ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:965/3191)

Pierożki z ciasta francuskiego z serem 236

boku 8-9cm Przygotowujemy farsz, ser dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, jedno żółtko i jedną łyżkę jogurtu naturalnego, następnie wyrabiamy jednolitą masę serową. Nakładamy po ½ łyżki farszu na każdą porcję ciasta francuskiego, następnie ciasto składamy w trójkąty i zlepiamy boki ze sobą. Każdy pierożek smarujemy z wierzchu rozmąconym żółtkiem i posypujemy szczyptą cukru. Pierożki układamy na blachę

Księga-Smaku
Miodowy sernik 192

biała polewa i pokrojone trufle. Arystokracja wśród serników.  Mój ulubiony.  Idealny na święta Bożego Narodzenia. Składniki: Tortownica 22 cm Ciasto: ½ szklanki mąki pszennej 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g twarogu w kostce 4 jajka 2 łyżki mleka w proszku ½ szklanki mleka skondensowanego 3 łyżki miodu prawdziwego 1  laska(...)misce, zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażarki. Po tym czasie ciasto zetrzeć na spód wyłożonej pergaminem tortownicy, lekko docisnąć  palcami do formy, włożyć do lodówki na czas robienia masy serowej. Masa serowa: Twaróg w kostce umieszczamy w misce, wlewamy mleko skondensowane , wsypujemy mleko w proszku oraz budyń, z wanilii wydrążamy

Wanilia i Kardamon
Makowiec z owocami i galaretką 207

średnicy 24 cm. Masa makowa: Jajka ubijamy z cukrem na puszysta pianę. Dodajemy gotową masę makową i kasze manną. Miksujemy do połączenia składników. Masę przelewamy do tortownicy. Rodzynki w czekoladzie wciskamy w mak. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 45 minut. Studzimy. Wierzch: Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Banana kroimy w półplasterki, mandarynki obieramy z łupinek

VioletoweKucharzenie
Irish Cream cheesecake (sernik z Bailey's) 208

masy serowej. Aby przygotować masę serową, wszystkie składniki dokładnie miksujemy. ( nie oddzielamy białek od żółtek), na koniec dodać chipsy czekoladowe lub posiekaną czekoladę i wymieszać. Masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Tortownicę z ciastem serowym umieścić w większym naczyniu, do którego należy nalać wody do 1/3 wysokości tortownicy. Piec około 1 godziny w temperaturze 170 st. C. Nie pieczemy

In my kitchen
Ciasto jogurtowo limonkowe z jeżynowym sosem 218

jogurt, olej, cukier, skórkę i sok z limonki. Dodawać po jednym jajka, cały czas miksując. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól prosto do masy jogurtowej. Mieszać łyżką aż składniki się połączą.Wlać ciasto do przygotowanej tortownicy  i piec przez 35 do 40 minut , aż góra się zezłoci a patyczek   włożony w środek ciasta wychodzi czysty

Stare Gary
ŚWIĄTECZNE CIASTO MANDARYNKOWE - BEZGLUTENOWE 444

całe mandarynki, wraz ze skórką i miąższem, które uprzednio należy gotować przez 2 godziny. Następnie miksuje się ja na gładko i taki mus dodaje do masy z jajek i mielonych migdałów. Do przygotowania tego ciasta nie potrzeba mąki (ani masła), jest ono więc idealne na przykład dla osób na diecie bezglutenowej. Ciasto piekłam w większej torownicy, gdyż jest ona duże

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto kawowe 241

kitowate"..i na dodatek jeszcze podczas przekładnia kawałek ciasta mi się "odłamało".. ale udało mi się je przekroić i posklejać..a potem nasączyłam je i przełożyłam masą jogurtową i posypałam okruchami z ciasta..i jak tako było..ale ogólnie nie byłam zadowolona.. 2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 4 żółtka 3 czubate łyżki miękkiej margaryny (około(...)zmiksować. Następnie, stale ucierając dodawać kawę z mlekiem na przemian z mąką. Foremkę 20x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut. Wystudzić i przekroić na połowę.Przełożyć masą jogurtową [ jogurt zmiksować , dodać rozrobioną żelatynę.], dowolnie udekorować. Razem ze mną piekły [ dziękuję]: Ala Lidia

Moje domowe kucharzenie
Kuchenne ABC – czyli ciasta i ich rodzaje 309

mamy wyczytałam jeszcze jeden sposób: do masy serowej należy dodać ugotowany i przeciśnięty świeżo ugotowany ziemniak. Aczkolwiek przyznaję się, ze tej metody nie wypróbowałam na żywym organizmie :) Jeśli chodzi o bakalie w serniku polecam sprawdzona metodę polegająca na sparzeniu, ostudzeniu i posypaniu maka pszenną. Dzięki temu nie opadną na dno. Biszkopt czyli ciasto mistrzów! Biszkopt charakteryzuje się lekkością i puszystości(...)czasu do czasu może się przydarzyć każdemu. Aby tego uniknąć należy się trzymać ogólnych wytycznych: Wszystkie składniki potrzebne do pieczenia ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu cukier szybciej rozpuści się ucierany z masłem czy jajkami. Masa ucierana do białości mikserem lub ręcznie powinna być bardzo gęsta i jednolita. Jeżeli chcemy uzyskać lekkie i puszyste ciasto, oddzielamy białka

Pyry na Gaz
Waniliowy sernik na zimno 246

obrotach miksera.Formę o wymiarach 30 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut. Odstawić do ostygnięcia.Przygotować poncz do zwilżenia biszkoptów. W kubku lub szklance zaparzyć mocną herbatę, posłodzić. Odstawić do wystygnięcia.Margarynę na masę serową rozpuścić w rondelku. Dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszany z żółtkami ser (fot.1). Chwilę(...)małej miseczki a resztę rozłożyć równo na blacie biszkoptowym (fot.4). Przykryć drugim blatem, skropić resztą herbacianego naparu i posmarować cieniutko odłożoną masą. Galaretkę przygotować wg przepisu. Resztę truskawek pokroić w krążki. Ułożyć je równomiernie na cieście - a gdy nasza galaretka lekko się zetnie, wylać ją na ciasto. Chłodzić w lodówce minimum 4 godziny

Świat Ciasta
cappuccino - ciasto 607

dość szybko. Ciasto nie wymaga pieczenia. Jedna moja rada ....najlepiej je zrobić po wypłacie :D Tak, tak, troszkę to wszystko kosztuje, ale jakby chcieć podsumować koszty wypieku innego ciasta, to nie wiem czy nie byłyby przybliżone. Za darmo nic nie ma a na to ciastko naprawdę warto się skusić :D Znów rozpędziłam się i prawie jak na gadu gadu nawijam(...)czekoladę. Mieszałam do uzyskania aksamitnej masy. Nie gotowałam już po dodaniu czekolady. Odstawiłam do stężenia do lodówki. Dziś już mogłam normalnie kroić ciasto :D Jeny! Ale pycha! Palce lizać! Albo mieszadła miksera :P Tak, po zrobieniu masy cappuccino nie mogłam oprzeć się temu nawykowi z dzieciństwa :D Chociaż w dzieciństwie oblizywało się tłuczek, ale przyzwyczajenie pozostało :D Mama przestrzegała

Pieprzyć z Fantazją
Tarta piernikowa 189

razem to co bardzo lubimy z osobna a u nas w łącznym wydaniu czyli tarta piernikowa Składniki na ciasto: - 300 g mąki pszennej - 170 g masła - 70 g cukru pudru - 1 łyżka jogurtu - 1 łyżeczka przyprawy korzennej Składniki na masę piernikową: - 155g mąki pszennej - 115g drobnego cukru do wypieków - 1/3 łyżeczki soli - ½ łyżeczki sody oczyszczonej - ½ łyżeczki proszku do pieczenia(...)wyciągamy i zostawiamy to wystygnięcia. Gdy tarta nam ostygnie robimy polewę. Jajko mieszamy z cukrem pudrem na jednolitą masę. Potem dodajemy kakao i mieszamy. Na koniec wlewamy gorące rozpuszczone masło i mieszamy aż polewa zacznie nam gęstnieć. Gotową polewą polewamy ciasto i dekorujemy skórką kandyzowaną z pomarańczy. Mamy nadzieję że ta nasza wersja piernika przypadnie Wam do gustu Smacznego

Kuchenne Wariacje
Strucla makowa :) 145

Sposób przygotowania: Drożdże dodajemy do ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i mąki a następnie odstawiamy do wyrośnięcia. W miseczce miksujemy na puszystą masę żółtka z cukrem. Następnie dodajemy mąkę i wyrośnięte drożdże i ugniatamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę i jeszcze chwilkę ugniatamy. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie dzielimy je na dwie równe części. Każdą

Magia jedzenia.
Babka puchowa z lukrem różanym 180

proszkiem do pieczenia – mieszamy. Masło ucieramy robotem, dodajemy cukier. Do utartej masy wbijamy, po jednym, całe jajka. Każde następne dodajemy dopiero po wrobieniu poprzedniego. Partiami wsypujemy przesiane mąki. Kolejno dodajemy olej, esencję i na końcu ocet. Przez chwilę ucieramy jeszcze robotem, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto przekładamy do formy babkowej z kominkiem wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą(...)minut. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i po lekkim przestudzeniu wykładamy z formy. Wszystkie składniki na lukier ucieramy (łyżką lub robotem) na gładką masę. Polewamy przestudzoną babkę. Babka puchowa z lukrem różanym ma strukturę ciasta piaskowego. Możemy ją polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Z polewą z czekolady też będzie wspaniała (ale oczywiście wtedy robimy bez lukru różanego). Jej zaletą jest

mojewypiekiinietylko
Bezglutenowe brownie z malinami 194

smakiem – połączenie bardzo udane :) Brownie nie zawiera glutenu a jedno jajko z przepisu zastąpiłam trzema łyżkami 100% masła orzechowego, które dodałam razem z masą czekoladową (jajka akurat miałam tylko trzy ;)) ale nie było go czuć w cieście. Przepis pochodzi z książki „Jeść zdrowiej”. Składniki potrzebne do przygotowania bezglutenowego brownie z malinami: 175g masła, 250g gorzkiej czekolady, szczypta soli(...)bardzo małym ogniu, często mieszam. W dużej misce ubijam jajka z cukrem, dodaję stopniowo mąkę migdałową a następnie przestudzoną masę czekoladową. Mieszam dokładnie i przelewam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (tortownica o średnicy 20cm). Układam maliny na cieście. Bezglutenowe brownie z malinami - przygotowanie Ciasto piekę w rozgrzanym do 180 o C piekarniku przez około 30 minut z termoobiegiem. Jeśli

Gotuj Się Kto Może
Hiszpański torcik migdałowy bez mąki 4 składnikowy na szybko 174

myciem okien i porządkowaniem w szafkach. Jeśli chodzi o przepisy świąteczne na blogu to niestety pojawią się dopiero jutro, postanowiłam zrobić mazurek, babkę trójwarstwową na parzę i jajka z ciasta na patykach, dlatego zapraszam jutro i pojutrze na przepisy, które niestety pojawią się trochę późno.  Wracając do dzisiejszego przepisu, chciałabym wam polecić pewne słodycze, które zaskoczyły mnie swoim składem(...)wanilii) wierzch można posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę. Przygotowanie : składniki są na tortownice ok 23 centymetrów lub nawet mniejszą, ciasto wychodzi niskie. 1. Jajka ubić z cukrem, skórką z cytryny (jeśli używamy) i cynamonem na gładką masę.  2. Dodać zmielone migdały i delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na małych obrotach. 3. Wlać ciasto do tortownicy i piec

zdrowa vege kuchnia
Ciasto Bounty z kremem z kaszy manny 460

cukru pudru Polewa czekoladowa: 50g mlecznej czekolady 50g gorzkiej czekolady 50g masła lub 50 ml mleka/słodkiej śmietanki Przygotować ciasto czekoladowe. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą - odstawić. Masło z cukrem utrzeć na jasną oraz puszystą masę maślaną. Do masy wpić jajko, wymieszać i stopniowo dodawać suche składniki na zmianę ze śmietaną. Całość delikatnie połączyć za pomocą(...)manną oraz wiórki. Całość mieszając należy gotować do zgęstnienia masy. Kokosową kaszę przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Po tym czasie masło z cukrem pudrem utrzeć do puszystości i małymi porcjami połączyć z zimną kaszą. Powstały krem równomiernie ułożyć na wystudzonym cieście czekoladowym i schłodzić w lodówce. Przygotować polewę czekoladową. W małym

Di gotuje
Poduszkowiec - ciasto 465

gorzkiej czekolady Jajka zmiksować z cukrem. Dodać olej, wodę i ponownie zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao i dodać do masy jajecznej. Zmiksować. Czekoladę rozpuścić i dodać do ciasta. Wymieszać do połączenia się składników. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem i wlać ciasto. Ser 300 sera twarogowego 1 budyń śmietankowy 1/2 szklanki cukru Ser zblendować, dodać

O kuchni z uczuciem
Tort okolicznościowy 233

Tort okolicznościowy    Masa cukrowa niebieska od   Cukieteria.pl  Masa cukrowa biała - od Cukieteria.pl Bardzo lubię piec ciasta i robić torty w stylu angielskim, choć te wymagają bardzo dużo pracy i cierpliwości. Przyznam się szczerze, że torty angielskie zaczęłam robić dzięki Pani Agacie Piechocińskiej, która zaprosiła mnie do współpracy z firmą  Cukieteria .pl i za każdym razem

Kuchnia Danusi
TORCIK DELICJA 147

masa będzie płynna i lśniąca. 2.  Jaja ubijamy z cukrem na puszysto. Dodajemy przesianą mąkę. Miksujemy. Następnie dodajemy lekko ostygniętą lecz wciąż ciepłą masę czekoladową. Ponownie miksujemy. Tortownicę wykładamy pergaminem. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 20-25 min. Sprawdzamy patyczkiem, patyczek może być lekko brudny, ale wierzch powinien być spieczony i lekko

Kuchnia Paulettes
Tarta ze śliwkami 201

słodką tartę z ciasta ucieranego w towarzystwie śliwek Składniki: - 450g śliwek - 120g masła - 2 jajka - 260g mąki pszennej - 100g cukru - 15g cukru trzcinowego - szczypta soli - 1 opakowanie cukru waniliowego - 5g proszku do pieczenia - cukier puder do posypania Składniki na formę o średnicy 25cm. Zaczynamy od utarcia masła z białym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. W międzyczasie myjemy śliwki(...)masło już się utrze – cały czas miksując – dodajemy stopniowo jajka, sól, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Kiedy wszystkie składniki się połączą przekładamy masę do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formy. Ciasto rozprowadzamy równo w formie a wierzch wykładamy śliwkami i posypujemy cukrem trzcinowym. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 40 minut

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania