mlecznej (możecie ją kupić w sklepie Słodki Świat tutaj: (klik) dodatkowo: 300 g powideł śliwkowych (lub innego kwaśnego dżemu) 1/2 szklanki posłodzonej kawy Przygotować ciasto: masło, mleko, cukier i kakao zagotować i wystudzić. Do zimnej masy wmiksować żółtka a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. przełożyć je do foremki(...)poprzednio ciasto naponczować, posmarować powidłami i wyłożyć resztę kremu mlecznego. Przykryć ostatnim blatem ciasta. Masło, kakao i cukier puder zagotować. Dodać wrzątek i mieszać aż polewa zgęstnieje. kiedy trochę przestygnie polać torcik i posypać kora z czekolady. Wstawić do lodówki, żeby masa zastygła. Najlepiej smakuje po lekkim ogrzaniu, radę wyjąć z lodówki na kwadrans przed podaniem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaulubionych ciast! Wspaniały, słodki krem budyniowy a’la patisserie połączony z masłem orzechowym i słonymi krakersami tworzy fantastyczna całość , której ciężko się oprzeć! Zawsze sięgam po dokładkę! Takie ciasto jest fantastycznym pomysłem na każda rodzinną imprezę albo na weekend do popołudniowej kawki! Błyskawiczne! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 20×26 cm ) KREM BUDYNIOWY: * mleko 2% – 500 ml * żółtko(...)PRZYRZĄDZENIA: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki, połowę mleka – miksujemy. Resztę mleka gotujemy z wanilią, na gotujące wlewamy rozrobione mąki – gotujemy energicznie mieszając, aż powstanie budyń, studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy masło i wszystko razem dokładnie miksujemy. Na blachę wyciągamy warstwę krakersów, smarujemy 1/3 kremu i połową masła orzechowego. Układamy kolejną warstwę krakersów -> krem → masło orzechowe. Całość przykrywamy delikatnie
Ostra na SłodkoNastępnie z ciasta kroimy długie wąskie paski o szerokości ok. 2 cm. Metalowe foremki do wypiekania rożków (lub rurek) delikatnie smarujemy tłuszczem, a następnie przygotowanymi paskami ciasta owijamy foremki zaczynając od cieńszego końca. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy mlekiem. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze ok. 190 stopni do zrumienienia. Tuż po upieczeniu ostrożnie zdejmujemy(...)Całkowicie studzimy. Śmietankę ubijamy. Ostudzony budyń miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji (najlepiej do tego celu użyć blendera). Następnie do budyniu dodajemy kremówkę i delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiego kremu. Masę umieszczamy w lodówce do lekkiego zgęstnienia. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego nadziewamy rurki. Przygotowane rożki warto włożyć do naczyń lub pojemniczków dzięki którym będą mogły stać pionowo do momentu zastygnięcia
Słodka Stronajednym z krótkich rozdziałów opisuję jeden dzień, w czasie którego piekłam z Babcią sernik. Bo właśnie od sernika mojej Babci to wszystko się zaczęło… Dziś zdjęciami moich ciast częstuję Was moją sernikową wizją, dzielę sie wciąż nowymi, wymyślonymi recepturami, ale ten pierwszy „pstryk” do tej całej, kulinarnej przygody zrobiła moja Babcia. I wierzcie, że jest mi ogromnie(...)sztywno białka i na sam koniec odsączone z wody rodzynki. Makutra jest po brzegi pełna cudownej masy serowej. Obie przechylamy wielkie naczynie i ostrożnie wlewamy masę do wysłużonej, prostokątnej formy do ciasta. Babcia nagrzewa stary piekarnik. W obu rękach dzierżę formę z sernikowym ciastem. Wspólnie wsuwamy ją do pieca. Przez piekarnikową szybkę przyglądam się ciastu. Jest jak puch. Pachnący, kremowy
Raj dla Podniebieniacukru pudru Wykonanie: - przygotować kruszonkę: mąkę przesiać, dodać zimne masło i cukier puder, składniki posiekać, rozetrzeć między palcami, tworząc większe lub mniejsze grudki, całość zafoliować i schłodzić - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - rabarbar oczyścić, nie obierać ze skórki (tylko uszkodzone miejsca), pokroić na niezbyt grube plasterki, zasypać 2 łyżkami domowego cukru waniliowego, odstawić - gdy rabarbar puści(...)wanilii, składniki wymieszać razem - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną - składniki suche przesiać do składników mokrych, wymieszać do uzyskania dość gęstej, gładkiej masy - formę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przelać do formy, wyrównać, na wierzchu w niewielkich odstępach ułożyć kawałki owoców, wierzch posypać kruszonką - piec w 180 stopniach przez 45-55 minut do tzw suchego patyczka - ciasto
Smakołyki Berenikizmiksować a potem zagnieść i już mamy poczęstunek do gorącej herbaty w domowym zaciszu, uwielbiam je! Rozsypują się w ustach. Idealna również na święta dla tych którzy nie lubią ciast z kremami. I jeszcze jedna uwaga do tych ciasteczek ma być masło, nie margaryna! Składniki: Na dużą blachę ciastek 25 dag mąki pszennej 20 dag masła 82% 50 g mąki(...)wsypywać po trochu cukru pudru, dodać żółtka, szczyptę soli i zmiksować. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, suchym makiem oraz proszkiem do pieczenia, dodać do maślanej masy, zagnieść ręcznie lub mieszadłem do ciasta kruchego- ciasto będzie się troszkę lepić ale takie ma być, włożyć do lodówki na 10-15 minut ale nie na dłużej bo zrobi się twarde
Wanilia i Kardamonjest od rozmiarów blaszki. Składniki: - dwa opakowania budyniu waniliowego - 3 łyżki fruktozy - ok. 800 ml mleka bezlaktozowego - wybrane herbatniki Polewa: - tabliczka gorzkiej czekolady - 2 łyżki oleju kokosowego Przygotowanie naszego ciasta jest niezwykle szybkie - przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale dodając mniej mleka niż kazali. Słodzimy fruktozą i dajemy mu przestygnąć. W tym czasie układamy nasze herbatniki na spodzie(...)kąpieli wodnej. Do miski wrzucamy pokruszoną czekoladę i olej kokosowy, po czym stawiamy ją na garnku z wrzącą wodą i cały czas mieszając rozpuszczamy na jednolitą masę. Teraz wystarczy już tylko polać ciasto czekoladą, schować do lodówki i uzbroić się w cierpliwość, bo najlepsze jest następnego dnia :) Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosapełnoziarnistej - 1/2 szklanki cukru - 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - 4 żółtka - 1 kostka margaryny masa: - 3 kubki śmietany 18 % po 400 ml - 200 g wiórków kokosowych - 2 budynie waniliowe - 1 szklanka cukru - 4 białka Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Dzielimy je na dwie części. Jedną część owijamy w folię i chowamy do zamrażalnika(...)minut w 180 C. Śmietany łączymy z cukrem, wiórkami kokosowymi oraz budyniami. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą śmietanową. Masę przelewamy na podpieczony i wystudzony spód a na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 40 minut
Zainspirowana w kuchniużywałam(chociaż stanowi jedynie niewielką część składników). Efekt przeszedł moje oczekiwania - ciasteczka wyszły kruche i pierniczkowe :D Przechowywane w puszcze, nie tracą świeżości i do tej pory są chrupiące. Ciasto nie należy do łatwych w 'obróbce', ale nie jest najgorzej - myślę, że warto :) Kruche bezglutenowe pierniczki bez jajek 170g mąki gryczanej 100g mąki kukurydzianej 40g mąki ryżowej 100g masła(...)piernika, siemię lniane i zmielony wcześniej na mąkę słonecznik. Suche składniki powoli dodajemy do rondelka z masłem i miodem, mieszamy wszystko do uzyskania gładkiej masy. Masa jest błyszcząca i dość krucha. Ciasto dzielimy na pół, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy (ja na początku rozpłaszczam je ręką dociskając do stolnicy, gdyż ciasto
FitKotdziś jest zdecydowanie najaktywniejszy dzień przed świętami. To dziś będę piekła większość smakołyków. Między innymi chlebki do żurku na 10 osób - tak więc sporo roboty przede mną. Do tego ciasta i inne znakomitości. A wieczorem dla relaksu przygotuję moją ulubioną sałatkę jarzynową razem z mamą - taki nasz świąteczny zwyczaj. Szkoda tylko, że zabierają nam jutro godzinę snu. Będę nieprzytomna(...)wsypujemy wiórki i prażymy - na złoty kolor - odstawiamy do przestudzenia.W drugiej misce łączymy mąkę pszenną z ziemniaczaną, dodajemy ostudzone wiórki, sól i mieszamy.Sypkie składniki wsypujemy do masy maślanej i wyrabiamy ( ja wyrabiam ciasto za pomocą robota kuchennego).Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe gniazdka - ciasteczka praktycznie nie urosną
Słodkie Przyjemnościmasę. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce olej, a pod koniec stopniowo odciśnięty szpinak. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie szpatułką wmieszać w masę ze szpinaku, do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do foremki, której spód wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym (góra-dół) do 175 stopni C piekarniku przez około 60 minut
Kuchcik gotujetemperaturze pokojowej, dodaję cukier i przez chwilę miksuję tak aby powstała puszysta masa. Następnie dodaję po jednym jajku i miksuję, gdy jajko połączy się z masą dodaję kolejne jajko. Po jajkach do ciasta dodaję stopniowo mąkę i jeszcze przez chwilę miksuję. Na koniec do ciasta dodaję śmietanę i jeszcze przez chwilę miksuję tak aby składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowane
Uwaga Babcia Gotujekąpieli wodnej. Wsypałam do ciepłej czekolady cukier puder. Wymieszałam. Do czekolady dodawałam stopniowo po łyżce twarogu. Powinien być w pokojowej temperaturze. Dokładnie połączyłam wszystkie składniki. Masę wyłożyłam na spód z ciasteczek. Wstawiłam ciasto na 3 godziny do lodówki. Gdy stężał w lodówce, wyjęłam go z formy. Sernik można polać polewą czekoladową. Roztopić czekoladę, dodać masło i olej. Ja stwierdziłam
potrawyregionalnezimowe wieczory, zachowuje świeżość nawet przez kilka dni. Upiekłam w mojej ulubionej formie na keks, bo świetnie i wygodnie się kroi na kawałki. Zamiast polewy czekoladowej możesz podać to ciasto z bitą śmietaną! Murzynek z kokosem Składniki: 250 g margaryny 250 g cukru 3 jajka 5 łyżek wody 200 mąki pszennej 3 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku(...)ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do dużej miski przelewamy ostudzoną polewę, dodajemy żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy, aż powstanie jednolita masa. Gotową masę mieszamy delikatnie z ubitymi białkami. Ciasto przelewamy do keksówki. Pieczemy przez średnio 50 minut, w 180 st. C, do suchego patyczka. Gotowe ciasto odkładamy do ostudzenia, wyjmujemy z formy i smarujemy odstawioną wcześniej
Moja smaczna kuchniamleka kokosowego 125 g masła lub margaryny 3 – 4 jabłka. Dodatkowo na wierzch po upieczeniu: ½ szklanki cukru pudru 2-3 łyżki mleka Wiórki kokosowe Sposób wykonania ciasta: Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Nie przerywając ucierać dodać stopniowo po jednym całym jajku. Mąkę zmieszać z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodawać stopniowo na przemian suche
Na słodko lub wytrawnieprawda? :) Po zrobieniu rabarbarowego curdu zostało mi sporo białek. Postanowiłam wykorzystać je do tego właśnie placka. Jest bardzo puszysty, ma cudowną, piankową konsystencję i śnieżnobiały kolor. Słodkie ciasto idealnie komponuje się z kwaskowatym rabarbarem z nutą miodu. Korzystajmy póki jest sezon! :) BISZKOPT NA BIAŁKACH Z RABARBAREM przepis autorski // tortownica o śr.22cm ~5 białek ~1/2 szklanki + czubata łyżka(...)dodawać partami cukier. Przesiać mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Tortownicę o śr. 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę, na wierzchu ułożyć rabarbar. Włożyć ciasto do piekarnika i piec ok. 40-50 minut (do suchego patyczka), następnie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i studzić w nim ciasto jeszcze ok. 20 minut. Wyjąc
chili & sugarproszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka cynamonu 3 gruszki Polewa: 1 tabliczka białej czekolady 1,5 łyżki mleka PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając naprzemiennie dodaję olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cynamonem. Gruszki obieram, usuwam gniazda nasienne. Owoce kroję na mniejsze kawałki
Tradycyjna kuchnia Kasi