Uwielbiam pomarańcze. Smak i ten kolor… Idealnie nadają się do sałatek, deser i ciast. Dlatego (często zamiennie z cytrynową babką) piekę moje szybkie ciasto pomarańczowe. Spróbujcie i Wy. Wykonanie jest naprawdę proste. A zapach, który unosi się podczas pieczenia, kolor i co najważniejsze smak ciasta… po prostu ciężko się mu oprzeć. Zachęcam Was do spróbowania. Szybkie pomarańczowe ciasto(...)jakby tu skubnąć kawałek ? Szybkie pomarańczowe ciasto 2016-05-02 23:14:12 Write a review Save Recipe Print 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size 0g Amount Per Serving Calories 0 Calories from Fat 0 % Daily Value * Total
Słodkie okruszkiczytanie, coś upichcę i wracam do książki. Młody zadowolony, tym bardziej, że tym razem z piekarnika wyskoczyło drożdżowe z serem i malinami. Bo chwilę wcześniej na moich kolanach były "Ciasta drożdżowe" Tadeusza Barewicza. Wybrałam koperty z serem, które lekko zmodyfikowałam dokładając maliny, a ciasto doprawiając laską wanilii. Z wyglądu bardziej przypominają mi bułeczki, ale niech już zostaną te koperty(...)się czasu, po prostu zerkam, zaczyn ma ruszyć, czyli podwoić swoją objętość. Wtedy wszystko mieszam łyżką, dodaję roztrzepane jajko z nasionami z laski wanilii i wyrabiam do czasu, aż ciasto przestanie się kleić i zacznie odchodzić od dłoni. Wtedy wlewam rozpuszczone masło i wyrabiam do momentu, w którym ciasto przestanie się błyszczeć i stanie się matowe. Tak wyrobione ciasto wkładam
Blondynka Gotujeadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); potrzebujemy 3 biszkopty składniki na 1 ciasto biszkoptowe: 60 g mąki orkiszowej 25 g maki ziemniaczanej 90 g cukru 3 jajka 1 szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę orkiszową lub pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo(...)masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę orzechową: 6 łyżek zmielonych orzechów 2 budynie waniliowe bez cukru
Domowy Smak Jedzeniaustach, kusi kremem, zachęca orzechami skąpanymi karmelem, ...dobra koniec rymowania... po prostu pyszny, sycąco-słodki kawałeczek rozpusty, przełamany kwaśnym smakiem powideł, a no i zapomniałabym mięciutkie miodowo-kruche ciasto, prawie jak biszkopt :) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 200 g margaryny 200 g cukru 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka(...)szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklani cukru 1 cukier wanilinowy 2 żółtka 250-300 g masła Dodatkowo: 400 g powideł śliwkowych Przygotowanie: Ciasto: Mąkę wymieszać z sodą. Dodać margarynę i całość posiekać nożem. Dodać cukier i jajka. Mleko i mód przełożyć do garnka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać
Malinowo w kuchnistanowić jadalny prezent :) Ja je upiekłam dla mojej Córeczki - z jej dużą pomocą, by miała przy okazji fajną zabawę, bo nie ma nic gorszego dla dziecka niż nuuudaaaaa...! Składniki: Ciasto: 4 szkl. mąki pszennej 1 margaryna 200g śmietany 18% Krem budyniowy: 1/2 litra mleka 1/2 szkl. cukru 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 2 pełne łyżki mąki pszennej 1 cukier wanilinowy(...)niebieski kolorowe posypki (użyłam posypek z linii Decorada od Delecty: posypka smak owocowy, maczek smak truskawkowy, maczek smak mango, płatki czekoladowe) polewa smak mlecznej czekolady Delecta Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy kawałki margaryny i śmietanę, całość siekamy nożem, a następnie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (gdyby nie chciało się połączyć dodajemy jeszcze odrobinę śmietany, tak około łyżkę
Kolorowy Przepisownikcukrem i żółtkami na puszystą masę. Mąkę mieszamy z sodą i kakaem, dodajemy do utartej masy jajecznej na przemian z mlekiem, na koniec dodajemy dżem. Wykładamy ciasto na blaszkę ,wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopniach C około 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczone ciasto wystawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem(...)cukrem wanilinowym na puszystą masę. Na koniec ucierania dodajemy stopniowo po łyżce maślanki. Przestudzone ciasto przekrawamy na pół z górnej części ciasta z ścinamy pół centymetrową warstwę, kruszymy i wstawiamy do piekarnika na parę minut do przesuszenia. Z utartego kremu odkładamy trzy łyżki, resztę kremu wykładamy na dolną część ciasta przykrywamy drugą połową, wierzch ciasta smarujemy odłożoną masą kremową
kgwjanczewochwile, które są częścią domowego rytuału, które są wpisane w dom i kojarzą się z domowym ciepłem. U nas w domu takim elementem są drożdżówki, ciasto drożdżowe jest jednym z ulubionych przysmaków dzieci, moim oczywiście również. Gdy chcę pobawić się z maluchami w kuchni i sprawić, żeby „dom pachniał domem” przygotowuje drożdżówki. Uwielbiam zagniatanie ciasta z Zuzią, która(...)wielkim zaangażowaniem pomaga i uwielbia odciskać rączki na surowym cieście. Uwielbia zaglądać do miski, czy ciasto już urosło, a ja uwielbiam robić to razem z nią. Gdy do Igi przychodzą koleżanki i z zaciekawieniem pytają, co tak ładnie pachnie, albo gdy pakuję Idze kilka drożdżówek do szkoły i po powrocie słyszę pytanie, czy jutro również może dostać drożdżówki Gdy daję
dom-agi.plWilgotne ciasto czekoladowe z pomarańczową nutą to endorfinowa bomba. Intensywna gorzka czekolada podrasowana kakao, trochę brązowego cukru dla złamania wytrawności, a do tego wszystkiego pomarańczowa nuta podkręcająca smak. Ciasto jest niesamowicie wilgotne, długo zachowuje wilgotność. Są także opinie, że drugiego dnia jest jeszcze lepsze, jeszcze bardziej wilgotne i pełne kawałków czekolady, która zaraz po upieczeniu jest roztopiona. To wilgotne ciasto(...)roztopione ale nie gorące), jajka, skórkę pomarańczy, śmietanę oraz sodę. Dodawać wrzącą wodę i miksować na najwyższych obrotach; dodać sok z pomarańczy oraz posiekaną drobno czekoladę, wymieszać krótko. Przygotowane ciasto wylać do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (ja używam foremki o wymiarach ok. 28×9 cm). Piec w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez około godzinę – do suchego
Pociąg Do KuchniZostały mi spore zapasy dżemu zwłaszcza z aronii. Odkryłam też w spiżarni zapas marcepanu, a że ostatnio jakoś nie po drodze mi było z pieczeniem ciast, i do tego jedna czytelniczka weszła mi na ambicję, to postanowiłam się zrehabilitować. Ciasto jest delikatne, wilgotne i aromatyczne, rozpływa się w ustach. Do dzieła! Składniki na dużą prostokątną blachę lub dużą tortownicę: ciasto(...)mąki (u mnie standardowo mieszanka, 400 g gryczanej, 100 g żytniej i 300 g pszennej białej) puszka 400 ml mleka kokosowego (do ciasta weź tylko gęstą, białą część, „wody” nie wylewaj bo świetnie nadaję się no do risotto) 100 g cukru 300 ml oleju roślinnego 1 rozgnieciony banan 30 g proszku do pieczenia (całe opakowanie) farsz: 1 słoik
greenscarfadekwatne stroje, jedliśmy na serwecie z gazet, piliśmy z kryształów, nie zabrakło też potraw charakterystycznych dla tego okresu. Był salceson, pasztetowa i oczywiście blok czekoladowy oraz torcik W-Z. Ciasto cieszyło się ogromnym powodzeniem, więc postanowiłam opublikować ten przepis, mimo iż już dwa przepisy na torciki W-Z znajdują się na moim blogu ( pierwszy , drugi ). Składniki na tortownicę(...)turach, za każdym razem delikatnie wymieszać szpatułką. Mieszać od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować. Wylać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 st. około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie
moj przepis nasobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszne ciasto z obłędną masą w dwóch postaciach. Ciasto zachwyci swoim smakiem nawet najbardziej wybrednego smakosza. Głównymi krytykami kulinarnymi moich wypieków są moi najbliżsi, czyli rodzice i siostra. To głównie oni degustują moje ciasta i specjalnie dla nich upiekłam Panią Ambasadorową. Ciasto jest idealne na każdą okazję. Doskonale sprawdzi się, jako deser do kawy lub herbaty(...)Szczególnie teraz, kiedy intensywnie robimy wiosenne porządki i jesteśmy zmęczeni, warto chwilę odpocząć, usiąść i zjeść kawałek tego pysznego ciasta. SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 300g mąki, 8 łyżek oleju, 1 łyżka octu, 1 łyżka proszku do pieczenia Delecta, Masa: 1 litr mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 3 żółtka
Tradycyjna kuchnia KasiSernik królewski Ciasta są moją słabą stroną , ale jak się okazuje nie wszystkie . Sernik królewski , udaje mi się za każdym razem , jest to chyba ciasto ,którego nie sposób zepsuć . Polecam , tym , którzy tak jak , ja są cukierniczym beztalenciem , warto . Trud jest niewielki , ale efekt końcowy ogromnie smakowity . Pewnie mógłby, wyjść lepszy , ale kto by się przejmował- to nie konkurs " class(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Na moje szczęście , jest to też jedno z ulubionych ciast mojej rodzinki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : Ciasto: 2,5 szklanki mąki tortowej 2 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao Łyżka gęstej śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła Masa serowa: 1 kg mielonego
Ogrodnik w podróżyDziś do kawy mam dla Was tartę cytrynową :) na kruchym cieście z domowym kremem cytrynowym (lemon curd), który pojawił się na blogu już jakiś czas temu i bezą. Tartę piekłam w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 30 g masła 30 g margaryny 1 jajko(...)przechować) Składniki na bezę: 2 białka 1/2 szklanki cukru Krem cytrynowy przygotowujemy według przepisu , można zrobić go dużo wcześniej i przechować w lodówce około tygodnia. Masło i margarynę na ciasto wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby zmiękły. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto w misce lub na stolnicy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stole podsypując mąką. Staramy się, żeby średnica ciasta była
CiastkozercyRobiłam to ciasto już chyba 10 razy i nigdy nie doczekało się zdjęcia, bo zdążyło zniknąć zanim ja zdążyłam mu pstryknąć fotkę. Lepszej rekomendacji chyba nie trzeba? Ciasto jest świetne - z jednej strony niby tylko ucierane ciasto, a z drugiej ta migdałowa pralina jest boska...Zdecydowanie musicie je wypróbować. Dla kogo: dla fanów migdałów dla lubiących zwykłe(...)wypieki, ale mające w sobie to "coś" dla tych, którzy lubią ucierane ciasta Składniki na ciasto: 3 jajka 150g mąki pszennej 150g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 75g masła 75g maślanki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Składniki na pralinę: 125g masła 125g brązowego cukru (np. demerara) 150g migdałów w płatkach 50ml mleka łyżeczka ekstraktu
Mania WypiekaniaCiasto "Zemsta Teściowej" Warstwowe ciasto z wiśniową galaretką, bitą śmietaną i chrupiącą bezą posypaną migdałami... Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 5 białek 1 szklanka cukru 1 opakowanie płatków migdałów (70 g) Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe wiśnie w soku lub kompocie 1,5 szklanki wody(...)śmietany 30 % 2 śmietan-fixy Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy na kulkę. Dzielimy na dwie części. Blachę (25x35) wykładamy papierem do pieczenia. Jedną częścią ciasta wyklejamy dno blachy. Wkładamy do nagrzanego pieca do 180 stopni na 30 min. Białka ubijamy na sztywno, na koniec stopniowo dodajemy cukier i nadal miksujemy. Wyklejamy drugą częścią ciasta identyczną blachę, na ciasto wykładamy pianę
Pelusiowa Kuchnia