śmietanę, wlewamy sok z całej cytryny i startą skórkę cytrynową. Mąkę tortową mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i sodą, wsypujemy do masy jajecznej, miksujemy krótko tylko do połączenia-ciasto będzie gęste. Szpatułką wybieramy ciasto z miski i wkładamy do wyłożonej papierem keksówki, wygładzamy. Pieczemy 50 minut w temp 165*c lub do suchego patyczka
Wanilia i Kardamonmleka,drożdży,1 łyżki cukru i 1/2 szkl. mąki krupczatki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z olejem. Masę żółtkową i rozczyn wlać do mąki,wyrobić ciasto i odstawić na 20 minut aby wyrosło. NADZIENIE: 1/2 kg truskawek budyń śmietankowy 1/2 l mleka 3 łyżki cukru Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru
Kolorowa kuchnia Elkipieczenia Ok. ¼ szklanki mleka 1 małe jabłko Olej do smażenie Przygotowanie: Mąkę, jajko, cynamon, cukier, proszek do pieczenie i mleko połączyć ze sobą na jednolitą masę. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, dodać do ciasta. Wymieszać. Patelnie posmarować olejem (ja robię to za pomocą pędzla i używam patelni do naleśników). Nakładać za pomocą łyżki ciasto i smażyć z obu stron
Fabryka pomysłówpewno się rozsmakujecie w tym jakże pysznym serniczku. W mojej wersji spód brownie, ale można zrobić swój wypróbowany SKŁADNIKI Ciasto brownie 60 g gorzkiej czekolady 50 g mąki 60 g masła 60 g cukru 1 jajko Masa serowa 1 kg twarogu na sernik ( gotowy lub zmielony dwukrotnie) 1 szklana cukru kryształ 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek(...)Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko ostudzamy. Jajko z cukrem ucieramy do uzyskania jasnej puszystej masy, a następnie partiami dodajemy roztopioną czekoladę. Gdy składniki się połączą dosypujemy mąkę. Przygotowane ciasto wylewamy do natłuszczonej tortownicy średniej wielkości. Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni ok. 7 -8 minut. Spód przestudzamy. Mus. Śliwki
W kuchennym oknie Ewyktóry smakowałaby wyśmienicie i nie zająłby zbyt dużo czasu. Padło na francuskie kwadraciki z gruszkami. Gruszki zatopione w czekoladowej masie ciasteczkowej. Nie uwierzycie ale w smaku obłędne. Szybkie, proste a zachwycają. Sama byłam zdziwiona, że połączenie gruszki z czekoladą plus ciasto francuskie to czysta rozkosz dla podniebienia. Niebo w gębie. Koniecznie wypróbujcie. Składniki na około 15 sztuk(...)ciasta francuskiego 70 g ciastek digestive w czekoladzie lub innych kruchych w czekoladzie 70 g masła 60 g cukru kryształu 5 dojrzałych gruszek Ciasto francuskie kroimy na 15 kwadratów. Ciasteczka blendujemy z masłem i cukrem. Powstałą masę cisteczkową rozsmarujemy na każdym kwadracie, boki około 1 cm zostawiamy wolne. Gruszki obieramy. Kroimy w plasterki i układamy na masę ciasteczkową. Gotowe kwadraty
Made By Mom And Sonpołączenia się składników, tak by piana nie opadła. Dodać suche składniki ( mąki, proszek, soda ). Wymieszać delikatnie szpatułką. Wylać masę na blachę 20x 35 cm. wyłożoną pergaminem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 35-40 min. ( do suchego patyczka ). Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Krem 🌿 200 ml. mleka 🌿 2 szkl. mleka w proszku ( najlepsze z biedronki Mlekovita(...)będzie bardzo gęsta, wręcz sztywna ). Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Łyżka za łyżką dodawać ostudzoną masę mleczną, cały czas miksując. Poncz 🌿 1 szkl. herbaty Teekanne Black Label 🌿 cytryna kilka kropli Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół. Nasączyć herbatą i przełożyć kremem. Polewa 🌿 200 g. czekolady 🌿 2 łyżki masła 🌿 orzechy do posypania
Kuchnia PaulettesKrem chantilly 100 ml maślanki 200 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru starta skórka z 1 cytryny Przygotowanie: 1. Ciasto kruche - wszystkie składniki ciasta ugniatamy szybko dłonią lub za pomocą miksera na jednolitą masę, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok 30 min 2. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, formę do tarty smarujemy masłem i wysypujemy(...)mąką, schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do przygotowanej formy, dociskamy palcami do brzegów, nadmiar odcinamy, tartę wstawiamy na chwilę do zamrażalki, po czym wykładamy papierem do pieczenia na wierzchu wysypujemy groch lub fasolę i pieczemy 15 min, po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy tartę jeszcze ok 10 min, wyjmujemy i studzimy 3. Cytrynowe wypełnienie - śmietanę zagotowujemy w rondelku
Słodki Kompromismazurek!Składniki:puszka masy makowej Bakallandmorele suszone Bakallandżurawina suszona Bakallandmigdały Bakallandpiana z 3 jajekpól puszki masy kajmakowejspód:25 dag mąki15 dag masła3 łyżki cukrujajkosól morska młynek KamisWykonanie:Masło posiekać z mąką, dodać cukier, szczyptę soli,jajko,zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Odłożyć na 30 min do lodówki.Ciasto rozwałkować, odłożyć kawałek ciasta do dekoracji,a resztą ciasta wyłożyć(...)tarty, ponakłuwać widelcem. Następnie przykryć papierem do pieczenia, wyłożyć groch lub fasolę, zapiekać 10 min w 180 st. Masę makową wymieszać z pianą,wyłożyć na ostudzony spód. Zapiekać ok 15 minut, po tym czasie wyjąć tartę, z odłożonego ciasta zrobić kwiatuszki wyłożyć na połówce ciasta, oraz przedzielić ciasto na połowę. Zapiekać ok 15 minut do zrumienienia ozdób z ciasta
Z Majeczką w kuchniwychodzi puszysta i miękka. Ale przejdźmy do naszej babki. Babkę przygotowałam z niespodzianką wielkanocną czyli króliczkiem w środku. Wbrew pozorom ciasto jest łatwe i nieskomplikowane chociaż czasochłonne. Jest jednak wart czasu jakie mu poświęcimy. To co gotowi? Czego potrzebujemy: Masa jasna: 1/2 op. cukru w anilinowego Winiary 1 łyżeczka proszku do pieczenia Winiary 2 jajka 1/8 szkl. cukru 2 łyżki(...)pszennej skórka i sok z 1/2 cytryny 2 łyżki kakao lukier, orzechy laskowe wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowujemy ciasto jasne: Białko ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Dodajemy cukier waniliowy oraz żółtka i mieszamy. Przesiewamy do masy jajecznej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy majonez Winiary oraz skórkę
Kuchnia w oparachSkładniki na stefankę bez pieczenia Domowa stefanka bez pieczenia 1 paczka herbatników petit beurre ok. 250 g 2 żółtka ¾ kostki miękkiego masła 100 g czekolady 5
Korniszonkicukier. gdy masa będzie jednolitą dolewamy szklankę mleka i 1/2 szklanki oleju. Mieszamy.W oddzielnej misce mieszamy mąkę pszenna, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do okrągłej formy na wierzch kroimy ćwiartki truskawek, tak aby pokryły cały wierzch ciasta. Posypujemy kruszonką.Przygotowanie kruszonki:Do wysokiej miski wrzucamy miękkie masło, mąkę
Słodkie Przyjemnościrozwałkowanego ciasta francuskiego (okollice 35/25cm) 0,5 szklanki mleka skondensowanego słodzonego 2 łyżki mleka 100g wiórków kokosowych 1/3 szklanki ciepłej wody 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej Rozgrzej piekarnik do 200stC. Mleko skondensowane razem z mlekiem wlej do garnuszka. Podgrzej na małym ogniu. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj do połączenia składników. W ciepłej wodzie rozmieszaj skrobię. Wlej do masy(...)kokosowej i dobrze wymieszaj (uważaj, żeby nie przypalić!). Gotuj przez 2-3 minuty - do zgęstnienia. Zdejmij z ognia i zostaw do wystudzenia. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na prostokaty. Na połowie każdego układaj łyżkę masy i sklejaj brzegi. Krawędzie dobrze dociśnij. Poduszeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 15-18 minut, lub do złotego koloru
Lejdi of the housemasy makowej – 850 gram *** W pierwszej kolejności robimy rozczyn: rozkruszone drożdże łączymy z ciepłym ale nie gorącym mlekiem. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia *** *** Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn z drożdży, żółtka, cukier, sól oraz spirytus i wyrabiamy ciasto(...)wyrabiamy jeszcze raz i dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na cienki prostokątny placek. Nakładamy na nie masę makową (po pół puszki na każdy makowiec), zostawiając około 2 centymetry wolne od brzegów *** *** Ciasto zwijamy, tak jak roladę a końce makowców podkładamy pod spód *** *** Makowce przekładamy na posmarowany olejem papier do pieczenia i zawijamy
Blog z Apetytemsłodka więc dla przełamania jej dużej słodyczy można na spód babeczek nałożyć trochę kwaskowego dżemu lub konfitury. składniki: kruche ciasto 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli nadzienie 1 puszka masy kajmakowej ( duża 510 g ) 100 g miękkiego masła oraz prażony słonecznik do posypania ( przygotowany według receptury na słonecznikowca ) Mąkę wymieszać(...)schłodzić w lodówce ok 30-60 minut. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm. Foremką do babeczki wyciąć koła i wylepić formeki. Piec na złoty kolor ok 12-15 minut w piekarniku nagrzanym na 180 C, funkcja góra-dół. Babeczki wyjąć z foremek i wystudzić. Przygotować nadzienie. Masę kajmakową przełożyć do miski. Dodać miękkie masło i dokładnie zmiksować. Gotową
Monia miesza i gotujePrzepyszny krem do tortów i ciast o smaku moich ulubionych cukierków Trufle! Robiłam go kilka razy, gdyż zależało mi, aby smak
Słodki Pomysł