ciasto - 162155 przepisów (strona:951/10811)

Rustykalna tarta z jabłkami, berberysem, migdałami i cynamonem. Trendy w smakach Kamis w 2017 roku. 168

perskiej. Ze względu na dużą ilość witaminy C nazywany jest „polską cytryną”. W smaku jest cierpki i kwaskowaty. Idealnie zagra w daniach słonych jak i słodkich. Składniki: Ciasto Crostata: 175 g mąki pszennej 50 g płatków migdałowych 1 łyżka cukru pudru ¼ łyżeczki soli morskiej w młynku Kamis 100 g zimnego pokrojonego masła niesolonego 3 łyżki zimnej wody Nadzienie(...)łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego 1 czubata łyżeczka cynamonu mielonego Kamis ¼ łyżeczki soli morskiej w młynku Kamis 1 żółtko – roztrzepane garść płatków migdałowych Wykonanie: Ciasto: Płatki migdałowe zmiel, rozkrusz lub zblenduj. Ja użyłam do tego rozdrabniacza. W misce umieść mąkę, zmielone migdały, cukier puder i sól morską, całość wymieszaj. Dodaj masło i zagniataj palcami formując kruszonkę

Moja pasja smaku
Pychotka z migdałami 552

włoskimi, ale tym razem powstała pychotka według przepisu mojej siostry Uli z płatkami migdałowymi. Trudno powiedzieć, która jest smaczniejsza. Dla mnie obie są wyśmienite. Składniki: Ciasto – 300 g mąki pszennej – 4 żółtka – 200 g masła – 1/2 szklanki cukru pudru – cukier waniliowy – 1 łyżeczka proszku do pieczenia Piana(...)masła – 1/2 litra mleka – 2 żółtka – 2,5 łyżki mąki pszennej – 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej – 4 łyżki cukru – cukier waniliowy   Wykonanie: Ciasto – Zagnieść wszystkie składniki ciasta i podzielić na 2 części, bo pieczemy 2 placki. – Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia

To co kocham
Chrust migdałowy – faworki migdałowe 323

Faworki, chrust – ciastka z ciasta zbijanego (od zbijania ciasta wałkiem, w celu dobrego wyrobienia go), smażone w głębokim tłuszczu. Dobry faworek powinien mieć powierzchnię pokryta pęcherzykami powstałymi w trakcie smażenia. Faworki maja być kruche i delikatne. I raczej nie powinny być podobne do tego co często jest sprzedawane w sklepach, czy niektórych kawiarniach pod nazwą „faworki”.  Zawsze przygotowywałam faworki(...)według sprawdzonego  przepisu . Tym razem postanowiłam coś zmienić, pokombinować, poszukać innej wersji faworków. I znalazłam przepis na „chrust migdałowy”,  w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Pomysł wydał się ciekawy

królestwo garów
Ciasto krucho-drożdżowe 159

Uniwersalne ciasto, z którego możemy zrobić makowiec, struclę, placek ze śliwkami, bułeczki z dżemem, szarlotkę, itp. Składniki: 400 g mąki tortowej 2 czubate łyżki cukru pudru 150 g masła 2 jajka szczypta soli cukier waniliowy otarta skórka z cytryny 50 g świeżych drożdży 1 łyżka ciepłej wody 2 łyżki gęstej śmietany Dodatkowo: masa makowa, dżem, powidło, etc. Wykonanie: Drożdże rozetrzyj(...)Roztop masło i odstaw do przestygnięcia. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz ora trą skórkę z cytryny. Wlej rozczyn i zacznij wyrabiać ciasto, dodawaj roztopione masło cały czas wyrabiając, na koniec wbij jajka. Wyrobione ciasto przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę

Kulinarna (nie)codzienność
piernik staropolski z marcepanowym nadzieniem 147

będę się tutaj rozwodzić nad jego wyższością nad każdym innym piernikiem - kto choć raz spróbował ten wie, pozostałych serdecznie do wypróbowania zachęcam! Co roku na początku listopada przygotowuję ciasto , które potem leżakuje dojrzewając kilka tygodni. Każdorazowo wymyślam inny sposób na przełożenie tych wspaniałych piernikowych blatów, na blogu już wiele różnych propozycji. Tym razem wykorzystałam nadzienie z "ciasta marcepanowego", na który(...)przekłada ciemny biszkopt (taką wersję też koniecznie przygotuję i mam nadzieję niedługo Wam pokażę), ale zaręczam piernikowe blaty z tym nadzieniem również sprawdziły się znakomicie. Co ciekawe, choć ciasto zwie się "marcepanowym", nadzienie z prawdziwym marcepanem niewiele ma wspólnego, za to jest dość "pijane" :D i bardzo, bardzo smaczne. Serdecznie polecam takie przełożenie piernika! Dużą zaletą tego ciasta jest również

6niebo
Ciasto "Łabędzi puch" i "Złote nietoperze" 185

Ciasto "Łabędzi puch" może być świetnym zamiennikiem tradycyjnego tortu, ale przede wszystkim jest idealnym ciastem na czas zimy i okresu świątecznego. Przepis na nie publikuję z okazji 400 tys. odsłon mojego bloga, który właśnie odwiedzasz, drogi Czytelniku. To ciasto wielowarstwowe z biszkoptowymi blatami przedzielonymi masą kokosową i kwaskowatą konfiturą dla zrównoważenia słodyczy, której w cieście jest sporo. Biszkopt upiekłam(...)tortownicy i w ten sposób nadałam ciastu bardziej wykwintnego kształtu. Na ozdabianie zabrakło mi już czasu, ale następnym razem coś wymyślę 😉 Składniki (na tortownicę o średnicy 25 cm): Biszkopt 5 jaj 150 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa duża czerstwa kajzerka 750 ml mleka 100 g cukru

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto drożdżowe z rodzynkami 174

Przepis z zeszytu mojej mamy, po raz pierwszy własnoręcznie pieczone przeze mnie ciasto drożdżowe. Jest bardzo pożywne i słodsze, niż tradycyjne ciasto drożdżowe. Czas wykonania: 2 h 40 min Ilość porcji: 16 kawałków (forma 9 x 33 cm) Składniki: 30 g drożdży 250 ml mleka 100 g cukru 500 g mąki 2 jajka 100 g rodzynek(...)około 30 minut w ciepłym miejscu. Ubić białka na sztywną pianę. Do zaczynu dodać resztę cukru, mąkę, żółtka i pianę z białek. Ciasto wyrabiać przez 15-20 minut. Dodać do ciasta rodzynki i wymieszać łyżką. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Formę (9 x 33 cm) wysmarować masłem i obsypać

KuchniaWeDwoje.pl
Szarlotka bardzo cynamonowa 152

Bardzo cynamonowa szarlotka podbiła moje serce. Cynamon jest wszędzie – w spodzie ciasta, w nadzieniu oraz górnej warstwie. Smakuje obłędnie, a dodatek suszonych jabłek to przysłowiowa wisienka na torcie. Składniki: tortownica 26cm ciasto 400g mąki 200g masła 100g cukru 2 żółtka 2 łyżki serka waniliowego homogenizowanego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu jabłka 1,5g jabłek (użyłam renety) 100g(...)suszonej kostki jabłkowej ( użyłam naturalnych jabłek od Amkez ) 4 łyżki cukru 1 łyżka cynamonu 1 (10g) opakowanie cukru waniliowego (takiego z prawdziwą wanilią) Masło tniemy w kostkę, wszystkie składniki ciasta zagniatamy na gładką masę. Odkładamy jedną trzecią ciasta, formujemy rulon i wkładamy do zamrażarki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przygotowanym ciastem wykładamy dno i boki na wysokość jednego centymetra. Wkładamy

Gotowanie i blogowanie
Biszkoptowy piernik z granatem 115

pisania bloga. Nie znaczy to jednak, że nie spędzałam produktywnie czasu w kuchni. A oto ostatnio wypróbowany przepis. Piernik wyszedł przepyszny i praktycznie za jednym posiedzeniem zniknęło pół blachy ciasta. Nie byłabym jednak sobą, gdybym w poniższym przepisie nie wprowadziła kilku modyfikacji. Przede wszystkim (co widać zresztą na zdjęciu) nie przekroiłam piernikowego biszkoptu na pół. Niestety użyłam otwartego jakiś czas(...)drugie do bitej śmietany nie dodałam soku z cytryny. Gust kulinarny mojej rodzinki znam wystarczająco dobrze by wiedzieć, że wolą słodsze wypieki. Jednakże pomimo pominięcia soku z cytryny ciasto nie wyszło za słodkie. Było akuratne i wszystkim bardzo smakowało, zwłaszcza, że korzenny smak piernika nie dominował zanadto. Biszkoptowy piernik z granatem Przygotuj blachę o wymiarach 21 na 23 cm, mikser

blog.moje-pasje.info
Wieniec bakaliowy na Świeto Trzech Króli 150

Przeglądając stronki trafiłam na "Ciasto na niedzielę"  i hasło wypiekamy tradycyjne ciasto na świeto "Trzech Króli". Mimo postanowień  o odchudzeniu kuchni z wypieków, jako że święto to święto - postanowiłam jednak upiec. W długi weekend może ktoryś z chłopaków wpadnie???? Za poradą przeszperałam intenet. Ciasto francuskie - za tłuste i pracochlonne. Ze sklepu francuskie - zbyt zakonserwowane i trudno trafic(...)zaczyn i poczekaj do chwili, aż sie wzburzy. Dodaj drugą łyżkę cukru, resztę mleka ,sól, kardamon, 2 jaja i 1 żółtko. Wymieszaj po czy dosypując połowę mąki wyrabiaj  ciasto. Po chwili dodaj stopione i ostudzone masło i resztę mąki.  Wyrabiaj ciasto  około 5 minut za pomocą robota (lub ręcznie). Odstaw do wyrośniecia. Bakalie zalej ciepłą wodą, przemyj

Gotuj Sam!
Ciasto marchewkowe - najlepsze 114

Ciasto marchewkowe wywodzi się z krajów anglosaskich. W Wielkiej Brytanii to absolutny przywódca wśród ciast.  Klasyczne "carrot cake " można spotkać na półkach wszystkich piekarni i cukierni, zdawać by się mogło ze to taki znak rozpoznawalny UK na miarę makaroników w Paryżu. Dzięki marchewce, która mięknie w czasie pieczenia, ciasto marchewkowe skrywa gesty i wilgotny środek. Marchewkowiec zwyczajowo wykańcza się(...)masą serową, a samo ciasto doprawia się mieszanką korzeni. Ciasto przygotowuje się szybko, z podanej ilości produktów wychodzi dość sporej wielkości tort, można również zmniejszyć o połowę ilość podanych składników i upiec ciasto w foremce o śr ok 20 cm.  Składniki na formę o śr 24 cm Czas przygotowania: 90 min 5 jajek 125 ml maślanki 430 ml oleju

Słodki Kompromis
Palmiery cynamonowe i makowe 190

Palmiery robi się z ciasta francuskiego, podobnego jakiego używa się przy produkcji croissantów, tyle że bez drożdży. Własnoręczne wykonanie ciasta francuskiego to żmudna praca, wymagająca wielokrotnego wałkowania ciasta z masłem oraz schładzania, a wszystko po to, żeby uzyskać tak bardzo pożądane liczne, niestabilne warstwy ciasta. Palmiery robi się bardzo szybko, możecie także użyć resztek masy makowej, z której przygotowujecie świąteczne(...)przysmaki, wystarczą dosłownie 3-4 łyżek. przepis na masę makową znajdziecie (tutaj). Składniki Czas przygotowania: 45 min     2 opakowania świeżego ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżeczki cynamonu 8 łyżek brązowego cukru 4 łyżki mielonego maku garść dowolnych orzechów Przygotowanie 1. Piekarniki nagrzewamy do 190 stopni, 2. Ciasto lekko rozwałkować, jedno z nich oprószyć cynamonem i 4 łyżkami cukru

Słodki Kompromis
Stefanka – ciasto bez pieczenia na herbatnikach 490

Dzisiaj przedstawiam Wam stefankę. Jak przystało na ciasta z imieniem w nazwie, jest przepyszna. Stefanki przed poznaniem męża nie znałam. Pewnego razu w cukierni mąż wziął stefankę. Tak się zaczęła nasza znajomość. I to znajomość, nie byle jaka. Stefanka to ciasto, które zrobi każdy, nawet dziecko. Nic nie pieczemy, krem robi się błyskawicznie i nie ma opcji, żeby się(...)zależności od naszych preferencji lub przewidywanych konsumentów, do kremu dodajemy kawę lub nie (wariant dla dzieci). Ja wolę wariant kawowy, bo stefanka jest wtedy bardziej wyrazista. Stefanka to ciasto, jak to ciasta z kremem lubi sobie poleżakować w lodówce. Warto ją zrobić 2 dni wcześniej przed wielkim łasuchowaniem. Dzięki odpoczynkowi w lodówce, herbatniki odpowiednio nasiąkną kremem i ciasto będzie

Mieszam w Garnku
Sernik z kokosem i mango 146

Sernik to według mnie najlepsze ciasto na świecie. Uwielbiam odkrywać nowe smaki serników. Dziś przedstawiam połączenie kokosu i mango, które okazało się bardzo smaczne. Sernik bardzo szybko zniknął... oby w Waszym domu było tak samo :-)  Do kawałka sernika, a może dwóch, filiżanka pysznej kawy i ja się rozpływam... nie mogłabym żyć bez słodyczy. A Wy ? Składniki: ciasto: maka pszenna(...)łyżka, kokosowa kruszonka: maka pszenna pół szklanki, cukier drobny pół szklanki, wiórki kokosowe 1 szklanka, masło 1/3 kostki, dodatkowo: mango z puszki 1 opakowanie, cukier puder do posypania ciasta, bułka tarta 1 łyżka, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę siekamy nożem wraz z masłem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarze blaszki. Rozwałkowane ciasto przekładamy

kulinarne odsłony pati
Sylwestrowa pizza na grubym cieście 256

odstawiamy na 2-3 minuty). Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, przyprawę do pizzy i około łyżkę oleju. Następnie wlewamy rozrobione drożdże. Całość mieszamy ręką aż z ciasta będziemy mogli stworzyć kulę (ciasto może się delikatnie lepić, ale nie mocno – podczas wyrabiania w razie potrzeby można posypywać rękę mąką – nie wsypujemy mąki bezpośrednio na ciasto(...)było jej zbyt dużo, bo ciasto będzie za twarde). Ciasto odstawiamy pod przykryciem (np. ściereczką, ja mam miskę z pokrywką do ciast drożdżowych) do wyrośnięcia. U mnie jest ciepło, więc średnio trwa to około 30-45 minut. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na wysmarowaną margaryną (delikatnie) blaszkę – dzięki temu spód pizzy jest bardziej chrupki. Ugniatamy ciasto w taki sposób

Słodkie okruszki