ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:941/3191)

Tort Dobosza 171

masy używa się tylko czekolady deserowe i ponad pół kilo cukru pudru. Ja jedną czekoladę deserową zastąpiłam czekoladą gorzką i dodałam 250 g cukru pudru. Według mnie w takiej wersji tort jest słodki ale nie jest mdły. Co prawda jest z nim trochę pracy i trzeba poświęcić na niego sporo czasu, ale i tak warto go przygotować. Z ciasta powinno(...)wymieszać. Podkład smarować masą, na to położyć następny podkład i ponownie posmarować masą. Czynność powtarzać aż wykorzystamy wszystkie podkłady. Ostatni podkład posmarować masą i za pomocą szprycy zrobić 8 dużych keksów lub tyle ile mamy kawałków ciasta z  karmelem) na brzegu ciasta. Resztą kremu posmarować brzeg ciasta. Można zostawić kremu na 1 keks do dekoracji ciasta. O każdy keks

Mama Gotuje
Kakaowo-cynamonowy jabłecznik. 147

było już nawet okruszków (zaleta dużej rodziny:-D). Ja jednak troszeczkę je zmieniłam dodając więcej jabłek i efekt jest oszałamiający. Ciasto jest puszyste, dzięki dodatkowi tak dużej ilości owoców ciasto smakuje jakby było nasączone pysznym, cynamonowym syropem, ale kwaskowy posmak jabłek przełamuje tę słodycz, równoważąc jego smak. Istna cynamonowa rozpusta! Składniki na kakaowo-cynamonowy jabłecznik na blachę o wym. 24x28(...)trochę oleju i mąki. Do powstałej masy dodajemy u bitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy (masa będzie wyglądała jak jabłka lekko oblepione ciastem, ale tak ma być). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem blaszki, wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem

Rozpustne gotowanie
Rafaello na krakersach 403

Ciasto kokosowe chodziło już za mną od dłuższego czasu Aż w końcu postanowiłam że zrobię, troszkę zapomniane przeze mnie Rafaello. Żeby nie było za słodko, robię je zawsze na krakersach. Połączenie słodkiej masy i lekko słonych krakersów daje niesamowicie pyszne połączenie! Składniki: 2 opakowania krakersów po 180g 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cukry wanilinowe 2 żółtka(...)musi się ładnie połączyć. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Blachę wykładamy papierem i wykładamy krakersami. 1/4 masy kokosowej smarujemy krakersy i tak 3 razy. Ostatnią część masy (najmniejszą) wykładamy na wierzch ciasta i dokładnie rozprowadzamy. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi lub prażonymi migdałami. *ja czasami do masy dolewam troszkę Malibu

Olikowa kuchnia
Delikatny biszkopt z karobem i warstwą sernikową bez cukru 206

Dzisiaj mała odskocznia od piernikowych smaków i aromatów, czyli to, co powstało z ostatniego biszkoptu - delikatne ciasto z lekką warstwą sernikową. Fajne połączenie smaków, pasujące do rozgrzewającej kawy lub herbaty. Dodatkowo bardzo prosto i szybko można taki torcik przygotować :)  Delikatny biszkopt z karobem i warstwą sernikową bez cukru Biszkopt: z tego przepisu Krem: 550 g kremowego serka twarogowego(...)mlekiem w kąpieli wodnej, połączyć z kremem twarożkowym.  Upieczony biszkopt przeciąć na dwa blaty. Jedną część umieścić w tortownicy i zapiąć brzeg. Wylać tężejącą masę. Drugą część pokruszyć i przykryć wierzch ciasta (nie zużywamy całego biszkoptu, a jedynie połowę - resztę można posmarować np. domową konfiturą ;)), odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą

FitKot
keks dyniowy z czekoladą 140

Kolejna odsłona ciasta dyniowego, tym razem bardzo proste z dodatkiem czekolady, dość wilgotne. Do jego zrobienia użyłam dżemu dyniowo-pomarańczowego (przepis tu-klik)  ale równie dobrze można użyć miąższu z dyni. Miąższ należy wcześniej upiec w piekarniku w 180*C do miękkości a następnie zmiksować. *keksówka 30 cm Składniki: 400 g dżemu lub musu z dyni 250 g masła(...)umieścić w misce, dodać masło, cukier, miód i jajka. Zmiksować wszystko na jednolitą masę. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, wmiksować do masy. Czekoladę posiekać i łyżką wmieszać do ciasta. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C około 70 minut. Po wyjęciu z piekarnika dokładnie wystudzić. Połamaną czekoladę i mleko umieścić w miseczce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Maślane ciasto z truskawkami i rabarbarem 422

blogu, a i dlatego zrezygnowałam w tym miesiącu z akcji Gotowanie za głosowanie. Od lipca natomiast wracamy już z nią normalnie! A tymczasem póki sezon trwa zrobiłam szybkie ciasto z rabarbarem i truskawkami. W końcu nie może zabraknąć wpisu z moimi kochanymi truskawkami!:) Przepis zaczerpnęłam z bloga Kuchnia u Krysi Składniki na foremkę 22x24 cm: 25 dag masła ¾ szklanki cukru(...)cukrem,  cukrem waniliowym i szczyptą soli. Ciągle ucierając wbijać po jednym jajku. Połączyć obie mąki i proszek do pieczenia.  Przełożyć do masy i mieszać do czasu otrzymania gładkiego ciasta. Foremkę wypełnić ciastem, na wierzchu ułożyć dowolne owoce (u mnie truskawki i rabarbar). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.  Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Pełnoziarnista tarta z cukinią i szpinakiem 142

doskonale zarówno na lekki obiad jak i pożywną kolację. Spód tarty zrobiony jest z mąk pełnoziarnistych, bez dodatku masła. Jest to zdrowsza alternatywa dla klasycznego ciasta kruchego. Wypełnienie tarty to cukinia, szpinak oraz masa serowo-jajeczna.   Tarta jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno, więc sprawdzi się świetnie także jako przekąska na większy głód. TARTA

HealthyCreations
Cynamonowy jabłecznik. Pyszne i puszyste ciasto z jabłkami i cynamonem. 305

kryształ, miksujemy. Następnie wlewamy olej, znów dokładni miksujemy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do reszty składników, miksując do połączenia składników. Na koniec do masy dodajemy cynamonowe kawałki jabłek, mieszamy wszystko łyżką. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej mąką keksówki (u mnie o wymiarach 31x12). Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 40 minut

Słodkie okruszki
czekoladowa niedziela #4 - jaglane brownie w wersji light 227

szklanka cukru/ksylitolu) ~1/2 szklanki kakao ~łyżeczka proszku do pieczenia (jeśli ciasto ma być bezglutenowe musicie użyć bezglutenowego proszku do pieczenia!) ~200-250g brzoskwiń Zagotować wodę, dodać sól i kaszę, gotować do momentu aż kasza nie wchłonie całej wody (ok. 15-20 minut). Ostudzić. Zmiksować blenderem/mikserem na gładką masę (żeby było łatwiej można dodać(...)jogurt, wymieszać z kaszą i dopiero wtedy zmiksować). Dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz brzoskwiń) i wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę. Brzoskwinie pokroić w ćwiartki i ułożyć na cieście skórkami do dołu. Piec w temp. 180*C przez 50-60 minut (jeśli wierzch będzie się zbytnio przypiekał można przykryć go folią aluminiową). Po wyłączeniu piekarnika

chili & sugar
Ciasto Kakaowiec 144

Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej 70 g drożdży ( ¾ kostki) 200 ml mleka 5 żółtek 3/4 szklanki cukru 125 g masła cukier waniliowy Mleko podgrzewamy. Drożdże mieszamy w dużej misce z łyżką cukru. Dodajemy ciepłe mleko i 6 łyżek mąki- mieszamy i przykrywamy ściereczką na 10-15 minut. Żółtka miksujemy z cukrami na bardzo puszystą masę. Masło roztapiamy(...)Następnie dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy do momentu, aż ciasto wchłonie całe masło i będzie błyszczące i jednolite. Z ciasta formujemy kulę, podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Dzielimy na dwie równe części. Składniki na masę kakaowo- kawową: 4 czubate łyżki kakao 2 łyżki kawy sypanej 7 łyżek cukru Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. dodatkowo

Domowe ciasta
MONTE – CIASTO MEGA CZEKOLADOWE Z SERKAMI MONTE 518

jest za słodki … nie jest też tortowy – jest za to niezwykle delikatny i fantastycznie komponuje się z biszkoptem. Kokos nie tylko pięknie zdobi, ale sprawia też , że ciasto pięknie pachnie i z całą pewnością znajdzie wielu wielbicieli! Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! SKŁADNIKI: ( tortownica 21 cm ) BISZKOPT: * jajko – 4 szt * mąka pszenna(...)kładziemy biszkopt, pokrywamy częścią masy, przykrywamy kolejnym biszkoptem, dociskamy i tak do wykończenia składników. Całość dokładnie wkoło smarujemy masą i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy na kilka godzin do lodówki ( najlepiej na noc! ). Smacznego! A jeśli macie ochotę na inne czekoladowe ciasta zajrzyjcie też na te! ( klik na zdjęcie

Ostra na Słodko
Danisze po mojemu 188

kremem lub dżemem malinowym na wierzchu, obficie polane lukrem. Mocno maślane, bardzo słodkie - istne bomby kaloryczne. Ale za to jakie pyszne! Moje zrobiłam z lekko odchudzonego ciasta duńskiego; zamiast specjalnego nadzienia przygotowywanego z masy migdałowej (w smaku podobnej do marcepanu i często z marcepanem mylonej przez niczego nieświadomych klientów), cukru i masła użyłam najzwyklejszego w świecie marcepanu; na wierzch(...)język i podniebienie, tak mi smakowały. Razem ze mną duńskie drożdżówki upiekły Mopsik , Panna Malwinna i Siankoo . Danisze z marcepanem i dżemem czereśniowym Składniki: (na 30 sztuk) 600 g ciasta duńskiego 100 g marcepanu 125 g dżemu czereśniowo-bzowego lukier: 100 g cukru pudru 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka Ciasto duńskie rozwałkować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z kaszy kuskus z porzeczką 276

kaszą jaglaną. Ja natomiast kocham kuskus i mogłabym ją jeść do wszystkiego. Okazało się, że jak przygotowałam ciasto właśnie na bazie kaszy to wszyscy domownicy byli nim zachwyceni. Moje ciasto jest z nutką kwasku z czarnej porzeczki, jednak jeżeli chcecie możecie zmienić owoce na swoje ulubione, doskonale łączy się z truskawką, maliną czy jeżyną.  Składniki:   120 g kaszy(...)dodajemy cukier, jajko i sok z cytryny. Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz masło. Wszystko starannie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Formę keksówki wykładamy papierem pergaminowym, połowę ciasta wlewamy do keksówki, przysypując połową owoców porzeczki, następnie zalewamy resztą ciasta i posypujemy resztą porzeczki. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez

Niezły Młynek
Tarta śliwkowa na kremie budyniowym 154

Sezon na śliwki jeszcze trwa więc trzeba to wykorzystać, u mnie dziś tarta ze śliwkami. Przepis na masę budyniową znalazłam w internecie. Tarta śliwkowa na kremie budyniowy Składniki na ciasto:   - 100 g margaryny Kasi - 150 g mąki - 50 g cukru pudru - 1 żółtko - 1 łyżka śmietany 18% - szczypta soli - pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem(...)tarty, (jeżeli nie jest silikonowa to musi być wysmarowana masłem i posypana bułką tartą), nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Śliwki myjemy, kroimy na pół i układamy na dnie tarty. Wszystkie składniki na krem miksujemy na gładką masę, wylewamy delikatnie na przygotowaną tarte. Pieczemy 30-40 stopni w temperaturze około 175 stopni

Kulinarne życie
Ciastka Pieguski czekoladowo-pomarańczowe 220

Aromatyczna pomarańcza i słodka czekolada w domowych ciasteczkach W ramach akcji Ciasto na niedzielę pieczemy aktualnie Wypieki z bakaliami . Pole do popisów kulinarnych jest tu ogromne, tak jak szeroki wachlarz bakalii do wyboru. Ciężko się na jedną rzecz zdecydować. Postanowiłam więc postawić na klasykę i jedna z moich ulubionych słodkości, a mianowicie domowe ciasteczka Pieguski - te "sklepowe" niech się przy(...)cukrem wanilinowym mikserem na gładką masę. Dodać jajko i dalej poubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą - ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać się w gęstą mas ę . Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę oraz skórkę pomarańczową i wymieszać łyżką drewnianą . Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania