łyżki Dodatkowo biszkopt kakaowy z 2 jajek serek mascarpone, 250g cukier puder, 2 łyżki masa cukrowa brązowa, 200g masa cukrowa różowa, fioletowa, zielona, po 100g masa cukrowa żółta, 50g Przygotowanie Składniki na ciasto dzielimy na 2 części. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno. W międzyczasie dosypujemy po łyżce cukru i cukier waniliowy. Później dodajemy po jednym żółtku(...)Chwilę miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ubitych jajek, delikatnie mieszamy szpatułką. Dodajemy różowy barwnik. Dno formy (26cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 170st przez około 17-20 minut do "suchego patyczka". Wierzch nie może się zarumienić. Tak postępujemy z drugą częścią składników i dosypujemy niebieski barwnik. Blaty
Gotowanie moimi oczamiczekolada. Dodatek wody różnej jest opcjonalny. Jak zawsze w przypadku brownie - z tym ciastem nie ma skuchy - cokolwiek do niego włożysz, jest wyśmienite! Zobacz również przepisy na inne ciasta -----> BROWNIE Brownie z malinami i białą czekoladą - przepis: Składniki: (forma 23x24 cm) Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 1 biała czekolada 225 g masła 4 całe jajka 350 g cukru(...)skórkę pomarańczową oraz posiekane migdały. Piekarnik nagrzać do 160'C. Maliny oprószyć łyżką mąki. Formę wyłożyć natłuszczonym papierem do pieczenia, przelać do niej masę na brownie . Maliny ułożyć na wierzchu ciasta. Białą czekoladę posiekać, posypać nią wierzch brownie . Piec około 45-60 min., aż boki i wierzch ciasta będą lekko chrupiące (środek ciasta pozostanie wilgotny). Smacznego
Moje Qulinariaroku na święta upiekłam piernik z piwem. No cóż stwierdziłam, że na tradycyjny piernik już za późno, a ten przepis wydał mi się całkiem prosty. Ciasto robi się szybko, pięknie pachnie, jest miękkie i bardzo smaczne. Dodatkowo polałam je polewą czekoladową. Polecam... Foremka o wymiarach: 25cm x 32cm Potrzebujemy: 150g masła 300g golden syropu 200g cukru trzcinowego muscovado 250ml(...)ognia i dodajemy mąkę połączoną z proszkiem i sodą. Mieszamy mikserem aż nie będzie grudek. W osobnej misce mieszamy jajka ze śmietaną. Dodajemy mieszankę do masy piernikowej i ucieramy wszystko na gładkie ciasto. Przelewamy całość do przygotowanej formy i pieczemy przez 45 min. ( do suchego patyczka). Ostawiamy do ostygnięcia, można polać polewą czekoladową. Przepis pochodzi z książki Nigella Lawson
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/polecanego sernika. Na pewno to nadrobię! Za fantastyczny przepis na te roladę dziękuję Gospodyni Weekendowej Cukierni &12, która prowadzi fantastycznego i bardzo interesującego bloga Sweet Spoon . Składniki na ciasto biszkoptowe: 4 jajka; 100 g drobnego cukru kryształu; 100 g mąki pszennej; 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia; 4 łyżki kakao; 50 g startej gorzkiej czekolady; 1 cukier waniliowy - 16g; Wykonanie(...)wraz z kakao i proszkiem do pieczenia, na końcu wsypać startą gorzką czekoladę. Wszystko delikatnie wymieszać. Płaską formę o wymiarach 28x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać do formy i delikatnie wyrównać. Ciasto piec około 12-15 minut w temperaturze 180 o C. Należy uważać, by ciasto nie było za bardzo spieczone, bo wówczas pęknie podczas rolowania. Po upieczeniu
In my kitchenSernikiem tego ciasta nazwać nie mogę , bo więcej tutaj ciasta czekoladowego niż sernika , ale wielbicielom zarówno tego i tego wypieku z całą pewnością posmakuje.Mokre , zimne , delikatne ciasto czekoladowe przełożone kremowym , waniliowym białym serem tworzy rewelacyjną całość!Nie za słodkie … nie za ciężkie … nie za trudne – w sam raz na wypiek do popołudniowej kawy.Polecam!SKŁADNIKI(...)zostawiamy ).Masło ucieramy na gładką masę z cukrem i żółtkiem.Dodajemy zmielony ser i budyń , cały czas miksując.Białka ubijamy na sztywno , dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.Wylewamy na ciasto serowe – robimy to niedokładnie tworząc łaty / maziaje.Przykrywamy resztą ciemnego ciasta.Wkładamy do nagrzanego na ok. 180C piekarnika na ok. 50 – 55 minut ( do suchego patyczka ).Czas pieczenia
Ostra na Słodkozmiksować mleko roślinne, olej, ksylitol, szpinak, sok z cytryny na gładką masę. Na końcu dodać glutek z siemienia lnianego i znów miksować. 6. Do suchych skąłdników dodać mokre i kilak minut mikserem na wysokich obrotach całość połączyć. 7. Do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia wlać ciasto i piec w 170-80’C ok 40-55 minut. Należy sprawdzać(...)masy i wymieszać. Całość podgrzać na małym ogniu aż do zagotowania i ciągle mieszając trzymać na ogniu jeszcze minutkę. 11. Do masy dodać zagotowany agar oraz mąkę kokosową i całość znów wymieszać lub zblendować na gładko. 12. Zielone ciasto przekroić na dwa równe blaty. Górę ściąć i zjeść (kawałek zostawić do ozdoby). 13. Pierwszy blat umieścić w oczyszczonej tortownicy, wylać
Candy Pandassłodki wypiek, ale czy przypomni choć w małym stopniu sernik? Wątpię. Wszystkie składniki masy twarogowej mieszamy ręczni, chodzi o to aby jej nie napowietrzyć. Słodzimy według własnych upodobań smakowych. Tortownicę smarujemy masłem i obficie posypujemy wiórkami kokosowymi. Do malaksera wrzucamy suche składniki na ciasto, a raczej na kruszonkę. Delikatnie mieszamy aby się wszystko wymieszało. Dodajemy masło i jajko(...)łyżce wody, do momentu aż powstanie tzw żwirek. Do tortownicy najpierw wylewamy masę twarogową, a wierzch równo pokrywamy kruszonką. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach, a następne 70 minut w temperaturze 150 stopni. Wyłączamy piekarnik, po 15 minutach lekko uchylamy i zostawiamy ciasto na dobrą godzinę. Po dwóch godzinach od wyłączenia, wyciągamy z formy. Za pomocą noża oddzielamy
Dieta moja pasjaCudowny, banalny i pyszny torcik, który świetnie sprawdza się na każdym przyjęciu, ale na Wielkanoc będzie również cudowną ozdobą każdego stołu. Składniki: na ciasto: 300 g drobno startej marchwi 100 g ananasa 40 g migdałów w płatkach 70 g wiórków kokosowych 300 g mąki pszennej 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżeczki przyprawy piernikowej(...)pieczemy ok.50 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy. Przygotowujemy krem: serek, cukier puder i masło miksujemy przez 3 minuty na najwyższych obrotach. Kremem smarujemy półkulę z ciasta i obsypujemy ją obficie wiórkami kokosowymi. Z masy cukrowej lepimy łapki i nadziewamy je na wykałaczki, które wbijamy w odpowiednim miejscu naszego królika. Rafaello nabijamy na wykałaczkę i umieszczamy w miejscu ogonka. Gdy okażę
Wielki apetytstołowych ciasta na każdy okrąg) i piec pojedynczo przez około 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200ºC. Zaraz po upieczeniu usuwać papier z każdego placka, wtedy najlepiej odchodzi. Przygotować krem. Ugotować budynie (dodając cukier) wg instrukcji na opakowaniu z zachowaniem mniejszej ilości mleka. Wystudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch a następnie stopniowo dodawać wystudzony budyń. Otrzymaną masą posmarować(...)powierzchni pojawią się pęcherzyki. Tak przygotowaną masę odstawić na 5 minut do przestygnięcia. Nie dłużej, ponieważ wtedy zbyt mocno by nam zgęstniała. Płatek ciasta, który nam został ułożyć na desce do krojenia i równomiernie pokryć przygotowaną masą karmelową. Ostawić na 20 minut do lekkiego zastygnięcia a następnie pokroić na 12 równych części (fot.4). Wstawić do lodówki do całkowitego "ścięcia" karmelu
Świat Ciastajajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka opcjonalnie: 2 łyżki kakao Przygotowanie: Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy trzepaczką. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1cm od brzegu, zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Składniki na krem budyniowy: 1 opakowanie(...)mieszania, aż pojawią się pierwsze bąbelki. Ciepły budyń przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą, dzięki czemu na przestudzonym budyniu nie zrobi się kożuch. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce zupełnie zimny budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Artykuł Babeczki z kremem budyniowym pochodzi z serwisu CityTaste - Przepisy
CityTaste - PrzepisyStarajcie się także nie wydłużać niepotrzebnie czasu pieczenia, gdyż mogłoby to nadmiernie wysuszyć ciasto. Pod koniec pieczenia wbity w ciasto patyczek powinien być suchy. Aby uniknąć zakalca warto pamiętać o kilku żelaznych zasadach: wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową, masa maślana powinna być jasna, puszysta i lekka wszystkie suche składniki powinny być przesiane SKŁADNIKI / wszystkie składniki powinny mieć temp(...)Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy odsączone z nadmiaru soku wiśnie i delikatnie mieszamy szpatułką. Powstałą masę przekładamy do formy ( powinna wypełniać max. 2/3 wysokości) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 35 minut lub do czasu, gdy wbity patyczek nie będzie oblepiony ciastem ( będzie suchy). Ciasto studzimy w formie przez ok 10 minut i wykładamy na paterę
cool and mintyktóre rozbrzmiewają tego dnia niezwykle skocznie, głośno i radośnie, rwąc do tańca każdego! Ogromnie polecam, bo to jedno z lepszych i prostszych niezwykłych ciast czekoladowych, jakie upieczecie! :D Irlandzkie ciasto czekoladowe na piwie Guinness Potrzebujesz: 300g masła 100g kakao 175ml piwa Guinness 250g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 370g cukru 150ml kwaśnej śmietany 18% 3 jajka(...)pieczenia i cukrem. 3. Do mąki dodaj jajka, śmietanę, ekstrakt waniliowy i roztopione masło z piwem i kakao - wymieszaj bardzo dokładnie trzepaczką/ szpatułką, tak aby masa była gładka i jednolita. 4. Wylej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Piecz 1h w 180*C lub do suchego patyczka. Krem: 1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. 2. Wymieszaj czekoladę
Kuchnia w Słońcu Skąpanapostanowiłam wykorzystać co nieco składników znajdujących się akurat w kuchni. Efekt przeszedł moje oczekiwania... Ale co ja tu będę pisać - sami musicie tego spróbować :-D Czekoladowe ciasto chlebowe CZEKOLADOWE CIASTO CHLEBOWE 300 g kilkudniowego pieczywa 1 szkl mleka 2 jajka 2 łyżki margaryny 2 łyżki kakao 0,5 szkl brązowego cukru spirytusowy aromat waniliowy 50 g wiórków kokosowych Mleko zagotowujemy(...)oddzielnej misce ubijamy jajka z cukrem, margaryną i kakao. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy partiami papkę chlebową (cały czas miksując) oraz aromat waniliowy i wiórki kokosowe. Masa powinna wyjść zwarta, ale nie zbita. Ciasto przekładamy do foremki wyściełanej papierem do pieczenia ( u mnie 24x24) i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smakuje obłędnie pokrojone na małe
peggiwkuchniCiastka owsiane to propozycja zdrowego śniadania do pracy czy szkoły. Można przygotować ciasto wieczorem i przechować w lodówce, a rano wstawić do piekarnika i zabrać ze sobą jeszcze ciepłe :) Zapewniam, że są bardzo syte i pożywne. Ja już po 2 byłam najedzona :) Składniki: 1,5 szkl. płatków owsianych górskich 3/4 szkl.mąki krupczatki 50 g masła 2 łyżki miodu(...)starte jabłko wraz z sokiem, który się wytworzył. Jeszcze raz mieszamy aż masa będzie jednolita i gęsta, dodajemy krupczatkę, śmietanę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta. Łyżką nabieramy porcje ciasta, formujemy kulkę, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach
Kolorowy Przepisownikskładnikach. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARCHEWKA (15 min): to najgorszy etap przygotowań, ale po nim to kwestia dosłownie 5 minut, aby ciasto marchewkowe wylądowało w piekarniku. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Odciskamy z niej sok (dociskając łyżką lub przez gazę) – nie wylewajcie soku, tylko przelejcie do szklanki(...)delikatnie mieszamy. 7. MĄKA, SODA, PROSZEK, SÓL, CYNAMON (1 min): przesiewamy je przez sitko (nie jest to niezbędne, ale dzięki temu nie będzie grudek) do masy, delikatnie mieszamy całość. W tym momencie ciasto nie wygląda zachęcająco (skojarzenie sami wysuńcie), ale taki już jego urok. Po upieczeniu będzie wyglądało całkowicie inaczej, nie martwcie się :D. 8. FORMA: gotowe ciasto marchewkowe przelewamy
Nerds Kitchen