ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:960/3191)

Pyszny Tort Jogurtowy z Malinami i Morelami 349

masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 4. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę i dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Po wyjęciu(...)wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę dodać do pozostałej masy jogurtowej w 3 partiach, po każdym dodaniu dokładnie wymieszać mikserem, patrz FILM . 10. Na biszkopt w blaszce wyłożyć cienką warstwę kremu i na wierzchu poukładać morele. Zalać je około 1/3 kremu, wyrównać i na wierzchu poukładać maliny. Wylać pozostały krem, wyrównać. Na ciasto równomiernie rozprowadzić konfiturę malinową i końcówką łyżki lub nożem

Mała Cukierenka
MAZUREK CZEKOLADOWO-MALINOWY (BEZ PIECZENIA) 143

sezamu i ziaren słonecznika. Natomiast masa jest klasyczna, wykonana ze śmietany kremówki i gorzkiej czekolady. Dodatkowo między słodkim spodem, a mocno czekoladową masą jest słodko-kwaśna konfitura malinowa. Te wszystkie smaki współgrają ze sobą znakomicie, dzięki temu ciasto nie jest ani za słodkie, ani za kwaśne, a goryczka czekolady jest lekko wyczuwalna i dopełnia całości. Przepis idealny dla osób, które

Kuchnia MagdaLeny
MAZUREK CZEKOLADOWO-MALINOWY (BEZ PIECZENIA) 143

sezamu i ziaren słonecznika. Natomiast masa jest klasyczna, wykonana ze śmietany kremówki i gorzkiej czekolady. Dodatkowo między słodkim spodem, a mocno czekoladową masą jest słodko-kwaśna konfitura malinowa. Te wszystkie smaki współgrają ze sobą znakomicie, dzięki temu ciasto nie jest ani za słodkie, ani za kwaśne, a goryczka czekolady jest lekko wyczuwalna i dopełnia całości. Przepis idealny dla osób, które

Kuchnia MagdaLeny
Czekoladowe wegańskie serniczki 205

spód: daktyle blendujemy na gładką masę, orzechy blebdujemy na  mąkę orzechową, dodajemy kakao, sól i wszystko ugniatamy tak, aż powstanie jednolite ciasto. Dzielimy na cztery części i wykładamy spód kokilek wyłożonych papierem pergaminowym, mocno dociskając.  masa sernikowa Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Orzechy osusz i wrzuć z pozostałymi składnikami do naczynia miksującego. Wszystko zmiksuj na gładką masę

Niezły Młynek
Leśny mech na bogato - na dzień świętego Patryka 564

łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 900 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka agrestowa 2 opakowania śmietan fix Szpinak rozmrażamy i osączamy na sitku z nadmiaru wody. Jajka miksujemy z cukrem, a następnie powoli wlewamy olej. Wsypujemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując. Pod koniec połączyć z odsączonym szpinakiem. Ciasto przekładamy na dużą blachę(...)zacznie tężeć. Śmietanę ubijamy, dodajemy śmietan fix i tężejącą galaretkę, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną galaretkę i delikatnie mieszamy. Na spód biszkoptowy wykładamy masę śmietanowo galaretkową i posypujemy okruszkami. Przepis dodaję do akcji  Ciasto na niedzielę , gdzie w tym tygodniu królują świąteczne wypieki. Razem ze mną wypiekały:  Różowa kuchnia -   Mazurek wielkanocny kurczak Może coś zjemy

Ewusiowe Smaki
Migdałowy placek Króla czyli Galette des rois 173

przepis wypatrzyłam tutaj. Masę z migdałów można zastąpić masa orzechową tak samo zrobionąskładnikimasa migdałowa1 szklanka (100g) zmielonych  migdałów (lub orzechów)1/2 szklanki (100g) cukruszczypta soliskórka z 1/2 pomarańczy starta100g masła, pokrojonego w kostkę, w temperaturze pokojowej2 duże jaja, w temperaturze pokojowej2 łyżeczki rumu1/8 łyżeczka ekstraktu z migdałów450g gotowego ciasta francuskiego, podzielone na dwie części, schłodzone(użyłam gotowego, świeżego(...)studzenia. Placek nieco osiądzie jak ostygnie, co jest normalne. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Smacznego!Uwagi W oryginalnym przepisie do ciasta dodaje się jeszcze 1 cały migdał - niespodziankę dla tego co go znalazł. Pominęłam . I masę migdałową zastąpiłam orzechową  - wyszło bardzo smacznie

Stare Gary
Sernik biały – kuchnia podkarpacka 223

rozwałkowanie ciasta małym wałkiem bezpośrednio na papierze; po czym wyciągnęłam całość i to samo zrobiłam z drugim kawałkiem, który został już w brytfance). Na czas przygotowywania sera trzymamy ciasto w chłodnym miejscu. Ser mielimy dwukrotnie, lub przepuszczamy go przez praskę do ziemniaków. Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania połowę cukru. Cukier dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce. Do miski(...)cytryny, a następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy (warto najpierw dodać 1-2 łyżki, żeby rozluźnić masę, a dopiero potem dodać resztę piany). Masę serową wykładamy na foremkę wyłożoną połową ciasta, wyrównujemy je powierzchnię i kładziemy na nią drugą połowę ciasta. Nie ma potrzeby wykładania ciastem boków, ale powinien na nich być papier do pieczenia. Pieczemy w piekarniku

Trzeci talerz
Jajka w cieście chlebowym 101

Pomysłowe jajka owinięte w drożdżowe ciasto chlebowe. Dobrze smakują z klasycznymi sosami! Najlepsze tuż po upieczeniu. Przepis zaczerpnięty z rewelacyjnej książki Pawła Kucharskiego "Chleb, domowa piekarnia". Polecam! Składniki: 200 g letniej wody 15 g drożdży 350 g mąki pszennej 50 g otrębów pszennych 3 łyżki zarodków pszennych 1 płaska łyżeczki soli 1 łyżka oliwy(...)jajek ugotowanych na twardo 8 plastrów szynki długodojrzewającej pęczek pietruszki Przygotowanie: 1. Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę, zarodki, sól i otręby, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wyrabiać około 5-7 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie kleić się do rąk. Przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 40-60 minut do wyrośnięcia w ciepłe

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto piaskowe z truskawkami z dodatkiem ajerkoniaku 134

Jedno z moich ulubionych ciast latem czyli jak jest sezon na truskawki. Ciasto smakuje i małym i dużym a alkohol jest nie wyczuwalny tylko pozostaje słodycz po tym alkoholu :) Składniki :        1kg truskawek        250g margaryny/masła        szklanka cukru(...)szypułki. Margarynę ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. Przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami do masy maślanej. Gdy połączymy składniki wlewamy ajerkoniak. Ciasto najlepiej wymieszać mikserem, ale nie jest to konieczność :) Ciasto przekładamy do blaszki i na to układamy truskawki lekko wciskając truskaweczki w ciasto. Na samym końcu posypujemy

Amatorka kuchenna
Bezglutenowy biszkopt gryczany z owocami i ksylitolem 235

mąki gryczanej. U mnie zasmakował całej rodzinie. Taką zdrowszą wersję łakoci warto podawać także dzieciom zamiast kupnych słodyczy pełnych chemii, cukru, tłuszczów nasyconych czy sztucznych barwników.  Składniki na ciasto o średnicy 24-26 cm: 4 jajka L/XL 7 łyżek pełnoziarnistej mąki gryczanej 3 łyżki cukru brzozowego - ksylitolu 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 szklanki mrożonych bądź świeżych owoców(...)pianę. Następnie miksując  na małych obrotach stopniowo dodawać ksylitol i po jednym żółtku. Wyłączyć mikser. Mąkę gryczaną przesiać z sodą i stopniowo dodawać do masy delikatnie mieszając szpatułką. Nie miksować.  Wymieszane ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu poukładać mrożone owoce. Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 25-27 minut aż góra

Ze smakiem i z pasją
Ciasto „Styropian” 218

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Fabuleux oraz Birds of Europe .     Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 200g masła 5 żółtek 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Masa jogurtowa: 1l owocowego jogurtu (około 3 opakowania po 400g) 1/2 szklanki cukru 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy(...)Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać łyżką lub szpatułką z masą jogurtową. 5. Piekarnik nastawać na 180oC na funkcji góra-dół. 6. Masę jogurtową przełożyć na spód w blaszce, wyrównać i wierzch posypać pozostałą kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia

Mała Cukierenka
Kruche babeczki z marakują 141

Składniki: ciasto - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 200 g masła - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 żółtka - skórka otarta z jednej cytryny masa - 100 g białej czekolady - 330 g śmietany kremówki - 2 marakuje Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy, formujemy kulę i schładzamy w lodówce 30 minut. Następnie wyjmujemy ciasto i  wylepiamy nim foremki na babeczki. Pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Wielkanocne Babki Cytrynowe 224

drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łączymy składniki, czyli do ciężkiej masy dodajemy białka ponownie mieszamy mikserem do połączenia składników. Formę do babki nacieramy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przekładamy nasze ciasto. Pieczemy około godziny do suchego patyczka(...)Lukier** : W osobnej miseczce łączymy pozostały sok z cytryny oraz pół szklanki cukru pudru.   Energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Gdy masa będzie za rzadka to dodajemy jeszcze trochę cukru pudru. Powstałym lukrem polewamy schłodzone ciasto. Smacznego ! * Zamiast margaryny możemy dodać miękkie masło. ** Zamiast lukru możemy babkę oblać roztopioną gorzką czekoladą, a następnie posypać wiórkami kokosowymi

Justa próbuje gotować
KORZENNA SZARLOTKA DYNIOWA. 173

KORZENNA SZARLOTKA DYNIOWA. /autorski; w oparciu o zwykłą szarlotkę;/ kostka margaryny 3 szklanki mąki szklanka cukru 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu Z podanych składników wyrobiłam ciasto kruche. Podzieliłam na 2 równe części. Wylepiłam jedną z nich blaszkę (małą, kwadratową), drugą zostawiłam w lodówce na kruszonkę. Podpiekłam przez 10 minut w 200 stopniach, uprzednio nakłuwając równomiernie widelcem(...)cukrem i przyprawami tak, aby większość płynu, który puści, wyparował (ok 20 minut). Wtedy przesiałam do dyni mąkę, wymieszałam dokładnie i wyłożyłam na podpieczony spód. Na masę dyniową rozkruszyłam pozostawione ciasto. Piekłam w 200 stopniach aż do wypieczenia, zezłocenia kruszonki, jakieś 45-50 minut. Po upieczeniu zostawiłam do wystygnięcia, aby masa mogła trochę się ściąć. SMACZNEGO!   Z dyniowymi pozdrowieniami

W kuchni Karmel-itki
Lekki sernik na zimno 170

Zapraszam dziś na lekki serniczek bez pieczenia. Takie ciasto jest idealne w ciepłe dni. Zmieniając smaki galaretek możemy za każdym razem mieć ciasto o innym smaku. Polecam Składniki: 100 g herbatników 3 galaretki truskawkowe w proszku 400 g jogurtu naturalnego 300 g serków homogenizowanych waniliowych blaszka 24x24cm Przygotowanie: Rozpuszczamy dwie galaretki w 1 szkl gorącej wody a trzecią galaretkę(...)dnie układamy herbatniki. Jogurt naturalny mieszamy razem z serkami homogenizowanymi i wlewamy ostudzone galaretki (rozpuszczone w 1 szkl wody), mieszamy żeby składniki się połączyły. Gotową masą jogurtową wylewamy delikatnie na ciastka. Wstawiamy ciasto do lodówki. Gdy ostatnia galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na ciasto i ponownie wstawiamy je do lodówki. Po kilku godzinach będzie gotowe

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ciasto drożdżowe z kruszonką 170

kanapka z ciastem drożdżowym i jakimś smakowitym dżemem, do tego owocowa herbatka albo mleko. Mniam! :) Jadacie słodkie śniadania? Czy raczej jesteście z tych mięsożernych jak mój eM? Zapraszam na ciasto drożdżowe z kruszonką - mój przepis podstawowy :) "Składniki:1/2 szklanki ciepłego mleka (125 ml)40 g drożdży200 g masła1 szklanka cukru pudru2 żółtkajajko3 szklanki (300ml) mąkiew. 3 łyżki suszonych wiśni(...)miski) wrzucamy miękkie masło, wsypujemy cukier i ucieramy. Gdy masa  będzie jednolita dodajemy jajko i żółtka i dalej mieszamy, do uzyskania jednolitej puszystej masy.Do ubitej masy przesiewamy mąkę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Następnie na jednej stronie ciasta wgniatamy suszone winie, a na drugiej rozsmarowujemy zmielona skórkę pomarańczową a następnie ponownie wyrabiamy.Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy keksowej

Słodkie Przyjemności