ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:920/3191)

Tarta z bananami i kajmakiem 160

Składniki: ciasto: 200 g maki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka soli morskiej 3 łyżki wody  nadzienie: 3 banany sok z cytryny masa kajmakowa (domowa lub kupna) 200 ml śmietany 36 % krokant Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, obciążyć i zapiekać w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Banany pokroić w plastry i skropić

Wielki apetyt
Brownie z kremem śmietanowym i frużeliną wiśniową 2103

dodawać łyżka po łyżce mascarpone i wsypać cukier puder (zmniejszając obroty miksera). Gotowy krem przełożyć na upieczone i przestudzone brownie. Ciasto schować do lodówki. Na sam koniec przygotować frużelinę wiśniową: do garnka przełożyć zamrożone wiśnie i wsypać cukier. Masę podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie do wiśni wlać sok z cytryny i wsypać mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszać(...)chwilę gotować. W międzyczasie żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Na sam koniec, garnuszek zdjąć z ognia i do masy wlać rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Przygotowaną frużelinę wiśniową przestudzić i na sam koniec wylać na krem śmietanowy. Ciasto ponownie wstawić do lodówki i kroić dopiero po stężeniu frużeliny wiśniowej.   Składanie ciasta: brownie, krem śmietanowy i frużelina wiśniowa Pomysł

Ugotować
Ciasteczka orzeszki z nadzieniem z płatków owsianych. 217

oknami brzydko więc spacery raczej nie wchodzą w grę. Proponuję rodzinne pieczenie orzeszków, co Wy na to? Składniki na ciasto; 3 szklanki mąki pszennej 25 dag miękkiego masła 2 jajka szczypta soli pół szklanki cukru płaska łyżeczka sody Składniki na masę; 6 łyżek mleka 6 łyżek masła 5 łyżek cukru 5- 6  łyżek kakao Skworcu 2 szklanki płatków owsianych(...)lekko nasmarować olejem. Następnie wyjąć ciasto i formować małe kuleczki, umieszczać je w patelni i piec do ładnego zarumienienia. I tak do wyczerpania ciasta. Połówki orzechów ostudzić a następnie nadziewać ulubionym kremem. Ja część nadziałałam także masą kajmakowa. Przygotowanie masy; Płatki należy podpiec na suchej patelni, odstawić do przestygnięcia. W rondelku podgrzać masło z cukrem i mlekiem - do momentu

Radość kipiąca uśmiechem.
Parmezanowa tarta z pieczarkami, cebulką i boczkiem 184

wlewamy jogurt oraz wbijamy jajka, do środka dodajemy także starty ser oraz przyprawy - u nas pieprz i spora ilość chilli, ale możecie doprawić masę także papryką słodką lub ulubionymi ziołami - całość dokładnie mieszamy. Gotowe! :) Parmezanowe kruche ciasto: Ciasto wyjmujemy z lodówki i na stolnicy lub blacie oprószonym mąką rozwałkowujemy je na grubość monety. Formę do tarty wykładam papierem do pieczenia(...)bardzo nie wyrosła. Pieczenie: Temperatura - 190ºC Czas - 15 minut Po tym czasie tartę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy ciasto będzie już zimne na środek wykładamy cały farsz, a wierzch polewamy przygotowaną wcześniej masą jajeczną. Pieczenie: Temperatura - 170ºC Czas - ok. 25 minut - do momentu aż masa zetnie się i spęcznieje Po wyjęciu z piekarnika tarta powinna lekko przestygnąć

Cooking Monster
Najlepszy sernik wiedeński 253

sernik to nie ciasto . Coś w tym jest, szczególnie w przypadku sernika wiedeńskiego, który nawet nie ma spodu z herbatników czy kruchego ciasta. Jest jednak puszysty, wilgotny i niezwykle pyszny. Lubię tę subtelną i kremową słodycz masy serowej. Mój sernik jest słodki, ale nie za słodki. Jest w sam raz. Poza tym taki sernik pasuje na każdą okazję - na świąteczny(...)jest wyjątkowo dobry a nawet pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy sernik jaki znam. 100 procent sernika w serniku , żadnego zamulania ciastem czy dodatkami w postaci bakalii. Jeśli bardzo chcecie może je dodać do serowej masy, ale ja wolałam upiec go bez niczego. To mój sernik nad serniki. Rzekłam ja, Pyza, wielki sernikolub. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Ciasto z truskawkami ucierane na kefirze – łatwe i szybkie! 587

przepyszne ciasto z truskawkami już jest!!!Ciasto zrobiłam kilka dni temu na Imprezę BLOG EXPERTS i podobno ;) było pycha!!!Przywodzi na myśl wspomnienia z dzieciństwa … domowe , babcine ciasta , którymi uwielbiamy się rozkoszować w sezonie letnim!Niesamowicie delikatne i puszyste … a przy każdym kęsie rozpływa się w ustach!SKŁADNIKI:( tortownica 22cm )- kefir – 400 g- jajko(...)łyżeczki- mąka – 2,5szklanki- truskawki – 300 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukier ubijamy z jajkami.Dodajemy  kefir i olej, mieszamy.Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy.Owoce myjemy , kroimy na kawałki.Ciasto wylewamy na blachę.Przez sitko posypujemy bułką tartą.Układamy truskawki.Pieczemy ok. 45 minut

Ostra na Słodko
Ciasto z jabłkami i masą migdałowo -cytrynową 178

jabłkami. Lubię wszelakiego typu szarlotki, jabłeczniki i tarty z jabłkami. Chodziło  za mną ciacho z jabłkami zatopionymi w smacznej masie. Postawiłam na połączenie migdałów i cytryny. Oj i się nie pomyliłam! Strzał w dziesiątkę!  Polecam! Ciasto jest bardzo proste, potrzebujecie kilku smacznych jabłek, trochę migdałów, jajka i składników, które na pewno macie w kuchni! POTRZEBUJESZ: - 3 dużych jabłek(...)formę do pieczenia, np. żeliwną patelnię lub tortownicę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cienkie plasterki, układamy na cieście. Posypujemy otartą skórką z cytryny. Migdały, mleko, śmietanę, 2 całe jajka, cukier trzcinowy i 1 żółtko, zmiksuj blenderem na gładką masę.  Wylej na jabłka. Wstaw do piekarnika i pieczemy godzinę na złoty kolor, do suchego patyczka. Temperaturę dopasuj

SMYKWKUCHNI
Ciasto marchewkowe z rodzynkami 448

placki ziemniaczane - marchewka wtedy puści za dużo soku i w cieście może pojawić się zakalec. Moją "miarką" są szklanki, w których startą marchewkę ugniatam dość ściśle aż po czubek.W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym - cukry dodawać stopniowo. Ubić na puszysta masę - ja miksuję dobre 10 minut aż będzie przypominać w konsystencji gęsty kogel(...)cynamonem - przesiewanie jest nie tylko po to, by usunąć ewentualne zanieczyszczenia, ale przede wszystkim, aby mąkę napuszyć i wtłoczyć w nią więcej powietrza - ciasto będzie wtedy lżejsze, a przy miksowaniu uniknie się grudek.  Do masy jajecznej dodać przesiane składniki oraz olej i krótko zmiksować. Na końcu dołożyć utartą marchew oraz rodzynki i krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć

Grunt to przepis!
sernik na białkach 137

dwie części. 2/3 części ciasta wykładamy foremkę (ok. 22x32cm, wyłożoną papierem do pieczenia, samo dno) i podpiekamy w 180 st. C. 1/3 część ciasta wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce. składniki na masę serową: 1000 g sera, zmielonego 200 g masła 12 szt białek (360 g) 300 g cukru 100 ml śmietany 18% 3 łyżki mąki ziemniaczanej opcjonalnie(...)tylko do połączenia się składników. W osobnym naczyniu miksujemy białka na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Ubite białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Całość równomiernie przekładamy na podpieczony spód. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy przez ok. 60 min. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Gotowy sernik możemy oprószyć cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
Pizza z tuńczykiem 205

inny niebieski pleśniowy garść rukoli   Wykonanie pizzy Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystości i gładkości. Wyrabiaj przynajmniej 5 minut. Następnie ciasto pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez

Jadło i czytadło
Babeczki "Murzynki" 182

mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Przesypać do masy z żółtek i połączyć. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Delikatnie wmieszać w ciasto. Blaszkę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Do każdej foremki nakładać masę do około 3/4 wysokości. Piec 30 min. w temp. 180 st. Czekoladę wraz ze śmietaną roztopić w kąpieli wodnej. Jeśli polewa byłaby zbyt gęsta

My sweet a life
Ciasto czekoladowe z oliwkami 161

wszystkie składniki ciasta z wyjątkiem gorącej wody. Mieszać do momentu, aż wszystko dokładnie połączy się w jednolitą masę. Następnie małym strumieniem dodać wodę. Do masy dodać pokrojone w plasterki czarne oliwki i posiekaną czekoladę. Wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut. Gdy ciasto będzie gotowe, włożony na chwilę patyczek po wyjęciu będzie suchy

królestwo garów
Drożdżówki z jagodami i serem 235

wbijamy jajko, dodajemy sól, cukier, roztopione letnie masło. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto - podsypujemy mąką, jeśli ciasto jest kleiste lub za rzadkie. Gładkie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.3. Składniki na masę serową miksujemy. Pamiętajmy, aby zostawić trochę rozbełtanego jajka do posmarowania drożdżówek!4. Z podrośniętego ciasta formułujemy kule, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Kuchnia domowa Ani
Drożdżówki z czereśniami i serem 219

wbijamy jajko, dodajemy sól, cukier, roztopione letnie masło. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto - podsypujemy mąką, jeśli ciasto jest kleiste lub za rzadkie. Gładkie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.3. Składniki na masę serową miksujemy. Pamiętajmy, aby zostawić trochę rozbełtanego jajka do posmarowania drożdżówek!4. Z podrośniętego ciasta formułujemy kwadraty, na środku każdego kwadratu nakładamy

Kuchnia domowa Ani
Tarta ze szpinakiem i ricottą 199

natłuszczoną formę o średnicy 25 cm i wywijamy brzegi do góry. Nadmiar ciasta odcinamy, wykorzystamy je później do zrobienia kratki na wierzchu tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 minut. Wykładamy na nie masę szpinakową i układamy pokrojoną w kostkę fetę. Przy pomocy radełka lub noża z pozostałego ciasta kroimy paski i układamy na wierzchu. Ciasto malujemy mlekiem

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania