Ciasto z cyckami w nazwie :D ale mamy do wyboru murzynki, oblewając ciasto polewą czekoladową albo... teściowej polewając je tężejąca galaretką galaretką :D Składniki (duża blaszka): Biszkopt: 150 g mąki 100 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt makowo-kokosowy: 200 g cukru 3/4 szklanki maku(...)mleka zagotować i dodać do niego mleko z żółtkami, zagotować i wystudzić. Masło ubić na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu i zmiksować na gładką masę. Ostudzony biszkopt posmarować dżemem, przykryć ciastem makowo-kokosowym, na to wyłożyć krem, nasączone biszkopty, każdy udekorować rodzynką, polać rozpuszczoną i wymieszaną z masłem czekoladą. Schłodzić w lodówce. SMACZNEGO!!! Inspired
Malinowo w kuchnimożna upiec w standardowej dużej blaszce, wtedy placki będą cieńsze ale ilość kremu i powideł należy podwoić) Składniki: na ciasto: 600 g mąki 2 jajka 3 łyżki miodu 70 g masła szklanka cukru 1,5 łyżeczki sody łyżka mleka na masę orzechową: 250 g orzechów włoskich 100 g masła łyżka miodu 1/2 szklanki cukru na krem: 500 ml mleka(...)mannę i powoli na małym ogniu gotować aż zgęstnieje, na końcu wsypać cukier. Wystudzić. Utrzeć miękkie masło i dodawać po łyżce grysiku. Utartą masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Jeden z blatów ciasta posmarować połową powideł i wyłożyć jasny krem, przykryć ciastem. Rozsmarować resztę powideł i krem kakaowy. Przykryć ciastem z orzechami. Odstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakonfiturę i dokładnie wymieszać. Dodać stopioną na parze i lekko przestudzoną czekoladę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 21cm. Piec ok. 55-60 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 części. Krem: 250g masła, 1 litr mleka(...)minutę na małym ogniu. Przestudzić. Masło utrzeć z cukrem do białości, stale ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodać kawę i mielony anyż, dokładnie wymieszać. Masą przełożyć blaty ciasta. Na wierzchu rozsmarować stopioną czekoladę. Posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Ciasto przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościDziś Walentynki, dlatego proponuję Wam przepis na ciasto z czerwonym akcentem. Oczywiście, ciasto możecie zrobić w każdym dowolnie wybranym dniu, nie ograniczajcie się tylko do 14stego lutego. W czeluściach mojej zamrażarki drzemią jeszcze dary lata, czyli pachnące i słodkie truskawki . Ich czerwień kusi i wodzi na pokuszenie...bardziej niż niepokorny Grey. Ich smak zniewala i przyprawia o niegrzeczne myśli(...)płynną czekoladę i dobrze całość zmiksować. NA koniec dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać. Ostygnięty biszkopt umieścić w formie/blasze do pieczenia. Na biszkopt wyłożyć równą warstwę masy z białą czekoladą i wstawić ciasto do lodówki. Gdy mus truskawkowy ostygnie i zacznie tężeć, wylać go na ciasto i ponownie wstawić ciasto do lodówki, aż zupełnie stężeje. Smacznego
kolorowotorcikowoognia. Przełożyć gotową masę do miski i studzimy. Wkładamy ostudzona masę do misy miksera Dodawać po jednym jajku, bardzo dokładnie miksując po dodaniu każdego. Mieszać , aż masa stanie się gładka. Teraz wkładamy ciasto do rękawa i wyciskać okrągłe,lub podłużne ciastka, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć ciastka z piekarnika
w mojej kuchniśredniej wielkości łyżka cukru waniliowego lub laska wanilii 220g cukru migdały w płatkach, orzechy, kandyzowane owoce do dekoracji Składniki na marcepanową dekorację: 200g masy marcepanowej białko 10ml rumu (może być mniej lub można pominąć) Wykonanie ciasta: Przesiać mąki (pszenną i migdałową) wraz z cukrem pudrem do miski. Zrobić zagłębienie, w które wbić żółtko i dodać pokrojone w kosteczkę masło wraz(...)przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy je widelcem. Pieczemy ok 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto powinno być blade po upieczeniu. Wykonanie dekoracji marcepanowej: Wszystkie składniki mieszamy razem (białko, rum i marcepan). Gdy masa będzie gładka nakładamy ją do worka do szprycowania i dekorujemy wokół mazurek, tworząc ozdobny brzeg (dzięki niemu konfitura się
Mania WypiekaniaMąkę przesiejcie, wymieszajcie z pozostałymi suchymi składnikami (solą, cukrem i drożdżami). Dodajcie mleko z masłem, wyrabiajcie przez kilka minut na gładkie ciasto. Ciasto włóżcie do misy, zawińcie szczelnie folią i odstawcie na godzinę. Podczas oczekiwania zróbcie masę do obtaczania kulek- rozpuśćcie masło, wymieszajcie z cukrem i cynamonem. Przygotujcie również dowolna formę do pieczenia, wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Po godzinie(...)ciasto wyciągamy, zagniatamy jeszcze raz i dzielimy na małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtoczcie w masie cukrowo-cynamonowej (nie żałujcie masy) i ułóżcie dosyć luźno w formie. Nie dociskajcie. Kiedy forma będzie pełna, obwińcie ją folią i odstawcie na około pół godziny. Piekarnik nagrzejcie do 175 st. Chlebek pieczcie około 35 minut. Przepis Janki Pomianowskiej
OliveandThymebyłam ciekawa co z tego wyjdzie. No i wyszło pysznie. Idealne ciasto szczególnie dla miłośników sernika i miłośników szarlotek. Rewelacja. Składniki: Ciasto kruche – na tartę ( przypomnienie ) 150 gram masła/ margaryny 100 gram cukru 300 gram mąki 1 jajko Masa serowa: Ok. 500 gram twarogu ( mielonego do serników ) 2 jajka ½ szklanki cukru ¼ kostki masła 1 opak. Cukru wanilinowego 3 – 4 jabłka(...)nagrzanym piekarniku do 180 o C przez 20 minut. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Pasterkami wykładamy podpieczony spód ciasta. Jajka ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem. Na koniec dodajemy twaróg. Mieszamy. Masę twarogową wylewamy na ułożone jabłka. Pieczemy przez 40 - 45 minut w temp. 180 o C. SMACZNEGO
Smaki EwyZmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Składniki sypkie przesiać przez sitko do masy jajecznej i mieszając szpatułką dodać wodę. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, włożyć do piekarnika i piec 30 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia, po czym przekroić go na trzy(...)ostudzenia. Krem: Białą czekoladę przełożyć do garnuszka, dodać 2-3 łyżki wody i mieszając rozpuścić. Do misy blendera wsypać jagody, dodać stopioną białą czekoladę, po czym zmiksować na jednolitą masę. Żelatynę wsypać do szklanki, wlać 1-2 łyżki wody i zostawić do napęcznienia. Następnie zagotować wodę, wyłączyć palnik i wlać odrobinę wody do żelatyny. Dobrze wymieszać, tak aby się
Passions hobbies lifemikser, wlać czekoladową mieszankę, w 3 turach przesiewać wymieszane składniki suche, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), boków niczym nie smarować. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec w temp. 180 st przez 40-45 min lub do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Krem wiśniowy: 800 gr wiśni wydrążonych (mogą być mrożone(...)łyżki kakao 60 g masła 1 łyżeczka żelatyny Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Wykonanie: Ciasto pokroić na dwa blaty, pierwszy blat położyć na paterze lub talerzu. Wyłożyć 1/3 kremu, położyć drugi blat, wyłożyć 1/3 kremu, resztą kremu posmarować boki ciasta, Polewę delikatnie rozprowadzić
moj przepis nazrobić po swojemu, i z oryginału tak naprawdę został tylko efekt wizualny.W książce The hummingbird bakery: kagedage Tarka Maloufa znalazłam przepis na babeczki red velvet - mini wersje słynnego ciasta, którego nigdy jeszcze nie robiłam. Stwierdziłam, że jego charakterystyczny, czerwony kolor świetnie będzie tu pasował. Wyszły zaskakująca pyszne - mięciutkie, puszyste, cudownie maślane, lekko kakaowe. Polecam - nie tylko na najstraszniejszy dzień(...)zmiksować. Kakao, barwnik i ekstrakt wymieszać na gładką pastę. Dodać do masy maślanej, zmiksować.Mąkę przesiać, wymieszać z solą i sodą. Dodawać partiami do ciasta na zmianę z maślanką. Na końcu wlać ocet, dokładnie wymieszać.Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20 minut, aż do suchego patyczka.Ostudzić na kratce.Cukier
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenia 3 żółtka 140 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru pudru około 10 czubatych łyżeczek masy krówkowej kajmak Helio 1 mały banan Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 3 żółtka, posiekane masło, cukier puder i proszek do pieczenia. Zagniatamy ręką gładkie ciasto. Foremki (u mnie z wyjmowanym dnem) smarujemy delikatnie tłuszczem. Każdą wylepiamy ciastem. Następnie dziurkujemy ciasto widelcem(...)misce (będzie nam potrzebna później). Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Na środkowy poziom wkładamy foremki wylepione ciastem. Pieczemy około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika. Do każdej nakładamy masę kajmakową (rozsmarowujemy łyżeczką) i układamy po 4 plasterki banana. Na wierzch układamy „łatki z ciasta”. Bananowo kajmakowe babeczki wkładamy do piekarnika
Słodkie okruszkigorzkiego kakao Fresano woda Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki pomału ciągle mieszając dolewamy letniej wody, aż uzyskamy konsystencje gęstego kremu odkładamy masę na około 5 minut rozsmarowujemy ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia mocno dociskając je do spodu pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20-30 minut (mowię orientacyjnie bo dysponuje mini piekarniczkiem i pieczenie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćcynamonowySposób przygotowaniaNa stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone ma male kawałki masło.Do małej miseczki wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy, tworząc kogiel mogiel. Do mąki dolewamy masę jajeczną i ugniatamy.Następnie wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.Ciasto rozwałkowujemy i rozkładamy w tortownicy, lub wormie do tarty. Wkładamy do piekarnika na 15 minut na 180`C. Bądź do momentu
Słodkie Przyjemnościcukru Masa śmietankowa: 500 ml śmietanki 36 % ( ja użyłam 30 % ) 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1 op. śmietan fixu 200 g orzechów włoskich 1 puszka masy kajmakowej Sposób przygotowania: Ciasto miodowe: Na blat wysypać mąkę dodać masło, jajka, miód , oba cukry i sodę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i piec każdą część z osobna. W piekarniku
Słodkości i nie tylko