Dzień pełen napięć i nerwów :( Co najlepiej pomoże na skołatane nerwy ? Zabranie się za pieczenie czegoś na osłodę, a jeśli jeszcze dorzucimy do ciasta 3 tabliczki czekolady to wszystkie troski i zmartwienia można jakoś załagodzić. Na frasunek niekoniecznie musi być trunek ja polecam serniczek :) SKŁADNIKI: 150g. herbatników (Digestive) 1/3 kostki masła 1 kg sera (może być w wiaderku(...)połączyć z roztopionym, chłodnym masłem. Powstała masę przełożyć na spód tortownicy i dokładnie rozprowadzić na całości, ugniatając tak aby powstał spód naszego ciasta. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i zapiec całość 10- 12 minut. Masa serowa Ser przełożyć do miski i miksować razem z cukrem i budyniem do uzyskania gładkiej masy. Dodawać kolejno jajka( po jednym), śmietanę i wanilię ciągle
Kuchnia w opałachłyżeczki żelatyny rozpuścić w kąpieli wodnej, do żelatyny dodać nieco zmiksowanych truskawek, wymieszać, dodać do reszty truskawek, wymieszać i wylać na stężałą masę truskawkową. Wstawić do lodówki do zastygnięcia galaretki.Dowolnie udekorować.(Do przygotowania ciasta można użyc truskawek mrozonych całych lub zmiksowanych przed zamrozeniem, ale wtedy truskawki należy zagotować
Mix smakujuż kilka razy pisałam jestem fanem gorzkiej czekolady. Sernik czekoladowy to jeden z moich ulubionych, więc tak w ramach prezentu urodzinowego postawiłam na ten wariant ciasta. Nie przepadam za klasycznymi tortami z litrami mdłej masy śmietanowej lub jeszcze gorzej maślanej, chodź nie mówię że są w 100 % złe. Sernik ponownie pieczony w kąpieli wodnej z relatywnie małą ilością cukru(...)Zwieńczeniem jest galaretka z likieru jajecznego (adwokatu). Ciasto nazwałam adwokat diabła bo sernik ma diabelnie czekoladowy smak a adwokat dopełnia intensywne doznania podczas degustacji. W końcu jest karnawał i raz do roku można zaszaleć. Składniki: Na spód: 200 g herbatników 80 g masła 2 łyżeczki kakao Na masę serową: 1000 g (1 kg) sera
vaniliowoczekoladowasmarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie upuścić z wysokości około 50 cm pozostawić do wystudzenia. Zielona masa budyniowa: Proszek budyniowy rozrobić w szklance soku. Resztę sok zagotować i ugotować na nim rozrobiony budyń. Gorącą masę rozsmarować na biszkopcie, na budyniu rozłożyć delicje(...)odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania cały czas miksując wlewać do śmietany tężejącą galaretką. Masę rozsmarować na delicjach. Odstawić do stężenia . Wierzch . . Galaretki przygotować według przepisu podanego na opakowaniu, odstawić do przestygnięcia. Tężejącą galaretką przelać na ciasto, odstawić do stężenia. rrarossa@gmail.com
RAROSSAwięcej czasu musimy poświęcić jeżeli przygotowujemy je z kremem. Jednak smak wynagrodzi Wam poświęcony czas. Zrobiłam do nich krem z masą krówkową , który Wam polecam. Posypałam posypką karmelową , która dopełniła smaku. Pięknie się prezentują i jeszcze lepiej smakują. Polecam. Ciasto (18 sztuk babeczek) 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta(...)foremce na 12 babeczek. Do każdego otworu włożyć papilotkę i nakładać ciasto do 3/4 jej wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż babeczki będą rumiane. (do tzw suchego patyczka). Wyjąć i wystudzić Krem 400 ml śmietany kremówki 200 ml masy krówkowej 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru (ilość według własnego smaku
O kuchni z uczuciemDodatkowo: 1 opakowanie delicji o smaku np malinowym 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Przed przygotowaniem ciasta rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe w 700ml gorącej wody. Mieszankę ciastek miksujemy bardzo drobno. Dodajemy do niej roztopioną margarynę oraz czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Dobrze wymieszaną masą wylepiamy spód naszej formy (wyłożonej folią spożywczą). 2. Śmietankę ubijamy na sztywno ze śmietan fixem. Dodajemy(...)całkowitego przestudzenia. Zimne i lekko tężejące jabłka nakładamy na nasz krem. Na nich- lekko dociskając- układamy połówki delicji. Chłodzimy. 4. Na schłodzoną warstwę masy jabłkowej wylewamy przygotowaną na początku galaretkę truskawkową. Przed podaniem schładzamy ciasto w lodówce. Do zdjęcia wykorzystałam łopatkę ręcznej roboty od Pana Grzegorza z Graty i szpeje
Kuchnia w czekoladziemną podzielił się właśnie kolega Rysiek :) Sam tę recepturę dostał od swojej babci i tak nieprzerwanie od kilkudziesięciu lat wypieka to ciasto. Żeby je upiec skusiła mnie prostota tego ciasta. Niewiele składników i do tego mierzonych na łyżki! Składniki: * 14 łyżek mąki * 10 łyżek cukru * 6 jajek rozm. L * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 20 dkg roztopionego masła * 1 tabliczka(...)łyżkami cukier i ubijałam dalej. Dodałam żółtka. Następnie wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i roztopione, wystudzone masło. Wszystko wymieszałam na jednolita masę i dodałam pokruszoną tabliczkę czekolady. Piekłam ciasto w 150 stopniach ok. 50 minut Notatki: * w przepisie Ryśka była temperatura 140 stopni i ok. 45 minut pieczenia, proszę sprawdzać zwyczajnie wypieczenia ciasta * zamiast
Pieprzyć z Fantazjąopakowanie ciasta francuskiego 150g boczku 1/2 czerwonej papryki 1 duży por 100g sera startego Emmentaler 1/3 kostki fety 2 łyżki sera ricotta 2 jajka 1 rozbełtane jajko do posmarowania ciasta 1 łyżka masła pieprz, sól, 1 łyżka bazylia, 1 łyżeczka papryki ostrej Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 190'C. Na łyżce masła podsmażamy boczek na złocisty kolor. Do miski wbijamy(...)Emmentalera, resztę użyjemy do posypania), szczyptę soli (uwaga! feta i boczek są słone!), pieprzu, bazylię i paprykę ostrą. Gdy boczek przestygnie, dodajemy go do masy jajecznej i wszystko dokładnie mieszamy. Wyciągamy ciasto z lodówki, kładziemy na papier i blachę do pieczenia, wykładamy farsz i zawijamy. (*Ja zrobiłam trochę za mało farszu, więc zawinęłam końce, aby przypominały mały koszyczek ;) pustą
Kitchens AlphabetChef! AWARDS. Składniki (na 4 mini tarty): Ciasto: 100 g mielonych orzechów laskowych 1/2 szklanki mąki orkiszowej 60 g zimnego masła szczypta soli Konfitura z buraków i czerwonej cebuli: 1 burak 2 czerwone cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 3 łyżki octu balsamicznego sól i świeżo mielony pieprz Masa z koziego sera: 110 g koziego serka(...)masło i zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim małe ceramiczne foremki i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Do foremek z podpieczonym ciastem wkładamy konfiturę z buraka i cebuli, przykrywamy masą serową i posypujemy listkami tymianku. Zapiekamy kolejne 25 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno
Smakowity Blog KulinarnyWuzetka to klasyk ciast, pyszna idealna na przyjęcia i do niedzielnej kawki. Bardzo smaczna jest również wuzetka z kremem karmelowym, robiłam ją dopiero pierwszy raz i myślę że to ciasto to rozkosz dla podniebienia. Upieczcie i spróbujcie sami, polecam(...)cały wyrobimy. Na koniec, wlewamy płynną żelatynę i energicznie mieszamy. Pierwszą połówkę biszkoptu umieszczamy w formie, nasączamy herbatą i smarujemy dżemem, wykładamy masę ( zostawiamy trochę do ozdoby ) i przykrywamy drugim blatem. Ciasto chłodzimy około 1 godziny lub jak nam się spieszy to wkładamy do zamrażarki na 20 minut. Drugi blat ciasta również nasączamy herbatą. Mleko zagotowujemy
Kulinarne Fantazje Mariolimoje niedoskonałości i wady:) Satysfakcja murowana, mina dziecka bezcenna, a zachwyt w oczach wynagradza godziny spędzone nad dekorowaniem ciasta. A moja pierwsza Księżniczka pojawiła się na naszym stole :D Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki Masa : 3 jajka 1 1/2 szklanki cukru pudru 2 kostki masła po 200 g sok z 1/2 cytryny Dodatkowo(...)spożywcze koraliki cukrowe Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam bezpośrednio do masy jajecznej i mieszam łopatką, aż składniki połączą się ze sobą. Foremkę do babki smaruję tłuszczem, oprószam mąką, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40-45 min. Upieczone ciasto wyjmuję i odstawiam aż całkowicie
Ciasteczkowy Potwórwyjąć z lodówki, rozwałkować na kwadrat o boku 25 cm. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć ciasto. Nakłuć ciasto widelcem.Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Przestudzić.Marcepan utrzeć z jajkiem na gładką masę. 2 białka ubić na sztywno, wymieszać z masą marcepanową. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki.Na przestudzony
Pożeraczka, czyli raz adobrzemanną, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Gotować na małym ogniu do czasu aż masa zacznie tężeć. Na dno blachy wyłożyć herbatniki, wylać jeszcze gorącą masę z kaszy manny. Na wierzch ułożyć herbatniki. Ciasto włożyć do lodówki. W garnku rozpuścić masło na polewę z cukrem Dodać wodę i kakao, wymieszać. Gdy polewa zacznie tężeć wylać ją na ciasto
Zrób to smacznieWilgotny biszkopt, lekko kwaskowa masa cytrynowa, brzoskwinie i pianka ze śmietanki to ciasto dla lubiących mniej słodkie ciasta i nie tylko. Składniki: (blacha 25x35) Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przegotowanej zimnej wody Masa cytrynowa: 2,5 cytryny 1,5 szklanki wody 2 budynie
talerz przyjemnościproszkiem. Dodaj zmielone migdały i wymieszaj. Wsyp suche składniki do jajecznej masy i delikatnie wymieszaj szpatułką. Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp tartą bułką. Wylej masę, wygładź powierzchnię i obłóż połówkami migdałów. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudź. W międzyczasie ugotuj syrop z podanych składników. Gotuj aż syrop odparuje
codojedzenia