chleb - 26516 przepisów (strona:942/1768)

Krem z groszku z grzankami 63

Składniki: 1 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 450 g mrożonego groszku 1 duży ziemniak 1 cebula 2 ząbki czosnku duża szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 3 kromki chleba 1 łyżka ziaren siemienia lnianego 1 łyżka masła oliwa extra virgin (opcjonalnie) (przepis na 3-4 porcje) Ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę (nie musi być równa i tej samej wielkości, na końcu

Kardamonovy
Kaszanka pieczona z kiszoną kapustą 60

kiszoną kapustą. Nie jestem jakimś wielkim entuzjastą kaszanek, ale od czasu do czasu lubię zjeść taką pieczoną na grillu. Praktycznie w każdym sezonie grillowym pochłaniam przynajmniej jedną. Z chlebem i ogórkiem kiszonym. Jakiś czas temu dostałam od moich przyjaciół dość pokaźną kaszankę (ważyła pewnie gdzieś tyle, ile dwie takie klasyczne). W ogóle był to jakiś wytwór domowy, więc zapytana

Kardamonovy
Pasta z pieczonej papryki z masłem orzechowym i imbirem 67

się uzależnionym od tego trio. Pastę z papryki zażyczył sobie My. Dieta wątrobowa jeszcze trwa (mimo, że już nie tak restrykcyjna jak na początku), poprosił o jakieś smarowidło do chleba. Ja mam masę pomysłów na tego typu pasty, ale zawsze ładuję do nich jakieś ziarna, strączki albo inne wypełniacze, których My jeść jeszcze nie powinien. Wpisałam więc w google pasta

Kardamonovy
Koreczki z jajkami przepiórczymi 72

ilości składników wyszło mi 9 koreczków z szynką, 9 z rybą. Jeżeli zostaną Wam jakieś resztki składników, wykorzystajcie je do jajecznicy, pasty jajecznej lub zjedzcie tak o. Chleb też się nie zmarnuje, bułki tartej w domu nigdy dość. Składniki: 1 opakowanie jajek przepiórczych (18 sztuk) 1 małe opakowanie serka śmietankowego 3-4 cienkie kromki ulubionego pieczywa (tak na grubość

Kardamonovy
Krem ze świeżych pomidorów 65

cebula 2 ząbki czosnku szklanka wody lub bulionu warzywnego 1 łyżeczka suszonego oregano garść liści bazylii (opcjonalnie) szczypta cukru lub więcej do smaku sól pieprz oliwa 4 kromki ulubionego chleba (lub więcej) (przepis na 4 porcje) Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy w sporą kostkę. W garnku lub na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią pokrojoną w mniejsze kawałki

Kardamonovy
Pasta z twarogu i awokado 60

zwykle. Za jakiś czas napiszę o tym ciut więcej. Korzystam głównie z zielonych i białych warzyw, z kasz bezglutenowych, makaronów. Jemy jedynie kurczaka, indyka, ryby, białe sery i inne chleby żytnie na zakwasie. Sprawia mi to trochę trudności, ale powoli się w tym odnajduję. Odnajduję się już na tyle dobrze, że gotowanie znowu sprawia mi przyjemność. Parę tygodni temu miałam

Kardamonovy
Pasta z serka śmietankowego i wędzonego łososia 80

niewielka ilość wędzonej ryby (chyba z sałatki z pomarańczami ). Nie chciałam znowu łączyć ryby z jajkami, bo takich past na blogu już parę mam. Postanowiłam zrobić pastę do chleba. Ostatecznie okazało się, że to cudo nada się nie tylko do pieczywa, ale też jako mazidło do roladek z tortilli czy po prostu jako dip do zimnej płyty. Zresztą fakt

Kardamonovy
Baba ghanoush 64

Lubię różne mazidła. Do chleba, do zimnej płyty. Mazidła z białych serów, jajek, warzyw, strączków, wszelakie. Właściwie na każdą imprezę wożę ze sobą coś z tych klimatów. Na dole podlinkuję Wam ciekawsze propozycje, przejrzyjcie je sobie. Baba ghanoush. Ile razy już na nią wpadałam w internecie, nie macie pojęcia. Nie wiem czemu zawsze ją omijałam. I jakiś czas temu znalazłam

Kardamonovy
Chłopski garnek z młodą kapustą 74

zawsze bardziej smakowały mi dzień później. Chłopski garnek z młodą kapustą wyszedł tak smaczny, że po jednej partii od razu zrobiłam kolejną. Za każdym razem wciągałam je ze świeżym chlebem, który od dłuższego czasu sama piekę w domu. Py-cha. Składniki: 1 długa kiełbasa 1 duża czerwona papryka pół małej główki młodej kapusty 1 duża cebula 2 ząbki czosnku

Kardamonovy
Wegetariański paprykarz z kaszą jaglaną 64

wielkiego dzwonu My może zjeść wędzoną makrelę, zrobiłam paprykarz wegetariański z kaszą jaglaną. Bo kasza jaglana jest świetnym produktem, jeżeli chodzi o dietę przeciwgrzybiczą. A że smarowidła do chleba robię ostatnio w kółko takie same, każdy nowy pomysł jest na wagę złota. Nie będę Was czarować, że tytułowy paprykarz jest lepszy niż ten klasyczny. Jest smaczny, jest całkiem dobrym zamiennikiem

Kardamonovy
Pieczona dynia z fetą 64

dyni. Od paru dni mam je w lodówce i nie za bardzo wiem gdzie je upchnąć. Przedwczoraj miałam coś upiec, ale miałam zajęte formy, w których wyrastał sobie chleb. Może dziś coś upiekę? Na anglojęzycznych stronach znalazłam coś ciekawego, może zaraz się za to zabiorę. Mam nadzieję, że za parę dni wrócę do Was z czymś pysznym. Tymczasem dziś pieczona

Kardamonovy
Surówka z kiszonej kapusty, pora i marchewki 65

się w końcu do dojrzewającego ciasta na pizzę, ale w ten weekend to już chyba nie wypali. Przejrzałam chwilę temu jeden z przepisów, który jest w książce kucharskiej „Chleb” Hamelmana i muszę sobie go na spokojnie przetrawić, kupić specjalną mąkę, itd. Po lekku. Jeżeli uda mi się zrobić wszystko tak jak trzeba i zdążę zrobić zdjęcie, przepis

Kardamonovy
Dutch Baby z fetą i szpinakiem 68

aparaty, jest więc i czym robić zdjęcia. I tak szperałam w tym moim folderze ze zdjęciami i myślałam z czym dzisiaj do Was przybyć. W kolejce czeka pesto, tapenada, chleb, pasta z dorsza, owsianka, pierogi i murzynek. I dziś zupełnym przypadkiem pojawił się także nowy folder o nazwie Dutch ze szpinakiem. Przepis wpadł mi do głowy, gdy ogarniałam tygodniowe menu

Kardamonovy
Marchewka z groszkiem z mąką orkiszową 73

Nawet mój mąż jakiś czas temu powiedział, że wolałby żeby jednak zwykłą mąkę pszenną powoli zastępować tą szlachetniejszą. Więc zastępuję. Coraz częściej robię naleśniki z orkiszem, racuchy, placki. Chleb jest już właściwie standardem. W domu mam zawsze parę rodzajów tych mąk, najczęściej korzystam z pełnoziarnistej i 630. Do dzisiejszego przepisu użyłam tej drugiej. A tytułowa marchewka z groszkiem chodziła już

Kardamonovy
Kulki serowe z ziołami 70

której nie lubię. Bazylia jednak była słabo wyczuwalna. I całe szczęście. Te kulki możecie potraktować jako dodatek do świątecznej zimnej płyty. Możecie także wykorzystać je jako smarowidło do chleba. Ich konsystencja jest taka jak trzeba, a połączenie trzech rodzajów sera powoduje, że smakują naprawdę świetnie. Zwrócę Wam tylko uwagę na jedną rzecz, kulki jest najlepiej obtaczać przed samym podaniem. Przystawka

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania