ciasto - 162322 przepisów (strona:938/10822)

Jabłkowy przekładaniec 199

Dziś proponuje pyszne ciasto z jabłkami. Trochę podobne do szarlotki, ale wzbogacone lekkim cytrynowym krem. Ciasto pięknie wygląda, ale i w smaku jest pyszne. Przepis znalazłam na tym  blogu . Masa jabłkowa: 1 1/2 kg obranych jabłek 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/3 łyżeczki cynamonu  Ciasto kruche: 3 szklanki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku(...)łyżki kakao Krem budyniowo-śmietanowy 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 szklanki gorącej wody 1 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego 200 g śmietanki kremówki Ciasto kruche: mąkę pszenną przesiać i wymieszać z mąką krupczatką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Posiekać nożem z zimną margaryną, potem dodać jajka i śmietanę. Zagnieść ciasto i podzielić na pół

Ewusiowe Smaki
Babka drożdżowa parzona 171

Nadchodzi czas na nasze ulubione ciasta czyli babki drożdżowe. Naszym zdaniem, to (obok makowców) najsmaczniejsze z  polskich ciast. Babki drożdżowe zawsze kojarzą mi się ze nadchodzącą wiosną i smakami dzieciństwa. Nie potrafię niestety odtworzyć przepisu, z którego korzystała moja babcia, ale często posiłkuję się recepturami Tadeusza Barowicza, choć niektóre z nich modyfikuję. Także poniższy przepis jest jego autorstwa(...)link ) Przygotowanie Zagotuj 3/4 szklanki mleka, zalej wrzącym szklankę mąki. Drożdże rozkrusz i rozpuść w pozostałym ciepłym mleku, odstaw do wyrośnięcia. Gdy wyrosną, dodaj je do zaparzonego i wystudzonego ciasta a następnie wyrabiaj dosypując pozostałą mąkę. Przykryj ściereczką i odstaw ciasto na 30 minut do wyrośnięcia. Żółtka i całe jaja ubij na prze na jednolitą masę. Wymieszaj ją z ciastem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
ciasto a la snikers s. Anastazji 331

Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy ciasto do foremki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto z orzechami(...)łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i ubijamy. Dodajemy zmielone orzechy, wymieszaną mąkę ziemniaczaną z mąką orkiszową oraz proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do foremki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st. C.Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem z żółtek: 5 żółtek 100 g cukru 125 ml mleka

Domowy Smak Jedzenia
3 najlepsze bezglutenowe desery – zdrowo to też znaczy smacznie! 168

glutenu, to ten wpis jest jak najbardziej dla Ciebie. Moje propozycje na bezglutenowe desery są dodatkowo odchudzone, ale z nutką grzeszków w postaci polewy. Można ją oczywiście pominąć i ciasto podać np. z domowymi lodami jogurtowo bananowymi lub malinowymi. Smacznego! Kolejność wypieków jak na zdjęciu. Muffinki bez mąki – z kakao i malinami Składniki: 3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych, żytnich(...)maliny (nie trzeba rozmrażać). Masę rozłożyć do 6-7 silikonowych foremek na muffinki. Piec w rozgrzanym piekarniku 180 stopni, termoobieg, ok 30 minut. Bezglutenowe brownie z solonym karmelem Składniki: Ciasto: 150 g czekolady gorzkiej 70% kakao 200 g masła 6 jajek 150 g ksylitolu 100 g mąki owsianej bezglutenowej Czekoladę i masło rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, lekko przestudzić

Mój pomysł na
ciasto słodka teściowa 314

jednym żółtku, za każdy razem miksujemy do połączenia się z masą. Na koniec stopniowo dodajemy przesiana mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej, samo dno, papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25-30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto kokosowo makowe(...)serek, miksując na gładką masę. dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów rodzynki 3 galaretki np. pomarańczowe lub brzoskwiniowe 1000 gorącej wody Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. złożenie ciasta: W foremce umieszczamy jeden biszkopt kakaowy, rozsmarowujemy 1/3 część masy, układamy ciasto kokosowo makowe, rozsmarowujemy drugą część masy, układamy drugi biszkopt kakaowy i rozsmarowujemy pozostałą część masy. Układamy okrągłe biszkopty

Domowy Smak Jedzenia
Miodownik królewski. 257

Witajcie :) przy sobocie zapraszam na pyszne ciasto, miodownik z biszkoptem, powidłami firmy  ORZECH oraz pysznym kremem czekoladowym. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na ciasto miodowe : 320 g mąki pszennej luksusowej typ 550 Młynów Stoisław   1  szklanka cukru   125 g masła   2 łyżki płynnego miodu   3 jajka 1 łyżeczka sody   2 łyżki kwaśnej śmietany(...)łyżki masła   1 słoiczek powideł śliwkowych ja użyłam firmy ORZECH Polewa : 2 tabliczki czekolady  2 łyżki  śmietanki 12 %   starty wafelek Knoppers do dekoracji Wykonanie ciasta miodowego: Do miski przesiać mąkę z sodą  , dodać miękkie masło, cukier  cukier waniliowy    i miód. Ciasto wyrobić ręcznie lub mikserem. Przełożyć na stolnicę i zagnieść. Blaszkę

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik w biszkopcie orzechowym 185

Sernik i ciasto orzechowe, przełożone masą maślano-śmietanową. Ciasto bardzo fajnie się prezentuje i smakoszom serników powinno przypaść do gustu. Trochę czasu trzeba poświęcić na wykonanie, ale ja pracę rozłożyłam sobie na dwa dni. Jednego dnia upiekłam biszkopt i sernik, a drugiego przełożyłam ciasto, ale oczywiście można zrobić to tego samego dnia. Przepis znalazłam  tutaj  jak szukałam ciasto(...)ciastem orzechowym. Składniki: (blacha 20x25) Biszkopt: 100 g zmielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 6 jajek 100 g masła szczypta soli Masa serowa: 1 kg białego sera (trzykrotnie zmielonego) lub dobrego wiaderkowego 1 szklanka cukru 5 jajek 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Masa

talerz przyjemności
Kretowisko. 351

Witajcie :) zapraszam na pyszne ciasto kretowisko, często je piekę bo dzieci za nim przepadają. Jest proste w przygotowaniu i nie zbyt pracochłonne. Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław. Młyny Stoisław to wieloletnia tradycja i najlepsza jakość produktów. Zapraszam do sklepu on line  http://www.mlynystoislaw.pl/product_info.php/maka-pszenna-tortowa-typ-450-kg-p-3772 . Składniki na biszkopt kakaowy: 1 szklanka mąki pszennej tortowej Młynów Stoisław 3/4 szklanki cukru(...)jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką, następnie dodajemy wodę i olej również delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 175/180 stopni do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia. Galaretki rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i odstawiamy do leciutkiego stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy

Sama słodycz i szczypta chili
Pleśniak z dżemem i orzechami 326

Naszła mnie ochota na domowe, kruche ciasto. W szafce – słoik dżemu z czarnego bzu i orzechy włoskie pieczołowicie wyskubane z łupinek przez mamę. Idealne składniki na zimowego pleśniaka. Pleśniak z dżemem i orzechami to ciasto proste i nadające się niemal na każdą okazję (jak i bez okazji). Smak mojego dzieciństwa. Choć babcia robiła go bez orzechów, z kakao(...)koniecznie na wytrawnym cieście (bez cukru – słodka była tylko piana oraz dżem), to lubię jego różne wersje. Chrupiące orzechy pasują idealnie. Latem dżem zastępują kwaskowe owoce – cieszę się tym ciastem cały rok. Pleśniak z dżemem i orzechami: 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru pudru 6 jajek (żółtka i białka osobno) 1 kostka zimnego masła (200 g) 1 łyżka cukru

Poezja smaku
Proste ciasto bananowe 132

jednej z warszawskich kawiarni jakiś czas temu jadłam pyszne ciasto bananowe: wilgotne, puszyste, pięknie wyrośnięte z chrupiącą skórką i mnóstwem bakalii... Oczywiście przepisu nie dostałam; szukałam po koleżankach, na innych blogach, ale nie znalazłam niestety... Póki co, nie pozostało mi nic innego, jak upiec coś na wzór... Internetowe przepisy na ciasto bananowe są bardzo do siebie podobne, więc wyciągnęłam(...)nich średnią i oto przed Wami proste ciasto bananowe. To jeszcze nie jest to co chciałam osiągnąć, ale i tak jest bardzo pyszne !  A może Wy, moi Drodzy mi podpowiecie jakiś fajny przepis na takie ciacho ? 😊 Natomiast dla tych co na diecie mam  razowy chlebek bananowy w wersji light , można go jeść zupełnie bez grzechu ! Proste ciasto bananowe

Kulinarne przygody Gatity
Jabłkowy kwiat na kruchym spodzie 145

Ciasto jest przepyszne. Jabłka są częściowo wysuszone, a spód idealnie kruchy. Trudno się powstrzymać by nie sięgnąć po kolejny kawałek. Dodatkowym atutem jest ciekawy wygląd i możliwość pieczenia bez formy. Ale najwspanialszy w tym wszystkim jest zapach, który unosi się w całym domu po upieczeniu ciasta. SKŁADNIKI Na kruchy spód: 225 g mąki pszennej tortowej 30 g cukru pudru szczypta(...)puder i sól, wymieszać. Masło posiekać nożem na małe kawałki, po czym wsypać do miski z mąką. Początkowo wgniatać masło zewnętrzną częścią dłoni, później wcierać równocześnie przesypując mąkę by ciasto się napowietrzyło. Powinna powstać nam struktura przypominająca bułkę tartą. Na koniec dodać jajko i szybko zagnieść, tak aby ciasto się nie lepiło i nadal było zimne. Uformować z ciasta kulę

Passions hobbies life
Ciasto biszkoptowe z owocami. 111

Dziś podam Wam przepis na tanie i szybkie ciasto. Może nie wygląda zbytnio apetycznie i nie można go porównać smakiem do ciast z najlepszymi kremami, jednakże jest naprawdę dobre. Co najważniejsze wszystkie składniki zawsze mamy w domu nie trzeba, więc kombinować i chodzić po sklepach. Samo przygotowanie zajmuje maks. 10 minut - później można zająć się przyjemnościami dopóki minutnik(...)wezwie do wyjęcia blaszki z piekarnika;) Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i myślę, że każdy sobie z nim bez trudu poradzi. Ponieważ o tej porze roku śliwki smakują najlepiej, zrobiłam ciasto ze śliwkami. Jednakże można wykorzystać dowolne owoce - jabłka, gruszki, truskawki, wiśnie, rabarbar i co Wam jeszcze przyjdzie do głowy albo, na co aktualnie jest sezon:). Jeśli akurat

Pani domowa
Ciasto w klimacie Batonika Kinder Country i Oreo, czyli Moje Ciasto Duo 247

się ukryć, ale na ciasto w stylu batonika kinder country jest jakiś szał. Mnie osobiście jakoś to nie ruszało. Ruszyło mojego syna. Któregoś dnia na messegera dostałam link od niego z dopiskiem "zrobisz? 😇" Nie było wyjścia, nie w kwestii kulinarnych zachcianek nie potrafię odmówić mojemu dziecku. Poczytałam kilka przepisów i to całe ciasto to nic innego jak krem do tortów(...)który czasami robię przełożony ciastkami. Poszłam do kuchni i zaczęłam mieszać proporcje z głowy. Przy okazji wymyśliłam sobie, że zrobię ciasto Duo, czyli w dwóch smakach. Celowo wybrałam dużą formę 34 x 24 cm, żeby ciasto nie było wysokie, dzięki temu po jednym kawałku nie odczuje się mega słodkiego ciasta. Użyłam ryż, pszenicę i orkisz ekspandowany (kupiłam w Lidl), ekspandowane

Blondynka Gotuje
Ciasto piernikowe z suszonymi owocami (bez zbóż, jajek, laktozy, cukru i miodu, paleo, wegańskie) 171

pierniczkach dla wymagających przyszła pora na korzenne ciasto, które sprosta najbardziej restrykcyjnym wymaganiom diety. Ciasto cudownie pachnące pomarańczami, o wyważonej słodyczy, którą zawdzięcza wyłącznie suszonym owocom i bardzo dojrzałym bananom. Nie znajdziecie tu glutenu, zbóż, jajek, laktozy czy typowych zamienników cukru. Podążając za prostą i szybką recepturą odkryjecie za to niebanalny smak i fantastyczną strukturę ciasta. Nie dajcie się zwieść(...)pokroić na małe kawałki, otrzeć skórkę z pomarańczy. W naczyniu umieścić suche składniki: mąki, karob, sól, przyprawy i sodę – wymieszać i przesiać przez sito do osobnego naczynia. Formę na ciasto delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 160 o C(T). Banany przełożyć do misy i zmiksować ręcznym mikserem na gładką masę – w trakcie miksowania dodać olej

Even Better Food
Rustykalna tarta z jabłkami, berberysem, migdałami i cynamonem. Trendy w smakach Kamis w 2017 roku. 174

perskiej. Ze względu na dużą ilość witaminy C nazywany jest „polską cytryną”. W smaku jest cierpki i kwaskowaty. Idealnie zagra w daniach słonych jak i słodkich. Składniki: Ciasto Crostata: 175 g mąki pszennej 50 g płatków migdałowych 1 łyżka cukru pudru ¼ łyżeczki soli morskiej w młynku Kamis 100 g zimnego pokrojonego masła niesolonego 3 łyżki zimnej wody Nadzienie(...)łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego 1 czubata łyżeczka cynamonu mielonego Kamis ¼ łyżeczki soli morskiej w młynku Kamis 1 żółtko – roztrzepane garść płatków migdałowych Wykonanie: Ciasto: Płatki migdałowe zmiel, rozkrusz lub zblenduj. Ja użyłam do tego rozdrabniacza. W misce umieść mąkę, zmielone migdały, cukier puder i sól morską, całość wymieszaj. Dodaj masło i zagniataj palcami formując kruszonkę

Moja pasja smaku

Proponowane wyszukiwania