ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:925/3191)

Kwiaty cukinii ze szparagami 128

rozchylić wyjąć słupki. Włożyć do środka farsz ze szparagów. Końce kwiatków zwinąć. Do miski wsypać obie mąki, dodać sól i wlać wodę, wymieszać, powinniśmy otrzymać masę o konsystencji śmietany. Zanurzać całe kwiaty w cieście i delikatnie wkładać (nie wrzucać) do gorącego oleju. Chwilę smażyć ( do lekkiego zrumienienia ), wyjmować na ręcznik papierowy. Podawać ciepłe. Jeżeli nie mamy kwiatów cukinii, należy farsz

królestwo garów
Babeczki z ciasta francuskiego z łososiem 397

opakowanie 150 g rozkaładam na tyle babeczek ile mam czyli zwykle ok 12 – mam małe foremki), posypujemy go najlepiej świeżo zmielonym pieprzem i zalewam masą jajeczną do ok 3/4 wysokości foremki. Rogi ciasta składamy razem i sklejamy zamykając babeczkę. Wstawiamy do piekarnika na 180 C na ok 25-30 min – do zrumienienia. Na pewno bedą pyszne! Wariacje: Możecie

Kulinarna Patilogia
Babka z gwiazdką 161

cukrem. Cały czas ucierając dolewamy wolnym strumieniem płynny miód. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy powoli taką mieszankę do utartej masy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto (ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję). Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około godziny. ciasto jasne: Ubijamy jajka z jogurtem naturalnym i olejem

Aga w kuchni
Jak zrobić kruszonkę ? 210

masła lub margaryny Przygotowanie : Wszystkie składniki  mieszamy ze sobą Dokładnie wyrabiamy ręką, pocierając masę między palcami ( można spróbować zrobić robotem) Jeśli będzie to kruszonka do ciasta z jabłkami możemy dosypać do masy dodatkowo cynamon i wszystko razem dokładnie wyrobić. Po upieczeniu będzie wyglądać tak jak na tych ciastach

Proste Potrawy
Mini mazurki 165

takie by zmieściły się do wielkanocnego koszyczka. Choć z pozoru ciągle takie same to jednak zawsze inne. Tym razem w formie kwiatuszków z masa pralinową. Mazurki z masa pralinową przepis na ciasto (wychodzi około 8 małych mazurków) W tym roku upiekłam mazurki w kształcie kwiatków. składniki na masę: 250 g cukru 0,5 szklanki wody 125 g mielonych orzechów

Przysmaki Karolki
Sernik z brzoskwiniami 219

taki klasyk, który wiele osób lubi. Połączenie brzoskwiń i masy serowej to małżeństwo idealne, konsystencje, struktury, smaki wspaniale się uzupełniają, a jeśli dodamy do tego kruchy spód... Wtedy mamy doskonałe ciasto na każdą okazję :)  Składniki: (na blaszkę 35x25cm) SPÓD: 250g mąki pszennej 125g masła 125g cukru pudru 2 żółtka 1 jajko szczypta soli  MASA SEROWA: 1kg białego sera(...)masła + puszka brzoskwiń Przygotowanie: SPÓD: Wszystkie składniki szybko zagnieść na elastyczne, gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą, schłodzić przez godzinę w lodówce. Następnie rozwałkować, wyłożyć dno blaszki (uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej mąką). Podpiec przez 15 minut z 180'C.  SER: Masło zmiksować na puszystą masę z cukrem pudrem, następnie dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Dodać

Cakes By Kejt
Sernik krówkowy z czekoladą 449

Bardzo smaczny, kremowy sernik z masą krówkową i czekoladą. Rozpływa się w ustach, jest pyszny. Wierzch zdobi bita śmietana polana kajmakiem i posypana poszatkowanymi orzeszkami. Sernik prosty w przygotowaniu i szybki, nie powinno być z nim problemu, nie jest za słodki. Będzie wspaniałym deserem na zbliżające się Święta. Polecam… (inspiracja z gazetki „Ciasta czytelników” 1/2016).   Zapraszam na FILM

Mała Cukierenka
Ciasto jogurtowe 140

brzoskwiń PRZYGOTOWANIE : Białka ubić na sztywną pianę, w misce mieszamy pozostałe składniki oprócz brzoskwiń, można użyć miksera, tylko na najmniejszych obrotach i do momentu uzyskania jednolitej masy, dodać białka i dokładnie wymieszać, gotowe ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, ja napełniłem formę na 6 tartaletek, a pozostałe ciasto wlałem do jednej małej blaszki, na wierzch ciasta ułożyć brzoskwinie

KUCHNIA POLSKA
Pyszny Tort Jogurtowy z Malinami i Morelami 376

masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 4. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę i dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Po wyjęciu(...)wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę dodać do pozostałej masy jogurtowej w 3 partiach, po każdym dodaniu dokładnie wymieszać mikserem, patrz FILM . 10. Na biszkopt w blaszce wyłożyć cienką warstwę kremu i na wierzchu poukładać morele. Zalać je około 1/3 kremu, wyrównać i na wierzchu poukładać maliny. Wylać pozostały krem, wyrównać. Na ciasto równomiernie rozprowadzić konfiturę malinową i końcówką łyżki lub nożem

Mała Cukierenka
MAZUREK CZEKOLADOWO-MALINOWY (BEZ PIECZENIA) 177

sezamu i ziaren słonecznika. Natomiast masa jest klasyczna, wykonana ze śmietany kremówki i gorzkiej czekolady. Dodatkowo między słodkim spodem, a mocno czekoladową masą jest słodko-kwaśna konfitura malinowa. Te wszystkie smaki współgrają ze sobą znakomicie, dzięki temu ciasto nie jest ani za słodkie, ani za kwaśne, a goryczka czekolady jest lekko wyczuwalna i dopełnia całości. Przepis idealny dla osób, które

Kuchnia MagdaLeny
MAZUREK CZEKOLADOWO-MALINOWY (BEZ PIECZENIA) 177

sezamu i ziaren słonecznika. Natomiast masa jest klasyczna, wykonana ze śmietany kremówki i gorzkiej czekolady. Dodatkowo między słodkim spodem, a mocno czekoladową masą jest słodko-kwaśna konfitura malinowa. Te wszystkie smaki współgrają ze sobą znakomicie, dzięki temu ciasto nie jest ani za słodkie, ani za kwaśne, a goryczka czekolady jest lekko wyczuwalna i dopełnia całości. Przepis idealny dla osób, które

Kuchnia MagdaLeny
Czekoladowe wegańskie serniczki 225

spód: daktyle blendujemy na gładką masę, orzechy blebdujemy na  mąkę orzechową, dodajemy kakao, sól i wszystko ugniatamy tak, aż powstanie jednolite ciasto. Dzielimy na cztery części i wykładamy spód kokilek wyłożonych papierem pergaminowym, mocno dociskając.  masa sernikowa Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Orzechy osusz i wrzuć z pozostałymi składnikami do naczynia miksującego. Wszystko zmiksuj na gładką masę

Niezły Młynek
Leśny mech na bogato - na dzień świętego Patryka 608

łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 900 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka agrestowa 2 opakowania śmietan fix Szpinak rozmrażamy i osączamy na sitku z nadmiaru wody. Jajka miksujemy z cukrem, a następnie powoli wlewamy olej. Wsypujemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując. Pod koniec połączyć z odsączonym szpinakiem. Ciasto przekładamy na dużą blachę(...)zacznie tężeć. Śmietanę ubijamy, dodajemy śmietan fix i tężejącą galaretkę, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną galaretkę i delikatnie mieszamy. Na spód biszkoptowy wykładamy masę śmietanowo galaretkową i posypujemy okruszkami. Przepis dodaję do akcji  Ciasto na niedzielę , gdzie w tym tygodniu królują świąteczne wypieki. Razem ze mną wypiekały:  Różowa kuchnia -   Mazurek wielkanocny kurczak Może coś zjemy

Ewusiowe Smaki
Migdałowy placek Króla czyli Galette des rois 199

przepis wypatrzyłam tutaj. Masę z migdałów można zastąpić masa orzechową tak samo zrobionąskładnikimasa migdałowa1 szklanka (100g) zmielonych  migdałów (lub orzechów)1/2 szklanki (100g) cukruszczypta soliskórka z 1/2 pomarańczy starta100g masła, pokrojonego w kostkę, w temperaturze pokojowej2 duże jaja, w temperaturze pokojowej2 łyżeczki rumu1/8 łyżeczka ekstraktu z migdałów450g gotowego ciasta francuskiego, podzielone na dwie części, schłodzone(użyłam gotowego, świeżego(...)studzenia. Placek nieco osiądzie jak ostygnie, co jest normalne. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Smacznego!Uwagi W oryginalnym przepisie do ciasta dodaje się jeszcze 1 cały migdał - niespodziankę dla tego co go znalazł. Pominęłam . I masę migdałową zastąpiłam orzechową  - wyszło bardzo smacznie

Stare Gary
Sernik biały – kuchnia podkarpacka 256

rozwałkowanie ciasta małym wałkiem bezpośrednio na papierze; po czym wyciągnęłam całość i to samo zrobiłam z drugim kawałkiem, który został już w brytfance). Na czas przygotowywania sera trzymamy ciasto w chłodnym miejscu. Ser mielimy dwukrotnie, lub przepuszczamy go przez praskę do ziemniaków. Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania połowę cukru. Cukier dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce. Do miski(...)cytryny, a następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy (warto najpierw dodać 1-2 łyżki, żeby rozluźnić masę, a dopiero potem dodać resztę piany). Masę serową wykładamy na foremkę wyłożoną połową ciasta, wyrównujemy je powierzchnię i kładziemy na nią drugą połowę ciasta. Nie ma potrzeby wykładania ciastem boków, ale powinien na nich być papier do pieczenia. Pieczemy w piekarniku

Trzeci talerz
Ciasto piaskowe z truskawkami z dodatkiem ajerkoniaku 167

Jedno z moich ulubionych ciast latem czyli jak jest sezon na truskawki. Ciasto smakuje i małym i dużym a alkohol jest nie wyczuwalny tylko pozostaje słodycz po tym alkoholu :) Składniki :        1kg truskawek        250g margaryny/masła        szklanka cukru(...)szypułki. Margarynę ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. Przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami do masy maślanej. Gdy połączymy składniki wlewamy ajerkoniak. Ciasto najlepiej wymieszać mikserem, ale nie jest to konieczność :) Ciasto przekładamy do blaszki i na to układamy truskawki lekko wciskając truskaweczki w ciasto. Na samym końcu posypujemy

Amatorka kuchenna
Bezglutenowy biszkopt gryczany z owocami i ksylitolem 278

mąki gryczanej. U mnie zasmakował całej rodzinie. Taką zdrowszą wersję łakoci warto podawać także dzieciom zamiast kupnych słodyczy pełnych chemii, cukru, tłuszczów nasyconych czy sztucznych barwników.  Składniki na ciasto o średnicy 24-26 cm: 4 jajka L/XL 7 łyżek pełnoziarnistej mąki gryczanej 3 łyżki cukru brzozowego - ksylitolu 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 szklanki mrożonych bądź świeżych owoców(...)pianę. Następnie miksując  na małych obrotach stopniowo dodawać ksylitol i po jednym żółtku. Wyłączyć mikser. Mąkę gryczaną przesiać z sodą i stopniowo dodawać do masy delikatnie mieszając szpatułką. Nie miksować.  Wymieszane ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu poukładać mrożone owoce. Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 25-27 minut aż góra

Ze smakiem i z pasją
Ciasto „Styropian” 251

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Fabuleux oraz Birds of Europe .     Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 200g masła 5 żółtek 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Masa jogurtowa: 1l owocowego jogurtu (około 3 opakowania po 400g) 1/2 szklanki cukru 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy(...)Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać łyżką lub szpatułką z masą jogurtową. 5. Piekarnik nastawać na 180oC na funkcji góra-dół. 6. Masę jogurtową przełożyć na spód w blaszce, wyrównać i wierzch posypać pozostałą kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia

Mała Cukierenka
Kruche babeczki z marakują 164

Składniki: ciasto - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 200 g masła - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 żółtka - skórka otarta z jednej cytryny masa - 100 g białej czekolady - 330 g śmietany kremówki - 2 marakuje Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy, formujemy kulę i schładzamy w lodówce 30 minut. Następnie wyjmujemy ciasto i  wylepiamy nim foremki na babeczki. Pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Wielkanocne Babki Cytrynowe 259

drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łączymy składniki, czyli do ciężkiej masy dodajemy białka ponownie mieszamy mikserem do połączenia składników. Formę do babki nacieramy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przekładamy nasze ciasto. Pieczemy około godziny do suchego patyczka(...)Lukier** : W osobnej miseczce łączymy pozostały sok z cytryny oraz pół szklanki cukru pudru.   Energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Gdy masa będzie za rzadka to dodajemy jeszcze trochę cukru pudru. Powstałym lukrem polewamy schłodzone ciasto. Smacznego ! * Zamiast margaryny możemy dodać miękkie masło. ** Zamiast lukru możemy babkę oblać roztopioną gorzką czekoladą, a następnie posypać wiórkami kokosowymi

Justa próbuje gotować

Proponowane wyszukiwania