ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:963/3191)

Półfrancuskie rurki z kremem z białą czekoladą 126

mąki pszennej 2,5 łyżki cukru 100g białej czekolady 170g masła lub margaryny 100g cukru pudru Sporządzić ciasto podstawowe. Wymieszać mąkę, jaja oraz pozostałe składniki. Ciasto zagniatać do momentu uzyskania gładkiej i aksamitnej masy. Podzielić na 5 części. Każdą rozwałkować na jednakowy placek, następnie przekładamy je tłuszczem za pomocą warstw. Rozwałkować. Schłodzić przez 30 min. Wyjąć z lodówki i ponownie

Słodki Zakątek
Kruche z rabarbarem i dżemem truskawkowym 153

dżemu truskawkowego 100% Rabarbar myjemy i  obieramy ze skórki. Kroimy na wielkość 1 cm. Mieszamy z dżemem. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie masę owocową wykładamy do blaszki na wcześniej przygotowane ciasto. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

kulinarnyswiatdomi
Chlebek bananowy / Banana bread 135

sól), a mokre składniki ze sobą (jajka, cukier, drobno rozdrobnione banany, olej i aromat). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitego masy. Na koniec dodajemy dodatki i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem. Chlebek wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 55 minut. Smacznego! *****   First, we prepare ons, that

Projekty ze smakiem
Tort mandarynkowo-ananasowy 198

Lekki tort na jasnym biszkopcie przełożony masą z serka mascarone i kremówki oraz mandarynkami i ananasami. Ma delikatny i orzeźwiający smak. Będzie smakował i dzieciom i dorosłym. Ten prosty tort może przygotować każdy. Nie wymaga on ani specjalnych umiejętności, ani doświadczenia. Przygotowuje się go szybko i wystarczy mu 1-2 godziny w lodówce przed podaniem. Składniki na tortownicę o średnicy(...)żółtku cały czas miksując na wysokich obrotach. Do gotowej masy jajeczne dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką, żeby masa nie opadła. Całość przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika i w tortownicy, z wysokości około 30- 40 cm , upuszczamy je na blat stołu. Zapobiegnie to opadaniu

Trzeci talerz
Sernik Amaretto z ricotty 205

pachnie amaretto , dzięki czemu przywodzi na myśl włoskie słońce i szalone wakacje!SKŁADNIKI :( blacha 20 x 24 cm )* ricotta – 750 g* likier Amaretto – 5 łyżek* olejek do ciast migdałowy – kilka kropel* drobny cukier – 150 g* jajko – 5 szt* śmietana 30% gęsta – 100 g*skórka z limonki – 1 łyżeczkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:UWAGA!Sernik Amaretto(...)obłędnie , więc jest to sernik raczej dla cierpliwych ;)Blachę natłuszczamy masłem , delikatnie obsypujemy bułką tartą.Ricottę miksujemy z cukrem na gładką masę , a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po 1 całym jajku.Po wymiksowaniu dodajemy gęstą śmietanę , olejek do ciast , skórkę z limonki i likier , a następnie delikatnie , ale dokładnie mieszamy.Masę wylewamy na blachę i wkładamy do nagrzanego na 180C

Ostra na Słodko
BISZKOPT ZE ŚMIETANKĄ I KOSTKĄ Z GALARETKI 98

Składniki na masę: 750ml śmietanki 30% 3 ulubione galaretki 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier.  Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 160oC piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy(...)wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 2 blaty. Każdy z nich nasączamy ponczem. Poncz:  cukier zalewamy przegotowaną wodą, dodajemy cytrynę i kilka kropel zapachu arakowego. Masa: Trzy g alaretki rozpuszczamy według przepisu. Zostawić do całkowitego stężenia. Pokroić w kostkę. Żelatynę zalać zimną wodą. Zostawić do napęcznienia. Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem

Słodki Zakątek
Sernik na zimno z bananami 158

Zapraszam na smakowity sernik bez pieczenia z bananami. Słodzony jest jedynie galaretkami bananowymi. To proste w przygotowaniu i tanie ciasto. Polecam Składniki: 100 herbatników 6 średnich bananów 250 g mascarpone 250 g ricotty 3 galaretki bananowe oraz: blaszka 24x24 cm Przygotowanie: Rozpuszczamy 2 galaretki w szklance gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie(...)bananów na herbatnikach. Do miski przekładamy mascarpone i ricottę, miksujemy przez chwilę a następnie dolewamy cienkim strumieniem galaretkę i miksujemy razme do całkowitego połączenia się. Przekładamy masę sernikową na banany i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto do lodówki. Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałe banany obieramy ze skórek i kroimy w plastry. Układamy plasterki bananów

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Różana gruszka w karmelizowanych jabłkach 152

Jabłka i gruszki to dary jesieni, które zamknęły w sobie gorący oddech lata- cieszmy się ich smakiem! Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej pół kostki margaryny 1 jajko i 1 żółtko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 ml aromatu pomarańczowego 5 łyżek śmietany 3/4 szklanki cukru Kisiel jabłkowy: Karmelizowane jabłka - przepis znajdziecie tu: KLIK Cynamon 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej(...)Sposób przygotowania: Cukier utrzeć z margaryną. Dodać aromat pomarańczowy,jajka i śmietanę. Dalej wyrabiać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo, aż powstanie jednolita masa. Chłodzić w lodówce minimum godzinę. Wyłożyć ciasto do tortownicy. Nałożyć przestudzony kisiel jabłkowy (Karmelizowane jabłka podgrzać z cynamonem i mąką ziemniaczaną). Gruszkę obrać i ułożyć na górze w dowolnej formie. Posypać świeżo startymi skórkami

Karczma Honorietty
Szarlotka ucierana 173

Uwielbiam ucierane ciasta!Te na maślance … na jogurcie,które powodują , że ciasto jest niesamowicie delikatne i puszyste!Jak wiemy ciasta takie robi się błyskawicznie , a najlepiej smakują prosto z piekarnika!Dziś mam dla Was przepis na jedno z moich ulubionych – z jabłkami.Świetna alternatywa dla klasycznej szarlotki. SKŁADNIKI: - maślanka – 250 ml- jajko(...)bułka tarta – do posypania  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA Cukier ubijamy z jajkami.Dodajemy maślankę i olej , mieszamy.Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy. mieszamy.Owoce myjemy , kroimy na kawałki.Ciasto wylewamy na blachę.Przez sitko posypujemy bułką tartą.Układamy jabłka.Pieczemy ok. 45 minut

Ostra na Słodko
Naleśniki ruskie z serem żółtym 139

składający się z ziemniaków, cebulki, białego sera i wędzonego boczku bardzo je przypomina. Plusem naleśników jest to, że robi się je o wiele szybciej niż pierogi, nie trzeba zagniatać ciasta i żmudnie go sklejać. Naleśniki podałam podsmażone na maśle z serem żółtym, ale świetnie sprawdzi się do nich też jakiś sos np. koperkowy albo pieczarkowy. [embed]https://youtu.be/sd9Sg1FDRh8[/embed] Składniki(...)ziemniaków cebula 250 g twarogu półtłustego 350 g boczku wędzonego pieprz, sól Ponadto: około 150 g sera żółtego Przygotowanie Składniki na naleśniki miksujemy do powstania jednolitej masy i odstawiamy na 20 minut, aby ciasto „odpoczęło”. Następnie smażymy cienkie naleśniki i odstawiamy je na co najmniej półgodziny – wtedy zmiękną i łatwiej będzie je zawijać. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie

e-PrzepisyKulinarne
Żytnie ciasto czekoladowe z dyni i banana 140

Kolejny eksperyment smacznego a przy tym zdrowego ciasta, z wykorzystaniem puree z dyni i bananów. Uwielbiam takie wilgotne ciasta niczym brownie w lżejszej odsłonie. To wyszło perfekcyjne.  Składniki (na małą formę "keksową"): 2 banany  3/4 szklanki puree z dyni hokkaido  3 jaja 1/3 szklanki mleka  5 łyżek ksylitolu  2 łyżki kakao  1 szklanka mąki(...)puree, jajka, mleko, ksylitol i Amaretto zmiksuj na gładką masę. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej do miski. Wymieszaj składniki mokre z suchymi i przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudź. Rozpuść 2 łyżki oleju kokosowego i wymieszaj z 4 łyżkami kakao

Mango Papaja
Ciasto jabłkowo-serowe 113

Piekarnik nastawiłam na 180 °C. Foremkę do ciasta wysmarowałam tłuszczem i wyłożyłam papierem do pieczenia Ciasto rozwałkowałam pomiędzy dwoma płatami folii kuchennej tworząc prostokąt wielkości blaszki do pieczenia. Ciasto przełożyłam do blaszki. Nakłułam widelcem i wstawiłam do piekarnika na 15 minut, żeby się lekko zrumieniło.     Z obu cytryn starłam skórkę a następnie wycisnęłam sok. Jabłka po obraniu(...)Wszystko dokładnie wymieszałam i dołożyłam   pianę z białek. Żeby nie zburzyć struktury piany, delikatnie ją wmieszałam do masy. Dołożyłam jabłka i znów delikatnie wymieszałam.   Masę przełożyłam do foremki na podpieczony spód ciasta. Foremkę wstawiłam do piekarnika na około 1 godzinę. Po upieczeniu pozostawiłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzone ciasto mogłam pokroić i ...     ....poczęstować moich łasuchów

Kuchnia u Krysi
Kokosowo-ananasowe rożki z francuskiego ciasta 182

wykorzystaniem ciasta francuskiego. Bardzo polecam. Jeśli nie lubicie ananasa, bądź go nie macie, możecie przygotować sam kokosowy farsz.   'kokosowo-ananasowe rożki z francuskiego ciasta' Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 0,5 szklanki mleka skondensowanego słodzonego - 2 łyżki gęstego jogurtu (może być greckiego, naturalnego) - 100g wiórków kokosowych - 3/4 szklanki drobno posiekanego ananasa z puszki - 1/3 szklanki ciepłej wody - 3 łyżeczki(...)gotować przez 2-3 minuty, do zgęstnienia masy. Zdjąć z ognia, dodać ananasa i dokładnie wymieszać. Odstawić na 15-20 minut do wystudzenia. Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na kwadraty. Na środku każdego kwadrata ułożyć łyżkę masy i skleić na rożki. Krawędzie rożków przycisnąć widelcem Rożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w piekarniku

CookYourself
Karpatka. 192

delikatnie szklista i pięknie odchodzi nam od dna uważamy ten etap za zakończony. Odstawiamy z palnika i czekamy aż całkowicie mam wystygnie. Kiedy ciasto jest całkowicie zimne dodajemy jajka i miksujemy/ucieramy je do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy ją na pół.Dwie formy 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nich nasze ciasto. Nie należy martwić się, że robimy(...)karpatki wyjmujemy z blaszek i studzimy na kartce. Kiedy są zimne przekładamy je ulubionym kremem. Wiem, wiem... To nie jest za bardzo profesjonalne, ale w tym przypadku użyłam gotowej masy. Spowodowane było to faktem, że taką posiadałam na stanie w kuchni. Kolejną rzeczą jaka do mnie przemówiła był fakt, że do jej przygotowania potrzebne było jedynie mleko. Ta masa

Malinowe Pocałunki
Ciasto Kostka Kawowo-Kajmakowa 145

Kolejne świąteczne ciacho z mojego przepisu przed Wami: kakaowy biszkopt obficie nasączony kawowym ponczem, słodka masa z domowego kajmaka i delikatny krem budyniowy… Bajecznie słodkie ciasto, w smaku podobne do 3 bita, ale jednak bardziej wytworne dzięki dodatkowi ponczu z lekką goryczką kawy. Nie będzie Wam po nim za słodko, a w sam raz;) Składniki na biszkopt kakaowy: 4 jaja(...)pieczenia 1 czubata łyżka kakao Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier. Dodajemy żółtka, miksując na najniższym obrotach. Mąkę z proszkiem przesiewamy do masy jajecznej, delikatnie mieszając, na końcu wsypujemy kakao i dokładnie mieszamy. Wykładamy do blachy 25 x 36cm. Pieczemy 30 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Składniki na kajmak: 500 ml mleka

Domowe ciasta
Tort malinowy 152

piankę ok. 5 minut. Dolewamy olej i dokładnie mieszamy. Mikser nie będzie nam już potrzebny przy biszkopcie, zamieniamy go na szpatułkę. Do masy przesiewamy sypkie składniki i delikatnie, ale dokładnie mieszamy w jednym kierunku (koniecznie!). Przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 22 cm. Tortownicę należy wcześniej posmarować masłem i oprószyć bułką tartą by po upieczeniu ciasto łatwo odkleiło się(...)Dodajemy po łyżce serka i dalej miksujemy. Wsypujemy cukier (oraz śmietan fix) i wlewamy sok z cytryny, całość mieszamy. Masę dzielimy na pół i do pierwszej części wsypujemy dwie duże garście malin i mieszamy. Krem malinowy rozkładamy na nasączonej części ciasta. Następnie nakładamy drugą część i nasączamy ją ponczem. Wykładamy pozostały krem i równo rozsmarowujemy go na cieście oraz

Emskie Smaki
Gryczane ciasto z bezą i truskawkami! 149

każdym domu, w różnej postaci i pewnie o wielu smakach. Ja dzisiaj proponuje Wam przełamać troszkę tradycję i spróbować ciasta z truskawkami z mąki gryczanej i z bezą kokosową. Ciasto ma ciekawy i niepowtarzalny smak. Warto od czasu do czasu spróbować czegoś innego.  Dlatego zachęcam serdecznie! SKŁADNIKI: - 6 łyżek oleju kokosowego (ewentualnie masła) - 1 jajko + 1 żółtko(...)cukru pudru płaskie -  3 łyżki wiórków kokosowych Ubij białka na sztywną pianę dodaj cukier i dalej ubijaj na wysokich obrotach, dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj delikatnie masę. Po upływie 35 minut od pieczenia ciasta otwórz piekarnik i wyłóż na ciasto pianę. Piecz kolejne 15 minut w temp 155-160 stopni C, z termoobiegiem. Ciasto po całkowitym wystudzeniu, udekoruj truskawkami ;-) Życzę

SMYKWKUCHNI
Bezglutenowe brownie 127

uczuleni na gluten albo chcecie po prostu spróbować czegoś nowego w kuchni przedstawiam Wam bezglutenowe brownie z czerwonej fasoli :) i jeszcze odpowiedź na nurtujące mnie od początku pytanie: czy ciasto smakuje jak fasola? Nie :) i testowałam to podstępnie na niczego nieświadomej rodzinie, która miała za zadanie zgadnąć tajemniczy składnik ;) Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli (około 500 g po odsączeniu zalewy(...)miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Odstawiamy do przestudzenia. Do masy dodajemy sodę, cukier, kakao i rozpuszczoną czekoladę, mieszamy wszystko lub miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy bakalie i przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni lub do „suchego patyczka”. Gotowe ciasto można udekorować

Ciastkozercy