ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:902/3191)

Torcik truskawkowy 304

weekend piekę jakieś ciasto. Od dłuższego czasu chodziło za mną ciasto z truskawkami. Niestety moje dzieci nie lubią truskawek, ale cóż tym razem upiekłam ciasto takie jakie ja uwielbiam. Początkowo planowałam upiec typowy biszkopt, ale podczas wykładania składników do rąk wpadła mi otwarta paczuszka z migdałami i tak też mój biszkopt został wzbogacony smakiem migdałów. Składniki:    biszkopt migdałowy(...)Żółtka rozbełtać widelcem. Dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Zmielone migdały oraz mąkę przesianą  z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Dno tortownicy (średnica około 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Piec około 30min w 180C.  Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Masa śmietanowa: Dobrze schłodzoną śmietankę ubić

Amatorka kuchenna
Stefanka 223

dniach gdy całość przejdzie smakiem a placki zmiękną. U mnie w wersji czekoladowej posypana wiórkami kokosowymi. Składniki na ciasto: - 50 dag mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 20 dag masła - 3 łyżki miodu - łyżeczka sody Składniki na masę: - 1 litr mleka - 3/4 szklanki cukru - 20 dag masła - cukier waniliowy - 1.5 szklanki kaszy manny - 2 łyżki kakao Polewa(...)się konsystencja budyniu. Odstawić i poczekać ,aż lekko przestygnie. Krem podzielić na dwie części. Upieczone placki przełożyć masą z kaszy manny. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z masłem. Tak  przygotowaną polewą polać ciasto

magiczna kuchnia Kasi
SERNIK Z MAKIEM 257

również upieczecie ten sernik z makiem na zbliżające się Święta:). SERNIK Z MAKIEM /tortownica o średnicy 25 cm CIASTO 200 g mąki tortowej 1 jajko 100 g masła 50 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA 1 kg półtłustego twarogu 4 jajka 350 g cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 200 g maku Do miski wsypać mąkę(...)zmiksować. Podzielić na dwie części z czego jedna ma być nieco mniejsza od drugiej. Do mniejszej części dodać mak i wymieszać. Jeżeli masa twarogowa bez maku jest za gęsta dodać do niej łyżkę śmietany. Wyjąć tortownicę z ciastem z lodówki i naprzemiennie wykładać na środku oba ciasta ( tak jak zebrę ), aż do wykończenia się składników. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Pieguskowa Kuchnia
Prosty mazurek kajmakowy 864

jest bardzo prosta, a pochodzi z książki kucharskiej "Kuchnia polska" z 1988 r., czyli ma tyle lat co ja, a prawdopodobnie nawet więcej ;) Spód stanowi delikatne, kruche ciasto, a nadzienie domowa masa kajmakowa z prawdziwą wanilią. Dzięki bakaliowej dekoracji nasz wypiek będzie również wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu. Serdecznie zapraszam :) Mazurek kajmakowy (ok. 20x30 cm) Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujemy(...)czasie rozgrzewamy piekarnik do 190º C. Ponownie schłodzone ciasto układamy na płaskiej blaszce i pieczemy do zrumienienia – potrwa to ok. 15-20 min. Delikatnie wyjmujemy i studzimy. Mleko i śmietankę gotujemy na niewielkim ogniu z cukrem oraz naciętą wzdłuż laską wanilii. Na początku nie trzeba mieszać, ale gdy masa zacznie się pienić i ciemnieć, należy jej uważnie pilnować

Ratunku obiad
Drożdżowy wieniec z nadzieniem daktylowym, z orzechami i tahini - Weihnachtskranz 218

ciasto umieścić w misie robota i przy pomocy haka zagnieść gładkie, nie klejące się do brzegów misy ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość daktyle odcedzić z wody, następnie zmiksować razem z tahini przy pomocy blendera na gładką masę. Jeśli(...)pasta jest bardzo gęsta dodać trochę mleka kokosowego lub wody z moczenia. Wymieszać z mielonymi orzechami do uzyskania smarownej pasty wyrośnięte ciasto drożdżowe powtórnie zagnieść (odgazować), następnie rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt prostokąta. Posmarować przygotowaną masą daktylową pozostawiając dookoła 1-2 cm wolny rant i zwinąć w rulon, następnie przeciąć ostrym nożem wzdłuż na pół. Skręcić obie przecięte

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pleśniak z rabarbarem 184

dusimy pod przykrycie, na małym ogniu przez około 5 minut *** *** Do rabarbaru dodajemy dżem malinowy, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszamy i gotujemy, aż masa zgęstnieje. Studzimy *** *** Następnie wyjmujemy jedno jasne ciasto z zamrażarki i ścieramy na dno blaszki (moja blaszka ma wymiary 26×26 cm) *** *** Ciasto posypujemy połową kaszki manny i wykładamy mus owocowy *** *** Mus również

Blog z Apetytem
Strucla z makiem, zawijaniec 497

minut, odsączamy z nadmiaru wody, mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Łączymy z bakaliami w syropie, mieszamy. Przed wyłożeniem maku na ciasto ubijamy białka i delikatnie mieszamy z masą makową. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru, odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, żółtka. Gdy drożdże zaczną fermentować

Apetyczna babeczka
Murzynek z wiśniami 172

Murzynek z wiśniami to pomysł na szybkie, proste i nieskomplikowane ciasto. Wbrew pozorom w poniższym przepisie nie znajdziecie czekolady ani trudno dostępnych składników. Do murzynka dodałam mrożone wiśnie. Jeżeli takich nie macie, to wykorzystajcie wiśnie w syropie lub w ogóle je pomińcie :) Poniższy murzynek jest puszysty, miękki i lekko wilgotny. Idealny wypiek do kawy. Składniki na formę keksową(...)Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać 3/4 ciasta. Następnie dodać odmrożone wiśnie i wlać pozostałe ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180 ºC . Ciasto piec do suchego patyczka około 45-60 minut. Ostudzić. Na sam koniec udekorować lekko podgrzaną masą z rondelka i płatkami migdałowymi. Kroić dopiero po zastygnięciu polewy.  Rady: - jeżeli chcecie, aby wiśnie były równo po środku murzynka

Ugotować
Sernik "Kopiko" 284

świąteczne, mnie jakoś serniki nigdy się nie nudzą, a Wam? Składniki Ciasto: 100 g masła 15 dag mąki tortowej 80 g cukru 16 g cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu półtłustego 6 jaj od szczęśliwych kurek 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej(...)dekoracji Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mąkę pszenną połączyć z cukrami, kawą rozpuszczalną, żółtkiem, proszkiem do pieczenia, dodać masło oraz śmietanę zagnieść ciasto kruche, wylepić ciastem blaszkę wyłożoną pergaminem o wym 24/28 cm. 2. Masa serowa: Zmielony twaróg utrzeć z cukrem oraz żółtkami wlać budyń rozrobiony w mleku, dodać mąkę kukurydzianą oraz masło zmiksować. Białka ubić na sztywno połączyć z masą

Wanilia i Kardamon
Wegański, bezglutenowy i bezcukrowy chlebek bananowy z borówkami 227

trzepaczki, odstawić. Banany przełożyć do wysokiego naczynia, zblendować ręcznym blenderem na masę (blendować do rozdrobnienia owoców, nie nadmiernie). Do purée bananowego dodać olej, jogurt oraz ekstrakt – wymieszać łyżką do połączenia. Płynne składniki przelać do suchych, wymieszać łyżką do połączenia. Na koniec wsypać borówki i delikatnie wmieszać je w ciasto, ciasto odstawić na 2 minuty, po czym przełożyć do przygotowanej formy(...)papierem uwolnić z formy i pozostawić na kratce do wystudzenia. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu. Smacznego! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej . Masę najlepiej jest mieszać łyżką w jednym kierunku. Do przygotowania ciasta można wykorzystać również gotowy, sprawdzony mix mąk bezglutenowych. Zapisz Zapisz

Even Better Food
Pizza salami 225

wyłożyć na niej ciasto podwijając boki do góry. Farsz: Pieczarki umyć i pokroić . Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać pieczarki, cebulę i doprawić solą i pieprzem. Smażyć mieszając od czasu do czasu . W mi ędzyczasie umyć liście roszpunki i szpinaku, drobno posiekać i również dodać do pieczarek. Usmażoną masę przelać(...)sitko i zostawić by nadmiar wody odkapał . Ser zetrzeć na tarce. Piekarnik nagrzać do temperatury 2 5 0°C. Gotowe ciasto posmarować  cienko przecierem pomidorowym i posy pać ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano. Następnie nałożyć część masy pieczarkowej, na to salami i pozos tałe pieczarki. Całość oprószyć rozdrobnioną kulką moz zarelli i włożyć do piekarnika na 5-7 minut

Passions hobbies life
Mini mazurki z masą orzechową i marakują 218

się nie tłumaczą brakiem zdolności kulinarnych :) Możecie skorzystać z gotowych produktów, wysokiej jakości i bez konserwantów np. bardzo wygodnej w użyciu bezglutenowej masy orzechowej z kawałkami orzechów firmy Helio. Sprawdzi się na mazurkach, tartach i w ciastach.  My wypełniliśmy nią mini mazurki orzechowo-owocowe, którą dla ożywienia smaku połączyliśmy z kwaskowatą galaretką z marakui. Jeśli z braku czasu(...)kółka o średnicy większej od średnicy foremek, wylep foremki, wyrównaj wciskając do środka drugą foremkę, nakłuj widelcem, odetnij nadmiar ciasta lub ozdób brzegiem foremki. Wstaw do lodówki na 60 minut. Piecz 15 minut w 200 stopniach, wystudź. Foremki napełnij masą orzechową z kawałkami orzechów do 3/4 wysokości.  Agar zalej sokiem pomarańczowym lub wodą, odstaw na 5 minut. Podgrzej mieszając

SzczyptaSmaQ
Ciastka francuskie z truskawkami 239

zapiekać mięso, ryby… i nie tylko. Wykorzystując gotowe, w krótkim czasie wyczarujemy pyszne ciastka francuskie z truskawkami.     Składniki na 8 sztuk:  - 1 opakowanie ciasta francuskiego   375g- 1 jajko do posmarowania ciastek- brązowy cukier (Demerara)           Masa śmietanowa:  - 500ml fresh double cream- 250g serka mascarpone- 2 łyżki cukru pudruDodatkowo:- truskawki- kilka szt. borówek- listki mięty- cukier puder do oprószenia- skórka(...)tylką w kształcie gwiazdki) na ostudzone ciastka. Na masie śmietanowej układamy pokrojone truskawki, borówkę, niteczki skórki cytrynowej (oczywiście cytryna uprzednio musi być wyszorowana i wyparzona), ozdabiamy listkiem mięty. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.Dla mniej wprawnych w pieczeniu, czy bardziej zabieganych, czy też zapracowanych… i nie tylko – gotowe ciasto francuskie stanowi wielkie udogodnienie. W krótkim czasie przygotujemy pyszne, aromatyczne ciastka

mojewypiekiinietylko
Bułeczki drożdżowe z budyniem i owocami 185

Najlepsze ciasto na drożdżówki jakie robiłam. Bardzo delikatne i mięciusieńkie. Przepis pochodzi z bloga  Niebo na talerzu , jednego z moich ulubionych:) . Bułeczki są pyszne zarówno z truskawkami -jak w oryginale, ale jagodowym i tym z jeżynami też nie można się oprzeć. Ja zawsze piekę z podwójnej porcji, bo znikają zanim jeszcze dobrze nacieszą oko:) Te drożdżówki(...)ekstraktem. Drugą połowę wymieszać z mąkami i żółtkiem. Energicznie mieszając gotujące się mleko, wlać zawiesinę z mąki. Gotować jeszcze minutę, dwie, do zgęstnienia masy. Odstawić do ostygnięcia.        Dłonią natłuszczoną olejem formować z ciasta okrągłe bułeczki wielkości mandarynki. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Zostawić na 20 - 30 minut, by podrosły. Naoliwioną dłonią lub dnem szklanki

Maślane ciasteczko
Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką 195

naoliwionym naczyniu, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.Rzodkiewkę płuczemy, odcinamy końcówki i ścieramy na grubej tarce. W osobnym naczyniu miksujemy serki topione razem z fetą, a następnie dodajemy rzodkiewkę i delikatnie mieszamy.Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0, 5 cm, smarujemy masą serową i posypujemy natką i koperkiem. Następnie zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania