rozchylić wyjąć słupki. Włożyć do środka farsz ze szparagów. Końce kwiatków zwinąć. Do miski wsypać obie mąki, dodać sól i wlać wodę, wymieszać, powinniśmy otrzymać masę o konsystencji śmietany. Zanurzać całe kwiaty w cieście i delikatnie wkładać (nie wrzucać) do gorącego oleju. Chwilę smażyć ( do lekkiego zrumienienia ), wyjmować na ręcznik papierowy. Podawać ciepłe. Jeżeli nie mamy kwiatów cukinii, należy farsz
królestwo garówopakowanie 150 g rozkaładam na tyle babeczek ile mam czyli zwykle ok 12 – mam małe foremki), posypujemy go najlepiej świeżo zmielonym pieprzem i zalewam masą jajeczną do ok 3/4 wysokości foremki. Rogi ciasta składamy razem i sklejamy zamykając babeczkę. Wstawiamy do piekarnika na 180 C na ok 25-30 min – do zrumienienia. Na pewno bedą pyszne! Wariacje: Możecie
Kulinarna Patilogiacukrem. Cały czas ucierając dolewamy wolnym strumieniem płynny miód. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy powoli taką mieszankę do utartej masy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto (ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję). Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około godziny. ciasto jasne: Ubijamy jajka z jogurtem naturalnym i olejem
Aga w kuchnimasła lub margaryny Przygotowanie : Wszystkie składniki mieszamy ze sobą Dokładnie wyrabiamy ręką, pocierając masę między palcami ( można spróbować zrobić robotem) Jeśli będzie to kruszonka do ciasta z jabłkami możemy dosypać do masy dodatkowo cynamon i wszystko razem dokładnie wyrobić. Po upieczeniu będzie wyglądać tak jak na tych ciastach
Proste Potrawytakie by zmieściły się do wielkanocnego koszyczka. Choć z pozoru ciągle takie same to jednak zawsze inne. Tym razem w formie kwiatuszków z masa pralinową. Mazurki z masa pralinową przepis na ciasto (wychodzi około 8 małych mazurków) W tym roku upiekłam mazurki w kształcie kwiatków. składniki na masę: 250 g cukru 0,5 szklanki wody 125 g mielonych orzechów
Przysmaki Karolkitaki klasyk, który wiele osób lubi. Połączenie brzoskwiń i masy serowej to małżeństwo idealne, konsystencje, struktury, smaki wspaniale się uzupełniają, a jeśli dodamy do tego kruchy spód... Wtedy mamy doskonałe ciasto na każdą okazję :) Składniki: (na blaszkę 35x25cm) SPÓD: 250g mąki pszennej 125g masła 125g cukru pudru 2 żółtka 1 jajko szczypta soli MASA SEROWA: 1kg białego sera(...)masła + puszka brzoskwiń Przygotowanie: SPÓD: Wszystkie składniki szybko zagnieść na elastyczne, gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą, schłodzić przez godzinę w lodówce. Następnie rozwałkować, wyłożyć dno blaszki (uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej mąką). Podpiec przez 15 minut z 180'C. SER: Masło zmiksować na puszystą masę z cukrem pudrem, następnie dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Dodać
Cakes By KejtBardzo smaczny, kremowy sernik z masą krówkową i czekoladą. Rozpływa się w ustach, jest pyszny. Wierzch zdobi bita śmietana polana kajmakiem i posypana poszatkowanymi orzeszkami. Sernik prosty w przygotowaniu i szybki, nie powinno być z nim problemu, nie jest za słodki. Będzie wspaniałym deserem na zbliżające się Święta. Polecam… (inspiracja z gazetki „Ciasta czytelników” 1/2016). Zapraszam na FILM
Mała Cukierenkabrzoskwiń PRZYGOTOWANIE : Białka ubić na sztywną pianę, w misce mieszamy pozostałe składniki oprócz brzoskwiń, można użyć miksera, tylko na najmniejszych obrotach i do momentu uzyskania jednolitej masy, dodać białka i dokładnie wymieszać, gotowe ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, ja napełniłem formę na 6 tartaletek, a pozostałe ciasto wlałem do jednej małej blaszki, na wierzch ciasta ułożyć brzoskwinie
KUCHNIA POLSKAmasa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 4. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę i dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Po wyjęciu(...)wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę dodać do pozostałej masy jogurtowej w 3 partiach, po każdym dodaniu dokładnie wymieszać mikserem, patrz FILM . 10. Na biszkopt w blaszce wyłożyć cienką warstwę kremu i na wierzchu poukładać morele. Zalać je około 1/3 kremu, wyrównać i na wierzchu poukładać maliny. Wylać pozostały krem, wyrównać. Na ciasto równomiernie rozprowadzić konfiturę malinową i końcówką łyżki lub nożem
Mała Cukierenkasezamu i ziaren słonecznika. Natomiast masa jest klasyczna, wykonana ze śmietany kremówki i gorzkiej czekolady. Dodatkowo między słodkim spodem, a mocno czekoladową masą jest słodko-kwaśna konfitura malinowa. Te wszystkie smaki współgrają ze sobą znakomicie, dzięki temu ciasto nie jest ani za słodkie, ani za kwaśne, a goryczka czekolady jest lekko wyczuwalna i dopełnia całości. Przepis idealny dla osób, które
Kuchnia MagdaLenysezamu i ziaren słonecznika. Natomiast masa jest klasyczna, wykonana ze śmietany kremówki i gorzkiej czekolady. Dodatkowo między słodkim spodem, a mocno czekoladową masą jest słodko-kwaśna konfitura malinowa. Te wszystkie smaki współgrają ze sobą znakomicie, dzięki temu ciasto nie jest ani za słodkie, ani za kwaśne, a goryczka czekolady jest lekko wyczuwalna i dopełnia całości. Przepis idealny dla osób, które
Kuchnia MagdaLenyspód: daktyle blendujemy na gładką masę, orzechy blebdujemy na mąkę orzechową, dodajemy kakao, sól i wszystko ugniatamy tak, aż powstanie jednolite ciasto. Dzielimy na cztery części i wykładamy spód kokilek wyłożonych papierem pergaminowym, mocno dociskając. masa sernikowa Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Orzechy osusz i wrzuć z pozostałymi składnikami do naczynia miksującego. Wszystko zmiksuj na gładką masę
Niezły Młynekłyżeczki proszku do pieczenia Masa: 900 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka agrestowa 2 opakowania śmietan fix Szpinak rozmrażamy i osączamy na sitku z nadmiaru wody. Jajka miksujemy z cukrem, a następnie powoli wlewamy olej. Wsypujemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując. Pod koniec połączyć z odsączonym szpinakiem. Ciasto przekładamy na dużą blachę(...)zacznie tężeć. Śmietanę ubijamy, dodajemy śmietan fix i tężejącą galaretkę, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną galaretkę i delikatnie mieszamy. Na spód biszkoptowy wykładamy masę śmietanowo galaretkową i posypujemy okruszkami. Przepis dodaję do akcji Ciasto na niedzielę , gdzie w tym tygodniu królują świąteczne wypieki. Razem ze mną wypiekały: Różowa kuchnia - Mazurek wielkanocny kurczak Może coś zjemy
Ewusiowe Smakiprzepis wypatrzyłam tutaj. Masę z migdałów można zastąpić masa orzechową tak samo zrobionąskładnikimasa migdałowa1 szklanka (100g) zmielonych migdałów (lub orzechów)1/2 szklanki (100g) cukruszczypta soliskórka z 1/2 pomarańczy starta100g masła, pokrojonego w kostkę, w temperaturze pokojowej2 duże jaja, w temperaturze pokojowej2 łyżeczki rumu1/8 łyżeczka ekstraktu z migdałów450g gotowego ciasta francuskiego, podzielone na dwie części, schłodzone(użyłam gotowego, świeżego(...)studzenia. Placek nieco osiądzie jak ostygnie, co jest normalne. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Smacznego!Uwagi W oryginalnym przepisie do ciasta dodaje się jeszcze 1 cały migdał - niespodziankę dla tego co go znalazł. Pominęłam . I masę migdałową zastąpiłam orzechową - wyszło bardzo smacznie
Stare Garyrozwałkowanie ciasta małym wałkiem bezpośrednio na papierze; po czym wyciągnęłam całość i to samo zrobiłam z drugim kawałkiem, który został już w brytfance). Na czas przygotowywania sera trzymamy ciasto w chłodnym miejscu. Ser mielimy dwukrotnie, lub przepuszczamy go przez praskę do ziemniaków. Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania połowę cukru. Cukier dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce. Do miski(...)cytryny, a następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy (warto najpierw dodać 1-2 łyżki, żeby rozluźnić masę, a dopiero potem dodać resztę piany). Masę serową wykładamy na foremkę wyłożoną połową ciasta, wyrównujemy je powierzchnię i kładziemy na nią drugą połowę ciasta. Nie ma potrzeby wykładania ciastem boków, ale powinien na nich być papier do pieczenia. Pieczemy w piekarniku
Trzeci talerzJedno z moich ulubionych ciast latem czyli jak jest sezon na truskawki. Ciasto smakuje i małym i dużym a alkohol jest nie wyczuwalny tylko pozostaje słodycz po tym alkoholu :) Składniki : 1kg truskawek 250g margaryny/masła szklanka cukru(...)szypułki. Margarynę ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. Przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami do masy maślanej. Gdy połączymy składniki wlewamy ajerkoniak. Ciasto najlepiej wymieszać mikserem, ale nie jest to konieczność :) Ciasto przekładamy do blaszki i na to układamy truskawki lekko wciskając truskaweczki w ciasto. Na samym końcu posypujemy
Amatorka kuchennamąki gryczanej. U mnie zasmakował całej rodzinie. Taką zdrowszą wersję łakoci warto podawać także dzieciom zamiast kupnych słodyczy pełnych chemii, cukru, tłuszczów nasyconych czy sztucznych barwników. Składniki na ciasto o średnicy 24-26 cm: 4 jajka L/XL 7 łyżek pełnoziarnistej mąki gryczanej 3 łyżki cukru brzozowego - ksylitolu 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 szklanki mrożonych bądź świeżych owoców(...)pianę. Następnie miksując na małych obrotach stopniowo dodawać ksylitol i po jednym żółtku. Wyłączyć mikser. Mąkę gryczaną przesiać z sodą i stopniowo dodawać do masy delikatnie mieszając szpatułką. Nie miksować. Wymieszane ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu poukładać mrożone owoce. Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 25-27 minut aż góra
Ze smakiem i z pasjąPorcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Fabuleux oraz Birds of Europe . Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 200g masła 5 żółtek 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Masa jogurtowa: 1l owocowego jogurtu (około 3 opakowania po 400g) 1/2 szklanki cukru 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy(...)Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać łyżką lub szpatułką z masą jogurtową. 5. Piekarnik nastawać na 180oC na funkcji góra-dół. 6. Masę jogurtową przełożyć na spód w blaszce, wyrównać i wierzch posypać pozostałą kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia
Mała CukierenkaSkładniki: ciasto - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 200 g masła - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 żółtka - skórka otarta z jednej cytryny masa - 100 g białej czekolady - 330 g śmietany kremówki - 2 marakuje Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy, formujemy kulę i schładzamy w lodówce 30 minut. Następnie wyjmujemy ciasto i wylepiamy nim foremki na babeczki. Pieczemy
Zainspirowana w kuchnidrugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łączymy składniki, czyli do ciężkiej masy dodajemy białka ponownie mieszamy mikserem do połączenia składników. Formę do babki nacieramy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przekładamy nasze ciasto. Pieczemy około godziny do suchego patyczka(...)Lukier** : W osobnej miseczce łączymy pozostały sok z cytryny oraz pół szklanki cukru pudru. Energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Gdy masa będzie za rzadka to dodajemy jeszcze trochę cukru pudru. Powstałym lukrem polewamy schłodzone ciasto. Smacznego ! * Zamiast margaryny możemy dodać miękkie masło. ** Zamiast lukru możemy babkę oblać roztopioną gorzką czekoladą, a następnie posypać wiórkami kokosowymi
Justa próbuje gotować