ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:951/3191)

Cappuccino waniliowe bez pieczenia 237

waniliowych i biszkoptów, wszystko na koniec posypane kakao. Ciasto cappuccino waniliowe bez pieczenia z biszkoptami zachwycił nie tylko mnie, z pewnością na stałe zagości w moim letnim słodkim menu. Składniki: ok. 300 g okrągłych biszkoptów 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ¾ szklanki gorącej wody (1 szklanka=250 ml) ¼ szklanki mleka Składniki na masę: 1000 g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(...)kawę, wlałam żelatynę i wszystko zmiksowałam. Następnie dodałam ubitą na sztywno śmietanę, wymieszałam szpatułką. Biszkopty nasączałam kawą z mlekiem i układałam na spodzie tortownicy, wylałam masę kawową i ponownie na górze ułożyłam biszkopty. Ciasto wstawiłam do lodówki na całą noc. Na koniec cappuccino waniliowe posypałam gorzkim kakao. Ten pyszny przepis wyszperałam, wyszukałam tutaj i mam! Polecam i życzę smacznego

Zasmakuj Kuchni
Arbuzowo -miętowe ciasto bez pieczenia 151

ciasto jest dość często , a na niedzielę obowiązkowo...Tematem akcji w ten weekend był arbuz i galaretka w roli głównej...u mnie dodatkowo jest masa z landrynkami miętowymi podpatrzona u Magdy . Razem ze mną  ciasto robiły Iwonka .... Krem miętowy: 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego łyżka cukru 150 g landrynek miętowych 1/2 szkl.wody 200 g masła Mus arbuzowy(...)troszkę zabrakło].  Z arbuza usunąć pestki i za pomocą blendera zmiksować. Mus przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Wsypać galaretki, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Tężejącą masę wylać na biszkopty.Odstawić do lodówki do stężenia

Moje domowe kucharzenie
Mazurek marcepanowy 145

wody barwnik spożywczy dodatkowo gęsta marmolada białko 130 g marcepanu Sposób przygotowania: Masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Dodawaj kawałki marcepanu i nadal miksuj. Gdy masa jest już gładka dodaj pozostałe składniki na ciasto i zmiksuj, aż do połączenia składników. Podziel ciasto na 2 części (z każdej z nich odłóż po łyżce ciasta) i wylej je na papierze do pieczenia

Wielki apetyt
Ciasto marchewkowe 246

marchew trzemy na tarce na małych oczkach. 3. W  dzieży miksera ucieramy jajka z olejem, gdy wymieszają się na jednolita masę, dodajemy powoli (wcześniej wymieszane) suche składniki. N astępnie dosypujemy marchew, ananasa i orzechy. 4. Tak przygotowane ciasto nakładamy na tortownicę o średnicy 20 cm i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 st*C. 5. Do serka philadelphia dodajemy(...)limonki, stopniowo cukier puder i ucieramy na gładką masę. RADA: Jeżeli limonka była bardzo soczysta to może być potrzebna większa ilość cukru do zagęszczenia polewy. Polewę nakładamy na wystudzone ciasto i wkładamy je do lodówki, żeby trochę zgęstniała. Jak Wasze wyrzuty sumienia związane z jedzeniem ciast? Zmalały po poczuciu smaku ciasta marchewkowego

Perfect home life
Tort tiramisu i mikser planetarny marki Philips 376

się gęsta i lśniąca.  4. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek razem z aromatem i delikatnie wymieszać łyżką.5. Następnie w 3 partiach dodać mąkę z migdałami, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką.6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać(...)mikserem na średnich obrotach przez około 3-4 minuty. Masa ma być jasna i kremowa. Następnie, ciągle mieszając, powoli wlewać ostygniętą masę kawową. Na końcu dodać śmietankę kremówkę i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników. 12. Na nasączone ciasto w tortownicy wyłożyć połowę kawowego kremu. Przykryć go drugim krążkiem ciasta, nasączyć połową pozostałego ponczu i wyłożyć resztę kawowego kremu

Mała Cukierenka
Biszkopt z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką 290

Sezon truskawkowy trwa więc nie może zabraknąć truskawkowych wypieków. Dzisiaj klasyka czyli biszkopt z kremem budyniowym oraz truskawkami i galaretką. Ciasto proste, smaczne i zawsze cieszy się powodzeniem. składniki : biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem budyniowy 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru(...)Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 750 ml wody i odstawić do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć zalać nią wierzch ciasta. Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby masy dobrze stężały

Monia miesza i gotuje
Tort tiramisu i wielofunkcyjny robot planetarny Philips 209

się gęsta i lśniąca.  4. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek razem z aromatem i delikatnie wymieszać łyżką.5. Następnie w 3 partiach dodać mąkę z migdałami, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką.6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać(...)mikserem na średnich obrotach przez około 3-4 minuty. Masa ma być jasna i kremowa. Następnie, ciągle mieszając, powoli wlewać ostygniętą masę kawową. Na końcu dodać śmietankę kremówkę i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników. 12. Na nasączone ciasto w tortownicy wyłożyć połowę kawowego kremu. Przykryć go drugim krążkiem ciasta, nasączyć połową pozostałego ponczu i wyłożyć resztę kawowego kremu

Mała Cukierenka
Pamarańczowe brownie z malinami 201

Brownie to jedno z moich ulubionych ciast. Robi się je bardzo szybko i jeszcze szybciej znika. Ta czekoladowa bomba  to na pewno "kobieta", bo rozumie mnie jak nikt inny i jest niezwykle sympatycznym towarzyszem popołudniowej kawy :) Pomarańczowa wersja jest bardzo aromatyczna, a dodatek malin sprawia, że każdy kawałek jest słodką, ale i delikatnie kwaskowata niespodzianką. Polecam szczególnie miłośnikom czekolady(...)przesianą mąkę i dalej miksować. Zmniejszyć obroty o połowę i powoli dodawać ostudzoną czekoladę.  Formę wysmarować tłuszczem (u mnie 20x30) i wylać na nią połowę masy. Wysypać maliny i zalać to pozostałym ciastem.  Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 30 minut. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem. Smacznego

ChilliJemy
Orzechowiec z jabłkami (duża blacha) 175

jabłek - 3 galaretki cytrynowe - 0, 5 szklanki cukru ( opcjonalnie jeżeli jabłka są bardzo kwaśne) na wierzchu: - masa krówkowa z puszki ( 450gr) - 100 gr orzechów włoskich grubo posiekanych - 100 gr migdałów w płatkach Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki ciasta zagnieść ze sobą. Podzielić na 3 części. Piec po 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180'C. Każdy upieczony blat wyjmować(...)jabłek wsypać galaretkę ( proszek). dokładnie wymieszać. Gorącą masą przekładać ostudzone blaty. Orzechu podprażyć na suchej patelni. Na wierzchu  rozsmarować masę krówkową. Posypać orzechami i płatami migdałów. Najlepsze na drugi dzień. A jako, że bunt jabłkowy nadal trwa, ciasto dołączam do akcji zBLOGowanych: "Blogerzy jedzą jabłka!" Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Jamajka czyli orzeźwiające ciasto z bananami 1137

Masa śmietanowa: 500ml śmietany 36% 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru Poncz: 100ml wody 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru Wykonanie: 1. Biszkopt Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać olej, wodę, żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto(...)cukier i całość dokładnie wymieszać szpatułką. 4. Poncz: Sok z cytryny wymieszać z wodą i cukrem. 5. Składanie ciasta: Dolny blat biszkoptu przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, posmarować dżemem brzoskwiniowym, ułożyć banany jeden obok drugiego, wylać tężejącą galaretkę, wyłożyć 3/4 masy śmietanowej, przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć ponczem, wyłożyć pozostałą część masy śmietanowej i posypać skruszonym biszkoptem. Wstawić do lodówki

Szalona Kuchnia Eweliny
Batoniki z amarntusem typu ZDROWA KALORIA 165

było szkoda czasu - jestem mało cierpliwą osobą, więc pozostałam przy orzechowej miazdze;p) od daktyli odlewamy wodę, dodajemy do orzechów, blendujemy dodajemy amarantu, mieszamy powstałą masę rozsmarowujemy równomiernie (mocno ubijając i dociskając ciasto) do prostokątnej formy wyłożonej folią spożywczą wstawiamy do lodówki, aż stwardnieje kroimy ostrym nożem na batoniki SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Babka Panettone, czyli włoska babka drożdżowa 324

okrągła. Dla moich potrzeb stwierdziłam że najlepsza będzie podłużna. Babka Panettone najlepiej smakuje po lekkim przestygnięciu, czyli jak większość ciast drożdżowych, które podobno świeże nie są zbyt zdrowe. Polecam :) Ciasto drożdżowe: 50 dkg mąki (+ ok. 2 łyżki do posypania) 12 dkg margaryny 250 ml mleka 5 dkg drożdży (+ 1 łyżeczka soli + 1 łyżeczka cukru) ¾ szklanki cukru 6 żółtek(...)Jeśli jest zbyt gorące, odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, a następnie dodajemy alkohol, olejek, żółtka i cukier. Na koniec dodajemy drożdże i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Ja do tego celu używam widelca. Ciasto po wyrobieniu ma wolną konsystencję. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojoną skórkę z pomarańczy, migdały (można zostawić kilka sztuk

Smakowy Raj
37. Trochę ciepłych promieni na mroźny dzień, czyli serniczki w wersji mini z dodatkiem szafranu! 211

miseczki wlewamy żółtka, dodajemy śmietanę, aromat amaretto, cukier, cukier z prawdziwą wanilią i rozcieramy wszystko razem mikserem lub szybko mieszając yżką. Masę płynną oraz sezam dodajemy do mąki i masła i zręcznie zagniatamy gładkie, zwarte ciasto.  Całą powierzchnię kokilek wysmarowujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy wyścielonej wartswą mąki do grubości ok. 2-2,5cm. Tak rozwałkowanym ciastem wylepiamy(...)łyżką lub za pomocą miksera na najwyższych obrotach. Pod koniec ewentualnie dosładzamy do smaku.  Do nagrzanego piekarnika wkładamy kokilki wraz ze schłodzonym ciastem i podpiekamy je ok. 12-15 minut. Po upieczeniu spodów wypełniamy je masą serową i wstawiamy do piekarnika (temperaturę zmniejszamy do 190*C) na kolejne 35-45minut, aż do ścięcia się masy i zarumienienia

Symfonia Smaków
JAGLANE BOUNTY (BEZ PIECZENIA) 553

JAGLANE BOUNTY (BEZ PIECZENIA) Nieco odchudzona wersja, zdrowsza wersja znanych nam batoników, ale tutaj w postaci ciasta, pysznego deseru, którym śmiało możemy delektować się przy kawce. Ciasto jest jak nazwa "mówi" z kaszy jaglanej. Jak już wszyscy wiemy kasza jest bardzo zdrowa i świetnie nadaje się nie tylko jako składnik do obiadu ale także deseru. Smak kokosa idealnie komponuje się(...)mikrofali. Odstawić, aby lekko przestygła i dodać do masy kokosowej. Dokładnie, energicznym ruchem wymieszać.  Małą formę keksową wyłożyć herbatnikami ok. 10-11 szt. Wylać masę.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać ciasto i obsypać wiórkami. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny

Kuchnia Paulettes
Tort tiramisu z malinami 156

koniec ubijania dodajemy powoli cukier. Następnie dodajemy kolejno żółtka, po każdym ubijając masę przez ok. 30 sekund. Mąki mieszamy razem, a następnie przesiewamy stopniowo do masy jajecznej mieszając wszystko delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 170ºC z termoobiegiem Czas - ok. 40 minut, do suchego patyczka Zaraz po wyjęciu biszkopt upuszczamy z wysokości(...)malin sok z 1/3 cytryny 2 łyżeczki cukru 1 łyżka masła W rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy maliny. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier. Wszystko mieszamy do momentu aż masa się nie zagotuje. Gdy maliny będą się już gotować mieszamy je do momentu aż nieco zgęstnieją i zostawiamy do wystygnięcia. Krem mascarpone:  250 ml śmietany kremówki (30-36 %) wyjętej

Cooking Monster

Proponowane wyszukiwania