ciasto - 163312 przepisów (strona:958/10888)

Szarlotka z bezą kokosową 264

porze roku, jabłka w moim domu są owocami wszechobecnymi.Zjadamy je jako dżemy, marmolady w ciastach i oczywiście na świeżo. Dzisiaj proponuję szarlotkę z bezą kokosową na kruchym cieście . Ciasto pięknie pachnie i bardzo smakuje.Polecam. Składniki na ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła  3 żółtka 4-5 łyżek cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka bułki tartej tłuszcz(...)cynamonu  Beza kokosowa: 3 białka 10 dag cukru pudru 10 dag wiórków kokosowych Wykonanie:   Torto wnicę 0 średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i posypujemy bułką tartą . Składniki ciasta ( oprócz tartej bułki ) szybko wyrabiamy, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki . Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy w szerokim rondlu z cukrem , cukrem

Gorący kąsek
Chałka z cynamonem 175

duże chałki: 50 gr świeżych drożdży lub 25 g suchych drożdży 250 ml mleka szczypta soli 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cynamonu 2 duże jajka, roztrzepane (3/4 do ciasta i 1/4 do posmarowania przed pieczeniem) 650 gr mąki pszennej chlebowej (u mnie typ 650) 100 g masła, roztopionego i przestudzonego 50 g płatków migdałów, do oprószenia Mleko podgrzać, dodać drożdże(...)dodać 3 łyżki mąki (zabrać z 650 gr). Odstawić aż rozczyn ruszy, znaczy zgęstnieje, zacznie rosnąć. Do miski wsypać resztę mąki, wbić jajka, dodać rozczyn, sól, wymieszać, wyrobić gładkie ciasto. Po koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone masło. Dokładnie wyrobić jeszcze raz, można za pomocą robota. Ciasto ma być gładkie, raczej nie powinno się kleić, jeśli tak będzie dosypać łyżkę

moj przepis na
Razowe rogaliki z jabłkami 172

wyciąć gniada nasienne (nie trzeba obierać ze skórki). Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki oprócz jabłek wrzucić do miski, wymieszać, przełożyć na blat wysmarowany olejem. Wyrabiać ciasto tak długo aż przestanie się kleić do rąk. Będzie to długo trwało (około 15 min intensywnego wyrabiania). Nie należy podsypywać mąką bo z rogalików zrobią się twarde gnieciuchy. Można wyrobić(...)robocie z hakiem do drożdżowego, wyrabiać do momentu aż ciasto przestanie się kleić do ścianek misy (około 10 min). Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką, odstawić w cieplejsze miejsce, do momentu aż podwoi objętość, w zależności od temperatury w pomieszczeniu może to potrwać od godziny do 3 godzin. Wyrośnięte ciasto, jeszcze raz krótko wyrobić, rozwałkować na okrąg

moj przepis na
Zygmuntówka 219

mojprzepisna.pl | Zygmuntówka – ciasto warszawskie – po mojemu, czyli wersja uproszczona Od dawna chciałam zrobić te ciastka, bardzo je lubiłam. Jak mieszkaliśmy na warszawskim Mokotowie, całkiem często chodziliśmy do cukierni Nova w Galerii Mokotów, własnie na Zygmuntówki, teraz już nie ma tej cukierni. W jej miejsce jest pijalnia czekolady Wedla. A szkoda ciasteczka mieli wyśmienite. Zygmuntówka jest zwycięskim ciastkiem(...)konkursie na ciasto Warszawy, wcześniej ikoną Warszawy był torcik W-Z. Ciasto ma bardzo bogate wnętrze i świetną czapkę z bezy – która ma przypominać kolumnę Zygmunta. Jest to ciastko dość słodkie, ale nasze serca zdecydowanie podbiło. Jak będziecie w Warszawie, koniecznie musicie jej spróbować, link do sklepów znajduje się tu. W oryginale ciastko składa się z kruchego ciastka migdałowego

moj przepis na
Pączki z ziemniakami 251

mleko, dodać dwie łyżki mąki, cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczna bąbelkować). Dodać do drożdży resztę resztę składnikow. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, ale klei się do rąk niemiłosiernie(...)należy podsypywać mąką. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. rozwałkować na grubość 1-1,3 cm na mocno wysypanej mąką stolnicy, wykrawać krążki o średnicy 6-7 cm. Odstawić do napuszenia na wysypanej mąką tacy pod ściereczką. Rozgrzać olej do 175 st nie więcej. Smażyć z dwóch stron

moj przepis na
Tarta cytrynowa 168

mojprzepisna.pl | Tarta cytrynowa Tarta dla prawdziwych fanów cytryny, jest kwaśna i orzeźwiająca. Jest też delikatna jak aksamitny sernik, łatwa w wykonaniu i bezproblemowa. Zdecydowanie polecam dla fanów mniej słodkich ciast. Przepis pochodzi z mojego ulubionego blogu Moje wypieki . Składniki na formę do tarty o dolnej średnicy 24-26 cm: 195 gr mąki tortowej 20 gr cukru pudru 115 gr zimnego(...)cytryny (1 łyżka) Mąkę z masłem posiekać nożem na drobną kostkę, dodać resztę składników, posiekać, krótko wyrobić. Spłaszczyć, zawinąć w folię, schłodzić 30 min w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować miedzy dwoma arkuszami papieru posypanego mąką, rozwałkować na średnicę większą niż forma, żeby starczyło na wyłożenie boków. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Oderwać jeden arkusz, ciasto delikatnie przenieść

moj przepis na
Tradycyjne jagodzianki najlepsze 238

bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Do misy wsypać pozostałą mąkę, dodać drożdże, wyrabiać długo, najlepiej w mikserze, hakiem do drożdżowego, ciasto będzie się bardzo kleić cały czas, ale nie trzeba dosypywać mąki, tak ma być, ja wyrabiałam 20 minut na niskich obrotach. Dodać rozpuszczone masło, wyrobić jeszcze raz, do połączenia. Ciasto(...)być błyszczące, elastyczne i ma się lekko kleić do rąk. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, w zależności od temperatury, może to potrwać nawet dwie i pół godziny. Ciasto odgazować, mocno uderzyć o blat. Krótko wyrobić, podzielić na 16-17 części, każda po około 60 gr. Każdą bułeczkę rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć czubatą łyżkę jagód, zlepić

moj przepis na
Jagodzianki wegańskie 203

Wypieki . U mnie z powodu dużej gromadki z podwójnej porcji, część z jagodami, część z malinami, a część mieszana, domownicy jednogłośnie stwierdzili że jagodzianki najlepsze są z malinami. Z ciastem pracuje się bardzo fajnie. Polecam wypróbować ten przepis. Składniki na 28-30 bułeczek: 1 kg mąki pszennej tortowej 500-560 ml ciepłego mleka roślinnego, mleko dodawać stopniowo 40 gr drożdży(...)kopiaste łyżki mąki (odjąć z tych 1000 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać olej, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić

moj przepis na
Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem 1626

Robi się go bardzo szybko, a do tego daję Wam gwarancję, że jest bardzo smaczny. Na 100% Wasi goście będą zachwyceni jego smakiem. Polecam też inne przepisy na świąteczne ciasta z makiem: struclę makową , makowiec japoński i seromakowiec na kruchym spodzie. Prosty i szybki Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym . ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 200 g masła(...)cukru trzcinowego 15 g proszku do pieczenia masa makowa: 1 opakowanie masy makowej 100 g suchego mielonego maku białka ubite na sztywną pianę z 5 sztuk jajek wykorzystanych do ciasta trochę koniaku ok 1/3 szklanki bułki tartej (opcjonalnie) 2 łyżki cukru trzcinowego lukier: ok. ½ -3/4 szklanki cukru pudru 1-1,5 łyżki soku z cytryny cukrowe gwiazdki do dekoracji

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szarlotka z galaretką 204

Ciasta kruche z jabłkami cieszą się dużym powodzeniem. Po pierwsze są bardzo smaczne, a po drugie łatwe i szybkie do przyrządzenia. Dzisiaj zapraszam na szarlotkę z dodatkiem galaretki. SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia jedna margaryna 5 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru Wkład do ciasta: 2 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 galaretka agrestowa(...)szklanki cukru. WYKONANIE Mąkę łączymy z proszkiem, dodajemy miękką margarynę i siekamy lub szybko rozcieramy dłońmi.  dodajemy żółtka i cukier puder. Łączymy wszystko i wyrabiamy ciasto. 3/4 ciasta wykładamy na blaszkę , wyłożoną papierem do pieczenia.  Resztę ciasta wkładamy do zamrażarki, by dobrze schłodzić do starcia. Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Smażymy ok .30 min. Pod koniec

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto Pani Walewskiej (pychotka przekładaniec z masą karpatkową) 205

Przepis na przepyszne ciasto pani walewskiej Składniki: Ciasto kruche: 4 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1/2 kubka śmietany 30 % 5 żółtek cukier około 8 łyżek 2 łyżeczki proszku dopieczenia Ponadto: słoiczek dżemu porzeczkowego 5 białek pozostałych od ciasta kruchego 1 kisiel wiśniowy 1 krem karpatka i potrzebne rzeczy do jego przygotowania. Wykonanie: Z podanych składników na ciasto zagnieść(...)kruche. Ciasto podzielić na dwie części obie rozłożyć w formach. Jedno ciasto piec około 20 minut, a na drugim surowym cieście rozłożyć dżem, a na dżem białka ubite na sztywno z dodatkiem kiślu, piec 20 minut. Na ciasto bez piany wyłożyć uprzednio przygotowany krem karpatka (wg instrukcji na opakowaniu) a na to wyłożyć ciasto z dżemem

Pychotkaaa
Ciasto Ule Karoliny wg Siostry Anastazji 175

Składniki: Ciasto: 50 dkg mąki pszennej 10 dkg cukru pudru 15 dkg margaryny 10 dkg płynnego miodu 1 jajko 1 1/2 łyżeczki sody kwaśna śmietana(tyle ile pochłonie ciasto) 1 mały słoik powideł śliwkowych Nadzienie do kulek: 1/2 szklanki pokrojonych orzechów 1/2 szklanki pokrojonych migdałów 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki pokrojonych skórek z pomarańczy 1/2 szklanki miodu Masa: 1/2 litra(...)mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 1 kostka masła cukier do smaku Dodatki: 28 okrągłych biszkoptów(tyle ile kulek) 1/2 szklanki rumu Wykonanie: Ciasto: margarynę wymieszać z mąką,dodać sodę,miód,cukier,jajko,śmietanę.Zarobić ciasto tak ,by jego gęstość była jak na ciasto pierogowe.Podzielić na 2 części.Jedną wyłożyć na blachę.Wierzch

Pychotkaaa
Ciasto czekoladowe z dynią mega pyszne! 251

Ciasto czekoladowe z dynią mega pyszne! Cisto czekoladowe z dynią, a zaczęło się od tego, że przed domem leżała  dynia a za mną chodziło coś .. coś pysznego.  Tylko pomysłu mi było brak, brak na to co mogę zrobić. Poszłam po dynię i część z tej dyni wykorzystałam do pieczonej dyni na ostro. A potem zaczęłam szukać pomysłu(...)internecie na przerobienie kolejnego kawałka .. i tak trafiłam na ciasto na blogu  I love bake , zmieniłam je minimalnie czyli zamieniłam cukinię na dynię :) i usunęłam kawę której nie pijam, dodałam też esencję waniliową a usunęłam ekstrakt migdałowy. Nie dałam też polewy.  Jakie wyszło ciasto? -Przepyszne wilgotne no po prostu w ciągu chwili powstało coś znakomitego :)   Ciasto czekoladowe

Kuchnia na wzgórzu
Orzechowa szarlotka z migdałową bezą 756

Aromatyczne, prażone jabłka pomiędzy dwoma warstwami ciasta kruchego z dodatkiem orzechów włoskich. Przykryte słodką bezą migdałową i nie ma to jak smak domowej szarlotki. Oczywiście najlepiej smakuje jeszcze ciepła :) 1,2 kg jabłek 25g masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka goździków 1 łyżeczka cynamonu CIASTO KRUCHE: 2 szklanki mąki pszennej 150g orzechów włoskich zmielonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g(...)mąki ziemniaczanej 50g zmielonych migdałów Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć ze zmielonymi orzechami włoskimi. Dodać zimne masło i posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta użyłam malaksera. 2/3 ciasta wylepić formę do pieczenia (21×30) i odstawić do lodówki na 30min. 1/3 połączyć z kakao i włożyć do zamrażarki. Jabłka obrać i skroić

https:KKuchniaMniam
Czekoladowy cmentarz na Halloween 175

inspektorem Gadżetem, Czerwonym Kapturkiem, Wilkiem i Drwalem, a także miniaturowymi Spidermanem, Dzwoneczkiem i Elsą. Dla takiej ekipy trzeba było przygotować coś wyjątkowego. Co prawda plan miałam zupełnie inny, ale ciasto nie wyrosło tak, jak myślałam, i musiałam improwizować. Poszłam trochę na łatwiznę, i niemal na ostatnią chwilę (nagrobki ustawiałam pół godziny przed wyjściem) przygotowałam swoją wersję dobrze wszystkim znanego ciasta(...)może jakiś lukrowany płotek... Ale taki prototyp i tak zrobił odpowiednie wrażenie, z czego bardzo się, oczywiście, ucieszyłam. Smakowo też wyszło bardzo dobrze - kwaskowy dżem przełamuje słodycz kremu, a ciasto czekoladowe... Wiadomo, smakuje zawsze. Jedna uwaga - lukru jest zdecydowanie za dużo na te kilka napisów, ale trzydzieści gram to jedno białko i trochę ciężko podać mniejsze proporcje... Tak przygotowany lukier

Pożeraczka, czyli raz adobrze