ciasto - 162322 przepisów (strona:945/10822)

Ciasto zebra z masą kryształową 177

domownicy bardzo lubią zebrę więc postanowiłam ją nieco odmienić, przełożyłam ją masą śmietanową z galaretkami. Ciasto jest smaczne i ładnie się prezentuje, idealne do popołudniowej kawy.  Składniki: Ciasto: 3 szklanki maki tortowej Stoisław 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka wody gazowanej 5 jajek 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra(...)Forma 25x40 cm. Tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając wlewamy olej oraz gazowaną wodę, stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao a do drugiej dodajemy mąkę pszenną. Formę smarujemy tłuszczem, po dwóch stronach formy wylewamy po dwie łyżki ciasta jasnego i kakaowego

Bajeczna Kuchnia
Ciasto Środek lata 286

Ciasto Środek lata to miękkie wilgotne kruche ciasto z bezą i nadzieniem z jagód i wiśni. Łatwo je przygotować i jest naprawdę smaczne. Połączenie wiśni i jagód bardzo pasuje do słodkiej, delikatnej bezy. Po wstawieniu do lodówki kruche ciasto staje się zwarte i mniej się kruszy, jednak najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej – jest miękkie, delikatne i słodkie. Składniki na blaszkę(...)25x35 cm: Ciasto: 330 g mąki pszennej 90 g mąki ziemniaczanej szczypta soli 1/ łyżeczki proszku do pieczenia 80 g cukru 300 g masła 6 żółtek z dużych jaj (lub 7 z mniejszych jaj) 2 łyżki kaszy manny do obsypania ciasta Nadzienie: około 20 wiśni (umyte i pozbawione pestek) 350 g jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny

Trzeci talerz
Jagodzianki – prosty przepis 138

żółtek dodaję cukier oraz pastę waniliową i ucieram mikserem na puszystą masę. Masę przelewam do mąki, dodaje zaczyn drożdżowy, przestudzone masło i zaczynam mieszać łopatką, dodając powoli mleko. Jeśli ciasto jest za rzadkie, lepi się do rąk, to dosypuję mąki i wyrabiam dotąd, aż będzie ładną, zwartą kulką odchodzącą od ręki. Wyrobione ciasto przekładam do dużej, czystej miski wysypanej mąką(...)wsadzam na 2 h do piekarnika. Do jagód dodaję brązowy cukier i mąkę ziemniaczaną. Mieszam. Stolnicę wysypuję mąką i wykładam na nią wyrośnięte ciasto, chwilę zagniatam. Z ciasta odkrawam pasek i dzielę go na części. Pozostałe ciasto przykrywam czystą ściereczką. Kawałki ciasta formuję w prostokąty wielkości dłoni, nie używam wałka. Na cieście układam jagody, około 2 łyżek i zlepiam ciasto

ladykitchen
Ciasto drożdżowe na noc bez wyrabiania 307

zagniatania, bez odpalania miksera, bez brudzenia sobie rąk :) Poniższe ciasto drożdżowe znacznie różni się od jego najbardziej popularnej, tradycyjnej wersji - nie tylko w smaku, ale i w sposobie przygotowania.  Jest przede wszystkim bardziej wilgotne i zwarte , a to za sprawą dodania oleju. Ale przez to nie wysycha i długo zachowuje świeżość.  Najistotniejszą rozbieżność stanowi jednak tu  sposób(...)wyrabiania ciasta... a raczej jego brak! Jest to bowiem drożdżówka która nie wymaga wytrwałego zagniatania, robi się w zasadzie sama, jedyny wysiłek to zamachnięcie się kilka razy łyżką, żeby wymieszać składniki przed nałożeniem do blaszki.  Na dodatek ciasto zostawiamy samopas na całą noc ! Zero żmudnego przygotowywania rozczynu i pilnowania odpowiednich warunków wyrastania. Jedyny myk na który musimy zwrócić uwagę

Grunt to przepis!
Francuskie ciasteczka z jagodami Crème brûlée 229

przygotowałam go na serku mascarpone i zatopiłam w nim świeże jagody. Nie obyło się też bez karmelizowanego cukru na wierzchu, a wszystko przygotowałam w jadalnych miseczkach, tzn w cieście francuskim :) 1 duże opakowanie ciasta francuskiego 4 żółtka 4 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 250 g serka mascarpone ok 1/2 szklanki świeżych jagód cukier brązowy Rozwinąć schłodzone ciasto francuskie(...)średnicy ok 8 cm. W połowie z nich wyciąć mniejsze kółka (ok 6 cm), tak aby powstał pierścień. Delikatnie zwilżyć wodą krawędzie pełnych kół i nałożyć na wierzch pierścień. Ciasto najlepiej wycinać na papierze do pieczenia. Przed pieczeniem schłodzić i zimne wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez około 15 min, aż się zrumieni. Po upieczeniu odstawić

https:KKuchniaMniam
Pleśniak z truskawkami 201

Pleśniak to znane ciasto, które każdy z nas kiedyś próbował lub pamięta z dzieciństwa. W oryginale kruche ciasto przełożone jest dżemem, ale skoro mamy sezon na truskawki, postanowiłam go nimi zastąpić Składniki: Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła 5 żółtek 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 5 białek(...)przesiewamy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Dzielimy na trzy części: jedną większą i dwie mniejsze. Jedną mniejszą zagniatamy z kakao. Każdą część ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki, aż trochę

Oryginalny smak
Ciasto z maślanką i jagodami 222

Zbliża się weekend więc mam dzisiaj przepis na pyszne ciasto z maślanką , jagodami i na to kruszonka :). Muszę pilnować i młodego i męża, bo cały czas ją skubią z placka i zjadają :-). Ciasto bardzo szybkie i proste, z moimi małymi zmianami. W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre i potem łączymy, mieszamy łyżką i wylewamy na blaszkę(...)tego owoce i kruszonka , no i pieczemy :). Ja ciasto zrobiłam bez białej czekolady (tą wersję wykorzystam przy najbliższej okazji), jak by ktoś chciał wersję z białą czekoladą, to trzeba zmniejszyć ilość cukru, ja dałam niepełna szklankę i ciasto było słodkie, a jak bym dodała jeszcze startą czekoladę to już byłoby przesłodkie. Inspiracja: klik Składniki ciasto blaszka 24x34

kruche babeczki
CIASTO Z AWOKADO, PISTACJAMI i LIMONKOWYM LUKREM 164

Jeśli poszukujecie nietypowych smaków i połączeń wypróbujcie łatwe w przygotowaniu ciasto z dodatkiem awokado i skórki otartej z limonki. Jest soczyście zielone, pięknie prezentuje się na stole, a przede wszystkim dobrze smakuje. Jest miękkie, wilgotne, ale i puszyste. Ma pyszną, chrupiącą skórkę. Długo zachowuje świeżość. Smak awokado nie jest dominujący, raczej lekko wyczuwalny i świetnie gra z całą resztą(...)Ciasto najlepiej trzymać na blacie kuchennym w pojemniku lub pod przykryciem z folii aluminiowej. Jeśli chcecie, aby ciasto było intensywnie zielone, dodajcie odrobinę zielonego barwnika w paście lub w żelu ( na końcu łyżeczki). Idealnym wykończeniem ciasta okazał się limonkowy lukier i posypka z posiekanych pistacj. Myślę, że równie dobrze pasowałby też lukier z serka mascarpone  . SKŁADNIKI CIASTO wszystkie składniki

cool and minty
MAKOWO - CZEKOLADOWE CIASTO Z MASĄ SEROWĄ 148

Pyszne i efektowne ciasto, typu babkowego o różnym smaku. Przełożone masą serowo - budyniową, polane czekoladą i posypane posypkami. Idealne na przyjęcia i święta.                                                                  SKŁADNIKI na ciasto(...)Sposób przygotowania :  Margarynę utrzeć z cukrami, dodając stopniowo po jednym żółtku, oliwę, mąkę z proszkiem i na koniec ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajmy kakao, do drugiej mak a do trzeciej kisiel. Blaszkę o wymiarach 25/30 wykładamy papierem do pieczenia. ciasta układamy przemiennie łyżką na blaszce. Wierzch ciasta lekko wyrównujemy. Pieczemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Tort urodzinowy na 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool 167

zadęcia, przybierania pozy kogoś ważnego i lepszego. Chciałabym, aby świat przynajmniej w części oddał Wam to wszystko, co Wy dajecie światu. Tego życzę Wam z całego serca. Składniki ciasta (na średnią tortownicę): 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 szklanka orzechów drobno posiekanych lub zmielonych 4 jajka 1/3 szklanki oleju 5 łyżek mleka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku(...)utrzeć z cukrem (można mikserem), dodać mleko i olej - zmiksować. Dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia - utrzeć. Na końcu dodać orzechy i wymieszać. (Na tym etapie ciasto jest dość gęste.) Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką. Piec w temperaturze 170 stopni

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chlebek bananowy 148

mogło zatem zabraknąć przepisu na ten chlebek. I choć nazwa może być myląca i wskazywać na rodzaj pieczywa, to odwołuje się raczej do kształtu tego cudownie wilgotnego i aromatycznego ciasta bananowego. :) # Jak nie marnować jedzenia: Ten przepis świetnie sprawdzi się, gdy na koszyku z owocami zalegają Wam przejrzałe banany, a chętnych na ich zjedzenie brak. Gwarantuję(...)postaci nikt nie będzie mógł się im oprzeć. Im ciemniejsze banany, tym lepiej - są słodsze i można dodać mniej cukru. # Przydatne info: Jeśli akurat nie macie ochoty na to ciasto, a Wasze banany są już naprawdę bardzo dojrzałe, to możecie je zamrozić. Obierzcie je ze skórki, włóżcie do pojemnika i przechowujcie maksymalnie 3 miesiące. Przed użyciem rozmrażajcie je przez kilka

Cooking Monster
CIASTKA FRANCUSKIE (składane na 2 sposoby) 360

Ciasto francuskie można przygotować na wiele sposobów. W wersji na słodko lub na słono. Ja dziś przedstawię Wam moje propozycje podania ciasta francuskiego w słodkiej wersji oraz pokażę krok po kroku jak można składać ciasto by wyszły piękne i pyszne ciasteczka. Składniki: * 2 paczki gotowego ciasta francuskiego * 250 g serka typu Philadelphia(...)były to truskawki i borówki amerykańskie) * cukier puder do posypania Wykonanie: Serek typu Philadelphia wymieszać dokładnie z cukrem. Najpierw opiszę jeden sposób zwijania ciastek, następnie drugi. Płat ciasta rozciąć na kwadraty o długości boku około 9 cm. Każdy kwadrat naciąć na rogu ( jak na zdjęciu) na długość około 3 cm, pozostawiając nie nacięty środek

Zrób to smacznie
Placek jogurtowy – truskawkowo morelowy 167

Zbliża się lato, więc pora na ciasta z wykorzystaniem sezonowych owoców. Tym razem wydarzenie Ciasto na niedzielę jest okazją na przygotowanie Truskawkowych słodkości . Truskawki cieszą się ogromną popularnością za ich smak, zapach, duże możliwości kulinarnego zastosowania oraz walory zdrowotne. Placek jogurtowy – truskawkowo morelowy. Składniki na formę 39cm x 30cm x 6cm : - 3 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka drobnego cukru(...)składniki, wlewamy olej i wodę różaną. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką, tylko do chwili aż się połączą. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blaszkę, równamy powierzchnię, posypujemy wiórkami kokosowymi (dzięki temu owoce nie utoną w cieście). Układamy przygotowane truskawki i morele (naprzemiennie) i posypujemy je kokosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

mojewypiekiinietylko
Bezglutenowe ciasto z morelami i truskawkami. 185

Szybkie, proste i bardzo smaczne bezglutenowe ciasto z mąki kukurydzianej z morelami i truskawkami. Cisto ma kształt ala tarta, chciałam żeby było dość niskie i jego znaczną część stanowiły owoce. Dlatego najpierw na dnie formy wysmarowanej olejem kokosowym ułożyłam pokrojone na pół morele i truskawki, a potem zalałam je ciastem. Ciasto jest fajnie wilgotne. Jest lekkie w smaku, i trochę(...)przypomina w smaku takie ucierane ciasto piaskowe mojej babci. Zapraszam do lektury i mam nadzieję, że upieczecie! ;-) Na weekend w sam raz! SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki cukru pudru - 130 g oleju kokosowego (możesz użyć zamiennie oleju rzepakowego) - 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 jajka wiejskie - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1/3 szklanki mleka

SMYKWKUCHNI
Brownie czekoladowo miętowe 168

lubi ciasto czekoladowe lub klasyczne czekoladki after eight pokocha to ciasto. Połączenie głębokiego smaku czekolady w klejącym cieście z kremową masą miętową powodują, że można się od niego uzależnić. Jeśli nie przepadacie za taką kombinacją smaków spróbujcie samego brownie według tego przepisu jest przepyszne. BROWNIES z MASĄ MIĘTOWĄ Składniki: (forma 20x30) ciasto: 230 g masła 200 g czekolady(...)szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka w proszku 1,5 ekstraktu miętowego 3 łyżki gotowego kremu marshmallow zielony barwnik (opcjonalnie) wierzch 200 g czekolady 100 g masła Przygotowanie: ciasto: Masło rozpuszczamy z czekoladą, studzimy Białka ubijamy na sztywno i odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem,dodajemy rozpuszczoną z masłem czekoladę, sól, mąkę i kakao. Na końcu mieszamy ciasto z białkami. Formę

Bon appetit mon amie

Proponowane wyszukiwania