ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:907/3191)

sernik rosyjski 153

zmielonych 4 łyżki cukru 100 g masła, schłodzonego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wykładamy nim dno foremki (ok. 22x32cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 min. składniki ma masę serową: 1000 g sera białego, zmielonego 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 250 ml śmietany kremówki(...)cytryny oraz startą skórką (zest). Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy do masy i również delikatnie mieszamy. Przekładamy na podpieczone ciasto. Całość pieczemy w 200 st. C prze 10 min., następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy ok. 60-70 min. Pozostawiamy sernik w piekarniku przy

Domowy Smak Jedzenia
BUŁKI GRAHAMKI- NAJLEPSZE 173

przykryciem w ciepłe miejsce, na ok.30-40 minut, aż podwoi objętość. Następnie ciasto zbić, przemieszać (odgazować). Dłońmi maczanymi w oliwie odrywać kawałki ciasta, chwilę pougniatać, ciasto jakby lekko gęstnieje pod wpływem wyrabiania. Z masy uformować kulkę, zawinąć łączeniem pod spód i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem. U mnie zwykle wychodzi ok.12

Smaczne Zdrowe
Orzechowe bułeczki 133

delikatnie zagnieść. Ciasto podzielić na dwie równe części. Z każdej części uformować wałek i rozwałkować prostokąt o grubości 0,4 mm. Posmarować każdy prostokąt masą orzechową . Nakryć do połowy wzdłuż długiego brzegu ciasto, a następnie nakryć drugą połową ciasta. Powstanie nam długi prostokąt, który kroimy na trójkąty. Każdą trójkątną bułkę ułożyć na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką

O kuchni z uczuciem
PATISON W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM 266

papryka słodka papryka cayenne łyżka oleju rzepakowego koperek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Patison jest bardzo delikatny w smaku, dlatego ważne, aby ciasto naleśnikowe było aromatyczne. Wszystkie składniki ciasta miksujemy; łączymy ze sobą, tak aby uzyskać masę podobną do gęstej śmietany (w razie potrzeby można dosypać mąki albo rozrzedzić wodą). Patison kroimy w plasterki i obtaczamy w przygotowanym cieście. Następnie smażymy na maśle

wege i kropka
SERNIKOBROWNIE Z JAGODAMI I PRAŻONYMI ORZESZKAMI NERKOWCA 129

ustach. Rozkosz dla podniebienia. Idealny dodatek stanowią świeże jagody, które są kwaskowe. Polecam do popołudniowej kawki.  Składniki: Ciasto blacha kwadratowa: czekolada gorzka 200  gram masło 200 gram mąka 1 szkl. cukier 1 szkl. jaja 5 szt. rum 3 łyżki Masa serowa: ser dwukrotnie zmielony waniliowy 750 gram jaja 2 szt. serek mascarpone 250 gram mąka pszenna 3 łyżki(...)masa będzie płynna i lśniąca. 2.  Jaja ubijamy z cukrem na puszysto. Dodajemy przesianą mąkę. Miksujemy. Następnie dodajemy lekko ostygniętą lecz wciąż ciepłą masę czekoladową. Ponownie miksujemy. Blachę wykładamy pergaminem. Wylewamy ciasto układamy jagody ( 1 szkl. ). 3. Ser miksujemy z mascarpone i jajami. Dodajemy mąkę i ponownie miksujemy. Wylewamy na ciasto. Układamy jagody ( 1 szkl. ). Wstawiamy do piekarnika

Kuchnia Paulettes
Ciasto na pierogi - najlepszy przepis podstawowy 13234

łyżeczki oleju bardzo gorąca woda - 200 ml Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy olej i wlewamy wodę. Następnie łyżką (aby się nie poparzyć) mieszamy ciasto do połączenia się składników. Po połączeniu przekładamy masę na stolnicę (ja używam silikonowej i jestem z niej bardzo zadowolona) i wyrabiamy aż będzie gładka i plastyczna jak plastelina. Jeśli ciasto klei się do rąk należy

Anielska Kuchnia Ani
TARTA Z RABARBAREM I BEZĄ 169

oraz bułką tartą. Ciasto Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, masło, śmietanę, proszek do pieczenia oraz żółtka, wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tortownice wysmarować masłem i posypaną bułką tartą. Ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Spód ciasta posypać 1 łyżeczką bułki tartej, na to wyłożyć farsz, piec około 40 minut w temperaturze

RAROSSA
Mazurek kokosowy 221

ubijamy mikserem razem ze sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Po około 5 minutach ubijania dodajemy wiórki kokosowe i startą skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto dokładnie wygładzamy i formujemy przy tym brzeg o grubości około 1cm.Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 150°C. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i na lekko(...)wystudzone ciasto wykładamy konfiturę malinową. Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Czekoladę wraz ze śmietana podgrzewamy w kąpieli wodnej i bardzo szybko rozprowadzamy na konfiturę. Masa dość szybko zastyga więc trzeba się śpieszyć. Dekoracje układamy zaraz po nałożeniu masy czekoladowej. Ja użyłam suszonej żurawiny i jajeczek marcepanowych, które przekroiłam na cztery

Przysmaki Karolki
BABECZKI KARPATKOWE 2259

garnku zacznie wrzeć, dodaję masę mączno-mleczną  i wszystko trzymam na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy, przypominającej budyń. Odstawiam do przestudzenia. Foremki na muffinki pokrywam cienką warstwą oleju roślinnego. 1/4 ciasta zostawiam na kruszonkę. Z ciasta odrywam kulki wielkości pomiędzy piłeczką pingpongową a orzechem włoskim w skorupce. Rozwałkowuję i następnie wylepiam zagłębienia. Przykrywam każdy(...)pieczenia). Przygotowane "miseczki" wstawiam do piekarnika  i podpiekam w 200 stopniach przez około 10 minut. Do masy mącznej, która już wystygła, dodaję żółtka i dokładnie mieszam, najlepiej mikserem na wysokich obrotach. Powstałym nadzieniem wypełniam  babeczki, posypuję odrobiną pozostałego ciasta i wstawiam do piekarnika.  Piekę 17-10 minut w 180 stopniach (redukuję temperaturę z tej do podpieczenia). SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Truskawkowo-czereśniowe ciasto z bezą 186

białka110 g cukru (można zastąpić 100 g ksylitolu)200 g czereśni200 g truskawekSposób Przygotowania:Na sam początek do miski wsypujemy wszystkie składniki na kruche ciasto i mieszamy za pomocą haka lub ręką. Masa powinna przypominać kruszonkę którą dzielimy 3 do 1. Większą część przekładamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Kruszonkę lekko przygniatamy dłonią i wstawiamy do piekarnika(...)kruchy blat, na który wykładamy umyte i wydrążone czereśnie i truskawki z oderwanymi szypułkami. Białka ubijamy, gdy masa będzie sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy. Po około 7 minutach białka przekładamy na wcześniej wyłożone owoce i posypujemy pozostawioną kruszonką.Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200`C piekarnika i pieczemy około 15 minut, po tym czasie, zmniejszamy temperaturę

Słodkie Przyjemności
Marchewkowa przekąska 293

marchewkę i wymieszać, doprawić pieprzem. Włożyć do natłuszczonej małej keksówki i piec w temp. 180 stop.30 minut. Ostudzić ciasto. Nadzienie-wszystkie wyżej wymienione składniki wymieszać. Ciasto przekroić na 2 podłużne placki i przełożyć masą serową. Ozdobić marchewką i kiełkami. Rada. Oryginalna przystawka lub przekąska np.do pracy

Kulinarny karnet Christophera
Malinowa tarta z truskawkami 548

Składniki na formę 26cm: Ciasto: - 200g mąki krupczatki - 80g masła - 50g cukru pudru - 2 duże łyżki śmietanki 30% - 1 żółtko - kilka kropel olejku waniliowego Masa serowa: - 450g białego sera - 1 całe jajko+białko z ciasta - 150ml śmietanki 30% - 1 budyń waniliowy (40g) - cukier puder do smaku - laska wanilii - 400g mrożonych lub świeżych malin Dodatkowo - 200g świeżych truskawek Sposób wykonania(...)Składniki na ciasto zagniatamy, owijamy w folię spożywczą, wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wałujemy, najlepiej miedzy foliami. wykładamy do formy wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułka tarta lub mąką, wyrównujemy brzegi, nakłuwamy widelcem spód  pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez 15 minut, studzimy. Składniki na masę serową mieszamy do połączenia składników, dodajemy maliny

Wypieki Rene
Piernikowiec z budyniem 175

szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 pełne łyżki kakao 1 duża paczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1.5 łyżeczki sody masa 1 budyń śmietankowy kostka miękkiego masła dodatkowo powidła Wykonanie: Składniki na ciasto suche wymieszać z mokrymi i po prostu upiec 45-50 minut w 185 stopniach. Ugotować budyń. Gdy ciasto i budyń będą zimne ciasto przekroić

Pychotkaaa
Jeżynowa babka z melisą 247

piana będzie lśniąca dodaję żółtka i już tylko mieszam chwilę mikserem. Dodaje przesianą mąkę i delikatnie mieszam od spodu łyżką. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masę ale nie na całą blaszkę.Ciasto robię potem w keksówce o wymiarach 25x12 cm, także biszkopt musi być trochę większy bo w pieczeniu skurczy się, a boki odkroję do środka ciasta. Galaretka jeżynowa

wesoła kuchnia
Rurki z waniliowym kremem patissiere z kolorową posypką 127

laska wanilii 100g cukru 6 zółtek 40g mąki pszennej 40g mąki ziemniaczanej Ciasto:  Sporządzić ciasto podstawowe. Wymieszać mąkę, jaja oraz pozostałe składniki. Ciasto zagniatać do momentu uzyskania gładkiej i aksamitnej masy. Podzielić na 5 części. Każdą rozwałkować na jednakowy placek, następnie przekładamy je tłuszczem za pomocą warstw. Rozwałkować. Schłodzić przez 30 min. Wyjąć z lodówki i ponownie wałkować. Czynność(...)razy. Całość ciasta podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na duży kwadratowy placek o grubości ok 3mm. Wyciąć radełkiem długie paski, które nawijamy na metalowe rurki. Wierzch ciasta smarujemy białkiem i posypujemy niewielką ilością cukru. Piec w temp 180 o C przez ok 15-20 minut do momentu zezłocena.  , Krem waniliowy : Mleko zagotować razem z laską wanilii

Słodki Zakątek
Ciasto Hukzulka 180

Wyborne ciasto o śmiesznej nazwie, która nawet nie wiadomo co oznacza :-) Do czego można je porównać ? Najbardziej przypomina Panią Walewską (Ciasto Wawelskie, Pychotka), tyle, że do kremu dodaje się masę krówkową zamiast budyniu. Poza tym w przypadku Hukzulki pianę miesza się z kisielem, co dodatkowo nadaje ciastu owocowego aromatu. Dżem można także zamienić na owoce, wtedy uzyskamy bardziej letnią wersję

Arabeska waniliowa
pyszna szarlotka z pianką i powidłami :-) 822

dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Jabłka wykładamy na ciasto, wyrównujemy, posypujemy lekko bułką tartą. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i budyń, miksujemy na gładką masę. Piankę wykładamy na jabłka, na koniec trzemy resztę ciasta. Szarlotkę pieczemy około 40 minut na złoty kolor w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem i gotowe :-)  Pyszne, łatwe, szybkie ciasto

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
SERNIK CAPPUCINO 206

Lekki sernik o smaku cappuccino na biszkoptach, idealne ciasto na upalny weekend, ciasto ma konsystencję puszystej pianki. Doskonale smakuje w towarzystwie kawy cappuccino, na którą przepis znajdziecie TUTAJ . SKŁADNIKI Masa serowa: 200 ml mleka, 1 śnieżka, 7 łyżek cappucino czekoladowego, 400 g sera twarogowego z wiaderka, 1 cukier waniliowy, 6 łyżeczek żelatyny Pianka: 1 szkl. śmietany 30%, 1 op.cukru waniliowego(...)lekko stężała. Pianka: Cukier mieszamy z usztywniaczem. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier z usztywniaczem. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego, robimy rozetki na masie serowej. Schładzamy kilka godzin. Przed podaniem posypujemy kakao. Ciasto ozdobiłam jadalnymi motylami, które możecie zakupić na stronie  JUMAZOMA

słodki bratek
Strudel Mielony 119

zrobiłam na papierze do pieczenia- na prostokąt o wymiarach 40 x 55 cm, uważając by go nie rozerwać. 20 g masła roztopić, posmarować nim powierzchnie ciasta. Dookoła zostawić wolny brzeg o szerokości 5 cm. Masę rozłożyć wzdłuż dłuższego boku. Na środku rozprowadzić mięso mielone, rozprowadzić tak by zajmowało ok. 1/3 powierzchni ciasta. Po jednej stronie rozprowadzić marchewkę, a po drugiej

Kubki smaku
Sernik wyborny 178

Ciasto podzielić na dwie części jedną większą (3/4) i drugą mniejszą (1/4). Mniejszą część ciasta włożyć do zamrażalki. Większą częścią ciasta wyłożyć tortownicę o średnicy 28 cm i piec przez około 30 minut w 160 stopniach, wystudzić.  Masa serowa: 1 kg sera białego tłustego, mielonego  8 jajek 2 białka kostka masła 1,5 opakowania budyniu śmietankowego  szklanka(...)masy serowej dodać skórkę pomarańczową, rodzynki i startą skórkę z pomarańczy, dokładnie wymieszać. Na sam koniec do masy serowej delikatnie wmieszać ubite białka. Gotową masę wylać na podpieczony spód na to zetrzeć resztę ciasta i całość piec przez około 60 minut w 180 stopniach. Sernik pozostawić w piekarniku na całą noc do wystudzenia. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Kruche ciasteczka Twix z czekoladą i karmelem 110

rozpływa się w ustach. Miękkie masło rozbijcie przez dosłownie 30 sekund mikserem i dodajcie cukier puder z wanilią. Ubijajcie przez ok. 2 minuty, aż otrzymacie puszystą masę. Teraz możecie dodać mąkę, ja zagniatałam ciasto przez chwilę za pomocą miksera stojącego, później już wszystko ręcznie. Podsypcie sporo mąki na blat lub matę do zagniatania i wyłóżcie ciasto. Ciasto można rozwałkować bardzo

Słodkie Gotowanie
Ciasto na maślance – ze śliwkami 89

cukru, 9 łyżek oleju Ponadto: 70 dag śliwek Sposób przygotowania: Wydrylować śliwki. Z podanych składników zagnieść kruszonkę i wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta. Przygotować ciasto. Jajka i cukier ubić na puszystą masę. Stale ubijając, dodawać partiami maślankę i olej. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszać robotem na najniższych obrotach do czasu, aż wszystkie składniki dokładnie

Nie tylko w kuchni
CIASTO-DUPA PAWIANA 377

CIASTO ZNALAZŁAM NA BLOGU   MAMA OSKARKA NA KTÓRY SERDECZNIE ZAPRASZAM,Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS KTÓRY WAM ZARAZ PODAM.PRZYZNAM SIĘ ,ZE ZACIEKAWIŁA MNIE NAZWA-MUSICIE PRZYZNAĆ NIE BANALNA I MUSIAŁAM SPRÓBOWAĆ,MOJE  ZMIANY TO PODWÓJNA CZĘŚĆ MASY I PODWÓJNA CZĘŚĆ ŚMIETANY,BO NIE MIAŁAM TORTOWNICY POD RĘKĄ I ROBIŁAM W BLASZCE KWADRATOWEJ,NO I NASĄCZYŁAM PORZĄDNIE BISZKOPT HERBATKĄ(...)sposób ;) Ubijamy 250 ml śmietanki z cukrem, później wlewamy strumieniem żelatynę ciągle mieszając ubitą śmietanę, aby nie powstały żelatynowe grudki. Ubitą śmietanę wykładamy na stężałą masę serową i ponownie wkładamy do lodówki.  Ciasto można ozdobić np. tartą czekoladą, brązowym cukrem, czym tylko chcecie. Po kilku godzinach można zajadać.  Smacznego

Swojskie jedzonko
Dupa pawiana na ciemnym spodzie. 197

choć przyznam szczerze, że nigdy nie próbowałam ;) do tego można ciasto ozdobić na różnoraki sposób - mnóstwo możliwości.  Do takiej wersji potrzebujemy: BISZKOPT: 4 jaja pół szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej łyżka kakao łyżeczka proszku do pieczenia Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Łączymy suche składniki i przesiewamy powoli, ciągle mieszając do masy jajeczno(...)sposób ;) Ubijamy 250 ml śmietanki z cukrem, później wlewamy strumieniem żelatynę ciągle mieszając ubitą śmietanę, aby nie powstały żelatynowe grudki. Ubitą śmietanę wykładamy na stężałą masę serową i ponownie wkładamy do lodówki.  Ciasto można ozdobić np. tartą czekoladą, brązowym cukrem, czym tylko chcecie. Po kilku godzinach można zajadać.  Smacznego! :) Skomentuj

MamaOskarka
BABKA PIASKOWA 174

cukru 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Parę kropel ulubionego aromatu do ciast LUKIER 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto Cukier i masło zmiksować na puszystą masę, żółtka oddzielić od białek. Żółtka pojedynczo dodawać do masy maślanej cały czas miksując, następnie dodać obie mąki oraz proszek do pieczenia i aromat, dokładnie zmiksować. Na końcu

RAROSSA