ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:871/3191)

Biszkopt z budyniem i bitą śmietaną 368

odstawić do wystudzenia. Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Żółtka utrzeć na puszysta masę z cukrem. Następnie dodać kakao oraz mąki wymieszane z proszkiem. Dokładnie wymieszać a na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać mikserem. Ciasto wylać na blachę 25x35 natłuszczoną i posypaną bułką tartą lub też wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)przestudzoną żelatynę. Masę śmietanowę wyłożyć na masę budyniową. Na wierzchu posypać startą czekoladą i wstawić do lodówki do schłodzenia. Żelatyny dałam niewiele aby masa śmietanowa była tylko leciutko stężała i nie rozpływała się przy krojeniu ciasta

Monia miesza i gotuje
Ptysie mini 146

zaprosić do udziału w akcji  " Ciasta Parzone "  Myślę że tego rodzaju ciasto można wykorzystać na wiele sposobów  słodkich i wytrawnych również . Składniki 1  szklanka wody 1/2  kostki masła lub margaryny twardej 1 szklanka mąki pszennej 450 4 jaja 1 puszka masy kajmakowej  śmietana 30 - 36 %  najmniejsze opakowanie. Wykonanie - Wodę z masłem zagotować . Zmniejszyć(...)przełożyć do rękawa cukierniczego , na blachę kłaść małe porcje . - Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni  do wyrośnięcia i wysuszenia ciasta ( w zależności    od piekarnika  15  -20 minut. - Śmietanę ubić na gęsta masę , porcjami dodawać masę kajmakową , wymieszać . - Do rękawa cukierniczego  przełożyć masę śmietanowo - kajmakową  od dołu nadziewać ptysie .  Moje ptysie ułożone

Eli Gotowanie
Owsiany mazurek z masą z krówek 89

lodówki na 30 minut.W tym czasie do rondelka wlewamy śmietankę i dodajemy pokrojone na małe kawałki cukierki,  co jakiś czas mieszamy, do momentu, aż masa będzie jednolita, odstawiamy do przestudzenia.Kruche ciasto rozwałkowujemy na blaszce obsypanej mąka pszenną i wykrawamy duże koło radełkiem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na około 20 minut lekko nakłuwając. Studzimy na blaszce.Gotowy kruchy

Słodkie Przyjemności
Bezglutenowe ciasto z arbuzem – arbuzowa pianka bez cukru 259

dodawać po jednym żółtku. Ubijać całość jeszcze przez kilka minut to zwiększenia objętości. Mąkę przesiać z jęczmieniem i proszkiem do pieczenia. Mieszać delikatnie do masy za pomocą szpatułki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec około 25 minut w 180 stopniach. Warstwa arbuzowa: 700 g schłodzonego w lodówce, obranego i wypestkowanego arbuza 3-4 łyżki erytrytolu(...)kąpieli wodnej. Jogurt ubić mikserem z pozostałym mlekiem. Połączyć obie części – żelatynę i ubity jogurt, miksować jeszcze przez chwilę, by masa zyskała puszystość. Wstawić na około 10 minut do lodówki i po tym czasie udekorować brzeg. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce. Artykuł Bezglutenowe ciasto z arbuzem – arbuzowa pianka bez cukru pochodzi z serwisu Fitkot

Fitkot
Sernik z truskawkami 132

kruchego (tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy oraz kakao) i dokładnie całość wymieszaj. Gotowym ciastem wyklej dno i boki tortownicy. Wylepiając brzegi formy warto stworzyć pofalowany brzeg – sernik po upieczeniu będzie ładnie wyglądał. Kolejnym etapem przygotowania tego sernika jest masa serowa. Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na połówki. Jeśli używasz twaróg w kubku, nie trzeba go mielić(...)przemiennie po żółtku i porcji śmietany. Następnie dodaj przestudzony tłuszcz i całość ponownie dokładnie wymieszaj. Na końcu do masy serowej delikatnie wmieszaj ubite białka. Gotową masę serową wyłóż na przygotowany wcześniej spód z ciasta kruchego. Na wierzchu sernika ułóż połówki truskawek. Tortownicę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez mniej więcej 1,5 godziny. Ciasto będzie

blog.moje-pasje.info
Sernik Oreo z winogronem 146

łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1 łyżka otartej skórki z cytryny 20 dkg białego winogrona 9 ciastek Oreo Sernik Oreo z winogronem Jak przygotować sernik z ciasteczkami Oreo. Spód ciasta : Okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka Oreo zmiksować. Margarynę rozpuścić a następnie dodać do zmiksowanych ciastek. Wymieszać. Wyłożyć na spód tortownicy, rozprowadzić równomiernie i lekko uklepać opuszkami palców. Nadzienie(...)pestki. Do tortownicy wyłożonej kruszonymi ciastkami Oreo przełożyć winogrona. Połówki winogron układać jedną obok drugiej, skórką do góry. Na koniec wylać gotową masę serową. Na wierzchu masy serowej ułożyć całe ciasteczka Oreo. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piec przez godzinę. Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika wystudzić. Sernik Oreo z winogronem O czym warto pamiętać przygotowując

mecooks
Mini babki jaglane z kawą i żurawiną 119

pory się nie zawiodłam! Babeczki są bardzo wilgotne, o kawowo-czekoladowym posmaku. Nie przesłodzone i w sam raz "na raz". Te maleństwa mogą stanowić miłą odskocznię dla tradycyjnych ciast świątecznych. Dodatkowo będą się pięknie prezentować w wielkanocnym koszyczku! Składniki: na 12-14 babeczek 100 g płatków jaglanych 3/4 szklanki ksylitolu 3/4 szklanki mąki jaglanej 1 jajko 1 łyżeczka proszku(...)niej mąkę jaglaną, ksylitol, jajko, proszek do pieczenia, kakao, kawę oraz 2-3 łyżki żurawiny . W razie potrzeby podlewamy masę niewielką ilością mleka/dodajemy kilka łyżek mąki. Masa nie powinna być zbyt gęsta. Ciasto rozlewamy po 2 łyżki, do ok. 3/4 wysokości foremek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 20 minut. Upieczone zostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu

Kuchnia Ellie
Murzynek z orzechami 219

ciasto było najlepszym ze wszystkich ciast w dzieciństwie. Mama robiła klasycznego, bez dodatku orzechów – zresztą nadal takiego robi. Z kakaowej masy, zanim doda mąkę i jajka, odlewa pół szklanki, żeby potem polać tą polewą ciepłe ciasto. Jest wtedy jeszcze lepsze. Pamiętam, że kiedy byłam mała, ciocia Ela dodawała do murzynka posiekane orzechy. Zawsze prosiłam mamę, żeby zaczęła robić(...)masy, tak jak robi to moja mama – na polewę. Po ostudzeniu do całej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, po jednym żółtku, cukier wanilinowy i posiekane orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i lekko łączymy ją z ciastem. Ciasto wkładamy do podłużnej formy, wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia (lub w wersji

wcinaj to
Biszkopt z kremem budyniowym, owocami i galaretką 292

Chyba   „przegięłam” z ilością ;-). To już chyba ( przynajmniej na razie) ostatnie ciasto z owocami. Tym razem zrobiłam biszkopt z kremem budyniowym, owocami i galaretką. Składniki na biszkopt ( duża blacha) 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek ¾ szklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę budyniową: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe w proszku bez cukru 3 szklanki mleka(...)pianę, pod koniec, nie przerywając ubijać dodać stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, wszystko połączyć z masą jajeczną i delikatnie wymieszać. Dużą blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Ciasto przełożyć do blachy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed nałożeniem masy budyniowej wystudzić. Ugotować budynie

Na słodko lub wytrawnie
Czekoladowy tort z truskawkami 232

lepiej ubijamy jajka tym ładniejszy i bardziej puszysty będzie biszkopt. W tym przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do masy podczas ubijania. Biszkopt w prawdzie nie urośnie tak bardzo jak w przepisach z proszkiem, ale też nie upadnie po wystudzeniu i będzie równiutki. Mąkę pszenną, ziemniaczaną(...)pojawią się pierwsze bąbelki. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ubijamy na puszystą masę z cukrem pudrem i kakao. Dodajemy po łyżce zimny budyń i dokładnie miksujemy. Nakładamy krem na pierwszy krążek biszkoptu i przykrywamy warstwą truskawek. Przykrywamy drugim krążkiem i trzecim – jeśli się na niego zdecydowaliście. Całe ciasto pokrywamy kremem – nie musi być równo :) Odpakowujemy kit-katy i łamiemy

Ciastkozercy
Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką 169

oleju Dodatkowo borówki amerykańskie maliny cukier puder do dekoracji Ciasto: Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Jeżeli ciasto okazałoby się zbyt suche można dodać ok. łyżkę (lub więcej) śmietany 12-18%. Powstałą masę dzielimy na dwie części, jedna ok. 60% druga 40%. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalki na minimum 2 godziny(...)dodajemy cukier waniliowy. Zmieniamy poziom robota na najniższy i powoli wsypujemy proszki budyniowe. Na końcu cienkim strumieniem, powoli ciągle miksując wlewamy olej. Masę przekładamy na podpieczony spód, a na nią wykładamy maliny oraz borówki. Pozostałą część ciasta wyciągamy z zamrażalki i ścieramy na wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze ok. 175 stopni przez ok. 30-40 minut do zrumienienia wierzchu

Kocham Czekoladę
Kruche Ciasto z Malinami i Jeżynami oraz Budyniową Pianką 272

Malinami i Jeżynami oraz Budyniową Pianką  - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Jeżeli ciasto okazałoby się zbyt suche można dodać ok. łyżkę (lub więcej) śmietany 12-18%. Powstałą masę dzielimy na dwie części, jedna ok. 60% druga 40%. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalki na minimum 2 godziny(...)cukier waniliowy. Zmieniamy poziom robota na najniższy i powoli wsypujemy proszki budyniowe.  Na końcu cienkim strumieniem, powoli ciągle miksując wlewamy olej. Masę przekładamy na podpieczony spód, a na nią wykładamy maliny oraz jeżyny. Pozostałą część ciasta wyciągamy z zamrażalki i ścieramy na wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze ok. 175 stopni przez ok. 30-40 minut do zrumienienia wierzchu

Słodka Strona
Ciasto z czereśniami i mascarpone 141

lodówki. Krem z mascarpone: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, pod koniec dodawać po łyżce mascarpone. Miksować tylko do połączenia się składników. Krem wyłożyć na ciasto. Czereśnie z galaretką: Czereśnie umyć, wydrylować, włożyć z cukrem i sokiem z cytryny do garnuszka i gotować około 10 - 15 minut, aż puszczą sok. Jeśli soku jest mało, należy dodać(...)zagotować. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności czereśni. Po zagotowaniu czereśnie zdjąć z palnika i wsypać galaretki, mieszać do rozpuszczenia się galaretek. Masę wystudzić i lekko tężejącą przełożyć ciasto. Zobacz również: torcik wiśniowo-czekoladowy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kuchcik gotuje
Orzechowiec na kawowym spodzie 216

kawowym biszkopcie. Brzmi ciekawie?... Dodam jeszcze że do wykonania użyłam, aż 4 rodzajów orzechów a mianowicie: migdałów, orzechów włoskich i laskowych a także pistacji. Jeśli uwielbiacie wyraziste i charakterne ciasta ze smakiem to będzie to prawdziwa gratka dla was. No chyba na tyle pisaniny tytułem wstępu i zapraszam do lektury przepisu.  Składniki:  Biszkopt :  4 jajka(...)porcje. 6. Na pierwszej połowie  rozprowadzamy masę migdałową. Przykrywamy drugą połową biszkoptu, tak by nasączona warstwa znajdowała się na dole.  Na wierzchu rozprowadzamy drugą masę orzechową wyrównując i pokrywając boki ciasta. Wstawiamy ciasto na ok 1 godzinę do stężenia. 5.Stężałe ciasto oprószamy ciemnym kakao. Orzechy pistacjowe drobno siekamy i posypujemy nimi wierzch ciasta. Dodatkowo do dekoracji posypujemy

vaniliowoczekoladowa
Cupcake czekoladowo-truskawkowe 168

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Uwielbiam cupcake o różnych smakach i kolorach. Tym razem proponuję "zatopić zęby" w czekoladowo-truskawkowym smaku. ciasto:  80 g masła 200 g mąki 230 g cukru 3 łyżki kakao 1/ 4 łyżeczki soli    1 łyżka proszku do pieczeni 12 dużych lub 24 małe mrożone(...)Zmiksować masło, mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka, mleko i ekstrakt. Dodać do pozostałych składników i zmiksować na gładką masę. Do foremki na cupcake wlać ciasto na dno, dodać po jednej lub dwóch rozmrożonych truskawek i wypełnić ciastem foremki do 3/4 wysokości. Pic w temperaturze 180 C około 20 minut. Ostudzić na kratce

Humanistka w kuchni