ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:911/3191)

Ciasto jogurtowo-orzechowe z truskawkami 210

truskawek Przygotowanie ciasta: W głębszej misce utrzyjcie mikserem jaja, jogurt, cukier i olej. Dodajcie powoli mąkę, proszek do pieczenia, wiórki i orzechy, zmiksujcie na gładką masę. Blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia i wlejcie ciasto. Pieczcie w temp. 180C przez 45 minut na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu). Gotowe ciasto posypcie cukrem pudrem i smakujcie - smacznego Wam życzę

Zasmakuj Kuchni
truskawkowe chia ciasto- mrożone 163

zamrażarce i czeka na wołanie burczącego brzucha- wypełnia go wieloma wartościami odżywczymi, które ukrywa w sobie owe ciasto. Nic innego tylko się zajadać, grzechem jest go nie spróbować. SKŁADNIKI: SPÓD: 1/2 szklanki migdałów 3/4 szklanki łuskanego słonecznika 3/4 szklanki żurawiny MASA: 150g truskawek 6 łyżek nasion chia banan łyżka ksylitolu (opcjonalnie) WYKONANIE: Migdały, słonecznik i żurawinę zalewamy wodą i odstawiamy(...)Truskawki miksujemy razem z bananem i ksylitolem. Do zmiksowanych składników dodajemy nasiona chia i całość energicznie mieszamy. Musimy uważać, żeby nie powstały nam grudki. Masę przelewamy do aluminiowej formy jako kolejną warstwę. Ciasto odkładamy do zamrażarki na kilka godzin

healthy dreams
Drożdżówki z jabłkami 522

mleka 600 g mąki pszennej   4 jabłka, cukier, cynamon     W ciepły mleku rozpuścić drożdże, następnie dodać cukier, roztrzepane jajka, olej i mąkę. Ciasto wyrabiać drewnianą łopatką lub ręką na jednolitą masę, następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.   Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, podsmażyć z cukrem i cynamonem do miękkości.   Wyrośnięte ciasto wyłożyć

Jadło i czytadło
Truskawkowa pianka ( kisielowe ) 372

coraz bardziej pełne … Koniecznie trzeba to wykorzystać , bo ani się obejrzymy , a pozostaną nam tylko mrożone!Ciasto jest niesamowicie łatwe , szybkie … no i chyba nie muszę mówić , że przepyszne!Bo zdjęcie mówi samo za siebie!Delikatny biszkopt pokryty truskawkową masą z kisielu i soczystymi truskawkami zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!Polecam!SKŁADNIKI :BISZKOPT:* jajko – 5 szt* cukier

Ostra na Słodko
Rolada makowa 200

Makowiec z akcentem świątecznym, tym razem nie strucla a rolada.   Składniki na masę makową:-20 dkg maku-1/2 kostki margaryny-szklanka cukru-2 jajka-2 łyżki bułki tartej-garść rodzynek-aromat migdałowy   Składniki na ciasto:-5 jajek-3/4 szklanki cukru-szklanka mąki typ 450-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat wanilinowy   Przed(...)cukier, aromat a następnie   dodajemy mak, bułkę tartąi jajka. Na koniec rodzynki i dokładnie mieszamy.Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.   Ciasto rozwijamy i nakładamy ciepłą, ale nie gorącą masę makową.   Zwijamy w rulon i odkładamy na ok. godzinę.      Roladę polewamy lukrem lub czekoladą.   Dekorujemy według uznania

Maminek kulinarny
NIEBIAŃSKA PLAŻA 163

soli pod koniec ubijania cały czas miksując dodawać stopniowo ok. 0, szklanki cukru, sztywne białka odstawić. Żółtka z pozostałym cukrem ubić na puszystą masę, cały czas miksując dodawać stopniowo  pozostałe składniki. Po połączeniu wszystkich składników ciasto  będzie gęste wtedy dodać partiami sztywną piane z białek i wymieszać łyżką. Przelać ciasto do wyłożonej papierem dopieczenia formy i piec ciasto(...)się w sztywnej pianie. Cały czas miksując dodawać powoli ocet/sok z cytryny wszystko dokładnie wymieszać.   Do powstałej masy dodać partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką, na końcu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie połączyć składniki. Ciemne ciasto wyjąć z piekarnika na nie wyłożyć beze kokosową, ciasto ponownie wstawić do piekarnika temperaturę zmniejszyć do 160C i piec

RAROSSA
Jabłecznik z kolorowym biszkoptem 158

połowy cytryny ( można dodać esencji cytrynowej )  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek ok. 1 szklanki cukru ( zależy od jabłek i od swojego ulubionego smaku) 1 łyżka kolendry mielonej Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę wysypać na blat, dodać żółtka, margarynę , cukier puder , proszek do pieczenia i śmietanę. Zagnieść wszystkie składniki , zrobić kule(...)sztywno. Dodać cukier puder i dalej ubijać. Następnie wlać sok z cytryny, wsypać obie mąki z wymieszanym proszkiem do pieczenia i dalej ubijać. Ciasto podzielić na pół a do jednej części wsypać łyżkę kakao. Masa jabłkowa: Jabłka umyć , obrać i pokroić na cząstki pozbywając się gniazd nasiennych . Wsypać pokrojone jabłuszka do garnka i na małym ogniu je dusić , bez dodatku

Różne smaki w kuchni
Ciasto Filadelfia bez pieczenia 3043

przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Podane niżej składniki dotyczą blaszki o wymiarach 23 x 33 cm (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Filadelfia – Składniki: Składnik na spód: 285 g sucharków bez cukru 350 g kremu kakaowo-orzechowego (np. Nutella) Składniki- masa serowa: 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36 % 300 g twarogu minimum 3-krotnie mielonego (u mnie sernikowy z wiaderka(...)miksować krótko tylko do czasu połączenia się składników. Wylać masę serową na spód z sucharów i wyrównać. Wstawić do lodówki. Następnie na stężałą masę serową powykładać wiśnie. Kolejno zalać je tężejącą galaretkę i ponownie całe ciasto wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny, by całkowicie stężało. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Ciasto Filadelfia bez pieczenia appeared first

Kulinarne Przeboje
Tort cappuccino 150

Lubicie ciasta Siostry Anastazji? Wolicie bardziej słodkie, czy raczej nie? Jeżeli jesteście fanami jej ciast, a przy tym wolicie coś mniej słodkiego, to dzisiejszy przepis na pewno trafi w Wasze gusta. Pyszny tort na bazie kawy cappuccino, który nie jest zbyt słodki, a nawet, powiedziałabym, ze jest za mało słodki jak na tort.  U mnie(...)szklanki kawy cappuccino orzechowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 1/2 litra śmietany 30% 1 ,,Śnieżka" 2 łyżki zwykłej kawy cappuccino 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru Do nasączenia: 1 szklanka kawy cappuccino- oczywiście ta już płynna spirytus lub inny alkohol wg uznania Wykonanie: Na ciasto ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka wymieszane z wodą

Ciasteczkowy Potwór
Kruche zawijaski makowe 357

makowa ściśle kojarzy się z wypiekami świątecznymi.Ciasteczka dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej są bardzo kruche i wręcz rozpływają się w ustach. Możemy przygotować je np. jeśli zostanie nam niewykorzystana masa makowa, znikną w tempie ekspresowym jeszcze przed świętami.Z poniższego przepisu upiekłam 32 ciasteczka.Kruche zawijaski makoweSkładniki:ciasto100g mąki pszennej20g mąki ziemniaczanej60g cukru pudru60g masła20g (1 łyżka) miodu1 żółtko1/2 łyżeczki(...)masło, gdy się rozpuszczą, dodać mak, cukier, wymieszać, chwilę smażyć, cały czas mieszając, dodać olejek migdałowy, zdjąć z palnika, ostudzić- schłodzony arkusz z ciastem wyjąć z lodówki, posmarować roztrzepanym białkiem, rozsmarować na nim równą warstwę masy makowej- placek delikatnie zwinąć w rulon wzdłuż długiego boku- utworzoną roladę zawinąć w arkusz papieru, wstawić do zamrażarki na około 30 minut- piekarnik rozgrzać

Smakołyki Bereniki
Przepis #67 Bezglutenowa FIT rolada z kremem czekoladowym 161

puszysta:) Wykonana w formie o wymiarach 24 x 24 cm. Idealna do weekendowej herbatki:) Spróbujcie koniecznie;) Składniki  Ciasto - 40 g mąki kukurydzianej - 4 jajka - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu - 20 g słodzika lub cukru Masa - 100 g namoczonych daktyli - 1 banan - 3 łyżeczki kakao Polewa - 40 g gorzkiej czekolady - posiekane orzechy - 2 łyżeczki lub dowolna inna(...)rulon na kształt rolady. Pozostawiamy do wystygnięcia. Daktyle odsączmy z wody. Dodajemy do nich kakao oraz banana. Całość blendujemy na jednolitą masę. Tak przygotowanym kremem przekładamy naszą roladę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią nasze ciasto. Wierzch dekorujemy siekanymi orzeszkami lub posypką. Ciasto jest bardzo delikatne w smaku. To świetna alternatywa dla tradycyjnych opartych głównie na śmietanie rolad

Health-Fit-Life
Tort szpinakowy z owocami 407

przygotowania Ciasto szpinakowe: Umyty i dobrze odciśnięty szpinak miksujemy z olejem i sokiem z cytryny na gładką masę. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę i powoli, cienkim strumieniem wlewamy szpinak, cały czas miksując. Do ciasta przesiewamy partiami mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej (tylko na spodzie) papierem do pieczenia(...)następnie wyciągamy i studzimy min. kolejne 2 godziny przed krojeniem na blaty. Ja w sumie czekałam jakieś ponad 4 godziny ;) Można także upiec ciasto dzień wcześniej. Całkowicie przestudzone ciasto pozbywamy wybrzuszonego wierzchu (śmiało można zjeść ;) i kroimy na dwa blaty. Spodni blat przekładamy z powrotem do blaszki wyłożonej folią spożywczą. Warstwa brzoskwiniowa: Brzoskwinie z puszki dokładnie miksujemy. Syrop zlewamy

Kuchnia w czekoladzie
Brownie kawowe 147

" Mimo ciągłego planowania, zawsze przed świętami mam problem z ogarnięciem wszystkich czynności. Zawsze na coś brakuje mi czasu i zazwyczaj jest to przepranie/umalowanie się/ inne czynności

Słodkie Przyjemności
Ananasowiec z kokosową bezą. 238

trzepaczką, a następnie wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z kakaem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło). Upieczone ciasto studzimy w formie. KREM: 2 puszki ananasów w plastrach 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru(...)się biszkopt i beza wykładamy papierem do pieczenia lub kilkoma warstwami folii spożywczej. Do formy wkładamy biszkopt, dokładnie nasączamy go ponczem, na wierzch wykładamy masę z ananasem, a na nią wysuszoną, wystudzoną bezę. Tak przygotowane ciasto zabezpieczamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki do stężenia. Gotowe!  Jeśli chcemy zachować chrupkość bezy, ciasto należy przechowywać w lodówce

Rozpustne gotowanie
Sernik z brzoskwiniami -przepis dostałam już bardzo dawno od rodziny 198

mąki tortowej 1/2 szklanki kryształu 5 żóltek 1 kostka margaryny 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilowy przygotowanie Wszystkie składniki wyrabiamy na stolnicy na jednolitą masę i dajemy do zamrażarki, ale wcześniej ciasto podzielić sobie na 2 części ser biały 1,2o kg sera białego zmielonego 5 żółtek 1 szklanka cukru kryształu 1 budyń śmietankowy sok z 1 cytryny

Moje Wyroby
Naleśniki jogurtowo mleczne z kisielem owocowym 172

mojego podniebienia raj. Uwielbiam naleśniki, a te są bardzo delikatne i pyszne. Naleśniki – wszystkie składniki na ciasto na naleśniki dokładnie wymieszać na gładką masę. Odstawić na 30 minut, żeby odpoczęło. Kisiel jeżynowy – zamrożone jeżyny lub inne owoce wrzucić do garnka, wlać wodę i gotować na bardzo małym ogniu. Jak się rozmrożą i zagotują. Przelać wszystko przez sito

Kuchnia Pokoleń
Kruche z malinową pianką. 136

też wyszło dobre . Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z proszkiem , dodać posiekaną margarynę , cukier , cukier waniliowy i żółtka , wymieszać mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę  i szybko zagnieść. Ciasto podzielić w proporcji 2 do 3 i zawinąć  w folię , mniejszą część przełożyć  do lodówki na 0,5 godziny . Większą część rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej

Sama słodycz i szczypta chili
Torcik kakaowy z masą śmietanową i owocami 161

cukrowe mały słoiczek konfitury malinowej 1/2 szklanki malin do masy Wykonanie : Żółtka oddzielić od białek , utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i kakao. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Spód małej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Śmietanę ubić(...)pudrem i cukrem waniliowym na końcu dodać śmietany fix i wymieszać .  Zimny biszkopt przeciąć na dwa równe krążki ten górny lekko ściąć . Na spodni krążek ciasta wyłożyć 2, 3 łyżki konfitury malinowej . Masę śmietanową podzielić na pół, do jednej części dodać pokrojone maliny . Masę  wyłożyć na konfiturę malinową. Przykryć drugim krążkiem . Drugi krążek posmarować cienką warstwą konfitury

Sama słodycz i szczypta chili