jednolitą masę, dodać cukier puder i utrzeć razem. Dalej miksując dodawać kolejno żółtka,olej, śmietanę wymieszaną z sodą, kakao i sól. Całość utrzeć na gładką masę. Dodać mąkę, zagnieść i uformować ciasto. Następnie formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczać kuleczki tłuczkiem do mięsa, sitkiem do krojenia jabłek i warzyw.Blaszk
Moje domowe kucharzeniemące zrobić dołek, do którego wlać resztę mleka, rozpuszczone i ostudzone masło.Dodać cukier, cukier waniliowy, jajko i na koniec wyrośnięte drożdże. Całość wyrobić na jednolitą masę i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na okrąg i przekrawać po linii średnicy tworząc trójkąty. Na szeroką część trójkąta kłaść nadzienie.[Twaróg rozetrzeć w naczyniu widelcem, dodać żółtka i cukier i wymieszać
Moje domowe kucharzeniepapierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, przełożyć do blaszki i po nakłuwać widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i podpiekamy około 15-17 minut. Ciasto ma się lekko ze złocić. Masa serowa: 1,2 kg twarogu półtłustego lub tłustego (3-krotnie zmielonego) 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 40 g każdy, bez cukru 3/4 szklanki drobnego cukru
kruche babeczkiDwukolorowa babka marmurkowa. Tradycyjny smak masy waniliowej przełamałam poprzez dodanie do ciasta zmielonych migdałów oraz kakao. Zdjęcie słabej jakości, bo z telefonu zrobione kilka lat wstecz, ale jest
Z Hrabiną w kuchniłyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko Jak zrobić proste ciasteczka czekoladowe? Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Nie przejmujcie się, jeśli Wasze ciasto będzie na tym etapie dość mocno kleiło się do dłoni, to normalne. Nie trzeba dosypywać do niego dodatkowej mąki – z tym warto zaczekać, aż ciasto będzie
CiastkozercyNastępnie wbijamy jajka. Wstępnie mieszamy łyżką. Kolejno dodajemy dżem i mleko, mieszamy. Na koniec wlewamy olej. Mieszamy wszystko tylko do połączenia składników (nie za długo, aby ciasto wyszło puszyste, a nie zbite). Masę wylewamy do formy (spód wyłożyłam papierem do pieczenia, boki wysmarowałam tłuszczem i obsypałam mąką). Wkładamy na środkowy poziom nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy do tzw. suchego
Słodkie okruszkimiski przekładam masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier puder i miksuję na puszystą masę. Następnie dodaję żółtka i miksuję, tak aby żółtka połączyły się z masą. Następnie dodaję pozostałe składniki na ciasto i miksuję do momentu połączenia się składników. Z tak przygotowanego ciasta formuję kulki o wielkości orzecha włoskiego, obtaczam w cukrze pudrze, (możemy nie obtaczaj, a oprószyć cukrem już
Uwaga Babcia GotujeMałe przesłodkie deserki w kilka minut. Inspiracją do tego deseru było słynne ciasto banoffe. Słodka śmietanka, banany oraz masa kajmakowa stworzyły smaczny deser. 5 słoiczków : 1 szklanka śmietanki 36% ¼ szklanki mleka 1 łyżka cukru pudru 50 g czekoladek Kinder lub innej czekolady 1 łyżeczka żelatyny 350 g kajmaku 1 banan 50 g herbatników maślanych 15 orzechów laskowych Śmietankę ,mleko
VioletoweKucharzeniemiksera. Wsyp cukier, dodaj sok i skórkę cytrynową, miksuj na średnich obrotach maszyny. Następnie wbij po jajku, dodaj serek mascarpone. Na samym końcu dodaj do miksowanej masy stopiona i przestudzoną białą czekoladę. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C. Piecz w tej temperaturze przez ok. 15 min, a następnie przez
Raj dla Podniebieniamące zrobić dołek, do którego wlać resztę mleka, rozpuszczone i ostudzone masło.Dodać cukier, cukier waniliowy, jajko i na koniec wyrośnięte drożdże. Całość wyrobić na jednolitą masę i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na okrąg i przekrawać po linii średnicy tworząc trójkąty. Na szeroką część trójkąta kłaść nadzienie i zwinąć w rogal . Rogaliki układać na blaszce wyłożonej pergaminem
Moje domowe kucharzenieczubryca czerwona i sól) – 1 łyżeczka proszku do pieczenia Twaróg rozetrzeć z jajkami i przyprawami, dodać mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Masa nie będzie wyglądać jak zwarte ciasto, ale nie dodawajcie więcej mąki inaczej Wasze bułki będą twarde po upieczeniu. Mokrymi dłońmi podzielić ciasto na 4 równe części, uformować kulki i delikatnie je spłaszczyć
Smaki Arminejaja 1 op. cukru waniliowego szczypta soli olej do smażenia cukier puder Sposób Jaja utrze ć z białym serem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Do powstałej masy serowej dodawać stopniowo mąkę, zagniatając ciasto do momentu, aż będzie można je rozwałkować. Ciasto rozwałkować na płat grubość 1 cm. Przy pomocy szklanki bądź okrągłej foremki do ciastek wykroić placuszki. Smażyć
Kuchenne aromatyDoprawiamy mielonym tymiankiem i w razie potrzeby jeszcze solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozwijamy. Wykrawamy większe kółka. Wykładamy nimi wgłębienia foremki na muffiny. Na każde kółko ciasta francuskiego dajemy po 1 łyżce masy pieczarkowej. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-25 minut (lub do zezłocenia
Smaki Na Talerzuświeżo mielony pieprz Naleśniki: Szpinak rozdrabniamy za pomocą blendera wraz z mlekiem (najlepiej użyć ręcznego blendera). Dodajemy jajka, mąkę, olej, szczyptę soli i blendujemy ponownie. Odstawiamy masę na ok. 20 minut, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie dodajemy wodę gazowaną, mieszamy łyżką i smażymy naleśniki na lekko posmarowanej olejem i silnie rozgrzanej patelni (najlepiej użyć pędzelka). Gdy na brzegach zaczną
Poezja smakuksylitolu) - 3 żółtka Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Można także zagnieść ciasto ręcznie. Kruchym ciastem wykleić dno tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia), ponakłuwać widelcem i schłodzić w lodówce. Masa serowa: - 0,5kg sera z wiaderka - 125g miękkiego masła - 1/2 szklanki cukru (ksylitolu) - 1 całe jajko - 1 budyń śmietankowy lub waniliowy(...)łyżce cukier. Po każdym dodaniu ubijamy dalej. Masa musi być gładka i lśniąca. Na samym końcu dodajemy łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. Całość delikatnie mieszamy. Masę bezową rozsmarowujemy na wyjętym z piekarnika podpieczonym serniku, wyrównujemy. Ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze ok.15 minut w temp.160*C na termoobiegu. Następnie temperaturę zmniejszamy do 100*C i suszymy naszą
Smaczne Zdrowe