waniliowych i biszkoptów, wszystko na koniec posypane kakao. Ciasto cappuccino waniliowe bez pieczenia z biszkoptami zachwycił nie tylko mnie, z pewnością na stałe zagości w moim letnim słodkim menu. Składniki: ok. 300 g okrągłych biszkoptów 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ¾ szklanki gorącej wody (1 szklanka=250 ml) ¼ szklanki mleka Składniki na masę: 1000 g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(...)kawę, wlałam żelatynę i wszystko zmiksowałam. Następnie dodałam ubitą na sztywno śmietanę, wymieszałam szpatułką. Biszkopty nasączałam kawą z mlekiem i układałam na spodzie tortownicy, wylałam masę kawową i ponownie na górze ułożyłam biszkopty. Ciasto wstawiłam do lodówki na całą noc. Na koniec cappuccino waniliowe posypałam gorzkim kakao. Ten pyszny przepis wyszperałam, wyszukałam tutaj i mam! Polecam i życzę smacznego
Zasmakuj Kuchniciasto jest dość często , a na niedzielę obowiązkowo...Tematem akcji w ten weekend był arbuz i galaretka w roli głównej...u mnie dodatkowo jest masa z landrynkami miętowymi podpatrzona u Magdy . Razem ze mną ciasto robiły Iwonka .... Krem miętowy: 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego łyżka cukru 150 g landrynek miętowych 1/2 szkl.wody 200 g masła Mus arbuzowy(...)troszkę zabrakło]. Z arbuza usunąć pestki i za pomocą blendera zmiksować. Mus przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Wsypać galaretki, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Tężejącą masę wylać na biszkopty.Odstawić do lodówki do stężenia
Moje domowe kucharzeniewody barwnik spożywczy dodatkowo gęsta marmolada białko 130 g marcepanu Sposób przygotowania: Masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Dodawaj kawałki marcepanu i nadal miksuj. Gdy masa jest już gładka dodaj pozostałe składniki na ciasto i zmiksuj, aż do połączenia składników. Podziel ciasto na 2 części (z każdej z nich odłóż po łyżce ciasta) i wylej je na papierze do pieczenia
Wielki apetytmarchew trzemy na tarce na małych oczkach. 3. W dzieży miksera ucieramy jajka z olejem, gdy wymieszają się na jednolita masę, dodajemy powoli (wcześniej wymieszane) suche składniki. N astępnie dosypujemy marchew, ananasa i orzechy. 4. Tak przygotowane ciasto nakładamy na tortownicę o średnicy 20 cm i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 st*C. 5. Do serka philadelphia dodajemy(...)limonki, stopniowo cukier puder i ucieramy na gładką masę. RADA: Jeżeli limonka była bardzo soczysta to może być potrzebna większa ilość cukru do zagęszczenia polewy. Polewę nakładamy na wystudzone ciasto i wkładamy je do lodówki, żeby trochę zgęstniała. Jak Wasze wyrzuty sumienia związane z jedzeniem ciast? Zmalały po poczuciu smaku ciasta marchewkowego
Perfect home lifesię gęsta i lśniąca. 4. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek razem z aromatem i delikatnie wymieszać łyżką.5. Następnie w 3 partiach dodać mąkę z migdałami, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką.6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać(...)mikserem na średnich obrotach przez około 3-4 minuty. Masa ma być jasna i kremowa. Następnie, ciągle mieszając, powoli wlewać ostygniętą masę kawową. Na końcu dodać śmietankę kremówkę i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników. 12. Na nasączone ciasto w tortownicy wyłożyć połowę kawowego kremu. Przykryć go drugim krążkiem ciasta, nasączyć połową pozostałego ponczu i wyłożyć resztę kawowego kremu
Mała CukierenkaSezon truskawkowy trwa więc nie może zabraknąć truskawkowych wypieków. Dzisiaj klasyka czyli biszkopt z kremem budyniowym oraz truskawkami i galaretką. Ciasto proste, smaczne i zawsze cieszy się powodzeniem. składniki : biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem budyniowy 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru(...)Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 750 ml wody i odstawić do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć zalać nią wierzch ciasta. Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby masy dobrze stężały
Monia miesza i gotujesię gęsta i lśniąca. 4. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek razem z aromatem i delikatnie wymieszać łyżką.5. Następnie w 3 partiach dodać mąkę z migdałami, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką.6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać(...)mikserem na średnich obrotach przez około 3-4 minuty. Masa ma być jasna i kremowa. Następnie, ciągle mieszając, powoli wlewać ostygniętą masę kawową. Na końcu dodać śmietankę kremówkę i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników. 12. Na nasączone ciasto w tortownicy wyłożyć połowę kawowego kremu. Przykryć go drugim krążkiem ciasta, nasączyć połową pozostałego ponczu i wyłożyć resztę kawowego kremu
Mała CukierenkaBrownie to jedno z moich ulubionych ciast. Robi się je bardzo szybko i jeszcze szybciej znika. Ta czekoladowa bomba to na pewno "kobieta", bo rozumie mnie jak nikt inny i jest niezwykle sympatycznym towarzyszem popołudniowej kawy :) Pomarańczowa wersja jest bardzo aromatyczna, a dodatek malin sprawia, że każdy kawałek jest słodką, ale i delikatnie kwaskowata niespodzianką. Polecam szczególnie miłośnikom czekolady(...)przesianą mąkę i dalej miksować. Zmniejszyć obroty o połowę i powoli dodawać ostudzoną czekoladę. Formę wysmarować tłuszczem (u mnie 20x30) i wylać na nią połowę masy. Wysypać maliny i zalać to pozostałym ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 30 minut. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem. Smacznego
ChilliJemyjabłek - 3 galaretki cytrynowe - 0, 5 szklanki cukru ( opcjonalnie jeżeli jabłka są bardzo kwaśne) na wierzchu: - masa krówkowa z puszki ( 450gr) - 100 gr orzechów włoskich grubo posiekanych - 100 gr migdałów w płatkach Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki ciasta zagnieść ze sobą. Podzielić na 3 części. Piec po 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180'C. Każdy upieczony blat wyjmować(...)jabłek wsypać galaretkę ( proszek). dokładnie wymieszać. Gorącą masą przekładać ostudzone blaty. Orzechu podprażyć na suchej patelni. Na wierzchu rozsmarować masę krówkową. Posypać orzechami i płatami migdałów. Najlepsze na drugi dzień. A jako, że bunt jabłkowy nadal trwa, ciasto dołączam do akcji zBLOGowanych: "Blogerzy jedzą jabłka!" Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklanceMasa śmietanowa: 500ml śmietany 36% 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru Poncz: 100ml wody 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru Wykonanie: 1. Biszkopt Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać olej, wodę, żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto(...)cukier i całość dokładnie wymieszać szpatułką. 4. Poncz: Sok z cytryny wymieszać z wodą i cukrem. 5. Składanie ciasta: Dolny blat biszkoptu przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, posmarować dżemem brzoskwiniowym, ułożyć banany jeden obok drugiego, wylać tężejącą galaretkę, wyłożyć 3/4 masy śmietanowej, przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć ponczem, wyłożyć pozostałą część masy śmietanowej i posypać skruszonym biszkoptem. Wstawić do lodówki
Szalona Kuchnia Ewelinybyło szkoda czasu - jestem mało cierpliwą osobą, więc pozostałam przy orzechowej miazdze;p) od daktyli odlewamy wodę, dodajemy do orzechów, blendujemy dodajemy amarantu, mieszamy powstałą masę rozsmarowujemy równomiernie (mocno ubijając i dociskając ciasto) do prostokątnej formy wyłożonej folią spożywczą wstawiamy do lodówki, aż stwardnieje kroimy ostrym nożem na batoniki SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćokrągła. Dla moich potrzeb stwierdziłam że najlepsza będzie podłużna. Babka Panettone najlepiej smakuje po lekkim przestygnięciu, czyli jak większość ciast drożdżowych, które podobno świeże nie są zbyt zdrowe. Polecam :) Ciasto drożdżowe: 50 dkg mąki (+ ok. 2 łyżki do posypania) 12 dkg margaryny 250 ml mleka 5 dkg drożdży (+ 1 łyżeczka soli + 1 łyżeczka cukru) ¾ szklanki cukru 6 żółtek(...)Jeśli jest zbyt gorące, odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, a następnie dodajemy alkohol, olejek, żółtka i cukier. Na koniec dodajemy drożdże i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Ja do tego celu używam widelca. Ciasto po wyrobieniu ma wolną konsystencję. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojoną skórkę z pomarańczy, migdały (można zostawić kilka sztuk
Smakowy Rajmiseczki wlewamy żółtka, dodajemy śmietanę, aromat amaretto, cukier, cukier z prawdziwą wanilią i rozcieramy wszystko razem mikserem lub szybko mieszając yżką. Masę płynną oraz sezam dodajemy do mąki i masła i zręcznie zagniatamy gładkie, zwarte ciasto. Całą powierzchnię kokilek wysmarowujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy wyścielonej wartswą mąki do grubości ok. 2-2,5cm. Tak rozwałkowanym ciastem wylepiamy(...)łyżką lub za pomocą miksera na najwyższych obrotach. Pod koniec ewentualnie dosładzamy do smaku. Do nagrzanego piekarnika wkładamy kokilki wraz ze schłodzonym ciastem i podpiekamy je ok. 12-15 minut. Po upieczeniu spodów wypełniamy je masą serową i wstawiamy do piekarnika (temperaturę zmniejszamy do 190*C) na kolejne 35-45minut, aż do ścięcia się masy i zarumienienia
Symfonia SmakówJAGLANE BOUNTY (BEZ PIECZENIA) Nieco odchudzona wersja, zdrowsza wersja znanych nam batoników, ale tutaj w postaci ciasta, pysznego deseru, którym śmiało możemy delektować się przy kawce. Ciasto jest jak nazwa "mówi" z kaszy jaglanej. Jak już wszyscy wiemy kasza jest bardzo zdrowa i świetnie nadaje się nie tylko jako składnik do obiadu ale także deseru. Smak kokosa idealnie komponuje się(...)mikrofali. Odstawić, aby lekko przestygła i dodać do masy kokosowej. Dokładnie, energicznym ruchem wymieszać. Małą formę keksową wyłożyć herbatnikami ok. 10-11 szt. Wylać masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać ciasto i obsypać wiórkami. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny
Kuchnia Pauletteskoniec ubijania dodajemy powoli cukier. Następnie dodajemy kolejno żółtka, po każdym ubijając masę przez ok. 30 sekund. Mąki mieszamy razem, a następnie przesiewamy stopniowo do masy jajecznej mieszając wszystko delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 170ºC z termoobiegiem Czas - ok. 40 minut, do suchego patyczka Zaraz po wyjęciu biszkopt upuszczamy z wysokości(...)malin sok z 1/3 cytryny 2 łyżeczki cukru 1 łyżka masła W rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy maliny. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier. Wszystko mieszamy do momentu aż masa się nie zagotuje. Gdy maliny będą się już gotować mieszamy je do momentu aż nieco zgęstnieją i zostawiamy do wystygnięcia. Krem mascarpone: 250 ml śmietany kremówki (30-36 %) wyjętej
Cooking Monster