ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:863/3191)

Zebra z kremem karpatkowym 223

ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy powoli cukier oraz dodajemy po 1 żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy jajecznej na przemian z olejem i wodą gazowaną. Ubijać mikserem na niskich obrotach. Ciasto dzielimy mniej więcej na pół, do jednej części dodajemy 3 łyżki mąki, a do drugiej kakao, dobrze wymieszać ciasta. Tortownice wysmarować tłuszczem(...)dobrze wymieszać i powoli wlewać do gotującego się na małym ogniu mleka- cały czas mieszając , by powstała gładka masa budyniowa. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem na gładki krem i dodawać małymi porcjami budyń, dobrze razem wszystko połączyć. Wystudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć go kremem, przykryć drugą połówką, ponownie posmarować kremem. Pozostałym kremem można dowolnie ozdobić i udekorować

Camilla w kuchni
szybkie ,maślane ,wilgotne i słodkie ciasto 211

Składniki na ciasto 4 żółtka w temp. pokojowej 5 łyżek mleka w temp. pokojowej szczypta soli 130 gr.masła 130 gr.cukru pudru 150 gr. mąki pszennej 1 łyżeczka pełna proszku do pieczenia beza 4 białka 2 łyżeczki soku cytrynowego 150 gr. cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej orzechy do posypania Wykonanie Na najwyższych obrotach miksera przez 3-4 minuty ucierać(...)łyżce do masy jajecznej. Miksować tylko do połączenia składników. Wyłożyć formę papierem do pieczenia tylko dno. U mnie dwie formy keksówki.Ciastem wyłożyć dno formy ,wyrównać. Białka ubić z sokiem z cytryny na najwyższych obrotach miksera. Gdy masa białkowa będzie sztywna dalej ubijając dodawać porcjami cukier. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną dalej miksując do połączenia składników. Na ciasto

w mojej kuchni
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 159

polecam:) ps. jeśli włożycie kilka kawałków do lodówki w szczelnym pojemniku będziecie się cieszyć tym ciastem dłużej. Składniki na tortownicę 24 cm (jeśli chcecie upiec ciasto w wersji rodzinnej zróbcie ziasto z podwójnej porcji w blaszce 40x30 cm) : • 2 duże jaja • 1 szklanka cukru(...)mąkę (przesiać ją wcześniej razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać). Składniki krótko zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę. Masę wyłożyć łyżkąna blachę, delikatnie rozsmarować ciasto wyrównując powierzchnię. Na wierzch ciasta wyłożyć rabarbar i truskawki. UWAGA!!!  z owoców wydzieli się sok podczas gotowania - część tego soku wylewam

cucinare
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 187

polecam:) ps. jeśli włożycie kilka kawałków do lodówki w szczelnym pojemniku będziecie się cieszyć tym ciastem dłużej. Składniki na tortownicę 24 cm (jeśli chcecie upiec ciasto w wersji rodzinnej zróbcie ziasto z podwójnej porcji w blaszce 40x30 cm) : • 2 duże jaja • 1 szklanka cukru(...)mąkę (przesiać ją wcześniej razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać). Składniki krótko zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę. Masę wyłożyć łyżkąna blachę, delikatnie rozsmarować ciasto wyrównując powierzchnię. Na wierzch ciasta wyłożyć rabarbar i truskawki. UWAGA!!!  z owoców wydzieli się sok podczas gotowania - część tego soku wylewam

cucinare
Sernik na zimno 235

składników. Na końcu dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie, ale szybko mieszamy. Wylewamy masę serową na biszkopty, odstawiamy do stężenia. Jak druga galaretka zacznie tężeć wylewamy na masę serową. Przed wylaniem galaretki możemy ciasto dowolnie udekorować. Odstawiamy

Gotowanie moimi oczami
Brunkager, czyli brązowe ciasteczka Duńskie 173

Dziś sporo roboty przede mną. Jeszcze nie mam żadnego ciasta przygotowanego. To będzie pracowity dzień ;) Co do pieczenia. Co roku piekę te tradycyjne ciastka, najpierw twarde, z czasem coraz miększe. Mówię o piernikach, lukrowane, w czekoladzie, posypane cukrem pudrem - jak kto woli. W tym roku pozwoliłam sobie zrobić również pierniczki z Danii. Nazywają się Brunkager, czyli brązowe ciasteczka. Przepis odnalazłam(...)dodajemy sodę, a następnie przelewamy ją do masy w rondelku. Odstawiamy do ostygnięcia. Resztę składników mieszamy w dużej misce, a następnie dodajemy do niej ostudzoną masę maślaną i wyrabiamy na gładkie ciasto. Formujemy rulon, owijamy go w folię spożywczą i schładzamy przez godzinę w zamrażarce. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C. Ciasto kroimy ostrym nożem na cienkie talarki

Słodkie Przyjemności
Wytrawne rurki z ciasta francuskiego 276

Robiłam już rurki z ciasta francuskiego na słodko wiec teraz wersja wytrawna. Rurki nadziałam masą twarogową w dwóch smakach-jedna z łososiem wędzonym a druga z chrzanem. składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego po 300 g sezam czarnuszka 1 jajko 700 g zmielonego twarogu (takiego jak na sernik) 100 g wędzonego łososia 1 łyżka posiekanego koperku sól,pieprz 1 łyżka tartego(...)rurki. Następnie ciasto rozwinąć i pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości ok 1,5 cm. Foremki do rurek owinąć paskami ciasta zaczynając od cieńszego końca tak aby ciasto zachodziło na siebie. Ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami sezamu i czarnuszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec

Monia miesza i gotuje
Brownie z malinami 320

odrobiną bitej śmietany – czyż nie cieknie Wam ślinka na samą myśl?!Wielbiciele ciast czekoladowych , brownie i murzynków będą zachwyceni! Wielbiciele innych słodkości – również zjedzą z przyjemnością!Ciasto jest miękkie , a zarazem mokre … owoce lekko kwaskowe … a polewa z białej czekolady to tylko kropka nad I!SKŁADNIKI:- mąka – 2 szklanki- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka(...)woda – 3 łyżki- olej – 3 łyżki- maliny – 200 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Margarynę, wodę, olej, cukier i kakao przekładamy do garnka i całość razem podgrzewamy, do uzyskania jednolitej masy, cały czas mieszając.Studzimy.Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy po jednym do masy cały czas ucierając.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do masy. Miksujemy

Ostra na Słodko
Wegańskie ciasto z rabarbarem 236

więc do pracy: mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy razem z mąką. Dodajemy banana (rozgniecionego widelcem na jednolitą masę), śmietanę i cukier. Zagniatamy szybko ciasto, owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na minimum pół godziny. Smarujemy formę do ciasta masłem i ścieramy na tarce ciasto (ja nie doczekałam idealnego zmrożenia więc część

greenscarf
Sernik nie tylko wielkanocny 710

Odkładamy do lodówki. Żółtka , cukier, masło I mąkę ziemniaczaną - ubijamy na puszysta masę Do masy żółtkowej dodajemy powoli ser, cały czas ubijając . Łączymy masę z serem. Białka dodajemy do ciasta, mieszamy powoli drewnianą łyżką, aż do połączenia skladników. Nagrzewamy piekarnik do 170 C. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Nalewamy ciasto do formy, pieczemy

Smaki Edyty
Sernik królewski 1061

wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy zetrzeć na tarce o grubych oczkach jedną część zamrożonego ciasta, wyrównać i lekko uklepać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i podpiec przez około 10 - 13 minut. Wyjąć z piekarnika, odłożyć. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym(...)proszek budyniowy, zmiksować.  Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją do masy serowej za pomocą szpatułki lub łyżki. Masę serową przelać na podpieczony spód, wyrównać. Na wierzch zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta. Sernik piec około 60 - 75 minut ( do momentu, aż podniesie się środek sernika; w pierwszej kolejności podnoszą się boki ) w temperaturze

Opowieści z piekarnika
Ciasto bananowe 198

gorące dni, a w tedy polecam gorąco ciasto bananowe. Najlepiej smakuje mocno schłodzone w lodówce. Ciasto nie jest zamulające i doskonale orzeźwia. Banany to moje ulubione owoce, bez których nie wyobrażam sobie dnia. Same w sobie są pysznym deserem, a w połączeniu z biszkoptem, masą i galaretką to istne niebo w gębie! Składniki: biszkopt: jajka 5 szt, cukier(...)łyżce bananów oraz tężejącą galaretkę. Gotową masą smarujemy równomiernie biszkopt. Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w trzech szklankach gorącej wody, gdy galaretki zaczną tężeć to na masie układamy plasterki bananów i delikatnie polewamy je galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki

kulinarne odsłony pati
Rogale z makiem i pigwą 173

trzecie ciasta wykładam masło równomiernie, i składam część bez masła na część z masłem i jeszcze raz. Rozwałkowuję, i ponownie składam na trzy. Wstawiam na 30 minut do lodówki ciasto i znowu rozwałkowuję i składam, i tak kilka raz. Pigwę obieram, wykrawam środek i kroję w kostkę. Przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, odrobinę wody dwie łyżki(...)śmietanę w zależności od konsystencji, żeby masa nie była za rzadka. Dodaję skórkę pomarańczową, olejek migdałowy i jako ubite z pudrem na końcu. Ciasto rozwałkowuję na koło i dziele na osiem części. Na każdej układam masę makową, na to pigwę i zwijam w rogala. Układam na blaszce do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika smaruję rozbełtanym jajkiem z mlekiem. Wstawiam

wesoła kuchnia
Waniliowe naleśniki z bananem i kremem czekoladowym 244

Mieszamy wstępnie, następnie dolewamy wodę i dokładnie mieszamy składniki. Masa będzie rzadka, ale nie ma mieć grudek. Rozgrzewamy małą patelnię z odrobina oleju. Wylewamy porcję ciasta i smażymy na małym ogniu z obu stron (masa w trakcie smażenia ładnie się zetnie). Uwaga! Nie smażymy zbyt długo ani na zbyt mocnym ogniu – naleśniki mają być miękkie, plastyczne. Każdego naleśnika smarujemy

Słodkie okruszki
SEROMAK CZYLI SERNIK I MAKOWIEC W JEDNYM 227

miksera, ale można także zagnieść ciasto ręcznie.W razie potrzeby dodać 1-3 łyżki zimnej wody. Ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki. Ciastem wykleić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wygnieść spód i odstawić blaszkę do lodówki. Masa makowa: - 250g suchego mielonego maku - 250g (ml) wrzącej wody - 2 jajka (osobno białka i zółtka) - 62g masła - 100g powideł - 1/2 szklanki ksylitolu(...)serową, wyrównuję. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170*C i piekę do lekkiego przyrumienienia sernika ok.60 minut, na programie góra-dół. Przy większej ilości masy serowej, czas należy wydłużyć ok. 5-10 minut. Ciasto wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Schłodzone ciasto można posypać mielonym ksylitolem lub pudrem, lub tak jak u nas polukrować lukrem marcepanowym z pudru

Smaczne Zdrowe
Mrowisko - przysmak z Podlasia ("faworki" z miodem, makiem i rodzynkami) 154

/margaryny 1 łyżka cukru 120-150g miodu Dodatkowo: rodzynki (u mnie również miechunka) mak Ponadto: olej do smażenia (u mnie rzepakowy Woj-Len ) Przygotować ciasto. Jajka z solą i rumem ubić na puszystą masę.  Następie nie przerywając mieszania - stopniowo dodać przesianą mąkę. W chwili, gdy miksowanie będzie już niemożliwe - ciasto wyrobić ręcznie - do momentu, aż przestanie lepić się

Di gotuje
Krucho Drożdżowe Koperty Z Serem 240

stworzyła się kruszonka. 2. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajka oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto. 3. Przygotowujemy teraz nadzienie. Serek mieszamy na gładką masę z cukrem pudrem, skórka z pomarańczy i żółtkiem. Na koniec dodajemy małą garstkę rodzynek. 4. Ciasto wałkuje na grubość 3-4 mm i kroje na kwadraty

Gotowanie...to proste !
Szybkie pączusie 137

łyżki octu olej do smażenia cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem, dodajemy ocet, jajka i serek. Wyrabiamy na jednolitą masę.  Na rozgrzany olej kładziemy łyżką ciasto wielkości orzech włoskiego.  Smażymy na złoty kolor z obu stron.  Odsączamy z tłuszczu.  Zimne posypujemy cukrem pudrem.  Smacznego

Z notatnika
Placki kartoflane - tradycyjne danie woj. Śląskiego 399

szczyptę soli, cukru i proszku do pieczenia, dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną i stopniowo mąkę ziemniaczaną. Mąki ziemniaczanej powinno się dodać tyle by gotowe ciasto na placki nie było za lejne. Tak przygotowaną masę nakładać na rozgrzany na patelni olej i smażyć z obu stron do zarumienienia (ja nakładam ciasto i lekko je rozsmarowuję, bo lubię cieńsze placki

Passions hobbies life
Placki ziemniaczane 209

szczyptę soli, cukru i proszku do pieczenia, dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną i stopniowo mąkę ziemniaczaną. Mąki ziemniaczanej powinno się dodać tyle by gotowe ciasto na placki nie było za lejne. Tak przygotowaną masę nakładać na rozgrzany na patelni olej i smażyć z obu stron do zarumienienia (ja nakładam ciasto i lekko je rozsmarowuję, bo lubię cieńsze placki

Passions hobbies life
Szarlotka z musem z pieczonych kasztanów 163

Kasztanową Rapsodię St. Dalfour   i zostawiamy do ostygnięcia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy większą część. Wykładamy nią formę do tarty wykładamy na nią masę jabłkową i obsypujemy porwanymi na kawałeczki (pokruszonymi) kawałkami ciasta z mniejszej części (jeśli ciasto jest mocno schłodzone można je zetrzeć na tarce). Pieczemy przez ok godzinę w temperaturze 165 stopni. Jeśli brzegi zaczną się

Kulinarne Inspiracje
Makowe bułki 148

sobą. Przygotowaną masę przełożyć na blat i wyrabiać około 10 minut. Masa musi być plastyczna i nie może kleić się do blatu. Jeżeli masa jest zbyt rzadka można dosypać odrobinę mąki.   Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Gdy masa podwoi swoją objętość to podzielić ją na 2 części

Ugotować
bułki z nadzieniem pizzerki 237

dziurkę i wlewamy jajko ja nie wlałam całego zostawiłam trochę na dnie na posmarowanie na wierzch bułeczek. Dodajemy sól pieprz i cukier zarabiamy. Gdy już ciasto mamy wyrośnięte dodajemy drożdże i ponownie wyrabiamy. Wyrobioną masę obsypujemy trochę mąką przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30min. Takie ciasto dzielimy na pół i wałkujemy, wykrawamy szklanką "denka" naszych

Tanio szybko zdrowo
Chleb na zakwasie - Pain au levain J.Hamelman 203

temperaturze pokojowej.ciasto właściweDo misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz soli i zaczynu. Mieszać na pierwszej prędkości tylko do połączenia składników na postrzępioną masę. Odstawić na 20 - 60 minut. Po tym czasie ciasto posypać solą, zaczyn podzielić na mniejsze porcje i rozłożyć na cieście.  Mieszać na drugim stopniu prędkości przez 1,5 - 2 minuty. Przełożyć do naoliwionej miski

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania