Składniki: ciasto: 200 g maki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka soli morskiej 3 łyżki wody nadzienie: 3 banany sok z cytryny masa kajmakowa (domowa lub kupna) 200 ml śmietany 36 % krokant Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, obciążyć i zapiekać w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Banany pokroić w plastry i skropić
Wielki apetytdodawać łyżka po łyżce mascarpone i wsypać cukier puder (zmniejszając obroty miksera). Gotowy krem przełożyć na upieczone i przestudzone brownie. Ciasto schować do lodówki. Na sam koniec przygotować frużelinę wiśniową: do garnka przełożyć zamrożone wiśnie i wsypać cukier. Masę podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie do wiśni wlać sok z cytryny i wsypać mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszać(...)chwilę gotować. W międzyczasie żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Na sam koniec, garnuszek zdjąć z ognia i do masy wlać rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Przygotowaną frużelinę wiśniową przestudzić i na sam koniec wylać na krem śmietanowy. Ciasto ponownie wstawić do lodówki i kroić dopiero po stężeniu frużeliny wiśniowej. Składanie ciasta: brownie, krem śmietanowy i frużelina wiśniowa Pomysł
Ugotowaćoknami brzydko więc spacery raczej nie wchodzą w grę. Proponuję rodzinne pieczenie orzeszków, co Wy na to? Składniki na ciasto; 3 szklanki mąki pszennej 25 dag miękkiego masła 2 jajka szczypta soli pół szklanki cukru płaska łyżeczka sody Składniki na masę; 6 łyżek mleka 6 łyżek masła 5 łyżek cukru 5- 6 łyżek kakao Skworcu 2 szklanki płatków owsianych(...)lekko nasmarować olejem. Następnie wyjąć ciasto i formować małe kuleczki, umieszczać je w patelni i piec do ładnego zarumienienia. I tak do wyczerpania ciasta. Połówki orzechów ostudzić a następnie nadziewać ulubionym kremem. Ja część nadziałałam także masą kajmakowa. Przygotowanie masy; Płatki należy podpiec na suchej patelni, odstawić do przestygnięcia. W rondelku podgrzać masło z cukrem i mlekiem - do momentu
Radość kipiąca uśmiechem.wlewamy jogurt oraz wbijamy jajka, do środka dodajemy także starty ser oraz przyprawy - u nas pieprz i spora ilość chilli, ale możecie doprawić masę także papryką słodką lub ulubionymi ziołami - całość dokładnie mieszamy. Gotowe! :) Parmezanowe kruche ciasto: Ciasto wyjmujemy z lodówki i na stolnicy lub blacie oprószonym mąką rozwałkowujemy je na grubość monety. Formę do tarty wykładam papierem do pieczenia(...)bardzo nie wyrosła. Pieczenie: Temperatura - 190ºC Czas - 15 minut Po tym czasie tartę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy ciasto będzie już zimne na środek wykładamy cały farsz, a wierzch polewamy przygotowaną wcześniej masą jajeczną. Pieczenie: Temperatura - 170ºC Czas - ok. 25 minut - do momentu aż masa zetnie się i spęcznieje Po wyjęciu z piekarnika tarta powinna lekko przestygnąć
Cooking Monstersernik to nie ciasto . Coś w tym jest, szczególnie w przypadku sernika wiedeńskiego, który nawet nie ma spodu z herbatników czy kruchego ciasta. Jest jednak puszysty, wilgotny i niezwykle pyszny. Lubię tę subtelną i kremową słodycz masy serowej. Mój sernik jest słodki, ale nie za słodki. Jest w sam raz. Poza tym taki sernik pasuje na każdą okazję - na świąteczny(...)jest wyjątkowo dobry a nawet pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy sernik jaki znam. 100 procent sernika w serniku , żadnego zamulania ciastem czy dodatkami w postaci bakalii. Jeśli bardzo chcecie może je dodać do serowej masy, ale ja wolałam upiec go bez niczego. To mój sernik nad serniki. Rzekłam ja, Pyza, wielki sernikolub. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaprzepyszne ciasto z truskawkami już jest!!!Ciasto zrobiłam kilka dni temu na Imprezę BLOG EXPERTS i podobno ;) było pycha!!!Przywodzi na myśl wspomnienia z dzieciństwa … domowe , babcine ciasta , którymi uwielbiamy się rozkoszować w sezonie letnim!Niesamowicie delikatne i puszyste … a przy każdym kęsie rozpływa się w ustach!SKŁADNIKI:( tortownica 22cm )- kefir – 400 g- jajko(...)łyżeczki- mąka – 2,5szklanki- truskawki – 300 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukier ubijamy z jajkami.Dodajemy kefir i olej, mieszamy.Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy.Owoce myjemy , kroimy na kawałki.Ciasto wylewamy na blachę.Przez sitko posypujemy bułką tartą.Układamy truskawki.Pieczemy ok. 45 minut
Ostra na Słodkojabłkami. Lubię wszelakiego typu szarlotki, jabłeczniki i tarty z jabłkami. Chodziło za mną ciacho z jabłkami zatopionymi w smacznej masie. Postawiłam na połączenie migdałów i cytryny. Oj i się nie pomyliłam! Strzał w dziesiątkę! Polecam! Ciasto jest bardzo proste, potrzebujecie kilku smacznych jabłek, trochę migdałów, jajka i składników, które na pewno macie w kuchni! POTRZEBUJESZ: - 3 dużych jabłek(...)formę do pieczenia, np. żeliwną patelnię lub tortownicę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cienkie plasterki, układamy na cieście. Posypujemy otartą skórką z cytryny. Migdały, mleko, śmietanę, 2 całe jajka, cukier trzcinowy i 1 żółtko, zmiksuj blenderem na gładką masę. Wylej na jabłka. Wstaw do piekarnika i pieczemy godzinę na złoty kolor, do suchego patyczka. Temperaturę dopasuj
SMYKWKUCHNIplacki ziemniaczane - marchewka wtedy puści za dużo soku i w cieście może pojawić się zakalec. Moją "miarką" są szklanki, w których startą marchewkę ugniatam dość ściśle aż po czubek.W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym - cukry dodawać stopniowo. Ubić na puszysta masę - ja miksuję dobre 10 minut aż będzie przypominać w konsystencji gęsty kogel(...)cynamonem - przesiewanie jest nie tylko po to, by usunąć ewentualne zanieczyszczenia, ale przede wszystkim, aby mąkę napuszyć i wtłoczyć w nią więcej powietrza - ciasto będzie wtedy lżejsze, a przy miksowaniu uniknie się grudek. Do masy jajecznej dodać przesiane składniki oraz olej i krótko zmiksować. Na końcu dołożyć utartą marchew oraz rodzynki i krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć
Grunt to przepis!dwie części. 2/3 części ciasta wykładamy foremkę (ok. 22x32cm, wyłożoną papierem do pieczenia, samo dno) i podpiekamy w 180 st. C. 1/3 część ciasta wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce. składniki na masę serową: 1000 g sera, zmielonego 200 g masła 12 szt białek (360 g) 300 g cukru 100 ml śmietany 18% 3 łyżki mąki ziemniaczanej opcjonalnie(...)tylko do połączenia się składników. W osobnym naczyniu miksujemy białka na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Ubite białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Całość równomiernie przekładamy na podpieczony spód. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy przez ok. 60 min. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Gotowy sernik możemy oprószyć cukrem pudrem
Domowy Smak Jedzeniainny niebieski pleśniowy garść rukoli Wykonanie pizzy Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystości i gładkości. Wyrabiaj przynajmniej 5 minut. Następnie ciasto pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez
Jadło i czytadłomąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Przesypać do masy z żółtek i połączyć. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Delikatnie wmieszać w ciasto. Blaszkę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Do każdej foremki nakładać masę do około 3/4 wysokości. Piec 30 min. w temp. 180 st. Czekoladę wraz ze śmietaną roztopić w kąpieli wodnej. Jeśli polewa byłaby zbyt gęsta
My sweet a lifewszystkie składniki ciasta z wyjątkiem gorącej wody. Mieszać do momentu, aż wszystko dokładnie połączy się w jednolitą masę. Następnie małym strumieniem dodać wodę. Do masy dodać pokrojone w plasterki czarne oliwki i posiekaną czekoladę. Wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut. Gdy ciasto będzie gotowe, włożony na chwilę patyczek po wyjęciu będzie suchy
królestwo garówwbijamy jajko, dodajemy sól, cukier, roztopione letnie masło. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto - podsypujemy mąką, jeśli ciasto jest kleiste lub za rzadkie. Gładkie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.3. Składniki na masę serową miksujemy. Pamiętajmy, aby zostawić trochę rozbełtanego jajka do posmarowania drożdżówek!4. Z podrośniętego ciasta formułujemy kule, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kuchnia domowa Aniwbijamy jajko, dodajemy sól, cukier, roztopione letnie masło. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto - podsypujemy mąką, jeśli ciasto jest kleiste lub za rzadkie. Gładkie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.3. Składniki na masę serową miksujemy. Pamiętajmy, aby zostawić trochę rozbełtanego jajka do posmarowania drożdżówek!4. Z podrośniętego ciasta formułujemy kwadraty, na środku każdego kwadratu nakładamy
Kuchnia domowa Aninatłuszczoną formę o średnicy 25 cm i wywijamy brzegi do góry. Nadmiar ciasta odcinamy, wykorzystamy je później do zrobienia kratki na wierzchu tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 minut. Wykładamy na nie masę szpinakową i układamy pokrojoną w kostkę fetę. Przy pomocy radełka lub noża z pozostałego ciasta kroimy paski i układamy na wierzchu. Ciasto malujemy mlekiem
Kulinarne przygody Gatity