chleb - 26516 przepisów (strona:950/1768)

Które restauracje w Karpaczu warto odwiedzić ? 87

serem lub owocami. Wybór jest ogromny, zatem każdy znajdzie dla siebie idealne rozwiązanie. 6. Atelier kulinarne SARMACJA Atelier kulinarne SARMACJA to miejsce znane z wybornych wypieków i regionalnego chleba, którego sława już dawno przekroczyła granice Karpacza. W przytulnym wnętrzu można odpocząć przy rzemieślniczych piwach lub ciepłej herbacie, można też sięgnąć po serwowane tu dania. Wśród tych najpopularniejszych znajdują się kanapki

Słodkie okruszki
PCOS – dietoterapia, suplementacja i przykładowe menu na 1 dzień. 75

przetworzonych, na rzecz tych zdrowych i odżywczych. Więcej na ten temat tutaj . Wykluczamy używki, takie jak: tytoń, alkohol. Rezygnujemy z produktów o wysokim indeksie glikemicznym . Wykluczamy np. pieczywo pszenne, chleb chrupki, mąkę pszenną, słodycze, słodkie napoje. Dbamy o obecność warzyw w diecie, szczególnie tych zielonolistnych. Tutaj o tym, jak zwiększyć ich ilość. Włączamy do diety źródła cennych polifenoli , np. niskocukrowe

Natka Pietruszki
Kanapka Madame 66

Witajcie w Nowym 2013 roku! Podobno jaki pierwszy dzień taki cały rok. Zaczęliśmy więc od idealnego śniadania. Przedstawiam Wam moją kanapkę. Oto Madame! Składniki: ? 2 kromki chleba tostowego pszennego ? 1 plaster szynki ? 1 plaster sera żółtego ? kilka plasterków ogórka zielonego ? 1 łyżka creme fraiche lub gęstej śmietany ? masło do smarowania ? otarta skórka z 1/2 cytryny ? masło i oliwa do smażenia

To co kocham
Kanapka Monsieur 84

kanapka Sławka – przepyszny Monsieur! Idealny z kubkiem kakao. Składniki: ? 2 kromki chleba tostowego pszennego ? 1 plaster szynki ? 1 plaster sera żółtego ? kilka plasterków ogórka zielonego ? masło do smarowania ? otarta skórka z 1/2  cytryny ? masło i oliwa do smażenia ? 2 jajka ? sól, pieprz ? zielenina i pomidorki do dekoracji Wykonanie: ? Tosty posmarować masłem, pomiędy włożyć szynkę, ser i plasterki

To co kocham
Pieczeń drobiowa a la pasztet 70

mojego dzieciństwa, tylko nazywaliśmy ją pasztetem babci Lodzi. Babcia też ją nzywała „chlebkiem”, ale nie mam pojęcia dlaczego. Może dlatego, że zawsze jedliśmy ją na zimno z chlebem? Robiona była ze szczęśliwych kur chodzących po podwórku i z pieczarek zbieranych na łące. U mnie kurczak i pieczarki ze sklepu, ale smak prawie taki sam. Składniki

To co kocham
Smalec domowy 4-smakowy 60

smalec zostawić w garnkach do zastygnięcia, po czym wymieszać aby czysty smalec dokładnie się rozprowadził z dodatkami. ? Smalec włożyć do wyparzonych słoiczków i przechowywać w lodówce. ? Posolić po posmarowaniu chleba. Przepis pochodzi od Pani Reginki, z którą kiedyś bardzo miło mi się pracowało. Pozdrawiam serdecznie, jeśli mnie czyta

To co kocham
Bagietka z kiełbasą w jajku 71

zawsze nasze śnaidanie musi wyglądać tak samo? Kromka chleba, masło, ser, wędlina, pomidor lub ogórek – tak jest oczywiście najszybciej, szczególnie w czasach, gdy tego czasu zawsze brakuje. Jednak gdy mamy wolny dzień i cała rodzina zasiada razem do śniadania, można trochę przyszaleć. Taka bagietka wymaga nieco zaangażowania, ale naprawę warto. Zawsze to coś innego i smacznego! Składniki: ? 1/2 bagietki

To co kocham
Pasta z tuńczyka do chleba 66

soku z cytryny ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Tuńczyka osączyć z zalewy i wymieszać z twarożkiem i majonezem. ? Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. ? Podawać jako pastę do chleba z rzodkiewką i szczypiorkiem

To co kocham
Kopytka z bobu 84

tylko jest pyszny i sycący, ale też bardzo zdrowy i bogaty w białko. Ma konsystencję mączystą, podobną do ziemniaka. Można go więc wykorzystać w zupach, sałatkach, makaronach, pastach do chleba. Zapraszam do moich potraw z bobem! Składniki: ? 1 kg bobu ? 1 szklanka mąki – 150 g oraz do podsypania ? 1 jajko ? kilka listków bazylii – opcjonalnie ? sól, pieprz do smaku

To co kocham
Zupa śliwkowa 72

Zupa śliwkowa prześladuje mnie od czasów dzieciństwa, kiedy to babcia gotowała przesłodzoną, gęstą pamułę – śliwconkę jedzoną z chlebem, której to szczerze nienawidziłam (moje rodzeństwo również). Jest to tradycyjny przysmak, zupa gotowana na bazie suszonych śliwek, która do tej pory stanowi bardzo popularne danie w niektórych rejonach Podkarpacia. Ja odczarowałam tę zmorę i ugotowałam pyszną zupę śliwkową ale na bazie

To co kocham
Aromatyzowana oliwa 81

odrobina czasu, aby smak lata cieszył domowników jeszcze przez długie miesiące. Taka oliwa świetnie spisuje się jako szybki i wygodny sposób na doprawienie dania. Podana z kromką świeżego chleba tworzy wyśmienitą przystawkę, a dodana do dania głównego, wydobywa i wzmacnia jego smak. Takie własnoręcznie przygotowane buteleczki są urokliwym dodatkiem i świetnie się spiszą jako ozdoba kuchnii lub wykwintny i elegancki

To co kocham
Pieczarki duszone w winie 77

Małe pieczarki duszone w całości w czerwonym winie i aromatyzowane czosnkiem to świetny dodatek do mięsnego obiadu. Również może to być samodzielne danie z pajdą chleba z masłem. Składniki: ? 500 g małych pieczarek ? 2 łyżki masła ? 1 łyżka oliwy ? 2 ząbki czosnku ? 1/4 szklanki wina czerwonego wytrawnego ? 2 łyżki soku z cytryny ? sól, pieprz do smaku ? natka pietruszki Wykonanie: ? Masło

To co kocham
Klops gryczano-pieczarkowy 73

ziemniaki właśnie na korzyść kasz, a preferujemy gryczaną i jaglaną, stąd też będzie różnorodność przepisów z tymi kaszami w rolach głównych. Wszyscy też ograniczyliśmy pszenicę, w domu jest tylko chleb żytni na zakwasie, ale jedzą go tylko chłopaki, bo ja z Moniką jesteśmy bezglutenowe po ostatnich badaniach alergicznych. Ja oprócz glutenu mam uczulenie na jajka, kurczaka, wołowinę, sery krowie, pomidory

To co kocham
Zielona sałata z cykorią i serem feta 69

ogórek z sosem śmietanowym i ziołowym serem to udane połączenie smaków. Lekka, orzeźwiająca, kwaskowa sałatka z nutką cykorianej goryczy może być dodatkiem do wykwintnego obiadu lub kolacją z pajdą chleba ziarnistego z masłem. Pycha! Składniki: • 1 krucha sałata masłowa • 1 duży ogórek szklarniowy • 2 małe cykorie • 1 opakowanie kostek sera fetikos w ziołach • 1/2 szklanki

To co kocham

Proponowane wyszukiwania