Sposób przygotowania: Przesianą mąkę, cukier, sodę i kakao wymieszać dokładnie łyżką, dodać maślankę, oliwę i dżem, ponownie wymieszać łyżką. Tortownicę (u mnie śr. 26cm) wysmarować tłuszczem, obsypać mąką, przelać ciasto do tortownicy, piec około 40-50 min w 170-180 stopniach do suchego patyczka. Murzynek gotowy. Chcąc go troszkę urozmaicić, kroimy go na 3 placki, pierwszy placek smarujemy dżemem, drugi(...)rozpuszczamy w niej cukier. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesiane kakao, energicznie mieszamy aby powstała gładka lśniąca masa. Lekko studzimy i polewamy nią ciasto. Obsypujemy murzynka płatkami migdałowymi i gotowe. Smacznego
na moim stole...wodę (ja gotuję na wrzątek i pozwalam wodzie w czajniku stygnąć 15 minut) i mieszamy łyżką aż mąka ją wchłonie. Dodajemy oliwę i znów mieszamy. Gdy ciasto wystygnie zagniatamy je na gładką masę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45-60 minut. W tym czasie zrobimy farsz: Cebulę drobno siekamy, czosnek wyciskamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy(...)pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dolewamy troszkę wody, przykrywamy i dusimy około 5 minut. Dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Zwiększamy ogień i podsmażamy wszystko około 1 minuty. Wracamy do ciasta: schłodzone ciasto dzielimy na 7 części. Obficie podsypując mąką wałkujemy każdą część na placki o średnicy minimum 20 cm. Nasze miały pewnie ok. 30 cm. Każdy placek pieczemy na suchej
Marder&Marder Manufacturewiele soku, który sprawi, że konsystencja ciasta nie będzie zbyt ciekawa. W każdym razie kompozycja z jabłkami się jak najbardziej sprawdza :) Ciasto: 200g margaryny lub masła ½ szklanki cukru 5 żółtek 500g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa bezowa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy Dodatkowo: 1 kg potartych jabłek 1 łyżeczka cynamonu Miękki tłuszcz(...)miksujemy jeszcze chwilę, by się lekko rozpuścił. Na koniec dodajemy proszek budyniowy i mieszamy, by się dobrze połączył z pianą z białek. Masę rozprowadzamy równomiernie na jabłkach i trzemy tarką (lub kruszymy) na nią pozostałe ciasto. Pleśniaka pieczemy około 45 minut w temperaturze 180°C. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site
Smakowy RajUwielbiam serniki. To moje ulubione ciasta, choć czasem zwycięża szarlotka lub piernik (piernik, nie miodowiec). Nie przepadam jednak za sernikami z ciastem, dlatego przygotowuję bez jakichkolwiek blatów lub spodów. Sama masa serowa najbardziej mi odpowiada. I najlepiej jeśli pachnie cytryną ;) Zazwyczaj ser mielę sama. Dziś jednak serwuję ciasto z gotowego twarogu mielonego (twaróg bez dodatków). Mea culpa. Wybaczcie. Na blogu(...)startej skórki z cytryny 5 połówek brzoskwiń z puszki Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z solą, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać ser, cały czas ucierając. Dodać budyń i dobrze wymieszać. Do masy serowej dodać skórkę z cytryny i posiekaną melisę. Wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawać pianę
Weekendy w domu i ogrodziegodziny. Jak już ciasto podwoiło swoją objętość podzieliłam je na 3 równe części, rozwałkowałam na ok. 3-5 mm. Rozwałkowałam prostokąty, na które wyłożyłam masę makową zostawiając ok. 2 cm wolnych od maku brzegów ciasta. Następnie zwinęłam jak roladę końce podwijając pod spód. Zwinięte strucle zawinęłam w papier do pieczenia - dosyć ciasno, ok 1 cm luzu, nie więcej. Na dużej(...)ubiłam na sztywną pianę 2 białka i wymieszałam z masą makową. Dzięki dodaniu suchego zmielonego maku masa nie była rzadka, dodany mak był niewyczuwalny, a dzięki białkom masa pięknie przykleiła się do ciasta. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki gorącej wody kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: Cukier wsypałam do miseczki, dodałam wodę i sok z cytryny
Blondynka GotujePyszne ciasto, pełne jesiennych aromatów - jabłka, cynamon, orzechy i żurawina to dla mnie kwintesencja jesieni. Proste i szybkie w przygotowaniu, jeszcze szybciej znika z talerza ;-) składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki oleju 3 duże jabłka(...)najlepiej szara reneta) 1 szklanka posiekanych orzechów 1 szklanka suszonej żurawiny 100 g czekolady wykonanie: Całe jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Miksując dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem, wlewam olej. Do ciasta dodaję starte na grubych oczkach jabłka oraz orzechy, żurawinę i posiekaną czekoladę. Mieszam delikatnie do połączenia składników. Masę wykładam na blaszkę
babka w formiepyszne ciasto-ambasador. Przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami. Ciasto to bardzo często gości na stole podczas świąt czy rodzinnych uroczystości. Jest pyszne, aromatyczne i nie trudne w wykonaniu. Składa się ono z cienkiego biszkopta, kremy kakaowego z orzechami, migdałami i kawałkami czekolady oraz z masy cytrynowej. Polecam gorąco i zapraszam. SKŁADNIKI *przepis na blaszkę ok 10x35cm-duża(...)CYTRYNOWY Do drugiej, mniejszej części kremu dodajemy olejek cytrynowy-tak by był wyczuwalny około 1-1,5 łyżeczki oraz sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Masę wykładamy na krem z orzechami, delikatnie wyrównujemy, ciasto posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto pięknie się kroi, jest pyszne i zachwyci każdego. Gorąco polecam i życzę smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujogurtowe z rabarbarem Składniki: 5 łodyg cynamonu 4 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego 5 kropli esencji waniliowej 1 łyżka miodu szczypta kardamonu szczypta cynamonu skóra zdarta z połowy pomarańczy Ciasto: 1 szklanka ksylitolu lub cukru trzcinowego 2 jajka 5 kropli esencji waniliowej 2 szklanki mąki ryżowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g oleju ryżowego lub roztopionego masła 1 szklanka(...)tortownicy, Jajka, cukier i cukier ubić na puszystą masę. Dodać jogurt, olej oraz mąkę (wcześniej przesianą) oraz proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników. Tak przegotowaną masę przekładamy na tortownicę wyłożoną rabarbarem. Ciasto piec około 40 minut w temperaturze 180 st. C, aż ciasto podrośnie i lekko się zarumieni. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć do góry dnem
Moja Mama Gotujeprzyjemnością wracam myślami do ciasta wykonanego przez mojego mężczyznę… było to rewelacyjne, puszyste i lekko wilgotne ciasto pomarańczowe z mąki żytniej razowej. Wyjątkowo aromatyczne i niezwykle proste w wykonaniu, dla prawdziwych smakoszy. Ponadto, polewa z białej czekolady dodaje mu delikatnej słodyczy. Wypróbujcie! Składniki na tortownicę o średnicy 21cm: – 250g mąki żytniej typ 2000 – 200 g masła(...)mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok. 3/4 skórki pomarańczowej (resztę odkładamy do polewy) wraz z mąką dodajemy do masy jajecznej i miksujemy na jednolite ciasto. Następnie dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy (50ml pozostawiamy na przygotowanie polewy) i delikatnie mieszamy łyżką. Tortownicę o średnicy 21 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia
Be Fit Be StrongSmaki dzieciństwa :) Pączki hiszpańskie znane też jako gniazda albo parzone są zrobione z ciasta parzonego. Ciastka same w sobie nie są słodkie a słodyczy dodaje im lukier :) Czyż można się im oprzeć? Składniki: 200g mąki, 100g masła, 4 jajka, szczypta soli, szklanka wody, olej do smażenia, cukier puder do zrobienia lukru. Wykonanie: Do garnka wlać wodę, zagotować. Dodać masło(...)rozpuszczenia sie masła. Zmniejszyć ogień i do wrzątku jednym szybkim ruchem wsypać mąkę, cały czas energicznie mieszając, aż będzie gładkie i bedzie odstawać od ścianek garnka. Masę odstawić do całkowitego wystudzenia. Gdy ciasto będzie całkiem zimne trzeba je zmiksować z pojedyńczo wbijanymi jajkami. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku ok.10cm, posmarowac je delikatnie olejem
Zrób to smaczniekawałki, wkładamy wraz z pietruszką do szatkownicy i siekamy chwilkę. Mięso wyjmujemy dodajemy 2 łyżeczki MAGGI, 1 łyżeczkę bułki tartej i trochę pieprzu do smaku, całość mieszamy aż masa się zwiąże. Ciasto układamy na stolnicy lekko posypanej mąką i rozwałkowujemy dosyć cienko. Za pomocą specjalnego wykrawacza wyduszamy koła. Na każdy kawałek nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy dokładnie, jak potrafimy możemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcukru 2 cytryny 7 dag masła MASA WANILIOWA : 1,5 szklanki mleka 6 łyżek cukru 0,5 opakowania cukru wanilinowego 1 budyń śmietankowy 1 żółtko kostka masła 200 g WYKONANIE MASY CYTRYNOWEJ : Na kuchenkę stawiamy garnek z wodą wypełnioną do 1/3 wysokości. C ytryny dobrze myjemy i ocieramy skórkę, uważamy żeby nie zetrzeć białej części. Wyciskamy sok. Przekładamy do metalowej miski(...)żółtko. Dobrze mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania. SKŁADANIE CIASTA : Formę o wymiarach 25/30 cm wykładamy folią aluminiową, układamy warstwę herbatników. Nakładamy 1/3 masy waniliowej, wygładzamy i łyżeczką równomiernie rozkładamy masę cytrynową, którą także równo wygładzamy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie
Pani na deserprzesiąknięte wyrazistym imbirem oraz aromatycznym cynamonem. Wszystkie smaki idealnie się komponują co sprawia, że drożdżowiec smakuje nieziemsko. Składniki: Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej 125g masła extra 2 jajka 4 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 50g świeżych drożdży szczypta soli Masa serowa: 300g półtłustego białego sera 2 żółtka 3 łyżeczki cukru pudru starta skórka z cytryny 1 łyżeczka cynamonu(...)przekroić na pół, a następnie pokroić w talarki, dodać starty imbir, brązowy cukier, przyprawę do szarlotki i dokładnie wymieszać. 4. Schłodzone ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, posmarować masą serową i zwinąć w roladę, którą następnie pokroić na 16 plastrów. Plastry rolady układać na spodzie formy (moja o średnicy
Szalona Kuchnia EwelinyWitajcie po długiej nieobecności dziś mam dla was przepis na przepyszne ciasto bez pieczenia z nadzieniem budyniowo-chałwowym. Składniki: 2 duże paczki herbatników 2 budynie śmietankowe na 0,5l mleka bez cukru 200g chałwy waniliowej/śmietankowej 200ml śmietany 30% 2 czekolady mleczne lub deserowe słoiczek powideł śliwkowych lub wiśniowych kostka masła 900ml mleka (musi być ok pół szklanki mniej niż(...)chałwowa i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. Do niewielkiego garnka wlewamy śmietanę i rozpuszczamy w niej czekolady nie doprowadzając do wrzenia mieszamy do uzyskania jednolitej dość gęstej masy, trochę przestudzamy i lejemy na ciasto, posypujemy płatkami migdałowymi i gotowe! życzę smacznego
Tanio szybko zdrowo