ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:948/3191)

Torcik makowy bez mąki 345

masła 3/4 szklanki cukru 4 jajka 2 białka 200 g zmielonego maku 45 g posiekanej skórki cytrynowej  kandyzowanej cukier puder do oprószenia ciasta Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać kolejno cały czas ucierając po jednym żółtku. Dodać mak, skórkę cytrynową i  wszystko razem wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę(...)dodać do masy makowej. Delikatnie wymieszać szpatułką. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i wysypać bułką tartą . Wlać ciasto, wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 45 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem. Ja dekorowałam ciasto za pomocą serwetki. Zródło gazeta Ciasta i Torty tort makowy bez mąki

O kuchni z uczuciem
Ciasteczka "Brzoskwinie" 142

syropu (np. amaretto, wanilia, limonka itd.) Wykonanie ciasta: Masło ucieramy z cukrem, dodajemy do tego jajka i przesianą mąkę. Miksujemy do uzyskania gładkiej, miękkiej masy. Wykładamy blachę silikonową matą lub papierem do pieczenia. Formujemy z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich (powinno nam wyjść ok. 22-24 kulki). Układamy je na blaszce i lekko przyciskamy, by spłaszczyły się delikatnie na spodzie

Mania Wypiekania
Drożdżowe rogaliki z nadzieniem 407

Drożdżowe rogaliki z nadzieniem wykonane są z klasycznego ciasta drożdżowego, przygotowanego z dodatkiem żółtek, z dużą ilością masła i cukru. Ciasto wymaga dość długiego wyrabiania, ale dzięki tej czynności rogaliki są puszyste i ładnie wyrośnięte. Jako nadzienie może posłużyć Wam ulubiony składnik, np. twaróg, budyń czy marmolada. Ja swoje nadziałam powidłami śliwkowymi i to jedna z moich ulubionych wersji tych(...)śmietany - pozostawić do wyrośnięcia rozczynu - masło roztopić, ostudzić - żółtka utrzeć z cukrem i domowym cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę - do mąki z wyrośniętym rozczynem dodać masę żółtkową, resztę mleka, wszystko wymieszać, wyrobić ciasto - podczas wyrabiania dodawać stopniowo masło - ciasto wyrabiać co najmniej 5-10 minut, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od dłoni - miskę z ciastem przykryć ściereczką, pozostawić

Smakołyki Bereniki
Świąteczne ciasto jabłkowe 169

Okres przed świętami jak i same Święta kojarzą mi się z wszechobecnym cynamonem i grzanym winem. Świąteczne ciasto jabłkowe Wieczorami popijam już owe grzane wino. W ostatnią niedzielę przygotowałam je po raz pierwszy w tym roku. Smakowało wybornie. Dodałam oczywiście do niego masę przypraw, w tym także wspomniany wyżej cynamon. Zaopatrzyłam się już także w świeczkę o zapachu cynamonowo-jabłkowym(...)soli 20 dkg brązowego cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczyta soli cukier puder do posypania ciasta Jak przygotować wilgotne ciasto jabłkowe . Do miski włożyć miękkie masło, dodać brązowy cukier i utrzeć na puszystą masę. Najlepiej użyć do ucierania miksera. Do utartego masła dodać jajko, ekstrakt z wanilii oraz sól. Po kilku sekundach zacząć dodawać smażone jabłka. Jabłka dodawać

mecooks
Wegański sernik chałwowo- czekoladowy 225

jest blog, który mnie zainspirował, polecam, dziewczyna obi cuda Składniki (piekłam w formie o średnicy 25 cm): ciasto kruche: 150 g mąki pszennej pół zblendowanego banana (duża łyżka) 80 g masła roślinnego 50 g cukru pudru szczypta soli Masa serowa: 500 g wegańskiej „ricotty” (przepis znajdziecie tu ) 200 g namoczonych orzechów nerkowca 80 g płatków jaglanych (zalanych(...)mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej (30 g) około 50 g kakao 150 g cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut, lub zamrażalnika na 15. Zblendować na gładką masę: orzeszki, płatki jaglane i banana. Mąki przesiać do dużej miski, dodać cukier i zblendowane orzeszki, jaglanki i banany. Wymieszać i dodać

greenscarf
Babka na mleku skondensowanym 287

posypania Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mleko skondensowane i dalej ucierać. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia - dodawać partiami do masy na przemian z jajkami stale ucierając. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 - 55 minut ( do suchego patyczka). Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem

Nie tylko w kuchni
Różowy tort z malinami 172

dodać śmietan fix i cukier puder. Dokładnie wymieszać.  Biszkopt przekroić na 3 części. Na dwa krążki wyłożyć malinowy krem. Przykryć ostatnim krążkiem. Cały tort posmarować masą śmietanową. Udekorować malinami i kolorową posypką. Ciasto powstało w ramach akcji  Ciasto na niedzielę , gdzie tym razem królują maliny. Razem ze mną wypiekały:  Paulina ,  Szóste niebo ,  Mal Gosia

Ewusiowe Smaki
Biszkopt podstawowy 224

jeszcze około 10 minut aż masa osiągnie temperaturę pokojową. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Tortownicę wysmarować margaryną, obsypać mąką. Mąkę i sól przesiać i dodać do masy jajecznej, delikatnie ale dokładnie wymieszać. Wlać ciasto do formy. Piec 25-30 minut. Sprawdzić patyczkiem. Wyjąć formę z piekarnika i odczekać 5 minut, po czym zdjąć obręcz, odwrócić biszkopt do góry dnem

na moim stole...
Czekoladowe ciasto z cukinią 143

metodą muffinkową. Potrzebne są dwie miski i łyżka. Mikser jest absolutnie zbędny, wręcz go odradzam ;) Wprowadzenie zbyt dużej ilości powietrza do masy spowoduje, że po upieczeniu otrzymamy zbity dysk, który nie ma nic wspólnego z delikatną strukturą tego ciasta. Przepis jaki posłużył mi za bazę, to receptura na cukiniowe muffinki z Cake Bible autorstwa  Rose Levy Beranbaum. Jej muffinki(...)mokrych z drugiej miski i wymieszać łyżką lub rózgą/trzepaczką tylko do połączenia się składników. Powstałą masę wlać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut. Wyjąć i zostawić w formie na 10 minut, a następnie ciasto wyjąć z tortownicy i wystudzić na metalowej kratce

Posadzone i zjedzone
Mini torciki kokosowe z owocami i krystaliczną galaretką 203

Pełnia lata,  aż prosi się by wykorzystać owoce z ogrodu i zrobić mini torciki z kremem budyniowo-kokosowym , dzięki kremowej masie i nasączeniu ponczem wprost rozpływają się w ustach. Ciasto biszkoptowe pieczone w ceramicznych kokilkach natłuszczonych masłem, dzięki temu trikowi  każdy mini torcik jest idealnie równy, nie ma zabawy przy wycinaniu kółek  z całego biszkoptu, okruchów(...)już! polecam Wam ten patent J Takie słodkości zrobicie w 1,5 godziny a smak zrekompensuje Wasz czas spędzony w kuchni. Do filiżanki popołudniowej herbaty w sam raz. Składniki: Ciasto biszkoptowe na 6 sztuk: 3 duże jajka  5 łyżek cukru Królewskiego 8 łyżek mąki tortowej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1/2 litra mleka

Wanilia i Kardamon
Ciasto czekoladowo-bananowe 200

cztery partie. Po każdej porcji mąki, miksujemy na jednolitą masę.Na końcu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie łączymy z masą czekoladową. Najlepiej drewnianą łyżką lub łopatką.Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. I wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok. 65 min.Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

kulinarnyJa
Sernikowe placuszki z jabłkami 210

Stopniowo dodajemy twaróg i mąkę pszenną- cały czas miksując. Dodajemy żurawinę, dokładnie mieszamy łyżką. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do ciasta. Mieszamy. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy po dwie łyżki masy, formujemy owalne placuszki. Smażymy je z każdej strony na złocisty kolor. Sernikowe placki podajemy na ciepło. Placuszki przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Wspaniale smakują

Pobite gary Barbary
Dyniowo-cynamonowe bułeczki 178

kostkę i pieczemy w 200 stopniach przez ok 20 min, kiedy zmięknie miksujemy na pure 2. Ciasto -  3/4 szklanki mleka lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut 3. W misce miksera ucieramy na jednolitą masę pure z dyni, 1/2 szklanki cukru, 1/4 szklanki roztopionego masła, 3 jajka i 1 łyżeczkę soli(...)mąka zupełnie się połączy z pozostałymi składnikami, następnie dodajemy mieszaninę dyniową, oraz mąkę w dwóch partiach, miksujemy mikserem wyposażonym w hak do czasu aż masa stanie się jednolita, ale dość klejąca 5. Przekładamy ciasto do natłuszczonej miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 i 1/2 godziny 6. Nadzienie - 1/2 szklanki masła rozpuszczamy w rondelku, trzymamy

Słodki Kompromis

Proponowane wyszukiwania