ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:948/3191)

Szybkie pączusie bananowo – kokosowe 225

Wykonanie – do głębokiego naczynia włożyć obrane banany, połamane na małe kawałki. Dodać jajka, szczyptę soli, mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe. Zmiksować blenderem na gładką masę. Odstawić do lodówki na 15 minut. Ciasto musi odpocząć. Thermomix ciasto – do naczynia miksującego dodać obrane i połamane banany, mąkę, jajka, szczyptę soli, proszek do pieczenia,wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać czas

Kuchnia Pokoleń
Oszukany sernik z greckich jogurtów 181

zawiera proszku do pieczenia. Jak to możliwe? Już od powiadam...Możliwe! Można się objadać do woli, bo nawet nie jest zbyt słodki.  Taka to moja propozycja w akcji "Ciasto na niedzielę", a tematem przewodnim był jogurt ;) Składniki: 2 jogurty greckie  4 jajka 2 budynie waniliowe 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy ok 300 gram kruchych ciastek, ja użyłam(...)oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli.  Żółtka natomiast miksujemy z jogurtem, cukrem, cukrem waniliowym oraz budyniami. Następnie do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewniana lub plastikową szpatułką. Ciasta kruszymy na mniejsze kawałki i układamy w blaszce. Ja użyłam tortownicy o wymiarach  24 cm, a następnie zalewamy masą. Pieczemy w 170 stopniach

Życie zaczyna się w kuchni
Mazurek z Kajmakiem i Bakaliami 160

Klasyczny, prosty, tradycyjny mazurek kajmakowy z bakaliami. Dodatek śmietanki do masy kajmakowej nadaje mu lekkości i aksamitności, a w połączeniu z kruchym, delikatnym spodem oraz orzechami tworzy świetny, Wielkanocny wypiek będący ozdobą niejednego świątecznego stołu.   Mazurek z Kajmakiem i Bakaliami - Składniki : ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 75 g cukru 2 żółtka łyżka śmietany (lub więcej(...)zrumienienia. 250 g kajmaku chwilkę miksujemy. Śmietankę ubijamy, a pod koniec, delikatnie mieszając partiami (po jednej łyżce) dodajemy masę kajmakową oraz fix (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać, ponieważ może wytrącić się masło). Na całkowicie ostudzone ciasto wykładamy krem i dokładnie rozprowadzamy po całej po wierzchni. Za pomocą pozostałego kajmaku (ok. 150 g - lub mniej) tworzymy dekoracje

Słodka Strona
Waniliowo-jaglane ciasto z owocami leśnymi, bez glutenu (Torta di miglio e frutti di bosco, senza glutine) 171

neve. Amalgamate bene tutti gli ingredienti. Prostokątn ą  form ę  do pieczenia o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mas ę  przekładamy do formy, wierzch delikatnie wyrównujemy . Ciasto pieczemy ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 °C. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. **** Foderate una teglia rettangolare di 25x30 cm con della carta(...)jednolitej masy. **** Nel frattempo preparate la frutta. Mettete i frutti di bosco in una casseruola e lasciate cuocere per circa 5 minuti. Se il composto risulta troppo liquido, aggiungete 1 cucchiaino di fecola di patate per addensarlo.  A questo punto preparate la crema. In una ciotola montate il formaggio e lo zucchero a velo. Na sam koniec ciasto dekorujemy

La grande e la piccola cuoca
Bułki drożdżowe z borowikami, kminkiem i rozmarynem 193

będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.Wyjąć ciasto na stolnicę i powygniatać przez minutę pozbywając się pęcherzy powietrza.  Nadzienie Na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek. Zdjąć z patelni i włożyć do miski(...)czarnym, gałką.Wymieszać z grzybami i odstawić do wystygnięcia. Jak mięso i grzyby będą zimne dodać szczypior, posiekany rozmaryn oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Pieczenie. Podsypać mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na duży płat jak na pizzę.Wykrawać kółka o średnicy ok. 10 cm. Na środek ciasta nałożyć po 2 łyżki nadzienia. Zamknąć kółko i uformować kulę

Bon Appetit Małgorzaty
Sernik z chałwą 162

herbatników, ale można przygotować ciasto kruche, jak kto woli. Sernik z chałwą, słodziutki i przepyszny, spróbujcie bo warto, od święta i bez okazji, polecam !!!  herbatniki 1 kg sera białego ( mielony) 15 dag masła 15 dag cukru pudru 7 jajek (L) 2 budynie waniliowe 15 dag chałwy waniliowej 15 dag chałwy czekoladowej masa krówkowa ozdoby cukiernicze Na blaszkę wyłożoną papierem(...)dodaję do masy serowej. Całość ucieram. Osobno ubijam białka ze szczyptą soli, na sztywno. Dodaję na koniec do sera, mieszam już łyżką.  Połowę ciasta wykładam na herbatniki. Chałwę kroję na mniejsze kawałki, układam na masie serowej, przykrywam resztą sera.  Sernik piekę godzinę w 180 st. C Po upieczeniu lekko studzę i smaruję wierzch masą krówkową. Ozdabiam całkiem zimny

Takie tam pichcenie
SEROWY KRUSZAWIEC 213

płaskie łyżki kakao Na masę serową: 1/2 kg sera 4 jajka 1/2 KASI 1/2 szklanki cukru Na masę różową: 4 białka 4 łyżki cukru 1 kisiel truskawkowy bez cukru Wykonanie:  Z cukru, mąki, margaryny, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na połowę. Do jednej części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Wkładamy do lodówki.Ser mielimy(...)oraz po łyżce zmielonego sera. Ucieramy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno. Mieszamy delikatnie z masą serową.Białka na masę serową ubijamy, dodając pod koniec ubijania cukier oraz kisiel.Formę wysmarowaną masłem i posypaną mąką wyklejamy białym ciastem (można je rozwałkować i na wałku przenieść na blaszkę). Ciasto smarujemy dżemem, na dżem ścieramy na tarce połowę ciemnego ciasta

Walijskie Pichcenie
MIDSOMMARTÅRTA 93

Lekkie, owocowe ciasto z kremem śmietanowym – obowiązkowy deser na Midsommar w Szwecji Biszkopt: Składniki: 6 jajek 220g cukru 120g mąki 50g mąki ziemniaczanej oddziel białka od żółtek w jednej dużej misce ubij białka z 2/3 cukru na sztywną pianę (taką, żeby nie wypadała z miski po odwróceniu, a po wyjęciu mieszadeł powstały „szczyty”), a w drugiej, z pozostałym cukrem(...)białek i używając miksera wymieszaj – dosłownie chwilę, tylko żeby się połączyły dodaj przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną i przy użyciu szpatułki wymieszaj delikatnie – powoli zagarniaj masę od dna miski ku górze przełóż ciasto do okrągłej foremki o średnicy ok. 24cm piecz w 170ºC przez ok. 25-30 minut aż wierzch zacznie się rumienić – wszystko zależy od pieca po upieczeniu pamiętaj

SandraFrej.com
Rolada biszkoptowa z jabłkami 141

piekarniku 160 stopni 15 minut w pozycji termoobieg. Upieczone ciasto przekładamy na wilgotną ściereczkę tak aby spód z papierem do pieczenia był na wierzchu. Wierzch (nie ściągamy papieru z ciasta)przykrywamy wilgotną ściereczką. Pozostawiamy do wystygnięcia. Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych. Jałbka pokrojone na 4 kawałki umieszczamy w naczyniu Thermomix . Dolewamy wody, dodajemy cukier. Gotujemy czas 15 min/Varoma(...)nich mus. Do jabłek wsypujemy galaretkę cytrynową, cynamon i mieszamy czas 30s/obr.3. Masę jabłkową pozostawiamy do wystygnięcia. Z biszkopta ściągamy papier do pieczenia, smarujemy całego biszkopta masą jabłkową, zostawiając kilka centymetrów na koniec. Ciasto delikatnie zwijamy w rulon. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. Gotową roladę posypujemy cukrem pudrem. The post Rolada biszkoptowa z jabłkami

Themo przepisy
Piernikowe brownie z karmelem i orzechami 212

Mocno czekoladowe, wręcz wytrawne ciasto, słodki karmel, chrupiące orzechy i nuta korzennych przypraw - to się nie mogło nie udać! :) Ciasto jest przepyszne, upieczcie przy najbliższej okazji, albo i nawet... bez okazji :) SKŁADNIKI (blacha 25 x 25 cm) 2 tabliczki gorzkiej czekolady ( użyłam 70% kakao) 120g masła 1 duża łyżka kakao 4 jajka 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej(...)chrupiące. Delikatnie siekamy i dodajemy do masy czekoladowej. Foremkę o wymiarach 25x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę masy czekoladowej. Na masę czekoladową wykładamy połowę masy kajmakowej i rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta. Wykładamy druga część ciasta oraz pozostałą cześć kajmaku, postępujemy tak samo jak w przypadku pierwszej warstwy. Gotowe ciasto wstawiamy na ok 30 -35 min do piekarnika

DefinicjaSmaku
Ciasto " Czerwone oczka " 394

biszkopty, jeden jasny , drugi ciemny. Białka ubijac , stopniowo dodając cukier i żółtka. Wsypac mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kako. Delikatnie wymieszac. Ciasto wyłożyc na natłuszczoną blachę. Piec ok. 35 minut w temp. 180 C Masa budyniowa: Częśc mleka odlac, rozmieszac w nim mąki i budyń. Resztę mleka zagotowac z cukrem. Na gotujące się mleko wlac mleko rozmieszane(...)Galaretkę przygotowac wcześniej według przepisu na opakowaniu ( ja zrobiłam z 3,5 szkl. ) Jasny biszkopt posmarowac masą budyniową. W ciemnym biszkopcie wykroic kieliszkiem otworki i przykryc masę. W otworki wlac tężejącą galaretkę. Wierzch ciasta między otworkami polac polewą czekoladową i posypac wiórkami kokosowymi

Słodkości i nie tylko
Ciasto bananowe z wędzonymi śliwkami i czekoladą 140

śliwkami Wymieszać mąkę,proszek do pieczenia, przyprawy i cukier w dużej misce lub w garnku. Dodać olej, jajka, banany i wanilię. Zmiksować blenderem na gładką masę. Wymieszać łyżką z czekoladą i śliwkami. Przełożyć ciasto do keksówki, posypać wierzch garstką czekolady i piec w 180 stopniach przez 40 minut w piekarniku ustawionym na góra – dół. Artykuł Ciasto bananowe z wędzonymi

Ugotowane pozamiatane
Muffinki Tiramisu 263

łada się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz likierem Amaretto połączony z delikatną masą na bazie mascarpone.Dziś mam dla Was muffinki zainspirowane właśnie Tiramisu.A odrobiną Amaretto i przepysznym kremem mascarpone.Nie tylko wyglądają obłędnie , ale i tak samo smakują! SKŁADNIKI:CIASTO:- mąka – 60 g- jajko – 2 szt- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka- cukier puder(...)łyżka- amaretto – 1 łyżkaKREM:- serek mascarpone – 125 g- śmietana 36 % – ok. 50 g- cukier puder – 30 g  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO :Jajka ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Miksujemy do połączenia składników.Przelewamy do foremek na muffinki ( u mnie jak zawsze silikonowe ).Wypełniamy do ok. 3/4 wysokości.Pieczemy

Ostra na Słodko
O miotle, gadżetach i kwadratach. Lemon bars. 186

kolekcja mioteł, gdybym tak teraz stosowała ten sposób!  Czuję dyskomfort, gdy nie mam w domu cytryny. Zawsze kupują więcej i robię zapas. Cytryna musi być - do herbaty, ciasta drożdżowego, sosu, zupy, ryb, sałatki, czarnej kawy  przeciw migrenie, no i oczywiście przeciw gorączce. Nie wiem czy znacie ten sposób.  Moja Babcia zawsze kroiła cytrynę w plastry i okładała(...)cytryny, mleko i sól. Wymieszać razem, by składniki się połączyły. Wylać na podpieczony spód i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 15-20 minut, tak by masa się ścięła, ale nie zrumieniła! Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem i kroić na kwadraty. Smacznego!   * przepis pochodzi z tej strony (klik

KUCHARNIA
Babka z makiem 201

miksuję z cukrem, aż ten się rozpuści, następnie dodaję po jednym ( całym ) jajku , cały czas miksując. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję do ciasta partiami, naprzemiennie z mlekiem. Na koniec dodaję masę makową i dokładnie miksuję.  Można dodać bakalie, jeśli ktoś lubi, u nas te w gotowej masie makowej wystarczyły. Masę przekładam do wysmarowanej i oprószonej, drobną

Takie tam pichcenie