ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:922/3191)

Tarta z dynią 156

siekamy na ciasto, robimy z niego kulę i wsadzamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, wałkujemy i przekładamy do formy. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut: pierwsze 10 minut z obciążeniem (groch, ryż), potem zdejmujemy obciążenie i podpiekamy kolejne 10 minut. Wyjąć z piecyka i ostudzić. Masa: 500 g obranej(...)wystygnięcia. Jak już masa ostygnie dodajemy do niej powoli dwa rozbełtane jajka i ponownie ubijamy wszystko blenderem. Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do wcześniej przygotowanego ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut - masa zesztywnieje, ale nadal będzie się lekko ruszała. Jamie polecał podawać z bitą śmietaną, ale ja zrobiłam bez niej i z tego, co wiem

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Tort jabłkowy z krówkami 408

końcu wsypać przesiane mąki i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w masę. Wyłożyć do formy o średnicy 25cm. Nie należy jej natłuszczać, jedynie na dnie powinien znaleźć się krążek papieru do pieczenia. Wstawić biszkopt do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30min. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i upuścić w formie z wysokości 50cm. Wystudzić w formie. Biszkopt(...)odlać, a resztę przełożyć na biszkopt i przykryć kolejnym krążkiem, na który wyłożyć masę jabłkową. Na wierzchu rozsmarować odłożoną część masy krówkowej, oprószyć kakao i ozdobić rozetkami z bitej śmietany i czekoladą. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dla dzieci , Na specjalne okazje , Torty Tagged: cukierki , galaretka , jabłka , kremówka

https:KKuchniaMniam
Prosty drożdżowy przekładaniec. 204

Drożdżowy przekładaniec . Ciasto 50 dkg. mąki pszennej 30 g drożdży 4 łyżki śmietany 18% 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 250 dag masła-1 łyżkę zostawić do wysmarowania formy Masa orzechowa. 20 dag posiekanych lub grubo zmielonych orzechów włoskich 2 białka 3 łyżki cukru pudru Białka ubić z cukrem i wymieszać z orzechami.   Przełożenie daktylowe. 1 szklanka(...)części i rozwałkować na placki wielkości formy do pieczenia. Pierwszy placek ułożyć w wysmarowanej masłem formie i wyłożyć masę orzechową. Przykryć drugim plackiem , wyłożyć daktyle i przykryć trzecim plackiem. Piec około 50-60min w temp.170stop. Upieczone ciasto polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. P.s. Ciasto utrzymuje długo świeżość i z każdym następnym dniem smakuje lepiej, a kiedy się skończy

Kulinarny karnet Christophera
Magiczne ciasto czekoladowe 160

dwóch ostatnich takiej różnicy w warstwach bo być może dlatego że miałam większą blachę niż w przepisie to ciasto i tak jest przepyszne i szybko znika. Magiczne ciasto czekoladowe Składniki: - 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) w temperaturze pokojowej - 1 łyżka wody - 150 g cukru - 125 g masła, stopionego i wystudzonego - 65 g mąki - 50 g niesłodzonego kakao(...)czym dodajemy esencję waniliową oraz masło i ponownie miksujemy. Do powstałej masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę, sól i kakao aż powstanie jednolita całość. Następnie do masy wlewamy powoli mleko - cały czas ucierając ciasto. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek - bardzo delikatnie, stopniowo, małymi porcjami: dodajemy jedną czy dwie łyżki piany i mieszamy - i tak do zużycia całej. Formę 20x20

Kulinarne życie
Sernik z polewą toffi 317

tortownicę o średnicy 24 cm. Na blogu jest już kilka przepisów na sernik z polewą krówkową , czy kajmakową .  Jednak ten jest dużo prostszy i równie pyszny :) Składniki na masę serową: 1 kg twarogu na sernik (użyłam tego z Lidla) 3 jajka 1/2 szklanki cukru brązowego Spód: 200 g ciasteczek maślanych 80 g masła Sos toffi: 200 ml śmietanki(...)przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożony tylko spód tortownicy). Tortownicę wraz ze spodem wkładamy na ok. 15 minut do lodówki. Przed nałożeniem ciasta należy wysmarować brzegi tortownicy masłem. Przepis na masę serową: Ser przekładamy do miski, całość miksujemy stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym jajku do masy serowej i miksujemy. Tak przygotowaną masę serową przekładamy do tortownicy

Emcia Pichci
Mazurek cytrynowy 139

twardo 1 łyżka śmietany 18% 3,5 łyżki drobnego cukru do pieczenia masa: 3 jajka 150 g cukru sok wyciśnięty z dwóch cytryn 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka skórki z cytryny płatki migdałowe do posypania Z mąki, masła, żółtek, śmietany i cukru zagniatamy ciasto do połączenia składników ( nie dłużej! ). Blaszkę 20 x 30 cm wyłożyć papierem(...)pieczenia i wylepić ciastem. Spód podziurkować widelcem. Piekarnik nagrzać do 180  ° C , ciasto piec ok 20 min, do zrumienienia. Ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem mikserem na wysokich obrotach. Dodać sok z cytryn, mąkę i skórkę cytrynową. Wymieszać do połączenia składników. Na upieczony spód wlać masę ( jest bardzo płynna, ale zetnie się podczas pieczenia ),  posypać płatkami migdałów i wstawić

Atlas Smaków
Ciasto czekoladowe z gruszkami 163

Gruszki nie są zbyt popularne w wypiekach a szkoda, bo jesień zawsze przynosi ich urodzaj:). Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe. Ten smak przełamuje wierzchnia warstwa bitej śmietany.  100g masła 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 4 jajka 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 gruszki  Bita śmietana: 250ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru posypka(...)masło miksujemy z cukrem do powstania gładkiego puchu. Nie przerywając miksowania dodajemy po 1 jajku. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy. Miksujemy tylko do połączenia składników.  2. Ciasto wylewamy na tortownicę  22cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układamy obrane i pokrojone w ćwiartki gruszki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około

Szefowa kuchni
kostki czekoladowo orzechowe 321

białą masę. Dodajemy miękkie masło i ponownie miksujemy, dodajemy czekoladę i miksujemy na gładką masę. Dodajemy zmielone orzechy, mieszamy łyżką. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i mieszamy delikatnie np. drewnianą łyżką. Ciasto przelewany na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 15 – 20 min. Po wyjęciu blaszki z piekarnika, jeszcze gorące ciasto

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto francuskie z kremem karpatkowym. 365

zrumienienia. Następnie przygotowujemy krem karpatkowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na paterze układamy okrągły rant (lub jak w moim przypadku obręcz z tortownicy) i układamy pierwszy blat spiralnego ciasta. Smarujemy go od serca kremem karpatkowym. Układamy kolejny blat, krem, blat krem.  Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na całą  noc. Żelatynę zalewamy 100 ml wody. Ostawiamy do napęcznienia(...)sekund do mikrofali, aby się rozpuściła dodajemy do masy kakaowej. W razie potrzeby przecieramy przez sitko, aby nie było żadnych grudek. Całość odstawiamy do ostudzenia. Masa będzie gęstniała wolno.Wyjmujemy mocno schłodzone ciasto z  lodówki, zdejmujemy obręcz o polewamy polewą lustrzaną. Dekorujemy według upodobań i własnego gustu

Malinowe Pocałunki
Maxi King Ciasto bez pieczenia 29622

Poza tym jest to przepis na ciasto bez pieczenia , więc chyba dwa razy Was nakłaniać nie muszę? :)   Maxi King Ciasto bez pieczenia – Składniki na blachę 23 x 35 cm: ok. 400 g herbatników 1 puszka gotowej masy krówkowej (510g) Masa mleczna: 300g kostki masła 1 szklanka zwykłego mleka 3/4 szklanki cukru 32g cukru waniliowego 500 g mleka(...)herbatniki i przykryć kolejną warstwą herbatników. Masę krówkową podgrzać, rozprowadzić ją na herbatnikach. Następnie posmarować pozostałą masą mleczną. Wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Obie czekolady roztopić w rondelku wraz ze śmietaną kremówką. Kiedy się rozpuszczą, dodać orzeszki, wymieszać i polać wierzch ciasta. Całość schłodzić w lodówce (minimum 3 godziny). Smacznego! The post Maxi King Ciasto bez pieczenia appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Karpatka trójsmakowa 645

łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wrzątku 1/3 szklanki cukru pudru do dekoracji cukier puder Na samym początku przygotować ciasto parzone: do rondelka wlać wodę i roztopić margarynę. Następnie wsypać mąkę. Całość wymieszać i chwilę smażyć. Masę ostudzić. Następnie masę przełożyć do miski i stopniowo wbijać po 1 jajku. Cały czas miksować na najwyższych obrotach miksera. Na sam koniec wsypać proszek(...)powstania jednolitego kremu.  Krem śmietanowy Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę. Na sam koniec dodać do niej cukier puder (stopniowo) i rozpuszczoną żelatynę. Całość delikatnie wymieszać.  Na blachę wyłożyć jeden płat ciasta. Następnie przełożyć na niego krem waniliowy. Ciasto wstawić na kilka minut do lodówki. Gdy krem lekko stężeje to przełożyć

Ugotować
Szybka drożdżówka bez wyrastania 262

mojej rodzinki będzie za mała.. Ciasto: 1 jajko  60 g masła  3/4 szklanki mleka  3 łyżki cukru  40 g świeżych drożdży  240 g mąki pszennej  Kruszonka: 50 g mąki  25 g cukru  35 g masła  Wszystkie składniki kruszonki zagnieść w miseczce na jednolitą masę, włożyć do lodówki. W garnku roztopić(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec wierzch ciasta posypać schłodzoną kruszonką i włożyć do piekarnika. Piec ok. 45 minut (do zrumienienia, można też wbić w ciasto suchy patyczek - jeśli nie ma na nim surowej masy, drożdżówka jest gotowa), w temperaturze 180 ºC. Wyjąć z piekarnika i chwilę studzić w formie, następnie wyjąć na kratkę. Najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu

Moje domowe kucharzenie
Makowiec 418

przełożyć mak, dodać miód i cukier waniliowy, bakalie. Dusić 15 min, mieszając. Żółtka utrzeć z cukrem i z pianą z białek i dodać do ostudzonej masy. Wszystko dobrze wymieszać. II etap - ciasto   Przygotować zaczy n: r ozgnieść drożdże, dodać 1 łyżkę cukru, 1 szkl. ciepłego mleka i posypać 1 łyżką mąki. Poczekać aż uro śnie. Utrzeć  jajko(...)mleka. Wszystko wyrobić i pod koniec dodać rozpuszczone i wystudzone masło. Dobrze wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i poczekać aż urośnie. Następnie ciasto podzielić na 3, lub 4 równe części, rozwałkować na prostokąty o bokach 35x25, rozłożyć masę makową i zwinąć. Przełożyć placki z masą makową na posmarowany masłem pergamin i zawinąć w roladki, pozostawiając odstępy około

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pyszne ciasto z colą i masą herbatnikowo-orzechową :-) 744

które świetnie ze sobą współgrają tworząc bardzo ciekawy smak. Pierwsza z nich to kakaowy biszkopt, na nim znajduje się pyszna masa składająca się ze zmielonych herbatników i orzechów oraz coli, całość zaś wieńczy bita śmietana posypana czekoladą.  Ciasto jest proste w przygotowaniu, bardzo pyszne i ładnie wygląda. Polecam Wam przygotowanie. No to zaczynamy: SKŁADNIKI:     * przepis(...)jednolitą masę, i wykładamy na nasączony wcześniej biszkopt. Wyrównujemy.   MASA ŚMIETANOWA: -500-600 ml śmietany 30% -2 łyżki cukru pudru -3 śmietan fixy  *jeśli nie lubicie używać śmietan fixów, dajcie żelatynę około 2 łyżki rozpuszczamy w 0,5 szkl wody -trochę czekolady gorzkiej do posypania ciasta (około 0,5 tabliczki) Schłodzoną śmietankę  chwilę ubijamy.  Śmietan fixy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto czekoladowe z bananami i bitą śmietaną. 194

śmietanki kremówki 30 % 1 płaska łyżka żelatyny spożywczej 2-3 łyżki gorącej wody cukier puder do smaku Dodatkowo: kakao do posypania ciasta Wykonanie: Ciasto: Jajka, cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Ciasto przekładamy do blaszki

Izabelawkuchni
Ciasto czekoladowe przekładane powidłem. 178

ziemniaczanej 2 kopiaste łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 10 dag mlecznej czekolady 5 kopiastych łyżek powidła śliwkowego dowolna posypka cukrowa Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka, cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Ciasto przekładamy

Izabelawkuchni
Sernik kajmakowy 146

około 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto na około pół godziny, później uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić ciasto do całkowitego wystudzenia. Na wystudzonym serniku rozsmarować resztę masy kajmakowej

Pysznie & Pięknie
CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA 274

zimne masło i aromat zapachowy. Wszystko dokładnie wymieszałam. Teraz czas na biały ser. Rozdrobniłam go w misce,dodałam żółtko  i cukier waniliowy. Z ciasta uformowałam prostokąt. Podsypywałam go mąką. Nałożyłam na nie masę serową. I zrolowałam je. Włożyłam struclę do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Mnie wyszły dwie. Odstawiłam na około 30 minut,żeby ciasto urosło. A w międzyczasie

potrawyregionalne
SZYBKA SZARLOTKA 231

tartą.  Ciasto:  Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier,masło, proszek do pieczenia, żółtka oraz wodę wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tortownice wysmarować masłem i posypaną bułką tartą. Z ciasta odkroić niewielki kawek, tyle żeby starczyło do dekoracji na kratę. Pozostałym ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Pozostawiony kawałek ciasto rozwałkować i pokroić na paski

RAROSSA
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM 166

oraz bułką tartą. Ciasto Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło, Posiekać masło w drobne kawałki. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tortownice wysmarować masłem i posypaną bułką tartą. Z ciasta odkroić niewielki kawek, tyle żeby starczyło do dekoracji na kratę. Pozostałym ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić na paski. Spód

e-PrzepisyKulinarne
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM 214

oraz bułką tartą. Ciasto Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło, Posiekać masło w drobne kawałki. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tortownice wysmarować masłem i posypaną bułką tartą. Z ciasta odkroić niewielki kawek, tyle żeby starczyło do dekoracji na kratę. Pozostałym ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić na paski

RAROSSA
"SERNIK" Z MIGDAŁÓW NA SPODZIE Z MĄKI Z CIECIERZYCY 192

czasie przyrządzam spód. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Mąkę, cukier, proszek rozcieram w palcach z masłem, zagniatam, dodając ekstrakt waniliowy. Jeśli masa jest zbyt sypka, dodać łyżkę zimnej wody. Powstałym ciastem wylepiam wyłożoną papierem do pieczenia formę o wymiarach ok. 20x20cm. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i podpiekam przez 10 minut, aż się zarumieni.Zmniejszam temperaturę do 160 stopni. Kiedy piekarnik nieco

W kuchni Karmel-itki
Piernik staropolski dojrzewający cz.2 304

ciasta na piernik dojrzewający przygotowany minimum 4 tygodnie wcześniej (przepis: patrz tutaj)- marmolada do przełożenia piernika (smak wg uznania; można też użyć masy krówkowej)- polewa czekoladowaNastawiamy piekarnik na 170 stopni.Ciasto dzielimy na pół. Ciasto rozwałkowujemy na dość cienkie placki i wykładamy nim wcześniej natłuszczone, niewysokie blaszki do pieczenia (mnie wyszły dwie o wymiarach 33x23cm)Odcinamy wystające poza

W mojej holenderskiej kuchni

Proponowane wyszukiwania