złote Kresto do posypania jajko do posmarowania 6 jajek ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Do mięsa mielonego dodać bułkę tartą i dokładnie wyrobić masę, doprawić do smaku solą i czubrycą. Ciasto francuskie pokroić na 6 prostokątów. Mięso mielone podzielić na 6 równych części. Każdą część uformować w kulkę i lekko spłaszczyć. Na środku każdego prostokąta z ciasta
Monia miesza i gotujewyłączać piekarnika). Do rondla wlać mleko skondensowane, wrzucić połamaną czekoladę i dodać esencję waniliową. Wszystko razem podgrzewać, cięgle mieszając. Czekolada powinna się rozpuścić ,a masa być jednolita. Pomadę wylać na podpieczone ciasto. Posypać wierzch bakaliami, chałwą, wiórkami i czekoladą. Ponownie wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać 15 minut. Nie kroić od razu, choć to trudne będzie! Lepiej dać
Z Kuchni Do Kuchniognia i wrzucamy czekoladowe groszki. Energicznie mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Następnie dodajemy cukier puder i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałą kuwerturą polewamy wierzch ciasta. Ciasto można ozdobić mini marchewkami wykonanymi z masy cukrowej z dodatkiem pomarańczowego oraz zielonego barwnika. Pomarańczową czekoladę możemy zakupić w sklepie Słodki Świat , gdzie znajdziemy bardzo dobrej jakości belgijską czekoladę oraz wiele ciekawych, czekoladowych dekoracji
Słodka Stronaproduktów dodawanych do samego ciasta.Ta najbardziej klasyczna to placek upieczony na cieście drożdżowym z nadzieniem warzywnym z tuńczykiem i jajkiem na twardo. Bardzo smaczna też jest empanada z chorizo. Natomiast moja dzisiejsza wersja jest bez tuńczyka. Inspirację czerpałam z bloga Vanesy Mis recetas mas caseras. Empanada gallega, hiszpański "kulebiak" Składniki:Ciasto500 g mąki200 ml letniej wody25(...)twardo300 g cebuli500 g kolorowej papryki1 duży pomidor obrany ze skórki2 ząbki czosnku1 łyżka posiekanej natki pietruszkisólpieprz1/2 łyżeczki słodkiej papryki1 surowe jajko do posmarowania ciasta Wykonanie: Do miski wsypujemy przesianą mąkę, przyprawy, dodajemy wodę, oliwę i rozkruszone drożdże.Mieszamy wszystko dokładnie i wyrabiamy elastyczne ciasto, dodając odrobinę wody, jeśli zajdzie taka potrzeba. Ciasto wkładamy
Kulinarne przygody GatityProsta i szybka do zrobienia babka z dodatkiem masy kajmakowej. 20 dkg mąki pszennej 10 dkg mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 5 jajek 30 dkg
Moje domowe kucharzenieblaszkę 25x40 wysmarować lekko olejem i posypać bułką tartą (tylko spód inaczej ciasto nie wyrośnie). Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. W osobnej miseczce wymieszać żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Gotową masę dodać do białek mieszając. Następnie stopniowo przesiewać obie mąki do masy, delikatnie mieszając. Gotową masę(...)biszkopt. Górny biszkopt wysmarować kremem budyniowym, włożyć na chwilę do lodówki. Następnie posmarować delikatnie czekoladą i udekorować według uznania. Zdjęcia z etapów robienia ciasta Ubijanie białek Wymieszane żółtka i ubite białka Przygotowywanie budyniu Końcowy etap przygotowywania masy kokosowej
Passions hobbies lifedelikatnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180C, blaszkę o wymiarach 22x22cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy przygotowane ciasto. Pieczemy ok. 20-25 minut do suchego patyczka. Studzimy spód. Wyciśnięty wcześniej sok łączymy z 3 łyżkami letniej wody i nasączamy nasz spód. Masa śmietanowa: Połowę 1 opakowania galaretki rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody. Ostudź i wylej na głęboki talerz, wstaw(...)talerza pokrój w kosteczkę ( mi to średnio wyszło , bo galaretka się mało zsiadła jeszcze, dlatego radze przygotować ją sobie wcześniej ;) i wymieszaj je z masa śmietanową. Przełóż krem na nasączony wcześniej spód. Brytfankę a ciastem schowaj do lodówki. Pozostałe 1/2 opakowania galaretki rozpuść w 200 ml gorącej wody. Dobrze ostudzoną wylej na wierzch ciasta. Najlepiej jak będzie już lekko tężała
Różne smaki w kuchniŚwietne ciasto na bazie kakaowego biszkoptu nasączonego delikatnym migdałowym likierem, orzeźwiających malin i aksamitnej masy czekoladowej to obowiązkowa pozycja dla fanów owocowych deserów z czekoladą. Składniki: Biszkopt : 4 jajka 75g cukru pudru 85g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao szczypta soli olej Warstwa malinowa: 500g malin 2 galaretki(...)wymieszać. 5. Polewa: Czekoladę połamać na kostki, dodać śmietanę, masło i całość rozpuścić w kąpieli wodnej. 6. Składanie ciasta: Dolny blat biszkoptu przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać warstwę malinową z galaretką, przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć masę czekoladową, polać wcześniej przygotowaną polewą i posypać posypką owocową
Szalona Kuchnia Ewelinygalaretki a na wierzchu posypka z kokosu. Pyszne, lekkie ciasto do zrobienia w kilka chwil. Jestem pewna, że swoim smakiem oczaruje zarówno domowników jak i gości :) Słyszałam o tym cieście dość sporo, aż w końcu sama postanowiłam je zrobić i teraz żałuję, że tyle z tym zwlekałam. Na pewno zrobię je jeszcze nie jeden raz ;) Składniki na okrągłą blachę(...)sztywno. Następnie dodawać do śmietany po łyżce twarogu, mieszać mikserem. Wsypać cukier puder i waniliowy. Na końcu stopniowo wlewać zimną, ale nadal płynną galaretkę, wymieszać. Masę wylać na herbatniki, blachę z ciastem wstawić do lodówki. Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier i wiórki kokosowe. Cały czas mieszając smażyć, aby wiórki się lekko zarumieniły. Przestudzoną posypkę wysypać na wierzch ciasta. Ciasto
Zrób to smaczniePyszny serniczek na bazie ricotty i mascarpone z dodatkiem polewy z malin to coś co koniecznie musicie wypróbować. Ciasto jest bardzo szybkie do wykonania i smakuje wyśmienicie Składniki: – ok. 230 g ciasteczek maślanych – 100 g roztopionego masła – 250 g serka mascarpone – 500 g ricotty – 3 duże jajka – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – cukier wanilinowy(...)większego naczynia przełożyć ricotte, mascarpone, wsypać cukier, wbić jajka i dodać cukier wanilinowy. Wszystko zmiksować. Na końcu dodać dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Całośc wylać na przygotowany spód. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok. 45-60 minut na złoty kolor. Następnie wyciągnąć, wystudzić polać polewą malinową* lub dżemem malinowym a następnie schłodzić w lodówce przez
I LOVE LIFEsię rozpuścić)- dodajemy kolejno po jednym jajku (cały czas miksując). Przerywamy miksowanie- dodajemy mąkę- którą najpierw łączymy ręcznie z pozostałą masą, po czym ponownie miksujemy, aż masa będzie gładka i kremowa. Wkładamy ciasto do foremek- do wysokości max 2/3 foremki (nie więcej! ) Pieczemy 15 do 20 minut, na środkowej półce piekarnika. Funkacja pieczenia: góra/dół. Po wyjęciu z piekarnika(...)serka naturalnego np. philadelphia 50 g. masła (nie solonego) 300 g. cukru pudru Wszystkie składniki mieszamy ze sobą- za pomocą miksera- około 1 minuty, aż uzyskamy gładką, gęstą masę bez żadnych grudek. Gotową polewę, przed użyciem do dekorowania- warto wstawić na 20 min. do lodówki. Smacznego!!! Babeczki kawowe – Domowe Torty Artykuł babeczki kawowe pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortystopniowo dosypywać cukier i cukier waniliowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z płatkami migdałowymi. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Piec ok. 40 min w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem truskawkowy: 400 ml mleka, 3 błyskawiczne kaszki truskawkowe Mleczny Start(...)dodać cukier, ucierać jeszcze ok. 5 minut, aż masa będzie biała. Stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej kaszki. Delikatnie wymieszać z oczyszczonymi i drobno pokrojonymi truskawkami. Masą przełożyć krążki ciasta. Schłodzić. Wierzch: 1/2 l śmietanki 30%, 2 śmietan-fixy, 3 łyżki cukru pudru, 100 g świeżych truskawek, 60g płatków migdałowych. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec
Z miłości do słodkościDelikatna słodycz masy cudownie kontrastuje ze słonością krakersów – wszystko się pięknie równoważy. Ja w swojej wersji dałam do masy nie tylko wiórki, ale i mielone migdały – idealnie się tam odnalazły. Całość podkręca adwokat, który “robi” to ciasto (w wersji dla dzieci należy go gotować wraz z budyniem, aby alkohol odparował). Ciasto nie wymaga praktycznie żadnych zdolności(...)papierem. Układamy warstwę krakersów i rozkładamy 1/4 masy. Układamy kolejne krakersy i rozsmarowujemy kolejną 1/4 masy. Powtarzamy tak do uzyskania 4 warstw (masa na wierzchu). Posypujemy całość podprażonymi wiórkami. Chowamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień. Przechowujemy do 4 dni w lodówce. Post Rafaello na krakersach – bez pieczenia pochodzi z bloga Poezja
Poezja smakucynamonu świeże truskawki (kilka sztuk) dodatkowo do przybrania 1 łyżeczka ciemnej melasy karobowej lub trzcinowej listki świeżej melisy do podania Wykonanie : 1. Przygotowanie ciasta na kluski rozpoczynamy od zmiksowania twarogu z jajkami. Gdy masa będzie jednolita małymi partiami wsypujemy mąkę ryżową. 2. Podsypujemy blat mąką ryżową i przekładamy dość luźne ciasto dzieląc je na 2 połowy(...)wrzucamy kluski o gotujemy ok.2 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. 5. Wyjmujemy łyżką cedzakową. 6. Truskawki na sos myjemy i zdejmujemy szypułki. Miksujemy na gładką masę i dosładzamy 2 łyżeczkami cukru z prawdziwą wanilią. Dodajemy szczyptę cynamonu i listkami świeżej mięty. 7. Wykładamy sos i kluski na talerz przybieramy świeżymi owocami i polewamy melasą. ** Przepis
vaniliowoczekoladowaZbliża się Halloween polecam więc ciastka mumie . Lubicie podwójne ciastka przełożone kremem? Marchewkowe ciasteczka z kremem cashew na pewno będą Wam smakowały… Do ciasteczek thumbprint wykorzystałam typowo maślane ciasto, aczkolwiek w tym przepisie dodałam kokosowego oleju aby podkreślić kokosowy smak ciasteczek. Poza tym ciastka obtoczyłam w kokosowych wiórkach. Wyglądają przez to jeszcze bardziej apetyczne zwłaszcza dla kogoś kto lubi(...)cukru 2 listki żelatyny Nastaw piekarnik na 200ºC. Zmiksuj miękkie masło i cukier na puszystą masę. Wymieszaj mąkę z wanilią i dodaj partiami do masy maślanej cały czas miksując. Podziel ciasto na 48 kawałków. Jeśli wolisz zrobić większe ciastka to odważ po 50 gram. Ja zrobiłam mniejsze thumbprint i przeznaczyłam po 25 gram ciasta. Rozmąć jajko w naczyniu, do drugiego
codojedzenia