ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:970/3191)

Tort "Doniczka" 132

łyżki Dodatkowo biszkopt kakaowy z 2 jajek serek mascarpone, 250g cukier puder, 2 łyżki masa cukrowa brązowa, 200g masa cukrowa różowa, fioletowa, zielona, po 100g masa cukrowa żółta, 50g   Przygotowanie Składniki na ciasto dzielimy na 2 części. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno. W międzyczasie dosypujemy po łyżce cukru i cukier waniliowy. Później dodajemy po jednym żółtku(...)Chwilę miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ubitych jajek, delikatnie mieszamy szpatułką. Dodajemy różowy barwnik. Dno formy (26cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 170st przez około 17-20 minut do "suchego patyczka". Wierzch nie może się zarumienić. Tak postępujemy z drugą częścią składników i dosypujemy niebieski barwnik. Blaty

Gotowanie moimi oczami
Brownie z malinami i białą czekoladą 180

czekolada. Dodatek wody różnej jest opcjonalny. Jak zawsze w przypadku brownie - z tym ciastem nie ma skuchy - cokolwiek do niego włożysz, jest wyśmienite!  Zobacz również przepisy na inne ciasta -----> BROWNIE Brownie z malinami i białą czekoladą - przepis: Składniki: (forma 23x24 cm) Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 1 biała czekolada 225 g masła 4 całe jajka 350 g cukru(...)skórkę pomarańczową oraz posiekane migdały. Piekarnik nagrzać do 160'C. Maliny oprószyć łyżką mąki.  Formę wyłożyć natłuszczonym  papierem do pieczenia, przelać do niej masę na  brownie . Maliny ułożyć na wierzchu ciasta. Białą czekoladę posiekać, posypać nią wierzch brownie . Piec około 45-60 min., aż boki i wierzch ciasta będą lekko chrupiące (środek ciasta pozostanie wilgotny). Smacznego

Moje Qulinaria
Piernik z guinnessem 140

roku na święta upiekłam piernik z piwem. No cóż stwierdziłam, że na tradycyjny piernik już za późno, a ten przepis wydał mi się całkiem prosty. Ciasto robi się szybko, pięknie pachnie, jest miękkie i bardzo smaczne. Dodatkowo polałam je polewą czekoladową. Polecam... Foremka o wymiarach: 25cm x 32cm Potrzebujemy: 150g masła 300g golden syropu 200g cukru trzcinowego muscovado 250ml(...)ognia i dodajemy mąkę połączoną z proszkiem i sodą. Mieszamy mikserem aż nie będzie grudek. W osobnej misce mieszamy jajka ze śmietaną. Dodajemy mieszankę do masy piernikowej i ucieramy wszystko na gładkie ciasto. Przelewamy całość do przygotowanej formy i pieczemy przez 45 min. ( do suchego patyczka). Ostawiamy do ostygnięcia, można polać polewą czekoladową. Przepis pochodzi z książki Nigella Lawson

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Rolada czekoladowa z nadzieniem z serka mascarpone i malinami 155

polecanego sernika. Na pewno to nadrobię! Za fantastyczny przepis na te roladę dziękuję Gospodyni Weekendowej Cukierni &12, która prowadzi fantastycznego i bardzo interesującego bloga Sweet Spoon . Składniki na ciasto biszkoptowe: 4 jajka; 100 g drobnego cukru kryształu; 100 g mąki pszennej; 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia; 4 łyżki kakao; 50 g startej gorzkiej czekolady; 1 cukier waniliowy - 16g; Wykonanie(...)wraz z kakao i proszkiem do pieczenia, na końcu wsypać startą gorzką czekoladę. Wszystko delikatnie wymieszać. Płaską formę o wymiarach 28x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać do formy i delikatnie wyrównać. Ciasto piec około 12-15 minut w temperaturze 180 o C. Należy uważać, by ciasto nie było za bardzo spieczone, bo wówczas pęknie podczas rolowania. Po upieczeniu

In my kitchen
IZAURA – SERNIK Z MURZYNKIEM 394

Sernikiem tego ciasta nazwać nie mogę , bo więcej tutaj ciasta czekoladowego niż sernika , ale wielbicielom zarówno tego i tego wypieku z całą pewnością posmakuje.Mokre , zimne , delikatne ciasto czekoladowe przełożone kremowym , waniliowym białym serem tworzy rewelacyjną całość!Nie za słodkie … nie za ciężkie … nie za trudne – w sam raz na wypiek do popołudniowej kawy.Polecam!SKŁADNIKI(...)zostawiamy ).Masło ucieramy na gładką masę z cukrem i żółtkiem.Dodajemy zmielony ser i budyń , cały czas miksując.Białka ubijamy na sztywno , dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.Wylewamy na ciasto serowe – robimy to niedokładnie tworząc łaty / maziaje.Przykrywamy resztą ciemnego ciasta.Wkładamy do nagrzanego na ok. 180C piekarnika na ok. 50 – 55 minut ( do suchego patyczka ).Czas pieczenia

Ostra na Słodko
Proteinowy torcik z kremem „serowym” limonkowym i szpinakowym ciastem (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 128

zmiksować mleko roślinne, olej, ksylitol, szpinak, sok z cytryny na gładką masę. Na końcu dodać glutek z siemienia lnianego i znów miksować. 6. Do suchych skąłdników dodać mokre i kilak minut mikserem na wysokich obrotach całość połączyć. 7. Do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia wlać ciasto i piec w 170-80’C ok 40-55 minut. Należy sprawdzać(...)masy i wymieszać. Całość podgrzać na małym ogniu aż do zagotowania i ciągle mieszając trzymać na ogniu jeszcze minutkę. 11. Do masy dodać zagotowany agar oraz mąkę kokosową i całość znów wymieszać lub zblendować na gładko. 12. Zielone ciasto przekroić na dwa równe blaty. Górę ściąć i zjeść (kawałek zostawić do ozdoby). 13. Pierwszy blat umieścić w oczyszczonej tortownicy, wylać

Candy Pandas
Delikatny sernik na czekoladowym spodzie. 115

słodki wypiek, ale czy przypomni choć w małym stopniu sernik? Wątpię. Wszystkie składniki masy twarogowej mieszamy ręczni, chodzi o to aby jej nie napowietrzyć. Słodzimy według własnych upodobań smakowych.  Tortownicę smarujemy masłem  i obficie posypujemy wiórkami kokosowymi. Do malaksera wrzucamy suche składniki na ciasto, a raczej na kruszonkę. Delikatnie mieszamy aby się wszystko wymieszało. Dodajemy masło i jajko(...)łyżce wody, do momentu aż powstanie tzw żwirek. Do tortownicy najpierw wylewamy masę twarogową,  a wierzch równo pokrywamy kruszonką. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach, a następne 70 minut w temperaturze 150 stopni. Wyłączamy piekarnik, po 15 minutach lekko uchylamy i zostawiamy ciasto na dobrą godzinę. Po dwóch godzinach od wyłączenia, wyciągamy z formy. Za pomocą noża oddzielamy

Dieta moja pasja
Zając Wielkanocny 130

Cudowny, banalny i pyszny torcik, który świetnie sprawdza się na każdym przyjęciu, ale na Wielkanoc będzie również cudowną ozdobą każdego stołu. Składniki: na ciasto: 300 g drobno startej marchwi    100 g ananasa   40 g migdałów w płatkach   70 g wiórków kokosowych   300 g mąki pszennej   1 opakowanie cukru wanilinowego   2 łyżeczki przyprawy piernikowej(...)pieczemy ok.50 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy. Przygotowujemy krem: serek, cukier puder i masło miksujemy przez 3 minuty na najwyższych obrotach. Kremem smarujemy półkulę z ciasta i obsypujemy ją obficie wiórkami kokosowymi. Z masy cukrowej lepimy łapki i nadziewamy je na wykałaczki, które wbijamy w odpowiednim miejscu naszego królika. Rafaello nabijamy na wykałaczkę i umieszczamy w miejscu ogonka. Gdy okażę

Wielki apetyt
Tort płatkowy 156

stołowych ciasta na każdy okrąg) i piec pojedynczo przez około 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200ºC. Zaraz po upieczeniu usuwać papier z każdego placka, wtedy najlepiej odchodzi. Przygotować krem. Ugotować budynie (dodając cukier) wg instrukcji na opakowaniu z zachowaniem mniejszej ilości mleka. Wystudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch a następnie stopniowo dodawać wystudzony budyń. Otrzymaną masą posmarować(...)powierzchni pojawią się pęcherzyki. Tak przygotowaną masę odstawić na 5 minut do przestygnięcia. Nie dłużej, ponieważ wtedy zbyt mocno by nam zgęstniała. Płatek ciasta, który nam został ułożyć na desce do krojenia i równomiernie pokryć przygotowaną masą karmelową. Ostawić na 20 minut do lekkiego zastygnięcia a następnie pokroić na 12 równych części (fot.4). Wstawić do lodówki do całkowitego "ścięcia" karmelu

Świat Ciasta
Babeczki z kremem budyniowym 168

jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka opcjonalnie: 2 łyżki kakao Przygotowanie: Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy trzepaczką. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1cm od brzegu, zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Składniki na krem budyniowy: 1 opakowanie(...)mieszania, aż pojawią się pierwsze bąbelki. Ciepły budyń przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą, dzięki czemu na przestudzonym budyniu nie zrobi się kożuch. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce zupełnie zimny budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Artykuł Babeczki z kremem budyniowym pochodzi z serwisu CityTaste - Przepisy

CityTaste - Przepisy
BABKA CZEKOLADOWA Z WIŚNIAMI 152

Starajcie się także nie wydłużać niepotrzebnie czasu pieczenia, gdyż mogłoby to nadmiernie wysuszyć ciasto. Pod koniec pieczenia wbity w ciasto patyczek powinien być suchy. Aby uniknąć zakalca warto pamiętać o kilku żelaznych zasadach: wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową,  masa maślana powinna być jasna, puszysta i lekka wszystkie suche składniki powinny być przesiane SKŁADNIKI / wszystkie składniki powinny mieć temp(...)Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy odsączone z nadmiaru soku wiśnie i delikatnie mieszamy szpatułką. Powstałą masę przekładamy do formy ( powinna wypełniać  max. 2/3 wysokości) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 35 minut lub do czasu, gdy wbity patyczek  nie będzie oblepiony ciastem ( będzie suchy). Ciasto studzimy w formie przez ok 10 minut i wykładamy na paterę

cool and minty
Irlandzkie ciasto czekoladowe na piwie Guinness 209

które rozbrzmiewają tego dnia niezwykle skocznie, głośno i radośnie, rwąc do tańca każdego! Ogromnie polecam, bo to jedno z lepszych i prostszych niezwykłych ciast czekoladowych, jakie upieczecie! :D Irlandzkie ciasto czekoladowe na piwie Guinness Potrzebujesz: 300g masła 100g kakao 175ml piwa Guinness  250g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 370g cukru 150ml kwaśnej śmietany 18% 3 jajka(...)pieczenia i cukrem. 3. Do mąki dodaj jajka, śmietanę, ekstrakt waniliowy i roztopione masło z piwem i kakao - wymieszaj bardzo dokładnie trzepaczką/ szpatułką, tak aby masa była gładka i jednolita. 4. Wylej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Piecz 1h w 180*C lub do suchego patyczka. Krem: 1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. 2. Wymieszaj czekoladę

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Czekoladowe ciasto chlebowe 143

postanowiłam wykorzystać co nieco składników znajdujących się akurat w kuchni. Efekt przeszedł moje oczekiwania... Ale co ja tu będę pisać - sami musicie tego spróbować :-D Czekoladowe ciasto chlebowe CZEKOLADOWE CIASTO CHLEBOWE 300 g kilkudniowego pieczywa 1 szkl mleka 2 jajka 2 łyżki margaryny 2 łyżki kakao 0,5 szkl brązowego cukru spirytusowy aromat waniliowy 50 g wiórków kokosowych Mleko zagotowujemy(...)oddzielnej misce ubijamy jajka z cukrem, margaryną i kakao. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy partiami papkę chlebową (cały czas miksując) oraz aromat waniliowy i wiórki kokosowe. Masa powinna wyjść zwarta, ale nie zbita. Ciasto przekładamy do foremki wyściełanej papierem do pieczenia ( u mnie 24x24) i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smakuje obłędnie pokrojone na małe

peggiwkuchni
Ciastka owsiane z jabłkiem 116

Ciastka owsiane to propozycja zdrowego śniadania do pracy czy szkoły. Można przygotować ciasto wieczorem i przechować w lodówce, a rano wstawić do piekarnika i zabrać ze sobą jeszcze ciepłe :) Zapewniam, że są bardzo syte i pożywne. Ja już po 2 byłam najedzona :) Składniki: 1,5 szkl. płatków owsianych górskich 3/4 szkl.mąki krupczatki 50 g masła 2 łyżki miodu(...)starte jabłko wraz z sokiem, który się wytworzył. Jeszcze raz mieszamy aż masa będzie jednolita i gęsta, dodajemy krupczatkę, śmietanę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta. Łyżką nabieramy porcje ciasta, formujemy kulkę, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach

Kolorowy Przepisownik
CIASTO MARCHEWKOWE – 0,50 zł 7291

składnikach. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARCHEWKA (15 min): to najgorszy etap przygotowań, ale po nim to kwestia dosłownie 5 minut, aby ciasto marchewkowe wylądowało w piekarniku. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Odciskamy z niej sok (dociskając łyżką lub przez gazę) – nie wylewajcie soku, tylko przelejcie do szklanki(...)delikatnie mieszamy. 7. MĄKA, SODA, PROSZEK, SÓL, CYNAMON (1 min): przesiewamy je przez sitko (nie jest to niezbędne, ale dzięki temu nie będzie grudek) do masy, delikatnie mieszamy całość. W tym momencie ciasto nie wygląda zachęcająco (skojarzenie sami wysuńcie), ale taki już jego urok. Po upieczeniu będzie wyglądało całkowicie inaczej, nie martwcie się :D. 8. FORMA: gotowe ciasto marchewkowe przelewamy

Nerds Kitchen
Sernik z malinkami 164

dobieramy według własnych upodobań:) Sernik jest delikatny o lekko cytrynowej nucie. Mnie i moim znajomym smakował, więc może i Wy w tym serniczku zasmakujecie?:) Spód ciasta: cieniutki biszkopt waniliowy wg własnego przepisu; Składniki na masę serową: 1 kg sera waniliowego*; 300 g cukru pudru; sok z 1 cytryny; 1 cukier waniliowy; skórka otarta z 1 cytryny; 40 g żelatyny(...)gorącej wody; 350 g jogurtu naturalnego; 500 ml śmietany 30%; Składniki na wierzch ciasta: maliny lub inne owoce; 2 galaretki w wybranym smaku (u mnie malinowe);  Wykonanie: Ser, cukier puder, cukier waniliowy, otartą z cytryny skórkę i sok wymieszać. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w bardzo gorącej wodzie, lekko przestudzić i wymieszać z jogurtem. Jogurt dodać

In my kitchen
Nadziewane pierniczki z powidłami śliwkowymi 219

Miękkie pierniczki z powidłami śliwkowymi, które nie tylko wypełniają wnętrze pierniczków, ale są też składnikiem ciasta. Oblane miękką czekoladą są przepyszne i trudno się im oprzeć. 1/2 szklanki miodu prawdziwego płynnego 1/2 szklanki cukru brązowego 100 g masła 1/4 szklanki powideł śliwkowych 1/4 szklanki śmietany 18% 1 jajko 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika(...)jeszcze ciepłej dodać jajko wraz ze śmietaną. Mąkę pszenną przesiać razem z kakao i wymieszać ze spulchniaczami oraz przyprawą do piernika. Suchą mieszankę wsypać do masy miodowej i wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Ciasto odstawić na parę godzin do lodówki. Można też pozostawić ciasto na dłużej, do kilki dni i upiec w dogodnym czasie. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypując mąką

https:KKuchniaMniam
Mini tarty cytrynowe 171

Ciasto kruche na tartaletki 100 g masła o temperaturze pokojowej 2 żółtka 200 g mąki 3 łyżki cukru lub wg uznania szczypta soli Krem cytrynowy 2

Korniszonki
Łatwy torcik z pianką i truskawkami bez pieczenia 223

rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzątku. Studzę. Truskawki kroję na mniejsze kawałki. Dno tortownicy wykładam biszkoptami. 2. Schłodzone mleko miksuję z tężejącą galaretką. Dodaję truskawki. Mieszam. Masę wylewam na tortownicę wyłożoną biszkoptami. 3. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki. Przed podaniem dekoruję owocami

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik na zimno 132

łyżkami cukru pudru na sztywno, następnie dodajemy zmielony twaróg, resztę cukru pudru, cukier waniliowy oraz rozpuszczoną we wrzątku oraz przestudzoną żelatynę. Łączymy ze sobą dokładnie składniki. Masę serową wylewamy do tortownicy wyłożoną biszkoptami. Ciasto wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 litra gorącej wody zostawiamy do lekkiego stężenia. Sernik wyciągamy z lodówki kładziemy na wierzch umyte owoce

kgwjanczewo