dnia, bo od razu są miękkie i nadają się do jedzenia. A w ozdabianiu też idę nieco na łatwiznę, bo korzystam z lukru i gotowych posypek. Pierniki lukrowane Składniki: ciasto: - 500g maki pszennej (u mnie typ 450) - 200g cukru - 3 łyżki naturalnego miodu (u mnie wielokwiatowy) - około 25g przyprawy do piernika - 1 czubata łyżka kakao - 1/2 łyżki kawy inki - 125g(...)mąki dodajemy do ciepłej masy i dokładnie mieszamy. Odkładamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy przyprawę korzenną i dokładnie mieszamy. Łączymy z zimną masą. Jajka lekko ubijamy i dodajemy do ciasta wraz z sodą rozpuszczoną w wodzie. Całość dokładnie zagniatamy ręką. Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ja zostawiłam na całą noc. Gotowe
Kuchnia co dniaszczególności tych najmłodszych. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 300ml mleka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka oliwy Dodatkowo: 250g masy krówkowej kajmak 250g orzeszków ziemnych 200g mlecznej czekolady 8 łyżek mleka Wykonanie: 1. Ciasto Wszystkie składniki na ciasto wymieszać mikserem. Następnie na rozgrzanej patelni usmażyć cienkie naleśniki. 2. Orzeszki uprażyć na suchej patelni
Szalona Kuchnia Ewelinywykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy herbatnikami i smarujemy połową masy, a na to układamy pokrojone banany. Później wykładamy drugą połowę masy i przykrywamy herbatnikami. Smarujemy masą kajmakową i scieramy na to czekoladę. Ciasto wkładamy do lodówki na ok 2 godziny
Moje Wyrobyprezentacje w pełnym słońcu, ale sam tort polecam. Jego największym atutem jest właśnie ów delikatny mus. Dla fanów kremów i bitej śmietany warto dodać do zeszytu z przepisami.Składniki:ciasto 175g masła175g drobnego cukru4 jajka200g mąki1 łyżka kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia30g gorzkiej + 20g deserowej czekolady rozpuszczonej w wodnej kąpielimus2 żółtka + ubita sztywna piana z 2 białek200ml soku ze świeżych(...)100g ubitej śmietanySposób przygotowania:ciastoUbijamy masło z cukrem na puszystą masę. Dalej mieszając dodajemy jajka, mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, a na koniec czekoladę.Całość wylewamy do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy (20-24cm).Pieczemy 40 min. w temperaturze 180 stopni.Upieczone ciasto studzimy na kratce i przecinamy na 2 części.musŻółtka ubijamy
W kuchni wieczoremzamrażarce i czeka na wołanie burczącego brzucha- wypełnia go wieloma wartościami odżywczymi, które ukrywa w sobie owe ciasto. Nic innego tylko się zajadać, grzechem jest go nie spróbować. SKŁADNIKI: SPÓD: 1/2 szklanki migdałów 3/4 szklanki łuskanego słonecznika 3/4 szklanki żurawiny MASA: 150g truskawek 6 łyżek nasion chia banan łyżka ksylitolu (opcjonalnie) WYKONANIE: Migdały, słonecznik i żurawinę zalewamy wodą i odstawiamy(...)Truskawki miksujemy razem z bananem i ksylitolem. Do zmiksowanych składników dodajemy nasiona chia i całość energicznie mieszamy. Musimy uważać, żeby nie powstały nam grudki. Masę przelewamy do aluminiowej formy jako kolejną warstwę. Ciasto odkładamy do zamrażarki na kilka godzin
healthy dreamsmleka 600 g mąki pszennej 4 jabłka, cukier, cynamon W ciepły mleku rozpuścić drożdże, następnie dodać cukier, roztrzepane jajka, olej i mąkę. Ciasto wyrabiać drewnianą łopatką lub ręką na jednolitą masę, następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, podsmażyć z cukrem i cynamonem do miękkości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć
Jadło i czytadłocoraz bardziej pełne … Koniecznie trzeba to wykorzystać , bo ani się obejrzymy , a pozostaną nam tylko mrożone!Ciasto jest niesamowicie łatwe , szybkie … no i chyba nie muszę mówić , że przepyszne!Bo zdjęcie mówi samo za siebie!Delikatny biszkopt pokryty truskawkową masą z kisielu i soczystymi truskawkami zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!Polecam!SKŁADNIKI :BISZKOPT:* jajko – 5 szt* cukier
Ostra na SłodkoMakowiec z akcentem świątecznym, tym razem nie strucla a rolada. Składniki na masę makową:-20 dkg maku-1/2 kostki margaryny-szklanka cukru-2 jajka-2 łyżki bułki tartej-garść rodzynek-aromat migdałowy Składniki na ciasto:-5 jajek-3/4 szklanki cukru-szklanka mąki typ 450-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat wanilinowy Przed(...)cukier, aromat a następnie dodajemy mak, bułkę tartąi jajka. Na koniec rodzynki i dokładnie mieszamy.Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Ciasto rozwijamy i nakładamy ciepłą, ale nie gorącą masę makową. Zwijamy w rulon i odkładamy na ok. godzinę. Roladę polewamy lukrem lub czekoladą. Dekorujemy według uznania
Maminek kulinarnysoli pod koniec ubijania cały czas miksując dodawać stopniowo ok. 0, szklanki cukru, sztywne białka odstawić. Żółtka z pozostałym cukrem ubić na puszystą masę, cały czas miksując dodawać stopniowo pozostałe składniki. Po połączeniu wszystkich składników ciasto będzie gęste wtedy dodać partiami sztywną piane z białek i wymieszać łyżką. Przelać ciasto do wyłożonej papierem dopieczenia formy i piec ciasto(...)się w sztywnej pianie. Cały czas miksując dodawać powoli ocet/sok z cytryny wszystko dokładnie wymieszać. Do powstałej masy dodać partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką, na końcu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie połączyć składniki. Ciemne ciasto wyjąć z piekarnika na nie wyłożyć beze kokosową, ciasto ponownie wstawić do piekarnika temperaturę zmniejszyć do 160C i piec
RAROSSApołowy cytryny ( można dodać esencji cytrynowej ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek ok. 1 szklanki cukru ( zależy od jabłek i od swojego ulubionego smaku) 1 łyżka kolendry mielonej Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę wysypać na blat, dodać żółtka, margarynę , cukier puder , proszek do pieczenia i śmietanę. Zagnieść wszystkie składniki , zrobić kule(...)sztywno. Dodać cukier puder i dalej ubijać. Następnie wlać sok z cytryny, wsypać obie mąki z wymieszanym proszkiem do pieczenia i dalej ubijać. Ciasto podzielić na pół a do jednej części wsypać łyżkę kakao. Masa jabłkowa: Jabłka umyć , obrać i pokroić na cząstki pozbywając się gniazd nasiennych . Wsypać pokrojone jabłuszka do garnka i na małym ogniu je dusić , bez dodatku
Różne smaki w kuchniprzygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Podane niżej składniki dotyczą blaszki o wymiarach 23 x 33 cm (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Filadelfia – Składniki: Składnik na spód: 285 g sucharków bez cukru 350 g kremu kakaowo-orzechowego (np. Nutella) Składniki- masa serowa: 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36 % 300 g twarogu minimum 3-krotnie mielonego (u mnie sernikowy z wiaderka(...)miksować krótko tylko do czasu połączenia się składników. Wylać masę serową na spód z sucharów i wyrównać. Wstawić do lodówki. Następnie na stężałą masę serową powykładać wiśnie. Kolejno zalać je tężejącą galaretkę i ponownie całe ciasto wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny, by całkowicie stężało. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Ciasto Filadelfia bez pieczenia appeared first
Kulinarne PrzebojeLubicie ciasta Siostry Anastazji? Wolicie bardziej słodkie, czy raczej nie? Jeżeli jesteście fanami jej ciast, a przy tym wolicie coś mniej słodkiego, to dzisiejszy przepis na pewno trafi w Wasze gusta. Pyszny tort na bazie kawy cappuccino, który nie jest zbyt słodki, a nawet, powiedziałabym, ze jest za mało słodki jak na tort. U mnie(...)szklanki kawy cappuccino orzechowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 1/2 litra śmietany 30% 1 ,,Śnieżka" 2 łyżki zwykłej kawy cappuccino 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru Do nasączenia: 1 szklanka kawy cappuccino- oczywiście ta już płynna spirytus lub inny alkohol wg uznania Wykonanie: Na ciasto ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka wymieszane z wodą
Ciasteczkowy Potwórmakowa ściśle kojarzy się z wypiekami świątecznymi.Ciasteczka dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej są bardzo kruche i wręcz rozpływają się w ustach. Możemy przygotować je np. jeśli zostanie nam niewykorzystana masa makowa, znikną w tempie ekspresowym jeszcze przed świętami.Z poniższego przepisu upiekłam 32 ciasteczka.Kruche zawijaski makoweSkładniki:ciasto100g mąki pszennej20g mąki ziemniaczanej60g cukru pudru60g masła20g (1 łyżka) miodu1 żółtko1/2 łyżeczki(...)masło, gdy się rozpuszczą, dodać mak, cukier, wymieszać, chwilę smażyć, cały czas mieszając, dodać olejek migdałowy, zdjąć z palnika, ostudzić- schłodzony arkusz z ciastem wyjąć z lodówki, posmarować roztrzepanym białkiem, rozsmarować na nim równą warstwę masy makowej- placek delikatnie zwinąć w rulon wzdłuż długiego boku- utworzoną roladę zawinąć w arkusz papieru, wstawić do zamrażarki na około 30 minut- piekarnik rozgrzać
Smakołyki Berenikipuszysta:) Wykonana w formie o wymiarach 24 x 24 cm. Idealna do weekendowej herbatki:) Spróbujcie koniecznie;) Składniki Ciasto - 40 g mąki kukurydzianej - 4 jajka - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu - 20 g słodzika lub cukru Masa - 100 g namoczonych daktyli - 1 banan - 3 łyżeczki kakao Polewa - 40 g gorzkiej czekolady - posiekane orzechy - 2 łyżeczki lub dowolna inna(...)rulon na kształt rolady. Pozostawiamy do wystygnięcia. Daktyle odsączmy z wody. Dodajemy do nich kakao oraz banana. Całość blendujemy na jednolitą masę. Tak przygotowanym kremem przekładamy naszą roladę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią nasze ciasto. Wierzch dekorujemy siekanymi orzeszkami lub posypką. Ciasto jest bardzo delikatne w smaku. To świetna alternatywa dla tradycyjnych opartych głównie na śmietanie rolad
Health-Fit-Life