ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:922/3191)

Ciasto na białkach z brzoskwiniami 145

delikatnie obtoczyć w mące i ułożyć na cieście. Całość piec około 40-45 minut w 180 stopniach. Przygotować lukier. Cukier puder (tyle, aby powstała gęsta masa) rozmieszać w gorącym mleku i rozsmarować na ostudzonym cieście

Di gotuje
budyniowiec ( bez pieczenia) 548

stanie przy piekarniku dlatego na takie sytuacje doskonałym rozwiązaniem są ciasta bez pieczenia. Najbardziej lubię te na herbatnikach, bo równo się kroją i ładnie wyglądają. To ciasto to najprostsza wersja: herbatniki, gorąca masa budyniowa i brzoskwinie w galaretce. Proste ale jakże smaczne! *foremka 23*28 cm Składniki: 300 g herbatników kakaowych 150 g herbatników maślanych  1 l mleka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pieczarki zapiekane w cieście ziemniaczanym 234

tarce. Odlewamy nadmiar wody. Dodajemy kaszę, jajko, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i  mieszamy. Naczynka natłuszczamy i posypujemy bułka tartą. Na dno każdego naczynka wykładamy ciasto ziemniaczane. Układamy pieczarki i przykrywamy masą ziemniaczaną. Pieczemy w temperaturze 170 st. C ok. 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy z piekarnika i na wierzch każdej zapiekanki nakładamy odrobinę masła

Maminek kulinarny
Chlebek otrębowy ze śliwką 148

Wykonanie: Mleko zagotować i zalać otręby, następnie po przestudzeniu zmiksować.  Dodać drożdże rozpuszczone w odrobinie ciepłej wody i wymieszać. Jajka utrzeć z cukrem, połączyć z masą, wsypać mąkę i dokładnie wyrobić ciasto ręką. Przelać do przygotowanej foremki keksowej i odłożyć w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około

Tradycyjna Kuchnia
Placuszki bananowo miodowe. Idealne placuszki na śniadanie. 161

średni banan miód, drzem lub inne dodatki do podania Przygotowanie Banana kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy na jednolitą, gładką masę. Masa w konsystencji powinna przypominać tradycyjne ciasto naleśnikowe. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni (z odrobiną np. oleju kokosowego lub oliwy z oliwek) z obu stron na złoty kolor. Placuszki powinny być wielkości małego talerzyka

Słodkie okruszki
BABKA CZEKOLADOWA 170

Masło utrzeć z jajkami (każde jajko osobno dodawać), do tego dodać przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę, dobrze wymieszać. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy czekoladowej i wszystko wymieszać łyżką. Ciasto przelać do foremki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec około 30-40 minut. Przestudzić na kratce. Polewa: Polewę zrobiłam według swojego pomysłu. Zrobić

Zrób to smacznie
Stefanka czekoladowa-bez pieczenia 553

folią aluminiową(potem łatwiej je wyjmiemy) w blaszce układamy pierwszą warstwę herbatników ,na to 1/3 masy znowu herbatniki,i kolejną część masy,znowu herbatniki,trzecią część masy i na wierzch ostatnie herbatniki,ciasto dajemy do lodówki żeby stężało na ok 2-3 godz po tym czasie wyjmujemy przykrywamy deską i przewracamy do góry nogami zdejmujemy folię,ubijamy kremówkę dodajemy cukier

Swojskie jedzonko
Spiralna tarta z bakłażanem, cukinią i marchewką. 354

formę i podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym  do 200 stopni (termoobieg). Jajka, śmietanę i serek zmiksować ze szczyptą soli i pieprzu i wylać na ciasto. Paski warzyw ułożyć spiralnie w masie jajecznej tak gęsto, jak się da.  Zapiekać dalej około 25 minut. Pozwolić tarcie odpocząć 10 minut po wyjęciu

zadanie-gotowanie
Babka gotowana 109

wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito.  Dolewamy sok z cytryny i wódkę.  Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę.  Masę przekładamy do specjalnej formy do ciast gotowanych, posmarowanej wcześniej margaryną "Kasią" i wysypanej bułką tartą.  Formę zamykamy i gotujemy 70 minut od momentu zagotowania się wody.  Po ostudzeniu babkę możemy polać

Pyszności Słodkości
,,Jajka w cieście chlebowym’’ 231

płaska łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy 8 jajek ugotowanych na twardo Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy mąkę, sól, cukier i otręby, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wyrabiamy około 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy 60 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W tym czasie jajko gotujemy na twardo, studzimy

Podróż w kulinaria
Popcornowe baranki 168

łyżkami mleka. Gotową, lekko gęstniejącą rozsmarowujemy na muffinkach. Przyklejamy łebki, a na wierzchu układamy obok siebie popcorn tworząc strukturę baranka. Schładzamy. Do przyklejania popcornu użyłam resztki masy budyniowej, która została mi z ciasta, ale z całą pewnością zastygająca na muffince polewa także się sprawdzi

Kuchnia w czekoladzie
Torcik z bezą 130

ciasta upieczone tak bez konkretnego planu wychodzą najsmaczniejsze. I taki własnie jest ten torcik. Biszkopt, domowy dżem jeżynowy ( przetarty ) co dało nam super galaretkę, masa budyniowa i beza. Cóż może być lepszego. Ciasto jest najlepsze na drugi lub trzeci dzień więc śmiało na weekend można zrobić je już w piątek. Oczywiście jeżeli macie w domu takich łasuchów jak u mnie

Ewa w kuchni
Jesienne muffiny z jabłkiem 127

cynamon i kardamon mieszamy w misce. Jajka, roztopione masło i jogurt łączymy w oddzielnym naczyniu. Dodajemy mieszaninę do składników suchych miksujemy lub mieszamy trzepaczką. Do powstałego ciasta dodajemy pokrojone w kostkę jabłko.  Masę przelewamy do foremek na muffinki i posypujemy wcześniej wykonaną kruszonką. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach   kruszonka: Mąkę i cukier mieszamy w misce,dodajemy

Bon appetit mon amie
Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem 241

Składniki: ciasto: 100 g marchewki (1 duża) 100g orzechów włoskich 3 jajka 2 łyżki cukru pudru 70 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki proszku

czarrna od kuchni
Kokosanki! 114

białka -200 g. cukru Sposób przygotowania: Białka, cukier i wiórki kokosowe wymieszać w garnku. Cały czas mieszając podgrzać masę, aż cukier całkowicie się roztopi a masa lekko zgęstnieje. Łyżką wykładać porcje ciasta na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Piec 15 minut w temperaturze 160 stopni i na koniec 5 minut piec z góry, żeby się zarumieniły. Smacznego

Magia jedzenia.