej śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku(...)patyczkiem. Wystudzi i przekroić na dwa blaty. Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Odstawić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Nadal miksując wlewać advocat a następnie wystudzoną żelatynę. Masę podzielić na połowę i przełożyć nią ciasto. Na wierzchu ułożyć cząstki mandarynek. Wstawić do lodówki minimum na kilka godzin
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia