chleb - 26576 przepisów (strona:938/1772)

Grzyby w sosie czosnkowym po Hiszpańsku 95

plasterki, a następnie smażymy na oliwie z dodatkiem posiekanego czosnku i chili. Danie jest gotowe, gdy grzyby stają się miękkie i nasycone aromatycznym smakiem. Często podaje się je z chlebem jako przekąskę lub jako dodatek do innych dań, takich jak mięso czy makarony. Grzyby w sosie czosnkowym po Hiszpańsku Setas al ajillo to prawdziwie hiszpańska klasyka, łatwa do przygotowania

RafalCook
Ryż z jajkiem i dynią 112

różyczek brokuła ugotowanego – został mi też z dnia poprzedniego sól pieprz chili pół łyżeczki przyprawy curry pół łyżeczki granulowanego czosnku 4 jajka 100g pomidorków koktajlowych garść grzanek z chleba listki świeżej bazylii Jak zrobić ryż z jajkiem i dynią: Na patelnię hojnie wlewamy chlust oliwy. Cebulę kroimy w kostkę i dynię też w kostkę i obie przesmażamy na oliwie

Dorota Smakuje
Bakłażany po afgańsku, czyli Borani Banjan 70

afgańsku, czyli borani banjan -talerz posmarowany jogurtem. Następnie, polewamy je pozostałym jogurtem. Posypujemy płatkami chilli i miętą i bakłażany po afgańsku mamy gotowe! Borani banjan tradycyjnie podaje się na chlebie nań albo na tortilli, ale można też serwować z ryżem. Bakłażany po afgańsku, czyli borani banjan. Polecam również bakłażany nadziewane kaszą jaglaną, pastę z bakłażana tzw. baba ghanoush, cykorię

Lamarida.pl
Hiszpański Gulasz z kurczaka i chorizo 94

się królewską kompozycją smaków. Kurczak dostaje wyjątkowy smak, dzięki wyrazistemu chorizo a całość jest uzupełniana przez świeże warzywa i aromatyczne przyprawy. Potrawa jest średnio pikantna i często serwowana z chlebem lub ryżem. Podsumowując Spanish Chicken Chorizo Stew to hiszpańska potrawa, która dzięki połączeniu kurczaka i chorizo wzbogacona świeżymi warzywami i aromatycznymi przyprawami, zdobyła serca smakoszy na całym świecie. Jej historia

RafalCook
Dip z karmelizowanej cebuli 115

kremowym oraz śmietaną, a także doprawieniu solą i pieprzem, dip cebulowy jest gotowy do podania. Z czym serwować dip z karmelizowanej cebuli? Zarówno świeże warzywa , chipsy, precelki, tosty z chleba czy krakersy sprawdzą się podane z tym dipem. Jeśli chodzi o wybór warzyw, to chrupiące i soczyste warzywa takie jak ogórek, papryka czy marchew są doskonałym uzupełnieniem smaku dipu cebulowego

MeCooks
Kanapka z mortadelą cytryną i Parmigiano Reggiano 114

świecie. Kanapka z mortadelą, cytryną i Parmigiano Reggiano Panino co oznacza – mała bułka – w języku włoskim to rodzaj kanapki, w której składniki są umieszczane pomiędzy dwoma kawałkami chleba. W przypadku panino mortadella limone e Parmigiano Reggiano ważnymi składnikami są mortadela limonka i ser Parmigiano Reggiano. Mortadela to rodzaj włoskiego wędzonego mięsa w kształcie kiełbasy. Jej historia sięga starożytnego

RafalCook
Sos cebulowy na ciepło 85

aksamitny, ciemny sos cebulowy na ciepło z wolno gotowanej, skarmelizowanej cebuli, bulionu, masła i przypraw. Prosty i ekonomiczny, ale jednocześnie bardzo smakowity dodatek do mięsa, ziemniaczanego puree, ryby, chleba i klusek śląskich. Do wykonania tego pysznego sosu wystarczy kilka prostych składników, które z pewnością masz w swojej kuchni. Przełam więc rutynę i przygotuj ten aromatyczny, lekki sos cebulowy bez śmietany

Kuchnia Na Wypasie
Menu restauracyjne kiedyś i dziś. 78

starożytności i średniowieczu dieta była w dużej mierze uwarunkowana dostępnością surowców w danym regionie oraz statusem społecznym. Wiele społeczeństw opierało swoją dietę na zbożach. W starożytnym Egipcie na przykład chleb stanowił podstawę codziennego menu, a piwo często pełniło rolę podstawowego napoju, zwłaszcza dla klasy robotniczej. W starożytnej Grecji dominowały potrawy na bazie jęczmienia, takie jak placki jęczmienne czy kasze. Mięso

Kuchennyviral.pl
Kynutý špenátový chléb 96

Kdysi jsem pekla hodně chleba, ale musím uznat, že tento je jeden z nejlepších, ne-li nejlepší z mého pečiva. Chléb je měkký, nadýchaný a posypání sýrem udělá navrchu lahodnou křupavou kůrku. Kynutý špenátový chléb -- Przepisy na ciasta, ciasteczka, torty | Pyszne domowe wypieki

AleTorcik
Kynutý špenátový chléb 96

Kdysi jsem pekla hodně chleba, ale musím uznat, že tento je jeden z nejlepších, ne-li nejlepší z mého pečiva. Chléb je měkký, nadýchaný a posypání sýrem udělá navrchu lahodnou křupavou kůrku. Kynutý špenátový chléb -- Przepisy na ciasta, ciasteczka, torty | Pyszne domowe wypieki

AleTorcik
Noże szefa kuchni – czy są potrzebne w domu? 72

kuchni Jeśli nie jesteś pewien, czy chcesz inwestować w nóż szefa kuchni, istnieje wiele innych noży kuchennych, które mogą być bardziej odpowiednie dla Twoich potrzeb. Noże uniwersalne, noże do chleba, noże do obierania czy noże do mięs to tylko niektóre z nich. Najlepiej jest wybrać od razu cały zestaw noży kuchennych np. w bloku. Czy nóż szefa kuchni jest potrzebny

e-PrzepisyKulinarne
Fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia 86

lodówce Kilka plasterków sera pleśniowego lub Camemberta Opakowanie tortilli pszennych (my robimy tortille domowe według tego przepisu) Makaron spaghetti 250 g makaronu chińskiego pszennego Ryż 2 kromki ciemnego chleba Jogurt naturalny Ze spiżarni: Majonez (kilka łyżek) Keczup (kilka łyżeczek) Domowy sos pomidorowy (może być też sok pomidorowy, albo 2 łyżki rozpuszczonego koncentratu pomidorowego) Miód Pół litra bulionu warzywnego Mleko

Niedzielny kucharz
Kanapka z Hummusem i Grillowanym Kurczakiem 106

wariantów. Najbardziej popularnymi rodzajami są: 1. Klasyczny hummus — wykonany z podstawowych składników takich jak cieciorka tahini oliwa z oliwek sok z cytryny i czosnek. Jest idealny do jedzenia z chlebem lub jako dip do warzyw. 2. Hummus z dodatkiem oliwek — do klasycznego hummusu dodaje się posiekane czarne oliwki, które nadają mu intensywnego smaku. 3. Hummus z dodatkiem czerwonej papryki

RafalCook
Pamuła śliwkowa z Góry Ropczyckiej – kuchnia podkarpacka 77

owoców, z owoców suszonych albo na powidłach. Najpopularniejszym owocem wykorzystywanym do tych zup były śliwki, ale używano też innych owoców. Różny był też sposób jej podawania – z kluskami, z chlebem i twarogiem, albo z ziemniakami. Dzisiaj prezentuję Wam przepis na pamułę śliwkową z Góry Ropczyckiej. Gotowano ją ze świeżych śliwek damaszek, które po rozgotowaniu zagęszczano śmietaną. W oryginale rozgotowanych owoców

Trzeci talerz